Ce și unde să mănânci în Bangkok


Dincolo de bogăția spirituală, istorică și culturală cu care atrage milioane de turiști în fiecare an, Thailanda se mai mândrește cu o comoară ce îi completează statutul de ”destinație exotică”: gastronomia. Un produs de succes chiar și la export, cultura culinară a Thailandei trebuie experimentată însă la fața locului pentru a o înțelege și aprecia cu adevărat.

Bangkok: Orașul Restaurant

vacanta in bangkok Dintre toate locurile în care ai putea să îți petreci o lună de miere de vis, o aventură de explorare alături de prieteni sau un pelerinaj la faimoasele temple, Bangkok-ul este destinația perfectă pentru toate acestea, dar și pentru un regal culinar cum nu ai mai trăit. Cel mai mare festival gastronomic din lume, orașul-terasă găzduiește peste 30.000 de restaurante și sute de mii de tarabe, standuri și piețe dedicate în exclusivitate delicateselor thailandeze. Îți va fi greu să alegi, căci privirea îți va sări de la o tarabă la alta și de la un preparat la celălalt, și probabil vei avea dificultăți în a decide unde să iei masa și ce să guști prima dată, așa că hai să facem o excursie culinară prin Bangkok și să descoperim împreună cum ne putem bucura de el din tot sufletul.

Pai Tio prin Bangkok

excursie in bangkok Una dintre cele mai simple metode de a te bucura de mâncare în oraș este să pornești într-un pai tio – o plimbare prin jur ca să vezi ce se mai petrece în oraș, de a vedea ce se mai gătește, și de a gusta câte ceva de peste tot. Nu e de mirare că pai tio este una dintre activitățile favorite ale thailandezilor, mereu dispuși să își bucure papilele gustative cu aromele lor preferate. Pai tio îți dă ocazia de a vizita orașul și de a înțelege mai bine cum funcționează cultura culinară a Thailandei. Deși pentru noi tarabele cu mâncare ar reprezenta un fel de fast-food, pentru thailandezi este un mod de viață sănătos. Chiar dacă mâncarea se prepară și se consumă pe stradă, ea este nu numai delicioasă, dar și sănătoasă. Iată câteva detalii pe care trebuie să le cunoști:
  • Mâncarea ”fast food” reprezintă un amestec echilibrat de cărnuri proaspăt prăjite pe grătar, fructe sculptate și condimentate, curry, supe cu lapte de cocos, tăiței și diverse sosuri exotice; găsești astfel de mâncăruri pe stradă, la tarabe, în piețe, chioșcuri sau în apropierea templelor.
  • Mâncarea provincială - mai simplă, dar la fel de delicioasă, mai ieftină și bazată pe cărnuri mai ieftine și utilizarea de arome iuți; o găsești la standuri și mici restaurante. Este la fel de ieftină ca cea fast food, dar are scopul principal de a sătura grupuri mari de oameni cu puține cheltuieli. Din acest motiv este ceea ce noi am numi mâncare gătită, servită în restaurante destul de aglomerate.
  • Mâncarea de oraș – o vei găsi în restaurantele înregistrate din oraș, reprezentând rezultatul creațiilor unor bucătari obișnuiți cu influențele, fuziunile și principiile bucătăriilor internaționale; în acest context vorbim de preparate rafinate, care îmbină echilibrat aromele specifice bucătăriei thailandeze și caută perfecțiunea și armonia: te poți bucura de o supă, un curry condimentat (sau o salată), un dip pe bază de pește și legume. Caută restaurante precum Rain Tree Cafe, Napa on 26, Masala Art Bangkok, La Table de Tee, Soul Food Mahanakorn și altele.
  • Mâncarea de palat – ultima categorie reprezintă un recital al sofisticării și eleganței; acest ultim bastion al bucătăriei thai este creat de obicei de urmașii bucătarilor de la palat; mâncarea regală este elaborată, perfect echilibrată, imitând și elogiind moștenirea monarhică a Thailandei. Vei găsi de obicei astfel de preparate în restaurantele care au în denumire cuvinte precum ”Palace” sau ”Royal”. Meniul nu va fi ieftin, dar experiența merită fiecare bănuț.

Aromele și ingredientele bucătăriei thailandeze

bucatarie thailandeza excursie cu eximtur Gastronomia thai se bazează pe un yin și yang vechi de când lumea: alăturarea și echilibrarea desăvârșită a aromelor iuți, acre, dulci și sărate – toate în același preparat. Poate că nouă ni s-ar părea ciudate feliile de mango zemos condimentate cu mirodenii picante, dar așteaptă-te să fii plăcut impresionat odată ce le guști. Ca turist în Bangkok, vei afla destul de curând că thailandezii sunt îndrăgostiți de curry – galben, verde, roșu. Curry-ul este, prin definiție, un sos în care sunt amestecate o mare varietate de condimente și ierburi. Cu toate acestea, curry-ul thai se deosebește prin prezența laptelui de cocos, care transformă sosul în ceva cremos și ușor dulce, tocmai bun ca să echilibreze ardeii iuți sau puternicul ghimbir. Alte arome pe care le vei întâlni sunt lemongrass-ul, galangal-ul (asemănător ghimbirului), sosul de soia, coriandrul, usturoiul, ardeii iuţi, frunzele de limeta kafir, busuiocul, menta, ceapa, limete, zahărul de palmier. Sosul de pește este un ingredient esențial în bucătăria thai, folosit pentru a da aromă preparatelor și pentru a asezona orezul, tăițeii, supele, salatele și aperitivele. Orezul este considerat cea mai prețioasă grână, așa că îl vei găsi peste tot, în timp ce tăițeii vor însoți supele și alte feluri de mâncare. Thailanda pune mare preţ pe fructe și legume, așa că aici te poţi bucura de fructe și legume pe care le cunoști și le îndrăgești, dar și de câteva vegetale exotice: bambus, castane de apă, flori de bananier. Dacă la capitolul carne, puiul ocupă primul loc în meniu, peştele și fructele de mare au statutul de cult, mai ales în Bangkok. Thailandezii au o adevărată venerație pentru tot ce provine din mare, așadar trebuie neaparat să încerci fructe de mare fierte în lapte de cocos sau pește preparat la abur în frunze de bananier.

Specialitățile bucătăriei thailandeze

bucataria thailandeza excursie cu eximtur Așa cum ai văzut mai sus, în Bangkok vei putea să guști și să savurezi sute de preparate, fiecare în sine reprezentând o experiență gastronomică ce alătură arome surprinzătoare cu texturi diverse și aranjamente spectaculoase pe farfurie. Dacă vrei însă să mergi la sigur și să începi cu bine aventura ta în cultura culinară a orașului, iată câteva sugestii:
  • Gustare sau garnitură la felul principal: încearcă gogoşi umplute cu diverse combinații de ingrediente (dim sum), frigărui (pui sau fructe de mare), tăiţei crocanţi cu sos dulce şi iute, pad thai (mâncăruri cu tăiței, carne, legume) etc. Prezentarea lor este una deosebită, așa că răsfață-ți toate simțurile!
  • Salate: în general salatele combină toate aromele, conțin mentă, lemongrass, frunze de limeta kafir şi coriandru, plus sosul de pește ca dressing și uneori sunt preferate curry-ului.
  • Curry: trebuie să încerci măcar o dată un curry massaman, penang sau khao soi.
  • Supe: celebrele Tom Kha (supă de nucă de cocos cu pui) și Tom Yum (supă de creveți acră și picantă) sunt numai începutul. Supele thai sunt foarte aromate și pot conține o diversitate de ingrediente.
  • Desertul: la desert, thailandezii preferă preparate ușoare: înghețată, fructe în sirop de zahăr, fructe confiate, cremă de cocos sau banane în lapte de cocos îndulcit.
Vegetarienii și cei care preferă peștele ca principală sursă de proteină nu ar trebui să aibă mari probleme în Bangkok. Chiar dacă cel mai simplu curry conține sos de pește, există nenumărate preparate de nișă, ce conțin fie numai pește, fie numai frunze verzi, fructe și legume, etc. Na Aroon este un restaurant vegetarian foarte popular în Bangkok.

Eticheta la masă în Bangkok

În Thailanda, mâncarea este ieftină și astfel gândită încât să fie accesibilă și celor mai defavorizați. Dincolo de restaurantele de lux din Bangkok, să nu fii surprins să vezi oameni de afaceri care se bucură de o frigăruie de pui sau de o porție de tăiței la o masă acoperită cu mușama în mijlocul unei piețe aglomerate. O masă thailandeză înseamnă de obicei aducerea tuturor preparatelor în același timp la masă, în vase și pe platouri de dimensiuni mai mari decât cele cu care suntem noi obișnuiți, dând astfel mesenilor ocazia să împartă mâncarea și să se bucure de ea împreună. Vei primi probabil bețișoare la masă, dar dacă nu ai îndemânarea necesară, tacâmurile obișnuite sunt la ordinea zilei, așa că nu ai de ce să îți faci griji. Înainte să îți urăm vacanță plăcută în Bangkok, reține că aici nu contează ce oră a mesei este și ce tip de masă trebuie să iei. Localnicii și turiștii mănâncă ori de câte ori le este foame – porții mici și multe – pentru a se delecta cu cât mai multe preparate pe parcursul unei zile. Descoperă gastronomia thailandeză, bucură-te de Bangkok și savurează Thailanda în deplinătatea ei!

SOURCE AND TAGS