Viziteaza 2 din cele mai frumoase parcuri naturale din Croatia


de Alexandra Butnari Cine nu a fost inca in Croatia, e timpul sa o faca pentru ca tara este una plina de suprize placute. Are statiuni foarte frumoase, recunoscute la nivel mondial, orase istorice care te vor suprinde prin arhitectura si unicitate si o infrastructura care sigur te va lasa fara cuvinte (din nord spre sud, autostrada strabate Muntii Dinarici, iar tunelurile se tin lant). Pe langa importantele contributii culturale, artistice, dar si gastronomice si vinicole, Croatia este pana la urma o tara turistica. In afara statiunilor si oraselor cu renume, Croatia se mandreste si cu cele opt parcuri naturale, unde accentul se pune pe conservare, iar turismul este controlat strict. Dintre acestea, doua chiar sunt de vizitat, fiind localizate in zone pitoresti. Daca nu ai facut-o inca, e timpul sa iei in calcul propunerea noastra si sa-ti planifici vacanta in asa fel incat sa nu le ratezi.

Parcul Natural Lacurile Pltivice Parcul Natural Lacurile Pltivice

Parcul National Lacurile Plitvice este unul din cele mai vechi parcuri din Europa de sud-est si este cel mai mare din Croatia. Situat la doar 130 de km sud de capitala Zagreb, acest parc natural este rezultatul apei care curge prin bariere de travertin. Frumusetea naturala a acestui parc consta in cele 16 lacuri, interconectate intre ele prin cascade de toate dimensiunile. Iti recomand traseul cel mai complex, biletul de intrare va include si calatorii cu busul spre zonele de intrare si calatorii cu vaporasul. Lacurile Plitvice Croatia Pe tot traseul te vei plimba fie peste lacuri, pe poduri de lemn special amenajate, fie prin padure, fie pe langa o cascada. Vei trece pe langa (si peste) fiecare lac si cascada si de fiecare data vei spune “asta e cea mai frumoasa” si apoi mai urmeaza inca una, si inca una… si te vei delecta cu peisaje ireale, cu apa de culori incredibile, cu bancuri pe pesti, cu verdeata oriunde vezi cu ochii, cu turuit de cascade si stropi de apa ce vor incerca sa te trezeasca la realitate… Parcul Plitvice Croatia Traseul se termina cand ajungi la cascada mare, de 70 m, pe care o privesti de jos, apoi iti continui traseul spre iesire, de unde o vei vedea in toata splendoara sa, de pe celalalt versant, iar uitandu-te in jos, nu-ti va veni sa crezi ca ai fost acolo! Asa ar trebui sa arate raiul!

Parcul National Krka Parcul Krka Croatia

La doar 160 de km mai la sud de Lacurile Plitvice se afla Parcul National Krka, denumit dupa raul care il strabate si care include cam 2/3 din acesta. Parcul cuprinde mai multe obiective turistice: Insula Visovac cu Manastirea Franciscana, Cascada Roski, dar cea mai vizitata parte a parcului raman Cascadele Skradinski. Plimbarea pana acolo se poate face si cu vaporasul, ceea ce si recomand, traseul fiind prin niste chei. Si aici traseul este prin padure, pe poteci de lemn, pe langa lacuri mai mici si cascade, pana cand ajungi la baza cascadei principale, fiind atractia principala. Privelistea e formata dintr-o serie de 17 cascade si cu o cadere de pe 45 de m. Ceea ce e cu adevarat impresionat este ca aici poti face si baie. Si placerea de a intra usor in apa, printre stancile alunecoase initial, apoi sa inoti spre cascada si sa simti cum nu mai poti inainta din cauza caderii impresionante de apa este inegalabila. Poti apoi sa stai la plaja sau la un picnic, la umbra copacilor. Cascada Krka Croatia Dupa ce vizitezi cele doua parcuri, vei pleca cu bateriile incarcate, cu sufletul radiind de fericire si vei face tot posibilul ca drumurile tale sa mai duca spre aceste locuri binecuvantate de atata frumusete. Stiai ca in 5 ani, in Croatia s-au construit 800 de km de autostrazi? Si sa nu uitam ca abia in 1991 si-a proclamat independenta, iar in Zagreb inca se mai vad urmele de impuscaturi, in blocuri… Asadar, o tara a contrastelor ce merita vizitata!

SOURCE AND TAGS