Vacanta activa sau vacanta pasiva?

Vacanta activa sau vacanta pasiva? Sau “ce faci in concediu”?

N-as fi abordat acum subiectul asta daca nu mergeam la targul de turism in weekend. Bine, de fapt demult vroiam sa scriu despre asta, dar acum s-a potrivit momentul cum nu se poate mai bine 🙂 .

Discutand cu oamenii la targ, mi-a revenit in minte povestea legata de motivatia calatoriei, sau mai simplu spus “ce ne place sa facem in concediu/vacanta?”. La noi, la romani, in general raspunsul e simplu: sa stam cu burta la soare cat e ziua de lunga, tolaniti pe sezlonguri, zambind cu satisfactie la gandul beneficiilor minunatul sistem all inclusive.
Turcia este si in acest an slagarul verii. De ce? Simplu! Ne place sa nu facem nimic in concediu. De ce? Pentru ca n-am fost educati sa avem pretentii de vacante active, pentru ca majoritatea dintre noi nu avem dezvoltata cultura calatoriilor.


In Turcia e perfect, mancare in cantitati industriale, de 3 ori pe zi si intre mese :), bautura cat poti duce, e drept ca in majoritatea hotelurilor, bauturi locale, de butoi, dar daca e moca, e buna! E bine ca nu trebuie sa faci nimic, ca ai totul la indemana, ca nu e nevoie sa vorbesti o limba straina sa te intelegi cu cineva din staff-ul hotelului pentru ca totul e facut ca turistul, indiferent de tara din care provine, sa se simta bine. Se pare ca esticilor le place cel mai mult acest concept, probabil si din cauza regimurilor comuniste marcate de lipsuri de tot felul. Belsugul ne incanta simturile!

Ce se intampla in occident? In ultimii ani, vesticii au adoptat conceptul vacantelor active si numarul celor care doresc sa experimenteze acest mod de a petrece vacanta creste exponential. Vacantele active se reinventeaza mereu si plaja de interes este foarte mare. Oamenii doresc in vacanta sa-si exploateze hobby-urile, joaca golf, fac scufundari, cutreiera muntii cu bicicleta sau pe jos, urmaresc diverse animale salbatice in mediul lor natural, si cate multe alte lucruri. Sunt dornici sa descopere lucruri noi, sa viziteze locuri incarcate de traditii sau dimpotriva ultramoderne, sa cunoasca oameni, sa experimenteze diverse stari, sa marcheze obiective turistice cu incarcatura culturala, emotionala, de ce nu, empirica.

Turism Activ

Sunt atat de multe lucruri de facut in concediu… Sunt atat de multe locuri de vizitat…

Si totusi, cand ne odihnim? Cand ne acordam ragazul de a nu face nimic si de a ne reincarca bateriile? Muncim mult si stresul a devenit cu certitudine boala secolului XXI. In aceste conditii, e buna si Turcia All Inclusive, nu? Un pic, dar e bunaJ. Dar cate locuri minunate sunt de vizitat si in Turcia!

Cappadocia - una din bogatiile turistice ale Turciei

Sursa: PhotoBurst

Cred ca solutia ideala ar fi sa reusim sa combinam o vacanta pasiva cu una activa, un sejur in care atat trupul cat si mintea si sufletul sa-si primeasca partea lor de “fericire”.

“Forta” de a alege sa fie cu tine 🙂 !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *