Turism activ in Muntii Rodnei

Mai putin cunoscuti decat fratii lor mai mari, datorita pozitiei lor geografice, Muntii Rodnei uimesc prin salbaticia cu care te intampina.
Situati in nordul tarii, la granita judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava, pot fi accesati prin pasul Setref, pasul Rotunda si localitatea Borsa.
Linia ferata transcarpatica Salva-Viseu, respectiv linia ferata Salva-Rodna (operata de SC Regional SRL) faciliteaza accesul catre regiunea montana. Datorita infrastructurii deficitare, accesul in aceasta zona montana este foarte dificil pentru cei care nu au masina.
Chiar daca preocupari pentru desemnarea ariilor protejate in acest masiv montan exista tocmai din 1939, doar in anul 2000 se infinteaza Parcul National Muntii Rodnei.
Parcul National Muntii Rodnei este cea mai intinsa arie protejata din nordul Carpatilor Orientali, avand o suprafata de 46.339 ha. Importanta acestei arii protejate se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si prezentei a numeroase specii de fauna si flora, endemite si relicte glaciare.
Lacul Lala, Lacul Stiol (Izvorul Bistritei Aurii) si Lacul Iezer Pietrosu sunt doar cateva amintite dintr-un numar de 67, care se remarca din bogatia formelor glaciare.
O alta bogatie a acestor munti o reprezinta pesterile, cum ar fi Pestera Izvorul Albastru al Izei (2.5 Km), Pestera Izvorul Tausoarelor (peste 16 Km) sau Pestera Baia lui Schneider (0.5 Km).
Un alt obiectiv turistic major care trebuie amintit este Cascada Cailor, unde apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se pravaleste peste stanci formand o cascada in mai multe trepte.
Turismul montan in aceasta regiune este de departe cea mai practicata forma de turism, fapt datorat potentialului natural conservat. Numeroase trasee turistice, marcate acceptabil, traverseaza masivul.
Printre activitatile cele mai importante amintim drumetia, alpinismul si mountanbike-ul.
Odata cu caderea zapezii, schiul se poate practica pe partiile amenajate de la Borsa (2 km) si Valea Blaznei (1.5 km) sau freeride pe versantii abrupti.
Turismul ecvestru in Parcului National Muntii Rodnei se poate practica in urma infiintarii Centrului de Ecoturism Ecvestru in cadrul Hergheliei Beclean, care ofera programe turistice cu ghid.
Tot in apropierea zonei montane se afla si statiunea Sangeorz Bai, statiune cunoscuta pentru calitatile sale terapeute.
Bazele de cazare din zona masivului montan, pot fi gasite in statiunile Borsa, Valea Blaznei, Valea Vinului, Mosei sau Pasul Rotunda, iar camparea in Parcul National se face doar in zonele indicate. Mai multe informatii gasiti pe pagina Parcul National Muntii Rodnei.
Foarte bun articolul!!! Ultima poza e opera proprie?
ms 🙂 toate fotografiile sunt facute de mine