Top 5 locuri din lume cu arta stradala

Arta stradala in Melbourne, Australia

Conceptul de arta stradala (sau street art) cu siguranta nu este nou, chiar daca este foarte controversat. Desi actiunea de a lasa pe pereti in oras tot felul de desene si imagini este asociata deseori cu vandalism, in foarte multe orase ale lumii ideea de street art veritabil, ce prezinta arta, reprezinta inca un motiv de mandrie turistica. Street–art –ul are de cele mai multe ori un caracter moralizator, de constientizare, surprinde un moment efemer, dar important din timp si a iesit, in orasele occidentale, de sub incidenta infractionalitatii, devenind din ce in ce mai mult o manifestare a culturii contemporane.

Evident, mesajele obscene sau cu caracter politic si social nu intra intotdeauna in conceptul de street art, desi istoria cunoaste si cateva exceptii. Daca te-ai saturat de pereti mazgaliti cu diverse mesaje amoroase sau protestatare, daca ai auzit de Banksy si iti place sau daca ai fost in cateva locuri interesante din, de exemplu, Timisoara si te-au impresionat grafitti-urile si stencils-urle realizate de artistii locali, atunci e timpul sa iti prezentam un top al celor 5 locuri din lume in care te poti bucura de arta stradala in toata splendoarea sa.

5. Sao Paulo, Brazilia

Street art in Sao Paulo, Brazilia

Arta stradala realizata de artistul Cranio in Sao Paulo, Brazilia – sursa imaginii: artpie

Ca tot vorbeam de exceptii, Sao Paulo pare a fi o galerie in aer liber a unui street – art de factura politica si sociala. Poti sa iti incepi explorarile din vest, din cartierul Vila Madelena si poti continua si in restul orasului. Arta naiva sau lucrari de o complexitate cutremuratoare iti vor fi supuse atentiei. Peisajul se schimba neincetat, artistii aduc noi creatii aproape saptamanal, dar senzatia ca te afli intr-un muzeu enorm, viu colorat si incarcat de istorie nu te paraseste nicio clipa in timp ce pasii te poarta prin oras. Ca mai toate orasele importante din America de Sud, Sao Paulo este el insusi un manifest dedicat constiintei publice si artei deopotriva.

4. Paris, Franta

Arta stradala in Paris, Franta

Arta stradala realizata de artistul Seth in Paris, Franta – sursa imaginii: mymodernmet

Un loc ce se asociaza imediat cu aproape toate formele de arta, Parisul nu putea fi ocolit de picturi murale ce uneori se intind pe zeci de metri patrati. Daca ai auzit de Blek le Rat (pionier al miscarii stencil) sau de JR (un artist ale carui lucrari au fost expuse la Muzeul Tate din Londra), atunci stii ca Parisul a dat lumii nu numai pictori clasici nemuritori, dar si artisti ai strazii care au lasat pe peretii capitalei „tablouri” memorabile. Dar Parisul este un loc al tuturor posibilitatilor, asa ca o sa gasesti acolo anonimi celebri sau cel putin porecle simpatice sub care se ascund talente de netagaduit. Poti sa incepi sa explorezi cartierele Belleville si Ménilmontant si districtul Le Marais, pentru o introducere in street – art-ul parizian.

3. Praga, Cehia

Arta stradala in Praga, Cehia

Arta stradala realizata de Chase in Praga, Cehia – sursa imaginii: unurth

Praga este poate unul dintre cele mai frumoase orase din Europa, un loc ce primeste anual milioane de turisti. Dar o plimbare pe strazile Pragai iti poate dezvalui mai mult decat arhitectura impresionanta, obiective turistice de o valoare inestimabila, muzee sau edificii. Praga este un loc in care street – art – ul este colorat, expansiv, indraznet. Are tehnica, are umor, are o savoare deosebita, atat pentru localnici, cat si pentru cei veniti aici in vizita. Daca Budapesta are una dintre cele mai nostime si ciudate statui din lume (Vaca Topita), Praga are grafitti – uri care te lasa mut de uimire.

2. Melbourne, Australia

Arta stradala in Melbourne, Australia

Arta stradala realizata de artista Be Free in Melbourne, Australia – sursa imaginii: anewhype

In Melbourne, street – art – ul este privit cu incredere, toleranta si incurajare. Altfel nu ai avea cum sa admiri picturi murale de dimensiunea unui bloc intreg, postere colorate glam, portrete si desene viu colorate chiar in inima districtului de afaceri din capitala, Hosier Lane. Aici este epicentrul miscarii street – art din Melbourne, dar vei gasi astfel de creatii in aproape orice loc din oras. Imaginile se schimba, mesajele asijderea. Ce ramane constant este faptul ca Melbourne este un fel de Mecca al artistilor peretilor si un loc in care imaginatia si mesajele lor sunt afisate in public, in dimensiuni ce nu sunt usor de ignorat.

1. New York, Statele Unite ale Americii

Arta stradala in New York, SUA

Arta stradala realizata in New York de artistul Banksy  – sursa imaginii: theverge

New York-ul este in stransa competitie cu Los Angeles-ul la capitolul street – art, mai ales ca Banksy a fost prin ambele de nenumarate ori, lasandu-si capodoperele sa vorbeasca in numele lui, dar ceea ce poti vedea in New York este greu sa vezi in alte parti. Brooklyn-ul este un loc de pelerinaj pentru cei ce isi doresc o arta colorata ce aminteste de benzi desenate, colaje de fotografii, stencils si postere nemaivazute. Manhattan-ul este, ca de obicei, eclectic si superb in bizareria sa. De la imagini cu extraterestri, pana la creatii complicate ce folosesc mai multe tehnici (desen, pictura, fotografie, colaj), in Manhattan ai o sumedenie de locuri din care poti sa incepi aventura descoperirii celor mai frumoase, amuzante, groaznice sau impresionante lucrari de street – art.

Daca ai si alte locuri preferate cu arta stradala in lume sau esti familiar cu lucrarile unor street-artisti celebri, scrie-ne si impartaseste-ne ideile, experientele si preferintele tale!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *