Top 10 orase medievale ale Europei


Ti-ai dorit vreodata sa calatoresti in timp? Daca printre pasiunile si interesele tale se afla si epoca medievala, afla ca Europa este impanzita de locuri superbe, nealterate de trecerea anilor. Mai jos ti-am pregatit o lista cu cele mai frumoase si pline de istorie orase medievale ale Europei.

1. Orasul lui Robin Hood - Carcassonne, Franta

[caption id="attachment_7261" align="aligncenter" width="675"]Zidurile cetatii din Carcassone Zidurile cetatii din Carcassone - sursa: wikipedia[/caption] Carcassonne este localizat in sud – vestul Frantei, la 800 de km de Paris, fiind faimos pentru orasul medieval strajuit de pereti din secolele sase, sapte si opt. Una dintre atractiile cele mai importante ale acestui oras este Cité, fortareata cu puternice radacini in istorie, care a fost parte din filmul Robin Hood. Mai mult, impatimitii de boardgames ar putea recunoaste acest oras dupa numele celebrului joc inspirat de acest oras.

2. Orasul kilt-urilor si al Monstrului din Loch Ness - Edinburgh, Scotia

[caption id="attachment_7262" align="aligncenter" width="675"]Castelul din Edinburgh Castelul din Edinburgh - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Edinburgh poate fi considerat unul dintre cele mai frumoase orase medievale ale Europei, avand un sarm irezistibil si un castel superb. Castelele au fost parte a acestui oras inca din anul 1100, facand din capitala Scotiei un loc fascinant, cu melodii ce-i strabat stradutele, venind de la cimpoierii imbracati in traditionalul kilt si cu  povesti mitice despre Monstrul din Loch Ness sau William Wallace, supranumit Braveheart. Un lucru ce nu trebuie ratat in timpul unei vizite in acest oras este o plimbare pe Prince’s Street, una dintre cele mai frumoase strazi din oras, de unde se poate admira din deparatare si iconicul castel.

3. Orasul blocat in timp - Rothenburg Ob Der Tauber, Germania

[caption id="attachment_7263" align="aligncenter" width="675"]Rothenburg Ob Der Tauber Strazile din Rothenburg Ob Der Tauber - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Orasul german pare sa fi ramas blocat in timpuri medievale, putine orase redand mai bine aerul autentic al timpurilor apuse. Stradutele pavate, pasajele secrete, renumitele piete de Craciun, peretii care imbratiseaza orasul, arcurile si intrarile, toate te vor face sa te simti ca si cum te-ai fi intors in timp. De asemenea, printre experientele de neratat in Rothenburg sunt o vizita la Castelul Imperial din 1142 si o plimbare deasupra orasului cu balonul, pentru o priveliste memorabila.

4. Perla medievala a Europei - Tallinn, Estonia

[caption id="attachment_7264" align="aligncenter" width="675"]Cetatea din Tallin Cetatea din Tallin - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Orasul Vechi al capitalei Estoniei dateaza din epoca medievala si este recunoscut pentru starea impecabila a arhitecturii cu influente Hanseatice. Numeroase cladiri, originare din secolul al 11 – lea, precum biserici, stradute pavate, resedinte ale localnicilor si negustorilor, au fost pastrate in forma initiala. In anul 1997, Orasul Vechi din Tallinn a fost declarat parte a Patrimoniului UNESCO si este cunoscut drept “perla medievala a Europei”. Pentru o veritabila experienta medievala, urmeaza drumul zidurilor orasului si a celor 26 de turnuri de veghe.

5. Leaganul religiilor si sufletul Spaniei - Toledo, Spania

[caption id="attachment_7265" align="aligncenter" width="675"]Vedere asupra Toledo-ului Vedere asupra Toledo-ului - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Un alt loc declarat parte a Patrimoniului Cultural UNESCO se afla in Spania, la 70 de km de Madrid. Orasul se numeste Toledo si este un adevarat leagan a peste 2000 de ani de istorie. Toledo a fost puternic influentat de multiplele culturi si religii, precum: crestinism, iudaism si islamul, care au produs capodopere arhitecturale. De asemenea, Toledo poarta amprenta a multiple civilzatii care au disparut, precum romanii sau vizigotii. Localnicii considera acest oras “sufletul Spaniei”, iar daca decizi sa-l vizitezi, zaboveste acolo pana la apus, pentru a te bucura de peisaje uimitoare si pentru a avea senzatia de reintoarcere in timpuri medievale, datorita portilor orasului, a podurilor si a renumitului castel, Alcazar.

6. Resedinta medievala - Praga, Cehia

[caption id="attachment_7266" align="aligncenter" width="675"]Castelul din Praga Castelul din Praga - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Centrul Istoric al orasului Praga este considerat a fi unul dintre cele mai bine pastrate orase medievale ale lumii, devenind parte a Patrimoniului Cultural UNESCO in 1992. Inima capitalei cehe este Piata Orasului Vechi, unde vei avea ocazia sa admiri monumente arhitecturale in stiluri precum: baroc, renascentist si gotic, care au fost pastrate in stare impecabila. Praga are si propriul castel, numit Pražský hrad, care este acum resedinta oficiala a Presedintelui. Printre locurile ce trebuie vizitate, pentru a simti cu adevarat aerul medieval sunt: Taverna Medievala, Muzeul Torturii sau Cartierul Evreiesc.

7. Venetia Nordului - Bruges, Belgia

[caption id="attachment_7267" align="aligncenter" width="675"]Canalele din Bruges Canalele din Bruges - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Mica “Venetie a Nordului”, acest superb orasel belgian este un motiv de mandrie pentru tara. Fiind considerat oras inca din anul 1128, partea istorica a acestuia a devenit parte a Patrimoniului Cultural UNESCO datorita cladirilor impresionante in stil Gotic. De asemenea, acest oras este locul unde a luat nastere curentul flamand in pictura, cu artisti precum: Jan van Eyck sau Hans Memling. Cele mai importante piete ale orasului sunt Burg, (una dintre cele mai frumoase piete medievale ale Europei) si Grand Place. Una dintre emblemele orasului este turnul Belfry, datand din epoca medievala.

8. Cetatea cu 72 de turnuri - San Gimignano, Italia

[caption id="attachment_7268" align="aligncenter" width="675"]San Gimignano Turnurile din San Gimignano - sursa imaginii: wikimedia[/caption] O adevarata oaza medievala se gaseste sub soarele Toscanei, in Italia, la 56 de km de Florenta. San Gimignano este un oras protejat de catre pereti datand din era Medievala. Cetatea avea 72 de turnuri care protejau localnicii in trecut si erau construite drept semn al bogatiei si puterii lor. Doar 14 din aceste turnuri de supraveghere au ramas in picioare.

9. Medievalul sasesc - Sighisoara, Romania

[caption id="attachment_7270" align="aligncenter" width="675"]Orasul medieval din Sighisoara Orasul medieval din Sighisoara - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Fondata in secolul 12 de catre sasii veniti in Transilvania, cetatea medievala din Sighisoara este unul dintre cele mai bine pastrate orase medievale ale Europei, centrul istoric fiind inclus in patrimoniul mondial UNESCO. Fiind probabil cea mai usor accesibila destinatie din aceasta lista, nu se poate sa ratezi o vizita aici, alaturi de o plimbare pe strazile pavate si printre coloratele case din interiorul zidului cetatii.

10. Frumusetea dintre lacuri - Trakai, Lituania

[caption id="attachment_7269" align="aligncenter" width="675"]Castelul Trakai din Lituania Castelul Trakai - sursa imaginii: flickr[/caption] Situat la 28 de km vest de capitala Lituaniei, orasul Trakai este capitala medievala a acestei tari, fiind protejat de UNESCO. Acest loc este dominat de lacuri, iar una dintre cele mai rapitoare privelisti este oferita de Castelul de pe Insula, acesta servind drept Palat Regal in timpurile medievale si drept capitala a Duchy. Trakai are si propriul Festival Medieval, ce are loc anual, in luna iunie. Amestecul dintre natura superba si monumentele arhitecturale transforma Trakai intr-un oras ce trebuie neaparat vizitat. Pe scurt, in acest articol am vorbit despre top 10 orase medievale ale Europei: Carcassonne, Edinburgh, Rothenburg Ob Der Tauber, Tallinn, Toledo, Praga, Bruges, San Gimignano, Sighisoara si Trakai. Tu ai vizitat vreunul dintre aceste orase? Cum ti s-a parut si ce alte propuneri ai mai avea pentru aceasta lista?

SOURCE AND TAGS