Top 10 munti pe care sa-i cuceresti


Fie ca esti un alpinist experimentat sau nu, a cuceri un munte este o experenta incitanta pe care nu o uiti prea usor.

Si pentru ca stim ca excursiile si catararile sunt printre activitatile preferate ale celor cu pasiuni montane, azi am hotarat sa lansam o provocare, prezentand un top al muntilor "de cucerit" de catre oricine are pasiunea si determinarea necesare unui astfel de scop maret.

10. Uriasul de granit - Fitz Roy, Patagonia, intre Argentina si Chile

Fitz Roy este ce mai inalt varf din Muntii Patagoniei, avand 3405 metri.sursa imaginii: Wikimedia

Localizati in cea mai sudica regiune a Anzilor, Muntii Patagoniei si ale lor varfuri de granit ofera privelisti incredibile asupra regiunii de o frumusete ireala.

Cel mai inalt varf, Fitz Roy, ce are 3405 metri si pare ca impunge cerul datorita inclinatiei sale mari. Din acest motiv, el se dovedeste a fi o adevarata provocare pentru cei ce vor sa-l escaladeze, insa privelistea este pe masura efortului depus.

9. Peisaje si umanitate la nivel inalt - Khuiten, Mongolia

Calatoria pana la varful Khuiten din Mongolia este aproape la fel de interesanta ca si escaladarea sasursa imaginii: Wikimedia

In Mongolia este usor pentru un calator sa se lase purtat de frumusetea stepelor verzi nesfarsite, de deschiderea si caldura nomazilor din Kazahstan si de peisajele rurale ce inconjoara lantul muntos Altai. Acest lucru face ca drumul pana la Muntele Khuiten sa fie la fel de placut ca si catararea pana in varful de 4374 de metri.

Varful este localizat aproape de granita Mongoliei cu China. Pentru a ajunge la el, calatorii traverseaza un peisaj auriu, sterp si vast, ce este una dintre ultimele astfel de regiuni izolate din lume. Aceasta calatorie este facuta si mai remarcabila de blandetea si ospitalitatea nomazilor cazaci, ce contribuie cu factorul uman, atat de important intr-o drumetie.

8. Parintele alpinismului - Matterhorn, Elvetia

Varful Matterhorn din Elvetia este considerat de multi ca fiind locul de unde a pornit alpinismul modern

sursa imaginii: Wikimedia

Aflat in lantul Alpilor Elvetieni, Matterhorn, la cei 4478 de metri ai sai, este unul dintre cei mai usor de recunoscut munti de pe continentul European.

Avand forma unei piramide de roca, acest varf este un reper geografic definitoriu, fiind considerat locul de nastere al alpinismului. Din acest motiv, multi considera escaladarea sa o intoarcere la originile cataratului, fiind un loc extrem de popular pentru alpinistii experimentati.

7. Vesnicul indragostit - Popocatepetl, Mexic

Popocatepetl este al doile varf ca inaltime din Mexicsursa imaginii: Wikimedia

La cei 5426 de metri ai sai, Popocatepetl este al doilea varf ca marime din Mexic (dupa Pico de Orizaba, de 5636 metri).

Popocatepetl este legat de masivul Iztaccihuatl, fapt ce a dat nastere unei legende conform careia cei doi munti sunt un cuplu de indragostiti care au fost transformati pentru a putea trai vesnic unul langa celalalt. Chiar daca e doar o legenda, e usor de inteles pentru orice calator motivul pentru care s-ar indragosti cineva de Popocatepetl.

6. Granicerul Europei - Elbrus, Rusia

Elbrus este cel mai inalt varf din Europa, avand 5642 de metrisursa imaginii: Wikimedia

Dinamic atat in ceea ce priveste regiunea cat si terenul, Muntele Elbrus vegheaza asupra Muntilor Caucaz aflati la granita dintre Europa si Asia. Avand inaltimea de 5642 de metri, Elbrus, este cel mai inalt varf din Europa.

Pentru un alpinist cu abilitati medii, Elbrus prezinta un traseu extrem de atractiv, avand o urcare obositoare dar plina de satisfactii, deoarece localizarea muntelui ofera vizitatorilor excelente oportunitati de a vedea si intelege grupurile etnice ale regiunii, cum ar fi turcii, georgienii, azerii si rusii.

5. Muntele aburind - Damavand, Iran

Damavand este cel mai inalt munte din Iransursa imaginii: Wikimedia

Lantul muntos Alborz sta ca un urias ce se reazama de Marea Caspica, la Nord-Est de Teheran. Muntele Damavand este cel mai inalt varf din acest lant, avand 5670 de metri.

Fiind un potential vulcan activ, Damavand ofera privelisti uluitoare celor care il viziteaza, deoarece izvoarele termale ce-l strabat fac ca deseori sa se ridice aburi, lucru ce adauga fascinatie acestui loc splendid.

4. Muntele din salbaticie - Kilimanjaro, Tanzania

Kilimanjaro se afla la granita dintre Kenya si Tanzania, fiind cel mai inalt munte din Africasursa imaginii: Wikimedia

Localizat la granita dintre Tanzania si Kenya, Kilimanjaro este cel mai inalt munte din Africa, fiind format din trei vulcani inactivi: Kibo, Mawenzi si Shira.

Cel mai inalt varf, Uhuru, are 5895 de metri, motiv pentru care, dupa cum poti intui, ajungerea in varf este o experienta antrenanta. Mergand pe ruta Machame, ai sansa nu doar sa te bucuri de privelisti deosebite, ci si sa admiri minunatele animale si pasari din regiune, care vor face cu siguranta din aceasta calatorie o experienta de neuitat.

3. Spatiul tonifiant - McKinley, Alaska, SUA

McKinley este cel mai inalt varf din America de Nordsursa imaginii: andreibalint.ro

Avand 6168 de metri, Muntele McKinley (numit si Denali) este cel mai inalt munte din America de Nord.

Inaltimea si frumuseatea extraordinara a Muntelui McKinley creeaza un magnetism ce atrage anual aplinisti din intreaga lume. Escaladarea ofera o experienta de neuitat ce te provoaca atat fizic, cat si psihic, si te face sa te simti ca un adevarat campion atunci cand ajungi in varf. 

2. Muntele prietenos - Aconcagua, Argentina

Aconcagua este cel mai inalt varf din America de Sud si America de Nordsursa imaginii: Wikimedia

Avand 6960 de metri, Aconcagua este cel mai inalt varf atat din America de Sus cat si din America de Nord, facand parte din lantul muntos al Anzilor.

Pentru alpinisti, acest varf este considerat unul usor de urcat pe ruta normala, fiind considerat cea mai inalta ruta montana non-tehnica din lume (nu este nevoie de franghii, cuie, etc si nici de folosirea tuburilor de oxigen nu este obligatorie). Si acestea fiind spuse... ce mai astepti? Incepe sa-ti planifici traseul!

1. Medalia de aur a alpinistilor - Everest, Nepal

Vedere asupra Varfului Everest din Nepalsursa imaginii: Wikimedia

Ridicandu-se la inaltimea de 8848 de metri, Muntele Everest este cel mai inalt munte de pe Pamant. Ajungerea in varf a fost si este considerata una dintre cele mai periculoase urcari, dar si una dintre cele mai mari realizari pe care le poate avea un alpinist. De cand a fost cucerit pentru prima oara in 1953, mai mult de 2000 de alpinisti au reusit sa atinga performanta de a ajunge in varf.

Daca ai avea posibilitatea, cate dintre aceste varfuri crezi ca ai urca?


SOURCE AND TAGS