Top 10 cele mai bizare cladiri din lume


Scriitorul american Ray Bradbury spunea despre dorinta oamenilor de a calatori ca are cateva motive: “Calatorim pentru romantism, calatorim pentru arhitectura si calatorim pentru a ne pierde”.

Pentru a te convinge sa iti faci valizele si sa pornesti la drum intr-o noua calatorie, ne-am gandit sa rezolvam in acest articol cel putin partea de "calatorit pentru arhitectura", oferindu-ti 10 modele arhitecturale absolut irezistibile.

1. Kunsthaus - Graz, Austria

“Extraterestrul”, dupa cum este numit de catre proprii creatori, arhitectii britanici Peter Cook si Colin Fournier, cladirea se afla in oraselul Graz din Austria. sursa imaginii: Wikipedia

“Extraterestrul”, dupa cum este numit de catre proprii creatori, arhitectii britanici Peter Cook si Colin Fournier, cladirea se afla in oraselul Graz din Austria. Aceasta gazduieste Muzeul de Arta Contemporana si cu siguranta reuseste sa iasa in evidenta printre cladirile construite in cel mai authentic stil traditional austriac, datorita exteriorului inedit. Unii localnici ar numi Kunsthaus drept “balonul zburator”, deoarece pare sa pluteasca deasupra acoperisurilor din tigla rosie. Exteriorul este din sticla acrilica, iar noaptea trimite mesaje luminoase si afiseaza texte prin intermediul fatadei "BIX façade".

2. Capital Gate - Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite

Capital Gate este una dintre cele mai inalte cladiri din Abu Dhabi, cu o inaltime de 135 m inaltime si 35 de etaje. sursa imaginii: Flickr

Capital Gate este una dintre cele mai inalte cladiri din Abu Dhabi, cu o inaltime de 135 m si 35 de etaje. Ceea ce este cu adevarat deosebit la aceasta cladire de birouri este inclinatia de 18 grade pe care o are. In 2010, Capital Gate a primit distinctia de “Cea mai inclinata cladire din lume” din partea Guiness Book of World Records.

3. The Piano House (Casa Pianului) - An Hui, China

Constructia in forma de pian si intrarea acesteia, in forma de vioara gigantica sunt construite propiate in totalitate din sticla.sursa imaginii: Factsstop

Constructia in forma de pian si intrarea acesteia, in forma de vioara gigantica sunt construite aproape in totalitate din sticla. Constructia cladirii a inceput in 2007 si a fost destinata gazduirii planurilor de dezvoltare a regiunii Shannan din China. Datorita formei neobisnuite, Casa Pianului a devenit un loc popular printre turisti, iar localnicii o numesc “cel mai romantic loc din China”, mii de cupluri fotografiindu-se in ziua nuntii in fata acesteia.

4.The Crooked House (Casa Stramba) - Staffordshire, Marea Britanie

The Crooked House (Casa Stramba), dupa cum este cunoscuta in zilele noastre, a fost construita in 1765, fiind destinata sa fie o ferma.sursa imaginii: Flickr

Casa Stramba, dupa cum este cunoscuta in zilele noastre, a fost construita in 1765, fiind destinata sa fie o ferma. In secolul 19, din cauza sapaturilor miniere, structura de rezistenta a acesteia a cedat si casa a inceput sa se incline. In prezent, The Crooked House este un pub deschis vizitatorilor, o parte a cladirii fiind cu 1,2 m mai inclinata decat cealalta.

5. Crazy House (Casa Nebuna) - Dalat, Vietnam

Crazy House, in traducere Casa nebuna, este un hotel din orasul vietnamez, Dalat. sursa imaginii: Wikipedia

Crazy House, in traducere Casa Nebuna, este un hotel din orasul vietnamez, Dalat. Aceasta este o constructie de-a dreptul bizara, fiind considerata drept un melanj al stilurilor lui Antonio Gaudi si Salvador Dali si a fost inspirata din formele florei si faunei. Fiecare camera a acestui hotel se deosebeste de celelalte, iar turistii au sansa de a le schimba pentru a putea experimenta cat mai mult din aceasta constructie cu adevarat surprinzatoare.

6. OCAD (Colegiul de Arta si Design din Ontario) - Ontario, Canada

Cladirea care gazduieste Colegiul Artei si al Design-ului din Ontario, Canada, pare sa-si reprezinte in totalitate menirea, datorita aspectului exterior.

Cladirea care gazduieste Colegiul de Arta si Design din Ontario, Canada, pare sa-si reprezinte in totalitate menirea, datorita aspectului exterior. Aceasta este nimic altceva decat o replica la scala imensa a unei mese inalte. Constructia este formata dintr-un “blat”, in culori alb-negru si 12 picioare in diferite nuante, care sustin partea principala. De fapt, acest “blat” alb-negru, ridicat la inaltimea de 26 de metri, este destinat spatiilor de studio ale Colegiului.

7. Sediul Longaberger - Newark, Ohio, SUA

Cladirea – cos este, de fapt, sediul companiei Longaberger (companie manufacturiera de cosuri de lemn) si se afla in orasul american Newark, din statul Ohio. Constructia este formata din 7 etaje si are chiar si tortile necesare unui adevarat cos de picnic, bucurandu-se de un sistem special ce nu permite supraincalzirea tortilor pentru a evita accidentele. Sediul Companiei Longaberger este un veritabil exemplu al stilului de arhitectura mimetica, fiind finalizat in 1997.

8. Palais Idéal du Facteur Cheval — Hauterives, Franta

Treizeci si trei de ani i-au trebuit postasului din sud-estul frantei, Ferdinand Cheval, ca sa construiasca Palatul Ideal.sursa imaginii: FacteurCheval

Treizeci si trei de ani i-au trebuit postasului din sud-estul frantei, Ferdinand Cheval, ca sa construiasca Palatul Ideal, este un exemplu fascinant al arhitecturii naive. Constructia palatului a inceput in 1879 si este un amestec de stiluri cu influente din crestinism pana la hinduism. Munca lui Cheval a fost mentionata in lucrarile lui Anais Nin si laudata de artisti presume Breton si Picasso.

9. Kubuswoningen (Casele Cubice) - Rotterdam, Olanda

Kubuswoningen sunt un set de case inovative din orasul-port al Olandei, Rotterdam. sursa imaginii: Wikipedia

Kubuswoningen sunt un set de case inovative din orasul-port al Olandei, Rotterdam. Proiectate de arhitectul Piet Blom, aceste case cubice sunt destinate sunt inspirate din conceptul de “a trai in acoperisul urban”. In Rotterdam sunt 38 de asemenea case mai micute, plus inca doua case mai mari, toate atasate una de cealalta. Fiecare casa are trei etaje si numara: parterul cu intrarea, etajul intai cu bucataria si camera de zi, etajul doi, unde se afla doua dormitoare si o baie si deasupra acestora, se afla etajul trei cu o mica gradina.

10. Waldspirale - Darmstadt, Germania

Constructia Waldspirale din orasul Darmstadt al Germaniei a fost construita cu intentia de a servi drept complex rezidential cu 105 spatii locative.sursa imaginii: Wikimedia

Constructia Waldspirale din orasul Darmstadt al Germaniei a fost construita cu intentia de a servi drept complex rezidential cu 105 spatii locative. Cel care a proiectat cladirea, arhitectul Hundertwasser, si-a dorit ca aceasta sa se inalte asemeni unei spirale impadurite, iar fatada acesteia este o alegorie a suprafetei Pamantului, a sedimentului depus de milioane de ani. Cel mai inalt punct al complexului numara 12 etaje si un lucru cu adevarat interesant este faptul ca dintre cele 1000 de ferestre ale constructiei, nu exista doua care sa fie la fel. Waldspirale, dupa denumirea in limba germana, a fost construita pe durata anilor ’90 si a fost finisata in anul 2000.

Cunosti si alte cladiri ciudate din jurul lumii? Asteptam cu drag completarile tale in comentarii mai jos!


SOURCE AND TAGS