TIFF – informatii si oferte anul acesta

Festivalul International de Film Transilvania este cel mai important festival de film de lung-metraj din Romania, iar anul acesta revine cu cea de-a 11-a editie, care va avea loc in perioada 1 – 10 iunie 2012 la Cluj- Napoca. La Sibiu, TIFF se va desfasura intre 13 si 17 iunie 2012.

In cei zece ani de existenta, TIFF a devenit un brand recunoscut in Romania nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci si pentru organizarea excelenta, atmosfera efervescenta si multitudinea de evenimente, de la seminarii si workshopuri pana la concerte si petreceri pana in zori.

Cateva date concrete despre TIFF

– TIFF s-a infiintat in anul 2002

– Editia din 2007 a festivalului a fost prima organizata simultan la Cluj si Sibiu, Capitala Culturala Europeana in acel an.

– Editia din 2010 a adunat nu mai putin de 240 de filme din 47 de tari, care au fost proiectate pe cele 13 ecrane ale festivalului, atragand peste 55.000 de spectatori.

– In 2011, 70.000 de spectatori s-au putut bucura de peste 220 de filme provenite din 45 de tari.

– De-a lungul celor 10 editii, TIFF s-a putut mandri si cu prezenta a numeroase personalitati de marca ale cinematografiei mondiale, pe care le-a onorat cu premiul pentru intreaga cariera. Printre acestea, se numara Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders sau Jacqueline Bisset.

TIFF 2012 – editia a 11-a

In perioada 1-10 iunie, Clujul redevine gazda celei mai importante manifestari cinematografice din Romania. Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania anunta si in acest an un adevarat festin cultural, din care nu vor lipsi proiectiile speciale, premierele nationale, internationale sau mondiale, dar nici atelierele si masterclass-urile care au ca protagonisti oaspeti importanti din industria de film, concertele, expozitiile, lansarile de carte, DVD-uri sau reviste. 241 de filme din 46 tari vor fi proiectate pe parcursul celor zece zile de festival si peste 800 de invitati sunt asteptati in acest an la Cluj.

Programul TIFF 2012

Programul festivalului va fi compus atat din sectiunile deja traditionale precum Competitie, Supernova, Umbre, Fara limita, Ce se intampla, documentarul, Zilele Filmului Romanesc, Ziua HBO, Ziua Maghiara, cat si din sectiuni tematice precum Oameni si zei/ Gods and Men, rezervata filmelor despre religie si credinta sau omagiul adus companiei Killer Films, celebra casa de productie fondata de Christine Vachon si Pamela Koffler, care a realizat cele mai importante filme independente americane din ultimii 20 de ani. Printre realizarile recente se numara si miniseria HBO de 5 episoade Mildred Pierce, care va avea parte de o proiectie maraton in cadrul festivalului.

Programul complet al festivalului precum si toate noutatile celei de-a 11-a editii se vor regasi pe www.tiff.ro. In scurt timp, site-ul va avea un nou „look”. Mai atractiv si mai usor de utilizat, noul site va fi disponibil si in versiunea de mobil, astfel incat cinefilii vor putea fi mereu la curent cu tot ce se intampla la festival.

Desfasurare si locatii TIFF 2012

Sarbatoarea cinematografica va avea loc anul acesta in locatii precum Cinema Florin Piersic, Arta, Victoria, Casa de Cultura a Studentilor, Institutul Cultural Francez, Cinema Marasti, Odeon Cineplex, Ursus Open Air (Piata Unirii), Manastur Open Air. Muzeul de Arta devine gazda TIFFArt, un program special de evenimente, proiectii si concerte. Castelul Banffy de la Bontida ramane una dintre cele mai spectaculoase si mai apreciate locatii de evenimente ale festivalului, atat pentru invitatii TIFF cat si pentru public.

O noutate absoluta pentru editia din acest an a festivalului in materie de locatii o reprezinta inaugurarea CASEI TIFF. O cladire-monument istoric cu o vechime de cel putin trei secole, pentru restaurarea careia echipa TIFF lucreaza de un an, va deveni din 1 iunie un veritabil centru cultural, punctul cel mai fierbinte pentru invitati, dar si pentru public. Cu o suprafata utila de peste 1000 m2, CASA TIFF va include sali de lucru si conferinte, spatii de vizionari de filme dar si o cafenea-club-restaurant in care pot fi organizate deopotriva concerte si piese de teatru.

Invitati la TIFF 2012

– TIFF se va bucura si in acest an de prezenta unor nume celebre. Geraldine Chaplin, una dintre figurile distincte ale cinematografiei ultimelor decenii, va primi Premiul pentru intreaga cariera / Lifetime Achievement Award.

Claude Lelouch si Mari Törocsik sunt alte doua personalitati omagiate la cea de-a 11-a editie a festivalului, cei doi fiind recompensati de asemenea cu Premiul pentru intreaga cariera / Lifetime Achievement Award.

– Actorul, regizorul si managerul cultural Ion Caramitru, una dintre cele mai active personalitati din teatrul si filmul romanesc, va primi Premiul pentru Intreaga Cariera, oferit in fiecare an unei personalitati din cinematografia autohtona.

Jan Harlan, producator executiv al catorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick, va prezenta proiectul lui Kubrick care nu a devenit niciodata film, Napoleon, lungmetrajul epopeic imaginat de acesta la finalul anilor 1960, ale carui filmari urmau sa aiba loc si in Romania.

Bilete TIFF 2012

Biletele pentru cea de-a unsprezecea editie a TIFF vor fi puse in vanzare incepand cu luni, 28 mai 2012 la Cinema FLORIN PIERSIC, P-ta Mihai Viteazul, nr. 11, Cinema ARTA, str. Universitatii, nr. 3, Cinema VICTORIA, B-dul Eroilor, nr. 51, Casa de Cultura a Studentilor, P-ta Lucian Blaga, nr. 1, Piata Unirii, Odeon Cineplex (in incinta Polus Center) si Casa TIFF, str. Universitatii, nr. 6.

Ofertele EXIMTUR

Eximtur este anul acesta sustinator al TIFF si sponsor! Iata ce va recomandam:

Hotel Alexis, 3 stele, Cluj

Hotel Premier, 4 stele, Cluj

Hotel Golden Tulip Ana Dome, 4 stele, Cluj

Hotel Royal Classic, 3 stele, Cluj

Toate ofertele pentru TIFF 2012 le gasiti aici!


Mai multe informatii gasiti pe site-ul Eximtur si pe site-ul oficial al Festivalului!

Foto:  Gandul.info, mymagicstar.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *