Stele, dotari, asteptari si realitate - cum alegem hotelul ideal


Unul din principalele motive pentru care o vacanta se poate transforma intr-o dezamagire este diferenta dintre asteptari si realitate, in ceea ce priveste calitatea si dotarile cazarii. Uneori avem nevoie de o locatie comoda, alteori de mobilitate sau ceva potrivit copiilor, un hotel nepretentios si ceva mai ieftin sau, dimpotriva, un plus de confort pentru o relaxare ca la carte. Cum putem sa alegem hotelul potrivit, in functie de nevoi? Ti-am pregatit un mic ghid care te va ajuta sa gasesti mult mai usor varianta cea mai buna.

Tipuri de unitati de cazare motel eximtur

Desi hotelurile reprezinta forma cea mai comuna si comoda de cazare, unitatile pot fi impartite in mai multe categorii. Astfel, in functie de situatii specifice, cum ar fi o noapte sau doua pe drum sau inainte de a ne intoarce, putem opta pentru o pensiune, un motel, un hostel, un bed & breakfast, fiecare oferind diferite avantaje. Nu eticheta in sine conteaza, ci cum poate aceasta unitate de cazare sa ne satisfaca asteptarile si nevoile. Hotelurile, pe langa numarul de stele, pot fi clasificate in functie de mai multe criterii, de exemplu: marime, public tinta si tipul de proprietar. Mărime
  • La nivel de marime, impartirea se face in functie de numarul de camere: sub 200, intre 200 si 400, intre 400 si 700, peste 700. Chiar daca aceasta impartire are scop mai mult statistic, un hotel cu 1000 de camere poate oferi o experienta complet diferita fata de unul de 50, chiar si atunci cand calitatea serviciilor oferite este similara.
  • In functie de publicul tinta, principalele categorii sunt: hoteluri business, hoteluri de aeroport,  hoteluri-statiune, hoteluri pentru sederi prelungite, hoteluri rezidentiale, hoteluri-cazino, hoteluri budget si hoteluri situate in preajma centrelor de expozitii sau conventii. Fiecare dintre aceste categorii ofera servicii cat mai specifice clientilor pe care incearca sa ii atraga. De aceea e important sa stii care este specificul locatiei, inainte de a face o rezervare.
  • Mai exista si distinctia intre lanturile de hoteluri si hotelurile independente. Un lant hotelier pune accentul pe constanta si previzibilitate - cea mai buna surpriza e lipsa de surprize, iar clientul stie la ce sa se astepte de la o locatie Hilton sau Intercontinental, fie ca aceasta este in Dallas, Nairobi sau Venetia. Hotelurile independente, in schimb, incearca sa ofere servicii cat mai personalizate si pun accentul pe specificul locului, pe contactul cu clientul si pe o experienta turistica cat mai speciala.

Stelele unui hotel sunt relevante, insa au rol orientativ hotel eximtur

Clasificarea hotelurilor in functie de numarul de stele este un criteriu important, insa departe de a oferi o imagine completa. Numarul de stele pe care o unitate il primeste este decis in conformitate cu legile tarii, neexistand o legislatie uniforma la nivel international. Diferentele dintre un hotel de cinci stele din Germania si unul din Turcia, de exemplu, pot fi foarte mari. In multe tari, acest sistem de clasificare este obligatoriu. In altele, insa, cum ar fi Franta sau Marea Britanie, unitatile adera la sistem in mod voluntar. Iata cateva informatii care te pot ajuta sa alegi:
  • In general, tarile din vestul Europei, in special Germania, au criterii mai stricte, un hotel de trei stele fiind un bun punct de pornire pentru o vacanta reusita.
  • Grecia si Italia sunt destinatii cu legislatie mai relaxata, insa ofera in continuare un raport calitate/pret satisfacator.
  • Nu este indicata alegerea unui hotel sub patru stele, in cazul Turciei, Egiptului sau Tunisiei. Aceeasi regula se aplica si in cazul unor destinatii exotice, cum ar fi Cuba, Indonezia, Thailanda, Republica Dominicana sau Jamaica.
  • Daca alegi Israel sau Malta, poti taia o stea din clasificarea hotelului pentru a-ti face o idee. Un hotel de cinci stele in aceste doua tari e echivalent cu unul de patru stele din Romania, unul de patru stele cu unul de trei etc.
  • Cateva tari europene au format o asociatie numita European Hotelstars Union.dotted ends
Momentan, exista 18 membri, printre care Austria, Belgia, Cehia, tarile baltice, Grecia, Olanda, Suedia si Elvetia. Aceasta organizatie a stabilit cateva criterii de baza: hotelurile de doua stele trebuie sa ofere, printre altele, posibilitatea platii cu cardul, acces la internet si mic dejun, cele de trei stele personal bilingv, uscator de par si telefon in camera, cele de patru stele receptie deschisa cel putin 16 ore si mic dejun via room service. In functie de numarul de stele, unitatile trebuie sa ofere si paturi de anumite dimensiuni, o anumita regularitate in ceea ce priveste curatenia in camera si un numar specific de servicii suplimentare. Datorita tuturor acestor diferente, este mult mai important sa pui accentul pe asteptarile pe care le ai de la locul in care iti petreci vacanta si nu pe numarul efectiv de stele.

Trei, patru, cinci stele - totusi, cum alegem?

[caption id="attachment_9709" align="aligncenter" width="600"]hotel stars sursa foto: suitestory.com[/caption] De obicei, se tine cont de un numar destul de mare de criterii minimale in cazul acordarii stelelor: suprafata si distributia camerelor, accesibilitatea, numarul de intrari, numar de lifturi, dotari, servicii suplimentare. Ce trebuie sa retinem, totusi, sunt cuvintele cheie: locatie, dotari, servicii.
  • Cand scopul principal este relaxarea si alegem o statiune, un hotel de cel putin patru stele este indicat. In primul rand, datorita dotarilor si serviciilor. In al doilea rand, pentru ca o vacanta de relaxare presupune mai mult timp petrecut efectiv in hotel, acesta devenind o componenta mult mai importanta a experientei.
  • Daca hotelul este doar baza in care dormim si de unde pornim in fiecare zi pentru a explora zona, trei stele sunt de obicei suficiente. In acest caz, un hotel mai mic, boutique sau design, reprezinta alegerea ideala.
  • Pentru cei care cauta o experienta culinara, locatiile de patru si cinci stele sunt cele mai recomandate.
  • Indiferent de tara, ca regula generala, serviciile de lux si facilitatile exceptionale sunt rezervate hotelurilor de cinci stele.

Metropola, munte, mare - care sunt diferentele? hotel eximtur

Exista cateva reguli nescrise care tin mai putin de industrie si mai mult de specificul zonei, astfel aparand diferente destul de mari intre zonele urbane, munte sau mare.
  • Zonele urbane dense, mai ales metropolele precum Londra, San Francisco, New York, Roma, Amsterdam sau Tokyo ofera, de obicei, camere semnificativ mai mici, mai ales cand vorbim de cladiri istorice. Parcarea poate deveni un aspect delicat, mai ales in Londra si San Francisco, unde, de cele mai multe ori, locatiile taxeaza in plus sau pur si simplu nu ofera acest serviciu din cauza lipsei de spatiu.
  • De asemenea, hotelurile urbane nu vor pune accentul pe dotari precum piscina, full spa sau terenuri de sport. Zonele turistice de relaxare, in schimb, ofera astfel de servicii mult mai des si la un nivel calitativ ridicat.

Ce prefera romanii?

Tarile preferate de romani sunt, de multi ani: Turcia, Grecia si Spania, in sezonul de vara; orase pentru city-break, cum ar fi Barcelona, Londra, Roma sau Paris, primavara sau toamna; si destinatii calde, in perioada iernii: Egipt, Republica Dominicana, Thailanda sau Maldive. In cazul concediilor la mare, romanii prefera hoteluri de calitate mai ridicata in comparatie cu citybreak-urile, media de sase zile fiind aici principalul motiv. O alta tendinta recenta este optiunea resorturilor tip spa, care castiga in popularitate in aceasta perioada la nivel international, dar in special cele situatie in Romania, care sunt tot mai multe si tot mai dezvoltate. Vacanta ideala inseamna, pentru fiecare, altceva, iar cazarea este unul dintre cele mai importante ingrediente pentru un sejur de vis. De aceea, sfaturile noastre principale merg in aceasta directie: alege nu numai in functie de numarul stelelor, ci si in functie de facilitati, locatie si durata vizitei. Si, desigur, cel mai important, in functie de propriile preferinte!

SOURCE AND TAGS