Republica Dominicana, leaganul diversitatii caraibiene


Localizata in partea de est a insulei Hispaniola, Republica Dominicana este cea mai vizitata destinatatie a insulelor Caraibe. Acest colt de paradis isi merita cu desavarsire titlul datorita diversitatii impresionante de peisaje naturale uluitoare ce compun Dominicana. Desi o prima mentiune despre Republica Dominicana ne-ar putea duce cu gandul la kilometri nesfarsiti de plaje, trebuie sa stii ca aceasta tara este asezata in inima unei insule extrem de variate geografic. Astfel, intr-o vacanta in Republica Dominicana nu te-ai limita doar la lenevitul pe plaja si la activitatile de apa, ci ai putea sa te bucuri si de munti, de padurile tropicale, de savane si de multe alte zone impresionante.

Paradisul diversitatii

[caption id="attachment_7177" align="aligncenter" width="675"]Barbati si femei din Republica Dominicana dansand in costume traditionale pe insula Catalina Dansuri in costume traditionale din Republica Dominicana - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Unul dintre motivele de mandrie ale Republicii Dominicane este faptul ca exploratorul Cristofor Columb a pus bazele primei colonii, La Isabela, in noua lume descoperita exact pe teritoriul unde se afla in prezent aceasta tara minunata. De asemenea, Santo Domingo, capitala Republicii Dominicane, a fost primul oras spaniol al Lumii Noi. Influentele arhitecturale ale acelei perioade de colonizare sunt vizibile si astazi in inima orasului, in cartierul Zona Colonial, unde predomina cladirile zugravite in alb sau culori pastel, manastirile, restaurate si strazile pavate pe care au pasit candva conchistadorii, toate aceste elemente emanand o nota subtila de romantism. [caption id="attachment_7179" align="aligncenter" width="675"] Parque Colon, Ciudad Colonial, Santo Domingo Parque Colon, Ciudad Colonial, Santo Domingo - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Insa Republica Dominicana nu poate fi definita doar prin prisma perioadei de colonizare, populatia din aceasta regiune fiind una diversa din punct de vedere etnic datorita valurilor de migratie din trecut. Toate aceste etnicitati si-au lasat amprenta asupra aspectului oraselor si localitatilor, cat si asupra culturii dominicane.

Deliciile bucatariei dominicane

Gastronomia Republicii Dominicane a fost si ea influentata in mare parte de valurile si diversitatea etnica a regiunii, localnicii numindu-si bucataria traditionala comida criolla, fiind un amalgam de accente spaniole, africane si accente ale populatiei indigene, Taino. Dominicanii utilizeaza la scara larga in mancarurile lor orezul si fasolea rosie, numind aceste doua alimente “steagul dominican”, datorita culorilor. In majoritatea cazurilor, mancarea este complimentata cu carnea de pui, care este prajita, facuta la gratar sau servita intr-un sos dens, numit asopao. Printre cele mai populare feluri de mancare se numara: mondongo, care este o tocanita de burta sau mofongo, un amestec de usturoi, sorici de porc si banane. [caption id="attachment_7180" align="aligncenter" width="675"]Mondongo, Republica Dominicana Mondongo - sursa imaginii: wikipedia[/caption] La ocaziile speciale, dominicanii prepara chivo, o friptura de carne de capra, servita cu cassava, o lipie mostenita de la populatia indigena, Taino sau sancocho, o friptura preparata din cinci feluri de carne. De asemenea, fructele de mare sunt extrem de populare in Republica Dominicana, putand fi preparate in multe modalitati, toate cu adevarat delicioase. Printre bauturile traditionale se numara laptele de cocos, care poate fi gasit in combinatii delicioase, precum batidas, bauturi preparate cu fructe proaspete. Un alt deliciu este morir sonando, preparat cu lapte condensat, suc de portocale, zahar si gheata pisata. Nu ar trebui sa ratati romul local sau cafeaua, care este considerata a fi una dintre cele mai bune din lume.

Cand ar trebui sa vizitam Republica Dominicana?

[caption id="attachment_7181" align="aligncenter" width="675"]Femeie din Republica Dominicana in costum traditional langa Raul Chavon Raul Chavon - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Perioada perfecta pentru o vacanta in Republica Dominicana este de la mijlocul lunii decembrie pana in luna mai. Luna aprilie este considerata perfecta din punct de vedere climatic, la finalul lunii mai incepand sezonul ploilor, care tine pana in luna noiembrie.

Experiente de neuitat

Republica Dominicana va reusi sa te surprinda datorita ofertelor numeroase si diverse de petrecere a timpulul care nu se limiteaza doar la zona plajelor si a sporturilor de apa. Datorita varietatii zonelor geografice, aici poti trai experiente incredibile, cum ar fi admirarea balenelor care migreaza in zona Caraibelor, in special in Peninsula de Samana sau coborarea celor 27 de cascade din Damajaqua. [caption id="attachment_7182" align="aligncenter" width="675"]Playa Los Cayos, Peninsula Samana, Republica Dominicana Playa Los Cayos, Peninsula Samana - sursa imaginii: wikimedia[/caption] De neratat este Playa Rincon, probabil cea mai faimoasa plaja a Republicii Dominicane, unde te poti relaxa la umbra palmierilor sau inota in apele albastre. Indragostitii de sporturi precum windsurfing si kitesurfing trebuie neaparat sa viziteze orasul Cabarete, considerat a fi locul perfect pentru a practica aceste sporturi. [caption id="attachment_7183" align="aligncenter" width="675"]Kitesurfing in Cabarete, Republica Dominicana Kitesurfing in Cabarete - sursa imaginii: wikipedia[/caption] O alta atractie a naturii este lacul cu apa sarata, Lago Enriquillo. Acesta are dimensiunea Manhattan-ului si este populat de crocodili, rinoceri, iguane si nenumarate pasari tropicale. Daca te numeri printre pasionatii de cultura si iti plac vizitele la muzee, include Museo del Hombre Dominicano in lista activitatilor. Localizat in Plaza de la Cultura din Santo Domingo, aici ai ocazia sa admiri artefacte ale populatiei indigene Taino, cat si exponate ce vorbesc despre mostenirea Africana a acestei zone. [caption id="attachment_7184" align="aligncenter" width="675"]Femei din populatia indigena Taino la carnavalul dominican Femei din populatia indigena Taino la carnavalul dominican - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Mai mult, Republica Dominicana este patria ritmurilor de merengue si a senzualei bachata, iar o vacanta in aceasta tara nu ar fi completa fara o incercare de a invata macar putin din aceste doua stiluri minunate de dans. [caption id="attachment_7185" align="aligncenter" width="675"]Dans de merengue in costume traditionale din Republica Dominicana Dans de merengue in costume traditionale - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Zona Malecon a capitalei Santo Domingo este impanzita cu micute baruri si cafenele, unde iti poti petrece serile in cea mai autentica atmosfera dominicana. Cat despre o calatorie pana in Republica Dominicana, care ar fi primul lucru pe care ai vrea sa-l faci odata ce ai pasi in aceasta minunatat tara? Ai dansa, ai incerca specialitatile locale, ai vizita spelndorile naturale sau te-ai pierde prin zonele coloniale ale oraselor? Daca planuiesti sa pleci intr-o vacanta exotica in Republica Dominicana, nu irosi timpul dedicat vacantei. Descarca lista noastra de bagaje pentru vacante exotice, printeaz-o si incepe sa-ti faci bagajele!

SOURCE AND TAGS