Raportul calitate - pret: ce asteptari avem de la vacanta noastra


Este perioada in care incepem sa ne gandim unde sa mergem in vacanta in anul in curs. Majoritatea dintre noi vom merge intr-o vacanta mai lunga in vara, poate unii schiaza si planuiesc o escapada montana pentru iarna, poate unora le place sa descopere noi orase sau sa se relaxeze la spa intr-un weekend prelungit. Orice fel de turist ai fi, atat timp cat esti dispus sa investesti intr-o vacanta, inseamna ca ea va avea pentru tine o mare miza emotionala, in special daca este una singura intr-un an. Intrebarea este: ce se intampla cand bugetul pe care il ai disponibil nu pare sa acopere nevoile pe care le ai? De fiecare data cand achizitionam un produs sau un serviciu, ar trebui sa fim atenti, in primul rand, la raportul calitate-pret si sa cantarim, cu mare atentie, ce anume este important pentru noi, in functie de ce ne place si de ce ne dorim sa facem in vacanta.

De ce mergem in vacanta si ce asteptari avem? man-918536_640

In functie de ce ne dorim sa facem in vacanta, vom avea asteptari mai mari de la anumite aspecte ale calatoriei noastre, in timp ce altele s-ar putea sa nu ne intereseze asa mult. De exemplu:
  • Daca ai avut cateva luni epuizante si tot ce iti doresti este sa te odihnesti intr-un resort, sa stai la plaja, sa uiti de tot si sa te bucuri de timp pretios alaturi de familie, atunci este important sa ajungi la destinatie intr-un timp cat mai scurt, sa alegi un hotel bun, cu mancare buna, facilitati care sa iti asigure tot confortul si activitati pentru copii. Probabil vor fi mai putin importante lucruri ca si: obiective turistice ale destinatiei, proximitatea hotelului fata de centrul orasului sau o conexiune buna la internet. female-731895_640
  • Daca, insa, vrei sa evadezi cateva zile, impreuna cu jumatatea ta, intr-un oras european, atunci va conta mai putin gradul de confort oferit de hotelul in care veti sta, avand in vedere ca veti petrece putin timp in camera, dar probabil veti dori ca acesta sa fie cat mai central si sa ofere o conexiune buna la internet; de asemenea, cu siguranta vei aprecia o destinatie ofertanta din punct de vedere al activitatilor turistice, cu obiective, restaurante etc.
city-people-woman-street In acest context, cu cat e mai bun hotelul ales, in primul caz, cu atat va creste bugetul aferent. Daca pachetul de servicii include transportul pana la destinatie sau tipul de masa all-inclusive, tariful perceput va fi mai mare. Pe de alta parte, puteti economisi la fata locului, intrucat, totul fiind asigurat, nu veti avea nevoie de sume consistente de bani odata ajunsi la destinatie. In cel de-al doilea caz, veti putea pastra o parte mai mare din bugetul alocat pentru vacanta pentru vizitarea orasului, mancare, transport etc.

Dilema pretului - ce primim in functie de cat platim

Pretul unei vacante depinde in mare parte de serviciile incluse in pachet, de clasificarea unitatii de cazare, precum si de alte criterii. Pentru a clarifica si mai bine aspectele discutate, sa presupunem ca esti in cautarea unei vacante avantajoase in Grecia pentru acest sezon. Aici intervine eterna dilema a pretului: in situatia ipotetica in care primesti o oferta de 100 de euro, o oferta de 500 de euro si una de 700 euro, ce faci? oia-416135_640 In primul rand, e util sa intelegi exact ce servicii include fiecare oferta.
  • Vacanta de 100 de euro/ persoana
In acest pret, cel mai probabil, sunt incluse umatoarele servicii: - camera in vila, confort cel mult 2* - self catering - distanta semnificativa fata de plaja - extra-sezon, de exemplu in luna mai sau in luna octombrie, in cazul Greciei O astfel de vacanta este avantajoasa pentru tinerii care nu doresc intimitate in mod deosebit si care se multumesc cu unele conditii modeste de cazare, fiind mai atrasi de posibilitatile de explorare. Daca esti pregatit sa te deplasezi cu masina proprie sau autocarul, sa faci cumparaturi din supermarket pentru a-ti prepara singur mesele sau sa parcurgi distante mai mari pentru a ajunge la plaja, atunci aceasta vacanta este potrivita pentru tine.
  • Vacanta de 500 de euro/ persoana
In acest pret, cel mai probabil, sunt incluse umatoarele servicii: - cazare in hotel de 3 sau chiar 4 stele - mic dejun/demipensiune - o locatie buna, mai aproape de plaja - in unele cazuri si transport cu avionul pana la destinatie O astfel de vacanta este de obicei preferata de persoanele care isi doresc un anumit nivel de confort, dar care nu sunt extrem de pretentioase.
  • Vacanta de 700 de euro/ persoana
In acest pret, cel mai probabil, sunt incluse umatoarele servicii: - camera spatioasa in hotel de 4 sau chiar 5 stele, dotat cu aer conditionat - demipensiune (mic-dejun si cina) sau all-inclusive - o locatie buna, pe plaja sau foarte aproape de plaja - facilitati extra (facilitati preparare ceai/cafea in camera, seif, spa, sala fitness etc) - in unele cazuri si transport cu avionul pana la destinatie O astfel de vacanta este de obicei preferata de turistii care isi doresc un nivel sporit de confort,  siguranta meselor incluse, o locatie excelenta in raport cu plaja, obiectivele turistice, magazinele si locurile importante de la fata locului, servicii extra si alte facilitati. beach-111487_640 E bine de stiut, de asemenea, ca toate normele de clasificare sunt stabilite de ministerele de resort din tara de destinatie, iar de la o tara la alta, acestea pot fi foarte diferite. Astfel, o camera de 3 stele din Turcia este mai slaba din punct de vedere calitativ decat aceeasi camera de 3 stele din Grecia, dar probabil mult mai inalt calitativa decat in Egipt, de exemplu. Ca si in cazul cumpararii unui computer, este recomandat sa nu uitam sa evaluam marca si originea producatorului. Achizitionarea unui pachet turistic de la o companie de turism cu experienta si un nume in domeniu presupune anumite beneficii, ca de exemplu faptul ca vei fi informat in prealabil cu privire la toate aspectele importante ale vacantei, rezolvarea prompta a eventualelor probleme care pot aparea si garantia ca primesti ceea ce platesti. Ca sa revenim la exemplul anterior, cu siguranta nu vom beneficia de toate avantajele vacantei de 700 de euro la pretul vacantei de 100 euro. Raportul calitate-pret trebuie sa tina seama in primul rand de nevoile si dorintele noastre, dar si de lista de beneficii atent verificata. Odata ce ne-am definit o lista de prioritati legate de respectivul concediu,  ne va fi foarte usor sa selectam oferta de vacanta care ni se potriveste cel mai bine.

Ofertele de nerefuzat - de ce e recomandat sa ne informam inainte de a plati pentru vacanta null-1188489_640

Inainte sa platim pentru o vacanta, fericiti ca am prins cea mai avantajoasa oferta de pe piata (servicii de 700 de euro la pret de 100), hai sa vedem si capcanele turistice de care ar trebui sa ne ferim:
  • Verificam exact ce include pachetul de vacanta: se refera numai la cazare, sau vom afla ulterior ca trebuie sa platim si transportul?
  • Verificam oferta unitatii de cazare: vom primi numai un pat si o masa in camera, vom fi nevoiti sa platim 10 / 15 euro la fata locului pentru aer conditionat, acces la Internet, asternuturi curate si  prosoape?
  • Aflam ce conditii de confort ne asteapta acolo: va trebui sa platim pentru mese sau vom fi nevoiti sa achitam costuri suplimentare pentru a beneficia de un mini-frigider in camera?
  • Verificam amplasamentul unitatii de cazare: ne vom afla in centrul unei capitale europene, de exemplu, sau vom fi cazati intr-o periferie din care ne va fi foarte greu sa ajungem la obiectivele turistice care ne intereseaza?
Capcanele de pret sunt usor insa de evitat daca nu ne lasam “fermecati” de site-uri de reduceri pe care apar oferte turistice-bomba. Mai mult, cu accesul pe care il avem la tehnologie in zilele noastre, navigarea pe site-uri, verificarea fotografiilor de la fata locului, citirea de comentarii si recenzii ale fostilor clienti, analizarea in detaliu a contractului si a istoricului agentiei de turism, iar in final, colaborarea cu o agentie cu experienta si o reputatie buna ne pot ajuta sa facem o alegere corecta.

SOURCE AND TAGS