Prima oară într-o croazieră? Iată câteva sfaturi utile!


Dacă atunci când te gândești la o croazieră visezi cu ochii deschiși la nave luxoase de dimensiuni impresionante, personal mereu atent și zâmbitor, destinații fascinante de vizitat, distracție și relaxare la bord pentru tine și familia ta, dar și o atmosferă de gală la fiecare pas, să știi că nu te înșeli deloc – chiar așa este o croazieră!

Cei care nu au fost până acum într-o croazieră sigur că au multe întrebări de pus și nenumărate aspecte de clarificat. Pentru ei avem astăzi câteva sfaturi utile care să le transforme vacanța pe mare într-o experiență de viață de neuitat!

1. Ce presupune o croazieră?

Odată îmbarcat pe un vas de croazieră, trebuie să știi că îți vei petrece vacanța alternând zilele de pe mare cu excursiile și vizitele de pe uscat. Dacă ești obișnuit cu călătoriile în destinații străine și chiar exotice, atunci mai trebuie să îți clarificăm problema zilelor de pe mare.

  • Răul de mare – în general, este puțin probabil să ai rău de mare pe un vas de croazieră, fie că alegi una în Marea Mediterană, fie că optezi pentru una pe coasta de vest a Europei. Vasele de croazieră sunt atât de masive și atât de solide, încât vei simți că locuiești într-un hotel de 5 stele pe care nu o să îl simți că se mișcă.
  • În cazul în care vrei să te pregătești pentru orice eventualitate, discută cu medicul tău de familie despre soluțiile pe care le ai la îndemână privind prevenția răului de mare, a insomniilor, sau a tulburărilor gastrice. Ai grijă ca orice medicament iei la tine să fie agreat de autorități.

Iată câteva sfaturi utile înainte de a porni în aventură!

  • Fă-ți bagajele cu grijă, pentru că vei vizita mai multe destinații și vei petrece câteva zile pe mare, așa că e nevoie să împachetezi haine potrivite pentru diferențele de temperatură și climă.
  • În general, cabinele vaselor de croazieră sunt complet echipate cu baie proprie, aer condiționat, telefon, televizor, așa că nu ai motive să îți faci griji în ceea ce privește condițiile de locuit.
  • Nu uita însă de cremele de protecție solară și cel puțin un prosop de plajă pentru momentele pe care ți le vei petrece la piscină sau spa.
  • Din punct de vedere al hainelor care nu trebuie să îți lipsească, alege ținute comode și ușor de combinat indiferent de starea vremii, dar, nu uita, cel puțin o ținută elegantă pentru cinele de gală pe care le vei savura la bord. Dacă alegi o croazieră care se orientează spre Europa de Vest de exemplu, ia în considerare și haine călduroase sau protecție anti-ploaie.
  • Ai grijă de toate actele solicitate de agenția de voiaj – atunci când nu îți sunt necesare, păstrează-le cu grijă. În general, vasele de croazieră dețin seifuri pentru pasageri, așa că verifică din timp dacă poți să păstrezi acte sau valori într-un loc complet ferit de pericole.

2. Eticheta la bordul unui vas de croazieră

O regulă de etichetă odată ajuns pe un vas de croazieră este să nu contribui la aglomerație și să te bucuri de vacanță permițându-le și celorlalți să o facă. Cu alte cuvinte:

  • Urcă pe scări dacă observi că e coadă la lift – cu această ocazie poți face și un pic de mișcare, atât de necesară
  • Nu contribui la aglomerația dintr-un restaurant sau un spațiu de divertisment dacă găsești în apropiere un alt restaurant sau loc de relaxare mai liniștit – cu această ocazie poți încerca nu numai preparate culinare diferite, ci și localuri diferite, fiecare cu specificul său
  • În general, o croazieră presupune și excursii suplimentare, vizite pe uscat, trasee etc. Dacă nu le-ai rezervat deja în agenție dinainte, uneori le poți rezerva și plăti direct la bord. Fii decis în alegerile tale, căci cu cât întârzii să ocupi un loc, cu atât e posibil să îi încurci planurile unui alt turist care își dorește respectiva activitate.
  • Dacă alegi să faci o excursie individuală, ai grijă să menționezi asta persoanelor însărcinate cu bunul mers al croazierei. Sigur că poți porni într-o aventură cu prietenii separat de grup, dar asigură-te că te poți întoarce la timp și în condiții de siguranță.
  • Tradițional, căpitanii vaselor de croazieră sunt gazda unei cine festive – pentru aceasta ai nevoie de o ținută de seară – nu extravagantă, dar elegantă.
  • Verifică atent facilitățile pe care le ai incluse în pachetul de croazieră și cele opționale pe care le poți plăti la bord. Dacă de obicei accesul la piscină și bibliotecă este gratuit, pe unele vase room-service 24/7 este inclus în preț numai la apartamente sau la cabinele premium.
  • Citește și acest ghid al călătorului pe vase de croazieră ca să îți faci o idee mai bună despre cum să ai parte de o experiență de neuitat!

3. Există șansa să te plictisești – tu sau cei mici – la bordul unei nave de croazieră?

Răspunsul este unul singur: în nici un caz! Vasele de croazieră, așa cum spuneam, sunt adevărate stațiuni de vacanță plutitoare. Din acest motiv, la bordul lor vei găsi orice îți imaginezi, de la săli de fitness pentru a te menține în formă, până la parcuri de distracție sau Aquapark-uri pentru familiile cu copii. Aici trebuie să facem o mențiune importantă – alege cu grijă croaziera în care vrei să mergi! Iată câteva sfaturi:

  • Pentru o vacanță reușită împreună cu familia și cei mici, alege o croazieră în care petreceți mai multe zile pe uscat decât pe mare, pentru a nu-i obosi pe copii, mai ales dacă sunt micuți. În plus, ai grijă ca vasul respectiv să ofere spații special amenajate pentru copii și programe dedicate lor.

Un exemplu bun în acest sens este croaziera pe Mediterană cu un vas pe care cei mici se pot distra la Mini Club, Maxi Club, Teen Club Junior, Teen Club, jocuri, competiții, petreceri, karaoke, seri tematice, activități de divertisment pentru copii, etc.

  • Pentru un sejur de vis alături de partenerul de cuplu sau grupul de prieteni, o croazieră care îmbină echilibrat zilele de pe mare cu cele dedicate vizitelor, turismului cultural, explorărilor și distracției este probabil cea mai bună alegere.

Poți să te gândești la o croazieră în Insulele Canare, cu posibilitatea ca la bord să îți petreci timpul liber la AquaPark, la sala de gimnastică, la piscine, jacuzzi, la pista în aer liber pentru jogging, la spectacole cu muzică live, cabaret, petreceri tematice, spa sau chiar la cazino.

Adevărate orașe plutitoare, vasele de croazieră îți oferă atât de multe opțiuni de a-ți petrece timpul liber, încât îți va fi dificil să alegi sau să participi la tot ce ți se pare atractiv.

  • În general, echipajul oferă programe și orare ale evenimentelor sau modalităților de divertisment disponibile în fiecare zi, așa că ai din timp posibilitatea de a alege cum să îți petreci timpul liber pe vas.

4. De ce ai alege o croazieră în loc de un circuit turistic?

O preconcepție frecventă legată de croaziere este aceea că îți petreci mai multe zile pe mare decât pe uscat, iar vizitele – limitate la o singură zi – nu sunt suficiente pentru ca turiștii să se bucure cu adevărat de respectivele destinații.

Ei bine, o croazieră este mai mult decât un circuit și în mod cert nu este o vacanță obișnuită. Faptul că alternezi vizitele la diverse obiective turistice sau în diverse orașe/insule cu o experiență unică – aceea de a fi răsfățat la bordul unei nave de lux – este ceea ce face ca o croazieră să fie un tip de vacanță atât de râvnit.

Un alt mit este acela al cabinelor – din câte se spune, nu foarte confortabile. Pe vasele de croazieră există cabine interioare, exterioare, cu balcon, premium, apartamente de lux, etc. Discută cu agenția despre avantajele fiecărui tip de cabină și alege-o pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Ce trebuie să știi este că poți uita ce ai văzut în filmele vechi – vasele de croazieră moderne întrec orice așteptări.

5. Ce mai trebuie să știi înainte să îți rezervi un loc într-o croazieră?

Din punct de vedere logistic, o croazieră nu diferă mult de pregătirile pe care ți le-ai face în mod obișnuit pentru o excursie în străinătate.

  • Cele mai multe pachete de croazieră includ atât biletele de avion, cât și transferurile. Dacă se atinge numărul optim de persoane în grup, agenția îți va pune la dispoziție și un însoțitor.
  • Dacă alegi o croazieră care părăsește spațiul European, va trebui să ai un pașaport valabil la tine. Croaziera în Insulele Canare include și o vizită în Casablanca, de exemplu, așa că pașaportul în acest caz este obligatoriu.
  • Dacă vizitezi Europa, probabil te vei descurca fără probleme numai cu cartea de identitate, dar pentru siguranță, discută cu agenția de voiaj.
  • Asigurările medicale și de călătorie, de obicei, nu sunt incluse în pachet, așa că trebuie să ți le faci separat.
  • Serviciile medicale de la bord se plătesc separat.
  • Serviciile de cazare pre și post îmbarcare nu sunt incluse în pachete de obicei, dar poți discuta cu agenția despre cele mai bune variante pe care le ai la dispoziție.
  • În ceea ce privește îmbarcarea și debarcarea propriu-zise, cuvântul cheie este răbdarea. Uneori procedura poate dura, dar odată ce ai urcat la bord, vei uita orice neplăcere ai fi putut întâmpina până acolo.

Tu ce alte sfaturi ai da călătorilor care doresc să meargă pentru prima dată într-o croazieră? Dacă ai fost, suntem convinși că ai câteva trucuri de împărtășit pentru a-i ajuta pe ceilalți să se bucure de o experiență de vis. Dacă nu ai fost încă, spune-ne care dintre croazierele disponibile îți surâde cel mai mult și ce ai mai vrea să știi înainte să îți faci rezervarea?


SOURCE AND TAGS