Prima dată într-o destinație exotică? Iată 10 sfaturi pentru o călătorie lipsită de griji


Călătoriile în destinații exotice vin uneori cu emoții, temeri și multă nerăbdare. Dar dacă ai deja lucrurile puse la punct și tot ce mai trebuie să faci este să împachetezi, ia-ți un pic de timp pentru a citi acest scurt ghid. O vacanță lipsită de griji înseamnă să îți iei măsuri de precauție și să înveți câteva lucruri în avans pentru a te bucura cu adevărat de un sejur minunat.

În funcție de destinația aleasă, discută cu consultantul tău de turism, care îți poate da o serie de sfaturi utile pentru perioada dinaintea plecării și în timpul perioadei de ședere. Hai să vedem însă și alte sfaturi pe care le poți urma!

Înainte de plecare...

1. Fă-ți vaccinuri și asigurare de sănătate

O vacanță liniștită și plăcută trebuie să fie lipsită de riscuri. Verifică site-ul Ministerului de Externe pentru a afla dacă există anumite recomandări de protecție pentru destinația aleasă – vorbim în special de vaccinuri contra malariei sau Zika. Mai mult, nu pleca niciodată la drum fără o asigurare de sănătate pentru călătorie. Dacă pleci cu cei mici, aceasta trebuie să fie o prioritate în destinațiile exotice. În țările din Africa sau America de Sud este important să știi totul despre țânțari și alte insecte purtătoare de boli.

2. Verifică starea apei din locul respectiv

Așa cum probabil știi, în multe țări de pe glob apa de la robinet nu este potabilă. În destinații exotice precum Republica Dominicană, de exemplu, se recomandă ca tu și familia ta să beți numai apă îmbuteliată. Discută cu consultanții noștri și verifică sursele de informație oficiale pentru a afla ce restricții de sănătate vei întâmpina odată ajuns la destinație. Dacă ai bilete în țări din Africa sau Asia, ia în serios problema apei (ne)potabile. Ar fi păcat ca tu sau cei mici să nu vă bucurați de o vacanță așa cum meritați.

3. Fă-ți bagajele din timp

Atunci când vine vorba despre vacanțe exotice, nu lăsa bagajele pe ultima sută de metri. Din contră, bagajele pentru vacanțele exotice trebuie să includă o serie de lucruri pe care poate încă nu le ai și trebuie să le achiziționezi. Pe lângă o minimă trusă medicală obligatorie, vei avea nevoie de obiecte speciale de toaletă și de anumite piese de îmbrăcăminte specifice.

4. Planifică-ți călătoria pas cu pas

Știm că socoteala de acasă nu o să corespundă 100% cu ceea ce vei face cu adevărat la fața locului, dar planificarea unei vacanțe într-o destinație exotică trebuie să cuprindă câteva aspecte:

  • Pune pe listă activități pe care le poți face și împreună cu cei mici, astfel încât ei să nu se plictisească. Pe lângă un spectacol de cabaret thailandez pentru părinți, alege și o vizită în Sanctuarul Elefanților sau pe Insula Maimuțelor pentru cei mici atunci când vizitezi Phuket, de exemplu.
  • Alege să vezi obiectivele turistice importante și vizitate de toată lumea. Acestea se află în oferta agențiilor de turism pentru motive bine întemeiate. Chiar dacă ești tipul aventurier, lasă loc în program pentru monumente, muzee sau sit-uri UNESCO – nu știi când vei mai avea ocazia să te bucuri de astfel de experiențe în viață!
  • Cei care doresc să vadă și alte comori de la locul respectiv care nu sunt incluse în oferta de excursii opționale, trebuie să verifice dacă acele obiective sunt disponibile în perioada respectivă, ce costuri suplimentare implică și ce logistică este necesară pentru a te bucura de ele cu adevărat (transport, cazare etc.)

Înainte de plecare, fă o listă cu toate locurile pe care vrei să le vezi sau cu activitățile pe care vrei să le faci. Consultanții agenției te vor îndruma în acest sens.

5. Învață tot ce poți despre cultura locală

Sunt oameni care capătă o atenție nedorită atunci când vizitează locații exotice și țări străine, pentru că nu respectă cultura locală. Bucură-te de o vacanță plăcută și lipsită de neplăceri, învățând câteva reguli de bune maniere specifice destinației în care vrei să ajungi.

  • În Thailanda, de exemplu, descalță-te atunci când intri în casa unui localnic și poartă pe stradă haine curate și decente;
  • În Bali, nu vorbi tare pe stradă și nu arăta cu degetul oameni sau obiecte; de asemenea, poartă îmbrăcăminte decentă atunci când vizitezi templele;
  • În Ecuador este un semn de respect să dai mâna cu oamenii și să faci contact vizual cu ei atunci când îi saluți;
  • În anumite țări arabe nu este indicat să fumezi pe stradă, mai ales dacă ești femeie;
  • Japonezii au un adevărat cult pentru purtarea modestă, decentă și respectuoasă, așa că nu vorbi tare, nu face gesturi bruște și nu arăta cu degetul pe stradă;
  • În anumite țări musulmane, atunci când vizitezi locașuri de cult, acoperă-ți capul dacă ești femeie și poartă o fustă lungă sau o fustă-pantalon.

Ai zice că în destinațiile exotice, oamenii sunt obișnuiți cu turiștii zgomotoși și care nu respectă eticheta, dar asta nu înseamnă că trebuie să le arăți lipsă de respect. Din contră, te vei bucura de o vacanță cu atât mai plăcută cu cât te vei integra mai bine în comunitățile locale și vei găsi căi să te împrietenești cu oamenii de la fața locului.

Odată ajuns la destinație...

6. Protejează-ți banii și bunurile

Sună banal și firesc – oriunde ai pleca în vacanță – dar trebuie să iei în considerare astfel de lucruri. Hoți de buzunare sunt peste tot, mai ales în locurile foarte aglomerate. Ca măsuri de precauție, îți recomandăm următoarele:

  • Nu ține niciodată portofelul în buzunarul de la spate. Telefonul și o mică sumă de bani lichizi ar trebui să stea în buzunarele din față. Sigur, pentru siguranță, poți strecura câteva bancnote și într-un buzunar interior securizat.
  • Ia la tine câteva carduri de debit sau de credit. Banii lichizi te vor ajuta să cumperi mâncare de pe stradă, suveniruri sau bilete de transport, dar nu ține niciodată sume mari în cash la tine sau în camera de hotel.
  • Înainte să pleci din țară, scanează-ți toate actele (buletine, pașapoarte, asigurări, bilete de avion, confirmarea de cazare etc.) și trimite-ți-le pe mail. Dacă îți pierzi actele, măcar ai un plan de rezervă când vei ajunge la o ambasadă pentru a rezolva problema.
  • Nu umbla la plajă sau în excursii cu actele tale originale decât dacă ai nevoie de ele și agenția îți spune că sunt necesare. Copiile îți vor fi la fel de utile la fața locului, în timp ce originalele stau bine păzite în seif-ul de la hotel.
  • Fii atent în jurul tău mereu. Știm că te poți ”pierde” în fața atâtor frumuseți, dar un pic de vigilență nu strică niciodată.

7. Ai grijă ce mănânci

Așa cum știi, îți vom recomanda mereu să încerci gastronomia locală. Mâncarea stradală este un obiectiv turistic în sine în multe țări exotice și nu vrei să ratezi astfel de experiențe culinare unice în viață. Cu toate acestea, asigură-te că îți cumperi gustări din piețe sau tarabe populate nu de turiști, ci de localnici. Cu cât un stand de mâncare adună mai mulți localnici, cu atât e mai probabil ca mâncarea să fie mai proaspătă, mai sigură și mai gustoasă.

Verifică întotdeauna ingredientele dintr-un anumit fel de mâncare pentru a te feri de alergeni! Mai ales dacă mergi în vacanță cu copiii.

8. Ai grijă la animalele sălbatice / plante periculoase

Asta poate suna puțin ciudat, dar în unele destinații exotice, animalele sălbatice sunt la ele acasă în zone populate de oameni. Nu o dată turiștii au fost ”jefuiți” de mâncare sau obiecte de către maimuțe în Thailanda. Ca reguli de siguranță, vizitează parcurile și rezervațiile naturale în cadrul programelor propuse de agenție alături de grup sau de ghid și nu te îndepărta prea mult.

  • Nu atinge plante pe care nu le cunoști, oricât de atrăgătoare ar fi (mai ales dacă ești în vacanță cu copiii).
  • Dacă ești într-un safari de observație a unor animale sălbatice în habitatul lor natural, observă și nu interveni în nici un fel – nimeni nu vrea să ajungă subiect de știri.

9. Ferește-te de capcanele pentru turiști

Una dintre cele mai mari probleme în locațiile exotice sunt taxiurile. Nu întotdeauna prețul cursei este reglementat și nu întotdeauna șoferii vor fi cinstiți cu tine.

  • Recomandăm să folosești mijloacele de transport în comun odată ajuns la fața locului.
  • Dacă ai nevoie de o mașină pentru excursii sau pentru a ajunge dintr-un loc în altul, închiriază una, mai degrabă.
  • Dacă nu poți circula altfel decât cu un taxi local, află din timp ce prețuri se practică, la ce trebuie să te aștepți și cum trebuie să pui problema pentru a te bucura de o vacanță plăcută, fără neplăceri bugetare.

Aceleași sfaturi se aplică și atunci când cumperi lucruri, când alegi să mergi la un spectacol sau când plătești pentru anumite servicii. Capcanele pentru turiști sunt peste tot, nu numai în țările exotice, așa că fii atent și nu lăsa nimic să îți strice bucuria concediului.

10. Vizitează locurile recomandate de agenție

Sigur că ai vrea să ai experiențe unice în viață în destinația aleasă, dar paza bună trece primejdia rea. Consultantul tău de turism te va avertiza asupra locurilor rău famate, pe care e mai bine să le eviți. În Brazilia, de exemplu, nu se recomandă să mergi în favele – nici pe timp de zi, nici pe timp de noapte. Destinațiile exotice sunt în general sigure, dar dacă ți se recomandă să eviți anumite cartiere din Punta Cana, Mexico City sau Bangkok, e mai bine să asculți ce ți se spune.

  • Nu pleca singur în explorarea unui oraș sau stațiune – anunță la hotel că vei lipsi și pentru cât timp.
  • Dacă vrei să faci o plimbare prin împrejurimi, anunță grupul cu care ești (familia, prietenii etc.).
  • Ține mereu la tine adresa hotelului dacă te pierzi (o copie pe hârtie și o poză în telefon).
  • Reține unde se află un post de poliție, o ambasadă (consulat), un centru medical etc. În caz de accidente sau neplăceri, trebuie să știi la cine să apelezi în caz de urgență.

Multe dintre aceste reguli se aplică oriunde ai merge în vacanță. Înainte să pleci, discută cu agenția de turism despre regulile de bună purtare de la fața locului, despre restricțiile de care te vei lovi acolo și despre măsurile de siguranță pe care ți le poți lua.

Dacă ai decis să îți petreci un concediu într-o destinație exotică anul acesta, vorbește cu consultanții noștri despre nevoile tale pentru a putea primi o ofertă personalizată!


SOURCE AND TAGS