Preturi, planuri, clima - care e sezonul perfect pentru vacanta ta?


Chiar daca lunile de vara raman in continuare perioada preferata de concediu a romanilor, atat oferta cat si flexibilitatea turistilor s-a modificat in ultimii ani. Odata cu aparitia unor locuri mai exotice si a conceptului de city break, din ce in ce mai multa lume combina ideea de concediu clasic (in ceea ce numim traditional “sezon estival”) cu vacante mai neconventionale. Fie ca este vorba de un sejur in februarie in Caraibe sau trei zile de noiembrie in Barcelona, romanii au acum ocazia sa incerce si altceva la un pret atractiv si au posibilitatea de a combina destinatii care acum zece ani puteau parea un vis frumos. Cum alegem, totusi, sezonul potrivit pentru o destinatie anume? Cum impacam clima, bugetul si programul pentru a obtine vacanta perfecta? In acest articol din seria #eximturisme te vom ajuta sa planifici un sejur in functie de program, planuri, sezon, raport pret/calitate si destinatie.

City break-uri in afara sezonului

[caption id="attachment_9926" align="aligncenter" width="600"]city break in Milano Domul din Milano; sursa foto: truemilan.com[/caption] Una din cele mai populare tendinte din ultimii doi, trei ani este city break-ul mediteranean, in special in orase de coasta din Spania, Italia, Malta sau Portugalia. O vizita de cateva zile in Porto, Genova, Malaga sau Sicilia poate impaca, fara probleme, atat pe cei care cauta relaxare cat si pe cei activi, aventurosi, intotdeauna in cautare de ceva nou. Aceste sejururi au un avantaj: sunt potrivite si in afara sezonului. In lunile tarzii de toamna sau chiar iarna, clima mediteraneana este mult mai blanda si aglomeratia verii este departe. Tocmai de aceea, si preturile sunt simtitor mai mici, fie ca vorbim de avion, cazare sau masa la restaurant. Acest lucru este valabil si in cazul oraselor care nu au iesire la mare, insa ofera o multime de atractii turistice. Poti admira o multime de bijuterii istorice si arhitecturale, profitand de combinatia perfecta clima/pret/calitate. Astfel, stradutele vechi ale Sevilliei, Domul din Milano, ruinele faimoase din Tarragona, catedrala Cordobei sau operele de arta ale Florentei devin optiuni ideale pentru o iesire de weekend, fie ca vrei sa mergi singur, in cuplu ori cu familia. Nu uita: acest lucru nu mai este valabil urcand cateva paralele geografice. Orase precum Londra, Paris sau Amsterdam tind sa fie aglomerate aproape tot timpul anului, iar variatiile de pret, la fel ca si cele de clima, seamana mult mai mult cu ceea ce se intampla si la noi in tara.

Destinatii de vara in alt anotimp decat vara

[caption id="attachment_9928" align="aligncenter" width="600"]city break in Istambul, Hagia Sophia Hagia Sophia, in Istambul; sursa foto: wovow.org[/caption] Fie din obisnuinta, fie datorita concediului clasic de luna august, multi romani aleg sa mearga la mare cat mai aproape de mijlocul sezonului. Acest lucru, insa, tinde sa se schimbe in cazul destinatiilor clasice din afara granitelor: Grecia, Spania sau Turcia. In aceste tari, temperaturile din mai-iunie si septembrie-octombrie sunt mai suportabile. Din fericire, tarifele sunt la randul lor mai mici. Desigur, exista multe motive pentru care luna august poate fi alegerea potrivita: magazinele si restaurantele au program prelungit, mult mai multe destinatii sunt deschise, familiile profita de vacanta scolara, exista mai multe optiuni la nivel de zboruri si cazare. Unii vizitatori prefera, pur si simplu, agitatia plina de viata a unei statiuni mustind de lume. Cei care nu depind, insa, de aceste variabile sau pur si simplu gasesc oferta potrivita pot alege fara nicio grija pachete in extrasezon. In acest caz, un pret redus nu reflecta o scadere a calitatii, ci este rezultatul raportului cerere/oferta.

Thailanda, Cuba si alte tari exotice

[caption id="attachment_9930" align="aligncenter" width="600"]vacanta in Cuba Strada in Cuba; sursa foto: travelandleisure.com[/caption] Datorita caracterului peninsular si insular, zone puternic turistice ale Asiei de Sud si Sud-Est prezinta o multime de variatiuni in ceea ce priveste clima. Tocmai de aceea, este bine sa te informezi din timp in privinta sezonului ploios. Este important de stiut daca perioada in care doresti sa calatoresti este predispusa musonului, cand precipitatiile cresc exponential si clima se poate modifica dramatic. In subcontinentul indian, de exemplu, musonul este de obicei activ intre lunile iunie si septembrie, insa pot aparea variatiuni de la un an la altul si tocmai de aceea este bine sa consulti predictiile meteo. Acest lucru este valabil si in privinta unor tari mai apropiate de Australia, cum ar fi Thailanda, Singapore, Indonezia sau Filipine. O situatie similara putem intalni si in cazul destinatiilor populare din zona Caraibelor (Cuba, Jamaica, Haiti, Puerto Rico sau Republica Dominicana), unde preturile scad la inceputul si sfarsitul sezonului turistic. La fel ca Asia de Sud-Est, Caraibele au o clima inversa fata de zona temperat-continentala: vara noastra are loc deodata cu “iarna” lor si invers. Din nou, chiar daca raportul calitate/pret pare atractiv, este vital sa te interesezi care este situatia precipitatiilor in perioada in care calatoresti. Sezonul uraganelor tine din iunie si pana in noiembrie, lunile de varf fiind august, septembrie si octombrie.

Nordul Europei – Scandinavia si Islanda

[caption id="attachment_9932" align="aligncenter" width="600"]Aurora boreala in Islanda Aurora boreala in Islanda; sursa foto: britannica.com[/caption] Pentru cei care nu se sperie usor de frig, Islanda si tarile scandinave ascund o multime de surprize. Desigur, nimeni nu viziteaza Islanda pentru vremea primitoare, insa Reykjavík-ul si zona inconjuratoare sunt absolut minunate. Daca esti pregatit pentru -15 grade Celsius, iarna poti admira aurora boreala. Desigur, infrastructura turistica este mult mai primitoare in perioada iunie-septembrie. Vara ofera temperaturi si precipitatii asemanatoare primaverii sau toamnei romanesti tarzii, insa si cateva bonusuri inedite: in iunie, soarele nu apune in nordul Islandei! Vremea din Suedia este mai blanda in lunile mai si iulie. Daca esti in cautarea preturilor mai mici intr-o perioada inca primitoare, finalul de august este perfect. Daca te intereseaza schiul, perioadele de varf sunt decembrie, finalul lui februarie si martie. Norvegia atinge varful sezonului turistic intre iunie si iulie, iar mai si septembrie sunt alternative ideale pentru a profita de clima placuta in timp ce evitati aglomeratia si platiti ceva mai putin pentru cazare. Cea mai ieftina perioada este noiembrie, chiar intre sezonul de vara si cel de schi. Cu toate acestea, cateva dintre atractiile turistice sunt inchise in aceasta luna. Finlanda ofera cea mai primitoare clima intre mai si septembrie, inceputul verii fiind cel mai placut. Luna iulie este perioada traditionala de concediu a finlandezilor. Perioada ideala pentru aurora boreala este finalul anului calendaristic. Chiar daca preturile cresc in perioada Craciunului, Finlanda in decembrie constituie o experienta de neuitat.

Statele Unite – Coasta de Est, Florida si Coasta de Vest

[caption id="attachment_9934" align="aligncenter" width="600"]vacanta in California Plaja in California; sursa foto: travelchannel.com[/caption] America se intinde pe patru fusuri orare, iar diferentele dintre cele doua coaste sunt mari. Punctele turistice din zona Coastei de Est sunt aglomerate aproape tot timpul anului, insa noi iti recomandam sfarsitul lui mai si inceputul lui iunie pentru a admira Bostonul, Manhattanul, Niagara, Casa Alba ori Philadelphia. Chiar daca aceste destinatii sunt primitoare intreaga perioada mai-octombrie, sfarsitul primaverii ofera cel mai bun raport clima/pret/calitate. Coasta de Vest, California in special, poate fi vizitata la mijlocul toamnei, cand numarul turistilor americani este foarte scazut si vremea a depasit perioada caniculara. Preturile scad si ele in zonele turistice, iar Los Angeles, San Francisco sau Malibu sunt inca primitoare si foarte active la inceput de octombrie. Florida este un caz special, deoarece peninsula este foarte apropiata de America Centrala si Caraibe. Daca vrei sa vizitezi Disney World-ul din Orlando, plajele din zona Miami sau casa lui Hemingway din Key West, arunca un ochi peste ce am scris despre Cuba! Ce destinatii ai vizitat in afara sezonului si te-au surprins placut? Lasa-ne un comentariu mai jos!

SOURCE AND TAGS