Peru și moștenirea civilizației incașe

Peru a devenit în ultimul timp una dintre cele mai atractive destinații de vacanță din America de Sud. Misterios și exotic, Peru reprezintă leagănul civilizației incașe, iar obiective precum Lima, Machu Picchu, Valea Sacră, Lacul Titicaca sau peisajele fabuloase sunt pentru nenumărați turiști lucruri de văzut sau de făcut cel puţin o dată în viață. O excursie – sau și mai bine, un circuit – în Peru înseamnă descoperire, aventură, lux, cultură, istorie și o experiență care nu se poate uita. Haide să vedem astăzi împreună de ce Peru este cea mai bună alegere ca destinație pentru o vacanță extraordinară!

1. Lima – cosmopolitism și cultură

Lima - Centrul vechi

Lima – Centrul vechi

În ultimii ani, Lima, Orașul Regilor, a înflorit de-a dreptul, devenind una dintre cele mai râvnite destinații din lume. Amestec de antic și nou, Lima atrage nu numai prin monumentele și siturile arheologice de importanță globală, dar și prin aerul de modernitate cu care s-a învăluit.

Ajuns în Lima, trebuie neapărat să vizitezi Plaza de Armas, dominată de clădirea Catedralei, Muzeul Larco, cu a sa colecție impresionantă de piese de ceramică și de aur aparținând culturii incașe, Orașul Vechi, o bijuterie istorică și culturală, dar și impresionantele ruine Huaca Pucllana, vechi de 1800 de ani.

Celebră pentru restaurantele sale – chevice, un fel de mâncare tradițional peruvian, a devenit apreciat și adoptat în întreaga lume – capitala îți oferă și nenumărate posibilități de distracție dincolo de restaurante și cafenele. O plimbare seara prin cartierul Miraflores (în care poţi bea un cocktail în timp ce admiri apusul pe plajă) sau descoperirea minunățiilor ascunse în magazinele de suveniruri sunt tot atâtea motive pentru care nu trebuie să ratezi Lima odată ajuns în Peru.

2. Cuzco, Inca Trail și Machu Picchu – o aventură ieșită din comun

Cuzco

Cuzco

Cei pasionați cu adevărat de călătorie și explorare, cei care vor să vadă cel puțin o dată în viață minunile și misterele acestei lumi ajung în Peru pregătiți pentru aventura vieții lor: Calea Incașilor și ruinele de la Machu Picchu. Moștenire culturală de importanță globală pentru întreaga umanitate, Machu Picchu atrage și acum cercetători, arheologi și oameni de știință.

Deși cei mai mulți turiști ajung la Machu Picchu trecând mai întâi prin Cuzco, pentru a se aclimatiza cu altitudinea, există și o rută alternativă, de a vizita mai întâi această minune a lumii și apoi de a coborî în Cuzco. Indiferent însă dacă alegi să mergi pe Calea Inca sau să cauți o rută alternativă, Cuzco și Machu Picchu reprezintă fundamentul, gloria și bijuteria coroanei Imperiului Incaș – iar o vizită aici nu se va compara cu nimic altceva.

Cuzco este inima încă vie a Imperiului Incaș, în mare parte transformat în obiectiv turistic. Aici trebuie să vizitezi Plaza de Armas (Huacapayta), Catedrala, Templul Soarelui Koricancha, locul de sacrificii, Qenqo – centrul de Ceremonie și Ritual unde aveau loc sacrificiile, Tambomchay – Băile Incașe, impresionanta Cetate Sacsayhuaman – locul unde aveau loc Festivalurile Inca Inti Raymi și Warachicuy, precum și Puca Pucara, ruinele unei fortărețe militare construită de al nouălea împărat incaș, Pachacutec, aflate în afara orașului.

Aici însă găsești mult mai multe decât istorie, cultură și spiritualitate, căci Cuzco și-a deschis porțile călătorilor și exploratorilor din întreaga lume, întâmpinându-te cu galerii de artă, localuri cu mâncare tradițională, muzee, magazine și hoteluri amenajate în clădirile unor vechi palate sau biserici.

Cuzco este poarta prin care pătrunzi într-un alt timp și alt univers, căci după el urmează Valea Sacră, iar la capătul drumului, Machu Picchu. Aici ajungi numai dacă treci prin Aguas Calientes, un sat transformat în stațiune de un farmec indiscutabil.

Valea Sacra

Valea Sacră

Drumul este lung, dar peisajele și locurile pe care le poți vizita pe parcurs merită orice efort. Faimosul Inca Trail constă în principal din trepte săpate în stâncă, unele foarte dificile, dar la capătul lor te vei simți deasupra întregii lumi, căci acest traseu nu a fost creat pentru oricine. Desigur, există și alte variante, mai confortabile și rapide de a ajunge la Machu Picchu – sunt disponibile curse cu trenul sau cu autobuzul, care te vor lăsa aproape de celebrul sat din munți.

Port tradițional peruvian

Port tradițional peruvian

În Valea Sacră trebuie să vizitezi Centrul Awanacancha de fabricare a materialelor textile, piața din Pisac și Ollantaytambo, un complex istoric așezat într-un peisaj ce taie răsuflarea. Aici, Templul Soarelui si Fântânile Prințesei sunt numai câteva elemente care îți vor da o idee despre grandoarea Imperiului Incaș.

Machu Picchu

Machu Picchu

În Machu Picchu ai nevoie de câteva ore pentru a cuprinde cele mai importante obiective – și ai grijă să nu ratezi Intihuatana / Ceasul Solar, Piața Incașilor, Cele 3 ferestre, Casa Gărzilor, Templul Soarelui, Palatul Regal, Fântâna Ritualică, Stânca Sacrificiilor și multe altele.

3. Alte locuri de neratat în Peru

Liniile de la Nazca

Liniile de la Nazca

Un circuit Lima – Machu Picchu își poartă călătorii prin locuri de legendă. Celebrele linii de la Nazca fac și acum obiectul cercetărilor și dezbaterilor științifice, dar până acolo, un tur-croazieră cuprinzând Insulele Galapagos îți va da senzaţia că ai pătruns într-o realitate alternativă.

Zborul deasupra misterioaselor linii de la Nazca (Pasărea Colibri, Maimuța, Balena, Câinele, Astronautul și alte desene cu forme vegetale și geometrice) este o experiență unică de care trebuie să profiți pentru a te bucura de ceea ce urmează: Arequipa, un loc de odihnă, dar și de explorare.

Lacul Titicaca

Lacul Titicaca

Canyonul Colca, Puno, Lacul Titicaca (locul în care s-a născut soarele, conform credinței Incașe), insulele plutititoare Los Oros sau situl arheologic Sillustani Chullpas sunt tot atâtea locuri de vizitat și de explorat de-a lungul circuitului.

Cum să ai o experienţă peruviană de neuitat

În călătoria ta inițiatică prin vechiul Imperiu Inca vei da de nenumărate oportunități de a te simţi ca un localnic, căci oamenii sunt prietenoși și calzi. Pentru a te bucura de o imersiune completă în ceea ce înseamnă Peru, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi:

  • Găsești ceviche aproape peste tot în Peru, dar unele restaurante din Lima au transformat acest fel de mâncare local într-o senzaţie globală.
  • Cere-le permisiunea oamenilor de a-i fotografia și oferă-le nişte bani pentru asta, deoarece pentru mulţi aceasta este o sursă de venit constantă, mai ales dacă încerci să îi fotografiezi pe localnicii care poartă haine tradiţionale și participă la târguri de animale (lama și alpaca sunt favoritele zonei) din Cuzco sau de pe insulele plutitoare ale lacului Titicaca. Populația băștinașă, descendentă a incașilor, este obişnuită cu turiştii, dar permisiunea și plata fotografiilor este o tradiţie pe care este frumos să o respecți.
  • Bea ceai de frunze de coca, dar nu încerca să îl iei înapoi cu tine în țară (este ilegal). Gustul este interesant, efectele stimulatoare de netăgăduit, iar tradiția (o adevărată cultură în sine) este împământenită peste tot în Peru. Dacă preferi ceva mai puțin stimulant (căci ceaiul de coca este la fel dacă nu mai tare decât cafeaua), încearcă-l pe cel de mentă, și el celebru în zonă.
  • Pregătește-te să înfrunți înălțimile. Chiar dacă un circuit în Peru te va ajuta prin natura lui să te obișnuiești treptat cu altitudinea, ai grijă să îți iei încălțăminte comodă și haine potrivite, căci acolo sus poate fi răcoare, chiar și în sezonul cald.

Mai sunt multe de relatat despre Peru și minunile sale, dar îți vom spune pe final doar atât: rezervă-ți un circuit în Peru ca să ai parte nu numai de o vacanță de neuitat, dar mai ales ca să te bucuri de o experiență unică în viață și ca să îți satisfaci setea de călătorie și explorare, căci Peru nu seamănă cu nimic din ce ai mai văzut până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *