Peru, definitia diversitatii


Desi multi doresc sa viziteze aceasta tara pentru a vedea incredibilul sit incas de la Machu Picchu, Peru este o tara extrem de diversa ce are mult mai multe de oferit. Ea este, de exemplu, locul de unde incepe cel mai mare fluviu din lume, Amazon si casa celei mai vechi civilizatii de pe intreg teritoriul Americii de Sud.

Influenta civilizatiilor

[caption id="attachment_7309" align="aligncenter" width="675"]Textile traditionale de vanzare Textile traditionale de vanzare - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Fascinatia acestei tari se datoreaza in mare parte schimbarilor prin care a trecut Peru de-a lungul timpului, si a culturilor si civilizatiilor care au dominat-o. Conchistadorii spanioli au lasat mostenire stradutele pavate cu piatra cubica, catolicismul, limba spaniola si multe alte elemente ce pot fi observate cu usurinta in aproape toate domeniile vietii de zi cu zi. De cealalta parte, maretul Imperiu Incas a lasat drept mostenire peruanilor Machu Picchu, una dintre cele mai enigmatice si atractive locatii de pe intreg globul pamantesc. [caption id="attachment_7311" align="aligncenter" width="675"]Situl incas de la Machu Picchu, Peru Situl incas de la Machu Picchu - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Desi, timp de mai multe decade etnicii peruani au ignorat radacinile si influentele provenite de la culturile stabilite in Muntii Anzi, in ultimul timp aceste elemente si influente caracteristice au inceput sa fie tot mai prezente, importanta acestei regiuni si a teritoriilor apropiate raului Amazon fiind recunoscuta si tot mai apreciata. Astfel, desi limba spaniola este limba oficiala si este vorbita de catre majoritatea populatiei, Constitutia tarii a recunoscut si alte limbi ale minoritatilor, precum: Quechua sau Aimara. In total, Peru numara 43 de limbi vorbite pe intregul teritoriu al tarii, aici fiind incluse si limbile triburilor amazoniene. [caption id="attachment_7312" align="aligncenter" width="675"]Sarbatoarea traditionala a dansului traditional din Anzi, Cusco, Peru Sarbatoarea traditionala a dansului traditional din Anzi in Cuzco - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Dealtfel, probabil putine dintre atractiile de pe teritoriul acestei tari pot egala unul dintre cele mai mari mistere ale civilizatiilor: Liniile Nazca, ce pot fi admirate in timpul unei calatorii cu elicopterul. Acestea sunt localizate in Desertul Nazca din sudul tarii si au fost incluse in Patrimoniul UNESCO in 1994. Acestea sunt mostenirea civilizatiei antice Nazca si infatiseaza forme enorme zoomorfe si geometrice ce, conform unor teorii, au fost create pentru a indica directia spre apa.

Tara festivalurilor

[caption id="attachment_7313" align="aligncenter" width="675"]Inti Raymi, Cuzco, Peru Festivalul Inti Raymi, Cuzco - sursa imaginii: flickr[/caption] Una dintre cele mai importante celebrari ale acestei tari este festivalul Inti Raymi. Acesta are loc in localitatea Cuzco si in traducere directa inseamna "Festivalul Soarelui". Intreg orasul sarbatoreste pe strazi in data de 24 iunie, dansand si organizand parade, nenumarati turisti atat din Peru cat si din lumea intreaga fiind atrasi de acest festival. Festivalul Soarelui culmineaza cu o punere in scena a solstitiului de iarna Incas. [caption id="attachment_7315" align="aligncenter" width="675"]Inti Raymi, Cuzco, Peru1 Femei in cadrul celebrarii Inti Raymi, Cuzco - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Pe tot parcursul anului, in Peru sunt organizate nenumarate celebrari si festivaluri, totalizand aproximativ 3000 de sarbatori. Printre cele mai cunoscute sunt: Semana Santa, sau Saptamana Sfanta dinaintea Pastelui, Q'oyoriti, La Virgen de la Candelabria si multe altele. Toate aceste celebrari au si un accent mistic, obtinut prin fuziunea elementelor aparute odata cu instalarea Catolicismului, in timpul colonizarii si a traditiilor religioase din timpul erei ce a precedat perioada hispanica. Mai mult, peruanii sunt foarte legati de Planeta Mama, numind-o Pachamama, recunostinta fata de aceasta fiind elementul central al majoritatii festivalurilor si sarbatorilor.

Capitala gastronimica

O parte a acestei culturi ce merita o atentie deosebita este bucataria traditionala. Peru este considerata de unii a fi Capitala Gastronomica a Americii de Sud, datorita faptului ca a reusit sa incorporeze si sa creeze un melanj gastronomic a tuturor culturilor ce co-exista in aceasta tara. Localnicii din vestul continentului sud-american au reusit sa devina adevarati magicieni atunci cand trebuie sa combine arome si sa gaseasca noi modalitati de a gati. [caption id="attachment_7316" align="aligncenter" width="675"]Papa a la huancaina Papa a la huancaina, o mancare din cartofi fierti serviti pe un pat de salata cu un sos de branza putin picant si masline - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Printre bucatele traditionale se numara: anticuchos, papas a la Huancaina sau choclo. Insa, cu siguranta cel mai bine-cunoscut produs culinar al Peru este ceviche. [caption id="attachment_7317" align="aligncenter" width="675"]Caviche, mancare traditionala din Peru Caviche - sursa imaginii: wikipedia[/caption]   Ceviche este un peste preparat intr-o baie de suc de lamaie, lime, ceapa, rosii, coriandru si ardei aji. Astfel, pestele este moale si rece. Dupa ce ceviche este savurat, ceea ce ramane in urma pestelui este numit leche de tigre, sau laptele tigrului, acesta fiind considerat de peruani un afrodiziac. Pe tine ce te fascineaza din diversitatea Peruana si care ar fi primul lucru pe care l-ai face odata ajuns acolo?

SOURCE AND TAGS