Pericol, turist roman!

Pentru a-i intelege pe turisti, marketerii fac apel la comportamentul consumatorului si teoriile marketingului turistic. Studiul comportamentului turistic al turistilor este o fascinanta incursiune in lumea comportamentului uman. In mod normal… pentru ca atunci cand e vorba de turistul roman, din nefericire, s-a conturat un profil foarte bine definit si provenit de la hoardele de turisti care iau cu asalt detsinatiile europene in fiecare vara.
Stim cu totii ca fiecare padure are uscaturile ei; la noi situatia e cam pe dos. Nu foarte multi romani aleg sa vada obiectivele turistice, de exemplu. E mult mai “interesant” sa spargi banii in bazaar, la piata sau la magazinele din hotel. Deh, suntem cunoscuti ca si foarte cheltuitori. Doar rusii sunt mana mai larga decat noi.
Conform agentiilor de turism din tara noastra, turistii romani cheltuie in vacanta, uneori, mai mult decat au dat pe pachetul turistic. Da, ati citit bine. Cum , pe ce? Doar nu pe intrari la muzee! Ash! Pe cumparaturi unde apuca, inclusiv la magazinele din hoteluri (acelea foarte scumpe, adica). Sau daca pachetul este all inclusive, evident ca au pe ce cheltui bani. Se dau cu parasuta sau inchiriaza iachturi. Prin comparatie, turistii straini prefera un pachet all inclusive sau demi-pensiune iar la destinatie cheltuie in plus minimum necesar.
Si atunci ne mai miram ca romanilor li se permit mult prea multe? Daca mai mult de 20 de camere din hotel sunt pline de romanii plecati sa se relazeze prin tari straine (cele mai sus mentionate), personalul hotelului cam inchide ochii. Romanii au tendinta sa manance…cam mult. De fapt, pardon. La bufetul suedez umplu farfuriile pana la refuz si mananca jumatate din mancare. Iar daca tot a ramas mancare, de ce sa nu o ia cu ei in camera? (si da, ati ghicit, nu e voie!)
Cheltuiesc mult la destinatie, platesc putin pe pachetul turistic … si evident uita de asigurari. Ce e aia “storno”? Daca cumva se anuleaza vacanta, acelasi turist zelos se chinuie sa obtina cat mai mult din banii platiti desi nu au dat bani pe asigurare.
Sa nu uitam de “imbracamintea decenta” in care se prezinta la masa…mai ales la cea de pranz. Pentru conationalii nostri aceasta este reprezentata de costumul de baie. Sau altfel spus , slipul. Ud. Plin de nisip. Eventual un prosop legat in talie. Din care picura apa. Asa, e mai decent.
Cat despre petrecerile din hotel, sa va fereasca sfantu daca nu gustati manele. Pentru ca atunci cand sunt multi turisti in acelasi hotel se pune de o chermeza in pur stil … manelist. Si daca personalul hotelului refuza sa le satisfaca poftele, sunt acuzati ca au ceva cu romanii.
Din pacate si in Occident am dat peste aceleasi pericole cu titlul de turist roman. Imi venea sa intru in pamant in Viena, la Prater, unde o gasca de conationali au pus stapanire pe figurinele unde puteai face poze (care de care mai haioase). Ce sa mai faca altii poze? Ash, erau ei stapani. Mi-a scapat o injuratura neaosa printre dinti la auzul careia turistii “civilizati” ne-au intrebat daca suntem si noi, romani. Idem sus pe Goeleta, tot in Viena. Patru persoane faceau zarva cat pentru 40. Noi eram sase. Vorbeam tot in Romaneste. Vine intrebarea de la conationali: “si voi sunteti romani?”
Articolul reprezinta punctul de vedere al autoarei Cristina Puscas – travel writer pentru Bootsnall Travel Network.
Pingback: Respectul pentru clienti | Blog Turism
Cristina,
Cred ca nu este ok modul in care prezinti turistii romani. As fi inteles daca lucrai in alt domeniu.
Dar pentru un om care promoveaza turismul si face parte dintr-o agentie de turism precum Eximtur acest articol nu este unul cinstit. In priul rand fata de colegii tai si in al doilea rand fata de clientii Eximtur.
Sunt convins ca opinia ta despre „hoardele de turisti” nu este de fapt opinia Eximtur. Sau cel putin asa sper…
Stimate dle Marius, nu lucrez in agentie de turism. Nici la Eximtur, nici in alta parte. Sunt scriitor. Articolul este unul foarte cinstit, bazat pe statistici si rapoarte. Sa ne ascudem dupa deget si sa ne slavim compatriotii care nu stiu sa se poarte? Ce crezi ca Americanii sunt mai buni? Nici gand. Ii recunosti de la o posta.
Zau daca stiu de ce te-ai suparat…eu am fost destul pe afara si m-am bucurat doar in Londra ca , desi am dat peste Romani, erau foarte civilizati. Nu pot spune acelasi lucru despre Austria (Viena) sau Ungaria (Budapesta) unde am dat peste niste exemplare de conationali de imi venea sa intru in pamant.
Marius, nu`s avocata Cristinei dar citeste: „Articolul reprezinta punctul de vedere al autoarei Cristina Puscas – travel writer pentru Bootsnall Travel Network.”
in calatoriile mele e trist cand ajung sa recunosc romanii fara ca sa le aud dulcele grai. ii vad dupa hainele penibile, dupa faptul ca fac sandwich`uri din alimentele puse pentru micul dejun in hoteluri, dupa faptul ca transporta cantitati anormale de apa dupa ei (stim cu totii ca apa in strainatate e 1-2 euro/sticla, dar totusi), dupa comportamentul nepotrivit si asa mai departe.
cand calatoresc imi place sa ma imbrac si sa ma port in asa fel incat sa ma potriesc in decor, sa nu par ca un turist. restul chestiunilor tin de bun simt, lucru pe cale de disparitie.
@Cristina – M-am suparat deoarece exceptiile nu ar trebui sa defineasca regula. Daca eu spun ca am intalnit cativa germani care erau blonzi nu inseamna ca toti sunt asa dupa cum insinuezi.
M-am suparat pentru ca „hoardele de turisti” sunt cei care imi platesc si mie si tie si catre cei de la Eximtur salariile.
si in general m-am suparat ca pe langa „calitatile” descrise mai sus romanii au si calitatea de a comenta negativ despre orice si oricine in loc sa vada lucrurile bune si sa le promoveze.
@Maddy – Precizarea respectiva a fost pusa dupa ce am scris mesajul si dupa ce am scris articolul pe blogul meu. In momentul in care am comentat eu nu era. Acest lucru poate fi confirmat de cei de la Eximtur.
nu toţi românii sunt la fel,aşa sunteţi cei care au scris articolul sau oameniii din jurul lor dar în rest românii sunt ok în străinătate,am locuit acolo şi etnicii români sunt oameni de calitate