Paradisul insular din Sri Lanka


Daca plajele aurii, unduirea valurilor, muntii incetosati, elefantii mareti, leoparzii puternici, balene uriase, trecutul maiestuos, ceaiul delicios si zambetele calde ar putea rezuma o tara, atunci acea tara ar fi cu siguranta Sri Lanka. Avand multe peisaje si decoruri adunate pe un spatiu insular, Sri Lanka, numita si "Perla Oceanului Indian" este absolut surprinzatoare. Daca vizitezi Sri Lanka, ai ocazia sa-ti petreci rasaritul in valurile line si sa admiri apusul de pe muntii tapetati cu nuante de verde. Destinatiile de calatorie din Sri Lanka ofera o gama larga de experiente de vacanta, de la plaje sarutate de soare la un adevarat spectacol al faunei salbatatice, sporturi si aventuri pline de adrenalina, dar si pelerinaje la unele dintre cele mai vechi orase din lume.

Cand sa calatoresti in Sri Lanka?

[caption id="attachment_7087" align="aligncenter" width="675"]Dickwella Beach in sudul Sri Lankai Dickwella Beach in sudul Sri Lankai - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Fiind o destinatie exotica, sezonul optim de a calatori in Sri Lanka este decembrie – martie, pentru partea de sud a tarii, si mai – septembrie pentru zona de nord. In functie de sezon, poti gasi temperaturi placute, plaje linistite si preturi mici si, inainte sa pleci, nu uita sa iti iei aparatul de fotografiat. In Sri Lanka te poti minuna la orice pas peisajele spectaculoase, lumina diafana si monumentele coplesitoare, asa ca ia-ti rucsacul si un set de baterii extra pentru camera, si hai sa vedem ce poti face in aceasta tara.

Ce sporturi si aventuri sa experimentezi in Sri Lanka?

[caption id="attachment_7088" align="aligncenter" width="675"]Kayak pe raul Bentota din Sri Lanka Kayak pe raul Bentota - sursa imaginii: Hafiz Issadeen[/caption] Nu exista sport nautic care sa nu poata fi practicat aici, de la scufundari (inclusiv explorari de epave) la surfing, Sri Lanka le ofera aventurierilor apei toate posibilitatile. Surferii incepatori se pot bucura de plaje cu nisip fin, valuri domoale si instructori specializati, iar temerarii isi pot testa abilitatile pe raurile din tara, dandu-se cu kayacul sau canoia. Pasionatii de aventuri in aer liber pot alege si alte metode de a isi petrece timpul liber intr-un mod deosebit, deoarece in Sri Lanka se poate practica para – glinding-ul, cataratul pe munti, mountain bike-ul sau traseele de explorare a pesterilor din zona. [caption id="attachment_7102" align="aligncenter" width="675"]Elefanti in Sri Lanka Elefanti in Sri Lanka - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Observarea vietii salbatice este o a treia mare pasiune care se regaseste printre turistii din Sri Lanka. Padurea tropicala Sinharaja, Rezervatia Naturala Hakgala Strict sau padurea Horton Plains sunt locuri unde poti vedea fauna si flora locala. Nu uita de cascade, campii intinse si plantatii de ceai vaste cat vezi cu ochii, atunci cand te incumeti la o drumetie sau un picnic in natura. Sri Lanka este cel mai mare producator de ceai din lume, asa ca nu uita sa gusti o ceasca sau doua dupa o aventura intensa pe apa sau prin munti.

La ce festivaluri sa participi in Sri Lanka?

Sri Lanka este o tara careia ii plac sarbatorile, festivitatile si distractia. Pentru turisti, nu exista sezon care sa nu ii incante cu cateva evenimente deosebite. Unul dintre cele mai mari si mai importante festivaluri din Sri Lanka este Kandy Esala Perahera, care are loc in Kandy si care dureaza 10 zile, intre sfarsitul lui iulie si inceputul lui August. [caption id="attachment_7090" align="aligncenter" width="675"]Elefanti la Kandy Esala Perahera Elefanti la Kandy Esala Perahera - sursa imaginii: ayulanka[/caption] Este chiar mai mult decat un festival, este o procesiune ce se aseamana destul de mult cu carnavalul de la Rio: pe parcursul evenimentului iti vei petrece noptile alaturi de cascadori, dansatori, muzicieni, acrobati si… elefanti. Evenimentele din Sri Lanka au elemente hinduse, musulmane si crestine si nu te vei plictisi nici o clipa luand parte la parade, acrobatii si ceremonii ce includ care alegorice si fachiri.

La ce preturi sa te astepti in Sri Lanka?

Poate nu e unul dintre cele mai frecvente motive care sa faca o tara deosebita sau demna de vizitat, dar in ceea ce priveste Sri Lanka, preturile intrec orice asteptare... in sensul bun. Transportul in comun este incredibil de ieftin si te poti plimba peste tot, cu conditia sa ai o harta la tine si sa stii unde vrei sa ajungi. Daca ai un buget limitat, mancarea de la chioscurile si tarabele stradale te va incanta cu aromele ei nemaipomenite, iar magazinele de condimente iti vor incanta simturile cu diversitatea lor. [caption id="attachment_7091" align="aligncenter" width="675"]Magazin de condimente in piata din Kandy Magazin de condimente in piata din Kandy - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Exista multe branduri care produc haine de calitate foarte buna in Sri Lanka si pe care le poti achizitiona la preturi de producator. Suvenirurile, jucariile, obiectele de podoaba si accesoriile sunt toate ieftine si bune din punct de vedere calitativ. Poti sa te intorci cu o garderoba noua, si de firma chiar, daca stii sa cauti "ukay ukay" (magazine second hand) si piete.

Ce sa te astepti de la mancarea din Sri Lanka?

Despre mancarea din Sri Lanka s-a spus ca este delicioasa, ieftina si “delirant de picanta”. Nu te speria, intr-adevar, cele mai multe feluri de mancare din Sri Lanka sunt picante, dar, desi sunt influentate de bucataria Indiana, mancarurile din Sri Lanka se disting in multe feluri. Una dintre cele mai cunoscute mancaruri este Kiribath (orez cu lapte), mancat cu un sos principal, cu carne, si mai multe sosuri secundare facute din legume, pastai sau chiar fructe. Nu uita sa ceri iaurt la masa - daca il consumi inainte sau dupa, va mai taia din iuteala mancarii si iti va proteja stomacul. In Sri Lanka poti manca aproape oricat doresti, datorita varietatii de feluri si preturilor lor modice. [caption id="attachment_7092" align="aligncenter" width="675"]Kiribath - orez cu lapte din Sri Lanka Kiribath - sursa imaginii: withlocals[/caption] Daca vrei sa gusti mancare autentica, tarabele de pe strada sunt locul in care iti poti realiza aceasta dorinta. Iti recomandam sa incerci orezul cu curry, appa(un soi de clatite cu faina de orez, care se mananca cu oua sau/si cu sosuri) si kottu roti (lipie maruntita gatita pe plita cu legume si uneori cu carne). Nu rata nici pietele cu produse locale proaspete. Daca ai posibilitatea sa gatesti, invata cateva retete si fa-ti singur unele preparare. Nu ai sa regreti!

Ce sa nu ratezi atunci cand vizitezi Sri Lanka?

Sri Lanka abunda de sit-uri culturale, religioase si istorice care sunt considerate comori ale umanitatii. Daca te astepti sa platesti preturi astronomice ca sa le vizitezi, iti zicem ca biletele de intrare costa cam tot atat cat costa intrarea in unele muzee din Europa. Nu e chiar cea mai ieftina distractie din Sri Lanka dar isi merita toti banii. [caption id="attachment_7099" align="aligncenter" width="675"]Orasul sacru din Sigiriya, Sri Lanka Orasul sacru din Sigiriya - sursa imaginii: wikipedia[/caption] Ruinele de la Polonnaruwa (cetate medievala ce iti poate lua mai mult de o zi sa o vezi in totalitate) fac parte dintre aceste monumente culturale universale, alaturi de masivul platou de piatra pe care se afla Orasul Sacru Sigiriya (de pe care poti admira un apus de soare cum nu mai e in alta parte), Orasul Sacru Kandy (in care iti poti petrece zile intregi fara sa apuci sa vezi toate templele, monumentele si edificiile), precum si multe altele.

Cum sunt locuitorii din Sri Lanka?

[caption id="attachment_7101" align="aligncenter" width="674"]Localnica muncind pe plantatiile de ceai din Sri Lanka Localnica muncind pe plantatiile de ceai - sursa imaginii: Mstyslav Chernov[/caption] Inainte de a porni spre Sri Lanka, trebuie sa iti reamintim ca acolo oamenii sunt de o ospitalitate coplesitoare si, desi nu am facut inca o comparatie intre ei si cei din Indonezia, te poti astepta sa fii binevenit oriunde. Vei fi intampinat mereu zambind si vei fi tratat ca unul de-al lor. De asemenea, daca iti faci griji in ce priveste comunicarea, limbile oficiale in Sri Lanka sunt Singaleza (limba indo-europeana) si Tamila (limba dravidiana). Salutul folosit cel mai des in Sri Lanka este "ayubowan", care in singaleza inseamna "sa traiesti mult si sa fii sanatos." Cu toate acestea, te vei descurca foarte bine daca stii engleza, pentru ca acolo se vorbeste curent si chiar fluent. Inca ceva, atunci cand cineva da din cap de la dreapta la stanga, cu o scurta clatinare a capului (vei sti cu siguranta la ce ne referim cand vei vedea gestul), acest semn inseamna "da" sau "de acord". Asta ca sa nu ai mari probleme atunci cand ceri informatii despre un traseu sau cand iti cumperi mancare. [caption id="attachment_7103" align="aligncenter" width="675"]Pescar din sri lanka Pescar din Sri Lanka - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Daca te-ai convins ca Sri Lanka este o tara ce abia asteapta sa ii descoperi secretele si frumusetile si daca stii si tu alte motive pentru care merita sa vizitezi aceasta tara, nu ezita sa impartasesti cu noi impresiile tale. Mai mult, daca planuiesti sa pleci intr-o vacanta exotica in Sri Lanka, nu irosi timpul dedicat vacantei. Descarca lista noastra de bagaje pentru vacante exotice, printeaz-o si incepe sa-ti faci bagajele!  Daca ai fost deja in Sri Lanka, spune-ne experienta ta preferata de aici!

SOURCE AND TAGS