Oradea: orașul- surpriză, cosmopolit și multicultural


Suntem convinși că auzi din ce în ce mai multe lucruri noi și surprinzătoare despre Oradea, care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. Cunoscut drept capitala Art Nouveau a României, orașul este cosmopolit și multicultural, de o rară bogăție arhitecturală și istorică. Oferind turiștilor nenumărate obiective, o viață de noapte efervescentă, restaurante grozave și un cadru natural deosebit, Oradea este acum una dintre cele mai căutate destinații din România pentru un city-break sau chiar o vacanță. Hai să vedem astăzi câteva motive pentru a vizita orașul în această vacanță de iarnă.  

Târgul de Crăciun este o adevărată bijuterie

În această perioadă, marile orașe organizează târguri de Crăciun. Cu toate acestea, cel din Oradea are un farmec aparte, amintind de târgurile din Ungaria, Austria sau Germania. Un city-break aici trebuie să includă și o seară petrecută la târg pentru a te bucura de o atmosferă ca în povești. Amplasat în Piața Unirii și durând până pe 2 ianuarie, târgul orădean te așteaptă cu decorațiuni fermecătoare, mai bine de patruzeci de căsuțe cu bunătăți și suveniruri, un brad imens, un trenuleț și carusel pentru cei mici, standuri cu produse tradiționale și încă multe altele.

Arhitectura este un obiectiv turistic în sine

Așa cum probabil știi, orașul are un patrimoniu amplu de clădiri și monumente istorice frumos decorate, construite în perioada în care a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. Fă o simplă plimbare pe străzile Oradei și te vei bucura de opere în stil Art Nouveau, neo-clasic, Secession, clasicist, eclectic, modernist sau baroc, ca și cum ai vizita un uriaș muzeu în aer liber. Pentru că vorbeam de Piața Unirii, în timpul zilei trebuie să o vezi, pe lumină și în deplina ei splendoare arhitectonică. Centru cultural și istoric al orașului, zona Pieței Unirii este extraordinar de valoroasă ca patrimoniu și obiectiv turistic. Odată ajuns aici, trebuie să îi acorzi atenție și Palatului Vulturul Negru, un monument foarte îndrăgit de localnici și turiști deopotrivă. O mare parte dintre clădirile orădene au fost atent restaurate, păstrând detaliile originale, iar faptul că se lucrează intens la renovarea unor bijuterii istorice și culturale nu poate decât să bucure pe toată lumea. Piața Unirii, Piața Ferdinand și strada Republicii (pietonală) sunt înțesate de clădiri cu personalitate, una mai frumoasa decât alta. Hai să vedem și alte obiective turistice pe care nu le poți rata!
  • Cetatea Oradea, impresionantă, masivă, renovată, care adăpostește și un muzeu interesant pentru iubitorii de istorie. Aici se organizează și workshop-uri în spațiile interioare (în sezon). Odată ajuns în zonă, îți recomandăm să îți reîmprospătezi forțele la restaurantul Corsarul, care te va impresiona cu meniul și atmosfera excelente.
  • Sinagoga Neologa, amplasată pe malul Crișului, a treia cea mai mare din Europa, în stil bazilică, pe care o vei găsi în stare perfectă, ascunzând și elegantul restaurant Mediterana în spate, cu vedere la râu.
  • Palatul Baroc, Bazilica Romano-Catolică și Șirul Canonicilor, reprezentând Complexul Baroc, unul dintre cele mai importante de acest tip din România.
  • Muzeul Art Nouveau, amplasat în Casa Darvas – La Roche, o bijuterie de clădire construită în stil Secession vienez, de o excentricitate fermecătoare, cu deschidere atât spre centrul orașului cât și spre zona de promenadă.
  • Turnul Primăriei în care se poate urca pentru a admira o priveliște de neuitat.
 

Plimbările în oraș sunt adevărate experiențe de viață

Dacă ești amator de plimbări în aer liber, trebuie să îți spunem că râul Crișul Repede, care traversează zona centrală a orașului, oferă promenade frumoase pe ambele părţi, în stil occidental, cu bănci, vegetație și chiar și o muzică plăcută (provenind de la difuzoarele ascunse în vegetație). Cei mici vor fi încântați de rațele si lebedele care se plimba pe Criș si completează peisajul. În general, Oradea este foarte aerisită, cu spaţii deschise, clădiri frumos luminate, cu multe parcuri extrem de curate, frumoase și bine îngrijite. Cei care își doresc mai multă mișcare în aer liber pot urca și Dealul Ciuperca, simbol al orașului, cu cinci puncte de belvedere, băncuțe și pergole, un amfiteatru în aer liber, locuri de relaxare, vaste spații verzi și o priveliște de neuitat.  

Restaurantele și cafenelele pot satisface și cele mai sofisticate gusturi

După atât de multă plimbare și descoperire, trebuie să te refaci cu preparate culinare deosebite și băuturi apetisante. Oradea este cunoscută pentru restaurantele atractive amplasate pe malul Crișului sau în zone turistice pline de viață, toate oferind meniuri cu personalitate la prețuri mai mici decât în alte locuri din țară. Pentru mese de neuitat, îți recomandăm Rivo și The Spoon Grill and Bar. Nu uita nici de barurile si cafenelele drăguțe din zona centrală, cu vin fiert și preparate specifice. Pentru experiențe gastronomice memorabile, îți recomandăm restaurantele Csikisor și Ristretto, unde poți mânca cea mai buna supă de mazăre cu pui sau te poți delecta cu un vin fiert ca la carte.  

Cazarea în Oradea te face să te simți ca în Occident

Oradea oferă nenumărate posibilități de cazare, unele mai atractive ca altele. Cu toate acestea, pentru o experienţă de patru stele, noi îți recomandăm hotelul DoubleTree by Hilton Oradea, amplasat în zona verde a orașului. Te vei bucura aici și de piscina interioară, centrul SPA de o calitate excepțională, pista de alergare, terenuri de sport și nenumărate alte facilități. Vestea bună pentru familiile cu copii este faptul că hotelul se află aproape lipit de Aquapark-ul Nymphaea, un loc al distracției și relaxării, unde te poţi răsfăța într-una dintre cele mai impresionante băi turcești din țară – o alegere excelentă după o zi petrecută afară.  

Tu ai vizitat Oradea până acum?

Sperăm că ai găsit destule motive pentru a vizita Oradea în acest sezon. Dacă ai nevoie de mai multe informaţii despre cazări sau transport, consultanții noştri îți stau la dispoziție, așa că nu ezita să ne contactezi. Vacanță plăcută și abia aşteptăm să ne împărtășești impresiile tale despre acest oraș!

SOURCE AND TAGS