O călătorie de vis prin locurile câtorva dintre minunile lumii vechi și moderne


De multe ori ai auzit despre cele șapte minuni ale lumii antice – care uneori se confundă cu ceea ce considerăm astăzi a fi minunile lumii moderne. Ți-ai dorit vreodată să vizitezi astfel de locuri legendare și să te bucuri cu ochii tăi de ceea ce a putut să creeze omul de-a lungul timpului? Astăzi te vom invita într-o călătorie de explorare în unele dintre cele mai importante și spectaculoase locuri ale minunilor vechi și noi pentru a te inspira să îți alegi destinații de vacanță cu adevărat unice.

1. Marea Piramidă din Giza, Egipt

Marea Piramida din Giza Egipt Singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice care a dăinuit peste milenii, Marea Piramidă din Giza este cea mai veche atracție turistică de pe întreg globul și încă una dintre cele mai populare. Construită între 2589–2566 Î. Chr., piramida fascinează și astăzi arheologii, oamenii de știință și turiștii deopotrivă. O vacanță în Egipt trebuie neapărat să includă și o vizită a piramidei – mai ales că exploratorii au șansa de a face o excursie în deșert pentru a ajunge la ea. Vizitatori de toate vârstele, cupluri aflate în luna de miere și familii cu copii sunt în permanență atrași de farmecul atemporal, grandoarea și misterele piramidei și a vestigiilor rămase de pe urma Egiptului antic, încă incomplet deslușit. Cea mai potrivită destinație pentru a vizita complexul de piramide de la Giza este Cairo – un oraș cosmopolit și versatil, aflat în permanentă dezvoltare și schimbare și extrem de ofertant pentru turiștii din toate colțurile lumii.

2. Marele Zid, China

Marele Zic Chinezesc O minune a lumii noi în cel mai profund sens al cuvântului, Marele Zid Chinezesc are peste 2300 de ani vechime și o lungime de peste 20.000 de kilometri. Construit cu eforturi supraomenești pentru a proteja țara de inamicii ei nordici, Zidul – monument inclus în patrimoniul UNESCO – face parte din acele obiective turistice pe care trebuie să le experimentezi cel puțin o dată în viață. Dincolo de faptul că o vacanță în China îți garantează descoperiri fascinante, fie că ești în căutare de istorie, cultură, arhitectură, gastronomie sau distracție, Zidul în sine este o adevărată provocare. Urcușul nu este ușor – căci treptele sunt multe și panta ascuțită – dar odată ajuns pe coama zidului, peisajul îți va tăia răsuflarea. Poți urca pe Zid dacă îți planifici o vacanță la Beijing. Poți opta și pentru excursii cu ghid din Beijing dacă pe lângă plimbarea obligatorie pe Zid dorești să vizitezi mormintele dinastiei Ming sau să iei parte la o degustare de vinuri într-una din cramele de pe traseu.

3. Orașul Roșu – Petra, Iordania

Orasul Rosu Iordania Legendarul Oraș Roșu din Iordania, ridicat direct din piatra trandafirie din zonă, este pe drept cuvânt una dintre cele mai spectaculoase minuni incluse în patrimoniul UNESCO. Un loc al spiritualității și, zic cei care au fost acolo, al regăsirii, Petra impresionează nu numai prin culoarea aproape supranaturală a construcțiilor, ci și prin acel farmec de început de lume pe care îl are, în ciuda faptului că a devenit una dintre cele mai râvnite destinații turistice de pe glob. O vacanță care să includă vizitarea Orașului Roșu poate lua două direcții:
  • Wadi Musa – stațiune turistică dezvoltată chiar lângă Petra ce oferă posibilități de cazare dintre cele mai diverse și pentru orice buget. Colorat, animat și vesel, Wadi Musa este el însuşi o mică minune care îți oferă posibilitatea să te plimbi pe jos până la Petra ca apoi, seara, să revii la hotelul pe care ți l-ai ales.
  • Amman – capitala Iordaniei nu ar trebui ratată de către nici un turist aflat în vizită în această superbă țară. Din Amman poți închiria o mașină ca să traversezi deșertul (pe una dintre cele două autostrăzi disponibile) și a ajunge la Petra în vizită.

4. Taj Mahal, India

Taj Mahal India Nu există destule cuvinte să descrie frumusețea și farmecul acestui monument închinat iubirii. O excursie în India – deși ar merita câteva săptămâni, dacă nu chiar luni – trebuie să includă Taj Mahal ca obiectiv principal. În general, el este cuprins în ceea ce specialiștii în turism numesc Triunghiul de Aur al Indiei (sau Circuitul de Aur), cuprinzând Delhi, Agra și Jaipur. Taj Mahal-ul, considerat minune a lumii noi, a fost construit în 1630 și este, de fapt, mormântul împărătesei Mumtaz Mahal. Monumentul a fost ridicat de împăratul Shah Jahan în amintirea ei și a iubirii pe care i-a purtat-o.
  • Situat în Agra, Taj Mahal-ul atrage turiştii din toate colțurile lumii, mai ales în perioada noiembrie-februarie, când este cel mai bine să ajungi aici. Sistemul feroviar este foarte bine pus la punct în Agra, așa că poți ajunge rapid și fără probleme la Taj Mahal.
  • Poți vizita monumentul și dacă alegi o vacanță în Delhi – poți face o excursie de o zi la Taj Mahal din Delhi ca să te bucuri de tot ce are zona de oferit.

5. Colosseum-ul din Roma, Italia

Colosseum Italia Minunea cea mai apropiată de casă este pentru noi Colosseum-ul din Roma, și asta nu numai pentru că o vacanță în Italia este foarte ușor de planificat, ci mai ales pentru că legendarii romani antici ne sunt strămoși. Colosseum-ul roman din capitala Italiei este considerat cel mai vechi amfiteatru construit vreodată de om. Ca mai întregul oraș și minunățiile sale, Colosseum-ul este un sit cultural și arheologic protejat, a cărui splendoare antică încă impresionează, în ciuda trecerii timpului. Încărcat cu o istorie zbuciumată despre lupta pentru putere, cruzime și glorie, Colosseum-ul este unul dintre cele mai vizitate obiective din Roma. Cei care l-au vizitat deja spun că mărimea și forța lui nu pot fi cu adevărat înțelese până nu ajungi să îl vezi cu ochii tăi. Roma este ușor de vizitat în cadrul unui city-break în Italia. Tot ce trebuie să faci este să îi acorzi timp, pentru că ai nevoie de câteva ore – mai ales într-un tur ghidat – ca să îi înțelegi istoria și importanța.

6. Chichen Itza, Mexic

Chichen Itza Mexic Despre misterioasa civilizație Maya am mai discutat în câteva rânduri. Chichen Itza este încă un loc al misterelor și descoperirilor pentru arheologi și oameni de știință și o destinație unică pentru turiști. Dacă ți-ai dorit tot timpul să afli mai multe despre civilizația Maya și enigmele ei, o călătorie în Mexic trebuie să includă și acest sit istoric și arheologic impresionant. Printre atracțiile principale se numără Marea Piramidă a lui Kukulkan, Castelul, Templul Tigrilor și misterioasele jungle ce le cuprinde. Ca și în India, o excursie în Mexic ar trebui să dureze câteva zile, motiv pentru care cea mai bună soluţie pentru a vizita această minune a lumii este să optezi pentru un circuit în Mexic care să cuprindă Mexico City, Teotihuacan, San Cristobal, Palenque, Chichen Itza și Cancun. Peninsula Yucatan este un paradis pentru turiști, mai ales că din Cancun poți ajunge la Chichen Itza cu mașina sau cu un autobuz. De aceea, dacă optezi pentru o vacanță în celebrul Cancun, pune și cel mai important sit Maya pe lista de activităţi.

7. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu Peru Unul dintre cele mai importante și impresionante sit-uri Incașe din America Latină, Machu Picchu este – ca si Chichen Itza – un loc de legendă. Citadela de piatră se înalță la o altitudine de 2,430 metri și este situată într-un peisaj ce îți taie răsuflarea. O minune a lumii moderne, uitată pentru o lungă perioadă de timp, Machu Picchu a fost readusă în atenţia oamenilor de știință și a marelui public abia în 1911. De atunci încoace, vizitele aici nu au încetat aproape niciodată, fie că este vorba de arheologie sau de turism. O metodă celebră de a ajunge la Machu Picchu este Inca Trail – o drumeție de aproape patru zile, care te va purta prin munții și junglele peruviene și îți va oferi șansa să vizitezi unele dintre cele mai importante vestigii Incașe din zonă. Drumul este epuizant însă și foarte strict reglementat de autorități, așa că poți alege și alte căi mai ușoare pentru a vedea Machu Picchu:
  • Un circuit turistic în Peru, care să cuprindă Lima, Nazca, Puno, Lacul Titcaca, Valea Sacră, Machu Picchu și altele.
  • Plănuiește o vacanță în Cusco și ia trenul până la Aguas Calientes, orașul cel mai apropiat de Machu Picchu; rămâi o zi sau două acolo pentru a te aclimatiza și vizitează ruinele într-o excursie de o zi, apoi revino în Cusco pentru restul vacanței.
  • Dacă ai ales o excursie la Lima, poți vizita Machu Picchu, dar mai întâi trebuie să ajungi la Cusco fie cu mașina, autobuzul sau avionul.
Toți operatorii din Peru oferă o excursie la Machu Picchu în diverse forme, sub formă de tururi sau de excursii de câteva zile în cadrul unui pachet prelungit, așa că ai de unde alege. Desigur, cei mai mulți preferă circuitele organizate, Peru fiind extrem de ofertant în ceea ce privește obiectivele turistice. Tu ai vizitat vreodată vreunul dintre aceste locuri ale minunilor vechi și noi? Care te atrage cel mai mult? Care dintre aceste destinații este pe lista ta de ”lucruri de făcut măcar o dată în viață”?

SOURCE AND TAGS