O călătorie de neuitat pe meleaguri portugheze


Pasionații de călătorii sigur au luat deja în calcul un circuit în Portugalia, o țară a frumuseții, a culturii și a distracției. Castelele medievale se integrează perfect în peisajul plajelor aurii, în timp ce fascinantele orașe atrag turiști din toate colțurile lumii cu farmecul lor. Portugalia este un vis devenit realitate pentru cei care își doresc să exploreze, să viziteze obiective turistice de importanță globală și să se bucure de toate comorile pe care această țară este gata să le dezvăluie. Hai să pornim azi într-o aventură de neuitat pe meleaguri portugheze ca să știi ce să faci și ce să vezi în concediul pe care îl vei petrece aici!

Istorie și cultură

[caption id="attachment_12122" align="aligncenter" width="600"]Sintra, Portugalia Sintra, Portugalia[/caption] Portugalia nu se poate vizita în întregime într-un singur concediu, dar cu siguranță că un circuit care să cuprindă unele dintre cele mai importante obiective arheologice, istorice și culturale poate fi o alegere excelentă. Indiferent cum alegi să îți petreci vacanța pe meleaguri portugheze, trebuie să incluzi pe listă:
  • gravurile în piatră vechi de 20 de mii de ani pe care le poți vedea la Vila Nova de Foz Côa
  • admirarea unui apus de soare căzând peste misterioșii megaliți din zona Évora
  • sau plimbările lungi prin numeroasele sit-uri UNESCO de la Tomar, Belém, Alcobaça or Batalha.
Dacă eşti pasionat de civilizații străvechi și te simţi un adevărat Indiana Jones, atunci nu poţi rata Citânia de Briteiros pentru a afla secretele civilizației celte sau Cidade de Ammaia pentru a înţelege influențele Imperiului Roman în zonă. Un circuit în Portugalia ar trebui să includă și alte obiective pe gustul aventurierilor și iubitorilor de vacanțe de culturalizare, documentare și explorare:
  • Sintra, fosta reședință de vară a familiei regale portugheze (face parte din patrimoniul UNESCO);
  • Porto – unde poți vizita orașul fortificat Obidos, unul din cele mai bine conservate și pitorești orașe medievale din Portugalia și unde poți savura o specialitate locală de lichior servit în pahar de ciocolată (Ginginha);
  • Biserica Cistertiana care adăpostește, printre altele, și mormântul Regelui Dom Pedro I Cel Crud;
  • Braga – supranumită și Roma portugheză;
  • Aveiro sau Veneția Portugaliei;
  • Fatima – loc de pelerinaj și regăsire spirituală pentru creștinii din întreaga lume
  • Lisabona – un oraș maiestuos, viu și mereu fascinant, în care nu trebuie să ratezi obiective turistice esențiale, precum cartierul Belem, Biserica Dos Jeronimos, Turnul Belem și Padrao dos Descobrimentos, Piața Marques de Pombal, Avenida da Liberdade, Piața Restauradores și Piața Rossio.
Portugalia este foarte ofertantă ca obiective istorice și culturale, dar e mult mai mult decât atât. Hai să vorbim puțin în continuare despre alte comori ale acestei țări care atrag anual milioane de turiști!

Peisajele naturale

[caption id="attachment_12123" align="aligncenter" width="600"]Algarve, Portugalia Algarve, Portugalia[/caption] [caption id="attachment_12125" align="aligncenter" width="600"]Parcul Național da Peneda-Gerês, Portugalia Parcul Național da Peneda-Gerês, Portugalia[/caption] Un circuit în Portugalia sau un concediu bine planificat trebuie neapărat să îți poarte pașii și dincolo de orașe sau sit-uri arheologice. Peisajele țării îți pot lua răsuflarea, mai ales dacă vizitezi Parcul Natural Arrabida, Parcul Național da Peneda-Gerês, satele pitorești și puţin cunoscute din Beiras. Colinele superbe, dunele de pe plaje sau delfinii pe care îi poţi observa în idilicul estuar Sado sunt numai câteva dintre comorile naturale ale Portugaliei. Dacă iubești mersul pe jos, aventurile cu caiacul sau plimbările cu bicicleta, Portugalia este locul perfect în care poţi face toate acestea și mult mai multe. [caption id="attachment_12124" align="aligncenter" width="600"]Cascais, Portugalia Cascais, Portugalia[/caption] O excursie la Estoril și Cascais (două celebre stațiuni de la Oceanul Atlantic) te vor face să înțelegi cu adevărat de ce Portugalia este iubită pentru litoralul ei.

Gastronomia

[caption id="attachment_12128" align="aligncenter" width="600"]Pastel de natal, desert tradițional portughez Pastel de natal, desert tradițional portughez[/caption] În Portugalia, arta culinară este un obiectiv turistic în sine. Fie că vizitezi un parc național ca să te bucuri și de o experiență unică de degustare de vinuri într-o cramă, fie că alegi să petreci câteva zile într-o stațiune estivală, aromele simple dar irezistibile ale Portugaliei te vor însoți pretutindeni. [caption id="attachment_12127" align="aligncenter" width="600"]Cataplana Cataplana[/caption] Pâine coaptă, ulei de măsline, brânzeturi, pește abia prins și pus pe grătar, cataplana (tocăniță de fructe de mare) și cărnurile afumate sunt de obicei însoțite de vinuri roșii bogate sau vinho verde (vin proaspăt). Oriunde ai sta la masă în Portugalia, aceste gusturi și savori îți vor lăsa gura apă.

Ritmurile Portugaliei

Nu putem încheia această aventură virtuală în Portugalia fără să vorbim despre muzica fado care, la fel ca și deliciile culinare de care vei avea parte, va fi și ea mereu prezentă oriunde ți se vor îndrepta paşii. Fado este pentru Portugalia ce este tango-ul pentru Argentina și nu va trebui decât să auzi câteva acorduri ca să fii sedus pentru totdeauna de acest ritm seducător pe care îl poţi asculta seara pe faleze, în mici restaurante cochete, în piețe sau pur și simplu pe stradă. Portugalia iubește muzica și dansul, așa că vei putea cu uşurinţă să participi la un concert live, la un festival sau la un eveniment dedicat muzicii.

Înainte de a ne încheia călătoria...

...trebuie să îți spunem că poți vizita cele mai importante obiective din Portugalia și te poți bucura de toate minunățiile descrise mai sus dacă alegi un circuit de opt zile anul acesta. Fie că vrei să pleci din Cluj spre Portugalia sau să zbori din Timișoara, poți fi sigur că vei avea parte de un concediu de vis la un preț mai mult decât accesibil, care include nenumărate facilități și surprize. Nu ezita, căci Portugalia te așteaptă cu brațele deschise!

SOURCE AND TAGS