Mexic și cultura mayașă - fascinația călătorilor din lumea întreagă


Mexicul atrage turiștii din întreaga lume cu peisajele sale, spiritul său ospitalier, cultura și istoria sa diversă și mai ales cu bogata moștenire mayașă. O vacanță în Mexic înseamnă mai mult decât plajele însorite iubite de turiști, e o adevărată întoarcere în timp, în căutarea uneia dintre cele mai misterioase civilizații antice: Maya. Astăzi ne vom adresa exploratorilor și celor care vor să aibă parte de mai mult decât de un concediu într-un loc exotic, vorbind despre Mexic ca leagăn al unei civilizații și ca destinație turistică de văzut cel puțin o dată în viață.

Peninsula Yucatan – Un loc al magiei și al misterului

[caption id="attachment_11806" align="aligncenter" width="600"]peninsula yucatan vacanta in mexic Credit foto: © Alessandra Caretto[/caption] Pe drept cuvânt cea mai vizitată regiune a Mexicului, peninsula Yucatan, cu junglele sale dense, micile orașe coloniale, sit-urile arheologice și unele dintre cele mai bune plaje din lume, este un adevărat paradis pentru cei care vor să exploreze atât Mexicul modern, cât și pe cel de legendă. Aici se găsește complexul Chichen Itza cu faimoasele sale piramide mayașe, considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii noi. O incursiune în trecutul maya trebuie să înceapă de aici ca să înțelegi complexitatea unei civilizații atât de avansate. De exemplu, ca și în cazul egiptenilor antici, piramidele de la Chichen Itza sunt exemple concrete despre știința avansată maya (astronomie în principal) încorporată în construcții impresionante.

Enigmatica civilizație Maya – câteva curiozități

[caption id="attachment_11803" align="aligncenter" width="600"]civilizatia Maya vacanta in India Credit foto: © Matthew Essman[/caption] Mayașii au lăsat în urma lor mai mult decât piramide și o profeție despre sfârșitul lumii care, din fericire, nu s-a împlinit. Celebrul calendar maya, care ne-a ținut cu sufletul la gură în 2012, când era prezisă Apocalipsa, este și în prezent cel mai exact calendar de care avem parte, identic cu cel din zilele noastre, prezentând o eroare de doar o jumătate de secundă pe an. Dincolo de calendarul clasic, mayașii se orientau și după un calendar Venusian – de numai 260 de zile – deosebit de important pentru ei, căci credeau că planeta Venus este locul de origine al sosirii pe Pământ al lui Kukulkan – Șarpele cu pene și Zeu al Războiului. Probabil cei mai versați astronomi ai antichității, mayașii au fost și unii dintre cei mai pricepuți medici.
  • Știai că mayașii foloseau principii de medicină pe care abia acum le acceptăm ca fiind esențiale și utile? Vindecarea maya se axa nu numai pe tratarea trupului cu leacuri, ci și pe tratarea spiritului – un fel de psihoterapie antică, din care și acum mai avem de învăţat.

Urmașii pierduți ai civilizației Maya: locuitorii din Palenque

[caption id="attachment_11807" align="aligncenter" width="600"]Palenque vacanta in Mexic Credit foto: © Jan Harenburg[/caption] O călătorie inițiatică prin lumea Maya trebuie să îți poarte paşii și în regiunea Palenque, situată în cel mai sudic stat Mexican, Chiapas, o adevărată gură de rai (bogăția de resurse naturale de aici este incredibilă și unică în lume). Palenque este un alt reper al civilizației mayașe, în sensul că aici au locuit și au lucrat artiști, matematicieni, astronomi și inventatori, constructori și savanți. De pe urma lor, am rămas cu vestigiile uneia dintre cele mai rafinate și complexe civilizații de pe planetă. Limba lor proprie, constând în peste 800 de glife, își pierde însă din reprezentanți. Din nefericire, populaţia din Palenque, urmași ai poporului mayaș și vorbitori de dialect antic Tzotzil și Tzeltal, este în majoritate analfabetă. Deși punem pe seama lumii moderne utilizarea cauciucului, savanții mayași foloseau acest material în construcții și în viața de zi cu zi cu peste 3000 de ani în urmă. Ca și curiozitate, nu rata muzeele și galeriile din Mexic care se ocupă de invențiile și tehnologiile Maya. Vei fi surprins să afli că mayașii foloseau cauciucul pentru a produce lipici, pânză rezistentă la apă și chiar mingi pentru jocul de pokatok.

Ce mai trebuie să vizitezi și să faci în Mexic pentru o experiență completă

[caption id="attachment_11810" align="aligncenter" width="600"]mariachi in Guadalajara vacanta in mexic Credit foto: © Cesira Alvarado[/caption] Desigur, riviera maya te va aștepta cu brațele deschise pe traseul Cancun – Playa del Carmen – Tulum. Dincolo de asta, iată ce îți mai propunem pentru a avea parte de o vacanță de neuitat:
  • Guadalajara - pentru mariachi care vor cânta mai peste tot pe unde vei merge, de la stradă la restaurante de lux;
  • Muzeul National de Antropologie din Mexico City, cel mai mare muzeu din întreaga Americă de Sud, o capodoperă arhitecturală în sine și unul dintre cele mai impresionante depozite antropologice din lume;
  • Ruinele Teotihuacan și Tulum – aici vei descoperi și redescoperi o parte esențială a culturii maya și a ce înseamnă Mexicul în zilele noastre;
  • Dia de los Muertos – celebra sărbătoare spirituală a Mexicului care a început să fie adoptată și de alte țări occidentale. Desigur, nimic nu se compară cu originalul;
  • Un tur culinar – Mexicul este celebru pentru preparatele sale savuroase, așa că trebuie să încerci guacoamole, quesadilla, tostadas sau tacos în versiunile lor tradiționale – mai ales în micile restaurante de familie și în zonele mai puţin străbătute de turişti. Pentru a vă răsfăța simțurile cu băuturi locale, nu trebuie să ratați celebra tequila, mescal sau berea uşoară de tip Corona del Sol.
Iată ce trebuie să mai știi dacă vrei să descoperi Mexicul și fascinanta civilizație maya:
  • Nu ai nevoie de viză pentru un concediu în Mexic;
  • Ajuns la destinație, poţi apela cu încredere transportul în comun, căci este eficient, rapid și uşor de folosit chiar dacă eşti la prima ta vizită;
  • În ceea ce priveşte siguranţa turiștilor în Mexic, excursiile planificate din timp prin agenții și respectarea unor minime reguli de siguranță (pe care ar trebui să ți le iei când vizitezi orice țară) sunt suficiente pentru a-ți asigura un concediu plăcut și liniștit.
Ți-ar plăcea să vizitezi această țară? Ce aspecte ale culturii mayașe te fascinează cel mai mult? ________________ Imagine principală articol: © Filip Gielda

SOURCE AND TAGS