Mauritius - curiozitati despre paradis


Insulele Mauritius, aflate in Oceanul Indian, reprezinta o destinatie exotica de mult laudata de turisti si chiar de oameni de cultura celebri, dupa cum spuneam si intr-un articol anterior despre aceste insule fascinante. Chiar asa sa fie ? Sunt aceste insule indepartate un mic colt de Paradis ? Daca ii asculti pe localnici, ei or sa iti spuna ca Mauritius te incanta din momentul in care pui piciorul in acest loc magic, ca locul iti face sufletul sa cante si sa se inalte catre divinitate si, mai ales, ca te face sa te simti ca unul dintre putinii alesi sa se bucure de aceste frumuseti nemaintalnite. Astazi iti propunem sa trecem in revista cateva aspecte mai putin stiute despre Insulele Mauritius si sa te imbiem la o aventura pe aceste meleaguri de vis.

Soare binefacator si apa calda pe tot parcursul anului

[caption id="attachment_7321" align="aligncenter" width="675"]Hotelul Merville Beach in Mauritius Plaja hotelului Merville Beach din Mauritius - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Cel mai bun sezon pentru a calatori in Mauritius este perioada mai – noiembrie, dar insulele se pot vizita pe tot parcursul anului. Cea mai fierbinte parte a Mauritius-ului este considerata coasta de vest, unde temperaturile variaza intre 30 si 34 de grade. Climatul este tropical, cu veri fierbinti si umede din noiembrie pana in mai. Te poti bucura de baie in mare cat iti pofteste inima, pentru ca temperatura apei variaza intre 22 si 27 de grade.

Minuni naturale unice in lume

[caption id="attachment_7322" align="aligncenter" width="675"]Pasarea Dodo Pasarea Dodo - sursa imaginii: pixabay[/caption] Trebuie sa fi auzit despre pasarea Dodo inca inainte sa ajungi in Mauritius. Legendara pasare a trait doar pe aceste insule (si nicaieri altundeva in lume), inainte ca aceasta specie sa dispara, fiind, pana in ziua de azi, considerata pasarea nationala a Mauritius-ului. Asadar, localnicii se vor bucura sa auda ca stii cate ceva despre cea mai de seama reprezentanta a faunei locale si ca te interesezi despre ea. [caption id="attachment_7323" align="aligncenter" width="675"]Pamantul de 7 culori din Chamarel Pamantul in 7 culori din Chamarel - sursa imaginii: wikipedia[/caption] O alta cunoscuta atractie turistica din Mauritius, pe care nu o vei mai intalni in alta parte, este "pamantul de sapte culori" din Chamarel, locul unde nisipul se gaseste in 7 culori diferite intr-un spatiu foarte mic. Dunele de nisip, ce sunt rezultatul activitatii vulcanice, sunt acum protejate, insa mici "mostre" din acel nisip se gasesc in magazinele locale de suveniruri.

Diversitatea

Ti-am mai povestit cu alte ocazii despre tari sau zone cu o bogata diversitate culturala, etnica sau religioasa. In Mauritius, populatia este extrem de diversa din punct de vedere religios, locuitorii insulei fiind in majoritate impartiti in hindusi, romano-catolici si musulmani, existand si un numar mic de budisti. Din punct de vedere etnic, actuala populatie din Mauritius isi are originile in marinari arabi si swahili, care stiau de insula inainte de 1500. Au urmat apoi portughezii, olandezii si sclavii lor africani, francezii, care au transformat insula in colonie proprie, britanicii, care au atacat si preluat colonia si, in cele din urma, indienii, veniti aici ca forta de munca importata de plantatorii britanici. La ora actuala, populatia cuprinde indieni, africani, francezi si chinezi, dar nimeni nu stie in ce proportii, pentru ca aceste date demografice sunt scoase din recensamant. [caption id="attachment_7324" align="aligncenter" width="675"]Populatia din Mauritius Copii din Mauritius fotografiati in timpul unei sarbatori hinduse - sursa imaginii: Franck Blais[/caption] Ce e cel mai interesant la diversitatea insulei, este faptul ca Mauritius nu are o limba nationala oficiala. Documentele oficiale si institutiile statului folosesc limba engleza, presa nationala este in franceza, iar locuitorii stapanesc mai bine franceza decat engleza la nivel de conversatie. Majoritatea populatiei intelege o limba creola, iar in scoli se promoveaza limbile ancestrale. Dat fiind ca limba in Mauritius este un hibrid, sunt putine sanse ca oricare dintre limbile vorbite pe plan local sa devina oficiale.

Aventura la ea acasa

[caption id="attachment_7325" align="aligncenter" width="675"]Pescar din Mauritius Pescar din Mauritius - sursa imaginii: pixabay[/caption] Una dintre principalele activitati turistice in Mauritius este pescuitul la apa adanca. Si aici vorbim despre pescuitul de monstri. Baracude uriase, rechini, fiinte subacvatice care cu greu isi gasesc corespondentul in alte parti, toni monumentali si alte curiozitati locale fac deliciul turistilor care se imagineaza in cartea recordurilor ori de cate ori isi simt undita grea in mana.

Luna de miere

[caption id="attachment_7326" align="aligncenter" width="675"]Hotel Movenpick din Mauritius Hotel Movenpick din Mauritius - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Insulele Mauritius au ridicat organizarea lunii de miere pentru cupluri la rang de arta: nu exista hotel pe coaste sau in interiorul insulei care sa nu aiba oferte speciale destinate lunii de miere si posibilitatea de a iti organiza nunta fara sa misti un deget. Asa cum probabil iti dai seama, ofertele pentru luna de miere sunt desprinse parca din basme.

Golful 

[caption id="attachment_7327" align="aligncenter" width="675"]Golf in peisajele ireale din Mauritius Golf in peisaje ireale - sursa imaginii: pixabay[/caption] Daca te interesezi de impactul cultural pe care l-a avut stapanirea britanica asupra locului, istoricii iti vor spune ca acesta nu a fost chiar atat de important. Cu toate acestea, Mauritius detine unul dintre cele mai spectaculoase terenuri de golf din lume: One & Only Le Touessrok Golf Course este un teren de golf ce a fost construit separat pe o insula tropicala, fiind marginit de nisipul fin si alb al plajei. Pe fundal se profileaza piscuri muntoase iar jucatorii au vedere la ocean indiferent la care dintre cele 18 gauri joaca. Pe terenul de golf exista 9 lacuri si toate fac parte din strategia jocului, pentru ca au rolul sa creasca nivelul de dificultate pentru jucatorii experimentati.

Obiceiuri aparte

[caption id="attachment_7328" align="aligncenter" width="675"]Cadouri sursa imaginii: flickr[/caption] Daca in multe tari este considerat politicos ca primirea cadourilor sa se faca cu ambele maini, cei din Mauritius prefera sa primeasca toate cadourile doar cu mana dreapta. Aceasta mica lista de curiozitati se adauga tuturor acelor elemente care fac din Mauritius un loc cu adevarat fabulos prin frumusetea sa: clima blanda, apele limpezi, plajele fine, muntii maiestuosi, amestecul de fauna si flora exotice, mancarurile ce reflecta din plin diversitatea etnica si culturala, culorile pamantului, ale cerului si ale apei si, nu in ultimul rand, ospitalitatea si veselia localnicilor care nu vor pierde nici un moment ca sa te faca sa te simti de-ai lor si ca acasa. Pentru tine care a fost cel mai neobisnuit obicei pe care l-ai intalnit in calatoriile tale? Lasa-ne un comentariu si spune-ne povestea ta! Daca planuiesti sa pleci intr-o vacanta exotica in Mauritius, nu irosi timpul dedicat vacantei. Descarca lista noastra de bagaje pentru vacante exotice, printeaz-o si incepe sa-ti faci bagajele!

SOURCE AND TAGS