Maroc - între tradiție și modernitate


Indiferent dacă îți dorești o aventură pe un tărâm exotic și misterios, o vacanță relaxantă și luxoasă sau o experiență culturală, poți fi sigur că Marocul îți poate îndeplini toate aceste dorințe și îți poate întrece toate așteptările. Aici vei găsi munți răcoroși, tradiție și diversitate, acel deșert fascinant pe care l-ai văzut de zeci de ori în fotografii sau filme, dar și multă ospitalitate. Hai să pornim astăzi într-o călătorie prin Maroc pentru a înțelege mai bine de ce această țară este unul dintre cele mai vizitate locuri din lume!

Diversitatea culturală

Marocul se mândrește, în primul rând, cu diversitatea sa culturală, căci parcă nicăieri altundeva amestecul de orient și occident nu a dus la o dezvoltare atât de complexă și deplină. Modern și vestic atunci când vine vorba despre marile orașe, porturi sau relații comerciale, tradițional și parcă desprins din cele „O mie și una de nopți” când vine vorba despre medine sau viața de zi cu zi, Marocul își întâmpină vizitatorii cu grație, veselie și frumusețe.

Un puternic punct comercial, Marocul are porturi la Mediterană și Atlantic, un sol fertil și peisaje de basm. Nivelul de trai crescut, ambiția de a pune în valoare moștenirea occidentală și orientală deopotrivă, grija și respectul față de turiștii săi fac din Maroc una dintre cele mai râvnite destinații turistice din nordul Africii. Amestec de popoare, limbi, culturi și tradiții, Marocul este o perlă a Africii, a culturii universale și a turismului deopotrivă.

Diversitatea geografică

Marocul este singura țară de pe continentul african cu deschidere la mare și ocean, cu relief muntos, linii de coastă superbe și deșert. Fie că alegi să îți petreci vacanța pe litoral, în munții Atlas, înspre strâmtoarea Gibraltar sau într-unul din marile orașe, Marocul are cu ce să te încânte la fiecare pas.

Marocul nu este o țară pe care să o vizitezi într-o singură vacanță. Atât de diversă și diferită în funcție de zona pe care o alegi, această țară întinsă și bogată merită toată atenția ta. De aceea, recomandarea noastră este să încerci un circuit în Maroc pentru a-l descoperi și a-l savura în cele mai mici detalii.

Marocul - locul unde istoria și modernitatea se întrepătrund

Sigur ai auzit de capitalele imperiale ale Marocului și ai văzut imagini sau filmări din Fes sau Marrakech. Ce zici însă de Casablanca, un adevărat oraş-cult? Hai să pornim în scurta noastră călătorie prin Maroc pentru a vedea cele mai frumoase și mai importante destinații de vacanță dacă îți dorești să vizitezi marile orașe imperiale!

Casablanca

Fundalul pe care s-a desfășurat una dintre cele mai romantice povești de dragoste din lume (vorbim, desigur, despre filmul cu același titlu), Casablanca este acum capitala financiară a țării și unul dintre cele mai vizitate orașe ale Marocului. Dacă ajungi aici, îți recomandăm să pui pe lista de obiective:

  • Medina (centrul vechi)
  • Piața Mohammed al V-lea
  • Piața Națiunilor Unite
  • Cartierul portului
  • Palatul Regal
  • Zona rezidențială Anfa
  • Și superba Moschee Hassan al II-lea – moscheea cu cel mai înalt minaret din lume.

Un tur panoramic al orașului îți va dezvălui și alte comori, dar dacă ai ocazia, îndreaptă-ți paşii către Meknes, supranumit Versailles-ul Marocului, inclus astăzi în patrimoniul UNESCO.

Fez

Inima culturală, istorică și tradițională a Marocului, Fez este cunoscut pentru cele 9000 de străduțe ale sale și medina care apare în mai toate producțiile cinematografice și de televiziune atunci când trebuie surprins adevăratul spirit oriental în toată splendoarea sa.

Oraș imperial de o valoare istorică și culturală deosebită, în Fez poți vizita atât partea veche, Fez el-Bali, pentru o călătorie înapoi în timp în vremuri medievale, cât și Fez el Jedid, orașul nou. Aici merită să îți iei o zi întreagă (poate chiar două) pentru medina și cumpărături, dar nu rata nici Piata Nejjarine, magnifica fântână cu mozaicuri sau cartierul evreiesc Mellah.

Rabat

Capitala oficială a Marocului și bijuterie arhitecturală rămasă intactă, Rabatul este moștenirea maură în toată splendoarea sa, deși tot aici vei întâlni câteva dintre comorile lăsate în urmă de Împăratul Traian. În Rabat trebuie neapărat să vizitezi:

  • Turnul Hassan
  • Minaretul neterminat la Marii Moschei Yacoub el Mansour
  • Mausoleul Mohammed V (fondatorul Marocului modern)
  • Oudaya Kasbah, orașul din interiorul orașului, vechiul Rabat, reședință a nenumărați regi și sultani marocani, un loc de vis în care poți admira una dintre cele mai frumoase porți maure din lume, grădini andaluziene, fântâni umbrite de portocali și multe altele
  • Plaja și farul din apropierea Oudaya Kasbah.

Marrakech

Celebrul Marrakech merită o vizită prelungită, pentru că aici găsești câte o comoară la fiecare pas. Printre cele mai importante obiective, imposibil de ratat, se numără:

  • Mormintele Saadian
  • Palatul Dar Si Said (unul din cele mai frumoase palate marocane, care găzduieste Muzeul Artei și Meșteșugurilor)
  • Palatul Bahia
  • Moscheea Koutoubia (care nu permite acces înăuntru turiștilor non-musulmani, dar care deține cel mai frumos minaret din nordul Africii)
  • Labirintul reprezentat de vechiul oraş
  • Legendara Piață Djemaa el-Fna, unde poți vedea spectacole stradale cu mâncători de foc, îmblânzitori de șerpi, muzicanți, mimi și atât de multe produse tradiționale de cumpărat că nimeni nu le poate spune numărul
  • Grădina Menara, celebră pentru livezile și plantațiile de măslini, dar și pentru piscina interioară cu o vedere panoramică fabuloasă spre Munții Atlas
  • Grădina Majorelle, o adevărată oază de plante exotice.

Dincolo însă de marile capitale imperiale, Marocul te va mai surprinde și cu Volubilis – un sit arheologic în care poți admira vestigii ale Imperiului Roman – sau cu ruinele orașului roman Sala Colonia de lângă Oudaya Kasbah, unde poți vedea un forum, o fântană, un capitoliu, un arc de triumf și străzi pavate, toate rămase aici din vremea domniei lui Traian.

Ce mai poți face în Maroc pentru o experiență completă

  • Nu poți rata un hammam, celebrele băi de abur orientale
  • Dacă ai ocazia, alege o aventură ghidată cu cămila în deșert – în definitiv, multe dintre acele imagini cu apusul de soare saharian au fost surprinse aici. Petrece o noapte în deșert sub cerul înstelat pentru o experiență care te va fermeca, fără doar și poate
  • Mergi la plajă în Agadir – probabil cea mai populară stațiune estivală din întreaga țară
  • Fă o excursie de o zi la Amizmiz, care te va încânta cu unul dintre cele mai vaste souk-uri berbere de pe cuprinsul Munților Atlas.

Desigur că în Maroc experiența culinară este un obiectiv turistic în sine. Vei avea ocazia să guști cous-cous-ul marocan, diferit de cel tunisian, sau poți încerca o tajine picantă. Nu rata Kalya, o contribuție berberă la gastronomia marocană sau bastella, o delicatesă locală care îți va tulbura în modul cel mai plăcut toate simțurile.

Supele și snack-urile marocane, cu puternice influențe franțuzești și orientale, te vor încânta și îndestula pentru ca tu să te poți bucura din plin de această experiență de viață care este Marocul.

Înainte să ne revedem în Maroc...

Nu uita că piețele tradiționale, medinele, sunt locuri aproape mistice, în care orientul este la el acasă. Deși acum le numim uzual centrul vechi al orașelor, medinele se pot întinde pe hectare întregi, sunt aglomerate, colorate și foarte întortocheate, așa că ai grijă să nu te rătăcești.

Sufletul comerțului oriental, medina este un loc de poveste, dar și unul în care îți poți exersa talentele de negociator, căci fără să te tocmești cu zel cu fiecare negustor în parte nu vei afla mai niciodată cât costă cu adevărat un produs. Nu uita că toți se așteaptă ca tu să negociezi și ține minte că indiferent care este prețul de pornire, ar trebui, cu destulă ambiție, să îl scoți undeva la 50-60% mai ieftin.

Nu îți face griji, însă. În medina găsești atât de multe lucruri frumoase, atât de multe condimente, suveniruri, delicatese, piese de îmbrăcăminte de o reală valoare și cadouri pentru cei dragi, că negocierile vor deveni o adevărată plăcere, căci vei vrea să cumperi câte un pic din fiecare!

Nu rata Marocul anul acesta, chiar dacă l-ai mai vizitat deja. Alege un circuit al capitalelor imperiale și bucură-te de tot ce are să îți ofere mai bun această țară a contrastelor și a farmecului oriental!


SOURCE AND TAGS