Mare sau munte: ce alegi in vacanta?


Stim ca pregatirea unei viitoare calatorii e intotdeauna un proces interesant si plin de asteptari, in care iei nenumarate decizii legate de cazare, transport, activitati si multe alte amanunte la care trebuie sa te gandesti pentru o experienta nemaipomenita.

Cu toate acestea, stim si ca cea mai importanta hotarare care trebuie luata in ce priveste vacanta este cea referitoare la destinatie. Vara exista mereu optiunea de a alege intre o excursie la munte sau o vacanta la malul marii (asta, bineinteles, daca nu alegi o destinatie care le are pe ambele). Ambele optiuni au avantaje care ar sa le iei in considerare atunci cand vrei sa iei o hotarare, insa in mare parte decizia depinde de ce cauti sa faci intr-o vacanta. Dar s-o luam incetisor si sa ne uitam peste fiecare optiune in parte...

Munte, racoare si miscare

O vacanta la munte ofera posibilitatea a numeroase activitati precum: mountain biking sau drumetii, iar cei mai aventurosi din fire pot incerca catararile pe munte sau sporturile de apa, precum: kayak sau canoe, pentru aventuri de neuitat.

sursa imaginii: Flickr

O vacanta la munte este diferita de un sejur la malul marii, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, clima este diferita, iar temperatura la munte este mai scazuta, acest lucru facand sa dispara senzatia de sufocare pe care e posibil sa o simti in zilele toride la mare.

Mai mult, exista numeroase activitati cu care iti poti ocupa zilele, precum: mountain biking sau drumetii, iar daca esti mai aventuros din fire, poti incerca catararile pe munte sau sporturile de apa, cum ar fi: kayak sau canoe, pentru aventuri de neuitat. Un alt element distinctiv este faptul ca pe munte nu exista nici pe departe aglomeratia din statiunile litorale, si astfel te poti bucura de mai mult calm si liniste.

Dealtfel, nu ar trebui sa treci cu vederea nici o excursie la munte facuta in timpul iernii. Muntele este optiunea preferata in timpul acestui sezon, datorita sporturilor ce pot fi practicate pe zapada. Printre cele mai populare sporturi de iarna se numara schiatul si snowboarding. Asadar, nu doar vara, ci si iarna, o vacanta petrecuta intr-o statiune montana este petrecuta in mod activ.

Mare, nisip si nopti albe

Soare si distractie, astfel poate fi definita, in majoritatea cazurilor, o vacanta la malul marii.

sursa imaginii: Flickr

Soare si distractie, astfel poate fi definita, in majoritatea cazurilor, o vacanta la malul marii. Daca te numeri printre persoanele care-si imagineaza zilele de vacanta drept o leneveala pe malul marii sau la piscina, atunci cu siguranta ar trebui sa iti planifici o vacanta la mare.

Datorita temperaturilor ridicate, majoritatea persoanelor care isi petrec zilele de concediu la mare prefera sa leneveasca pe sezlong, sa se racoreasca inotand in apa rece sau sa joace sporturi pe plaja. Printre cele mai populare activitati se numara si voleiul si fotbalul pe plaja. Persoanele care prefera sa se afle in apa se pot distra cu hidrobicicletele, skijeturile sau barcile.

Mai mult, deoarece multi dintre noi alegem sa mergem la mare pe timpul verii, statiunile litorale pot deveni destul de aglomerate, motiv pentru care vacantele la mare sunt cunoscute si pentru petrecerile fara final care par sa aiba loc pretutindeni.

In final insa, o vacanta de neuitat depinde in mare masura si de starea ta de spirit si de cum iti place sa te delectezi in timpul liber, nu doar de altitudine sau gradele de pe termometru. Tu unde ai ales sa mergi vara aceasta? La mare sau la munte?


SOURCE AND TAGS