Mancaruri grecesti pe placul turistilor


Grecia este un taram de basm care atrage anual milioane de turisti din intreaga lume. Dar dincolo de plajele cu nisip fin, insulele exotice, apa limpede, ruinele arheologice, muzeele si siturile culturale protejate, exista un obiectiv turistic la fel de important ca toate celelalte: mancarea. Pentru gurmanzi si cei interesati de cultura culinara a Greciei, nu va fi o surpriza sa afle ca bucataria greceasca este un obiectiv turistic in sine, care ii aduce impreuna la aceeasi masa pe localnici, turisti, bucatari internationali si pe documentaristi care inca descopera secretele unei culturi stravechi. Mai trebuie sa stii ca mancarea greceasca este usoara si sanatoasa, bazata in exclusivitate pe ingrediente proaspete. Turistii care pun prima data piciorul pe pamant elen primesc un singur sfat de la cunoscatori: in Grecia, mananca mancare traditionala in localuri cu specific traditional! Hai sa vedem, astazi, impreuna cateva mancaruri grecesti pe placul tuturor turistilor.

1. Musaca

[caption id="attachment_9821" align="aligncenter" width="600"] Musacaua greceasca; sursa foto: blog.just-eat.ie[/caption] Desigur ca si noi mai preparam in casa acest fel de mancare, dar cel traditional grecesc nu se compara cu nimic pe lume. Straturile de vinete si carne sunt completate cu un sos bechamel delicios si branzeturi locale, astfel ca preparatul final este un spectacol vizual si gustativ. Grecii prepara si varianta fara carne si o poti incerca, pentru ca este la fel de savuroasa. Se spune ca musacaua nu este un preparat de restaurant – la fel cum nici nou nu mancam sarmale cand iesim in oras – ci un preparat de familie, care se consuma acasa. Daca vrei sa incerci musacaua, in Atena se prepara, probabil, cea mai gustoasa. Daca vrei sa mergi pe mana cunoscatorilor, atunci mananca musaca la o mica taverna de pe insule.

2. Yemista

[caption id="attachment_9823" align="aligncenter" width="600"]yemista Yemista; sursa foto: everydaygourmet.tv[/caption] Yemista reprezinta rosii si ardei umpluti cu orez si ierburi aromatice si acoperite cu un strat generos de branza. Odata scoase din cuptor, gusturile, texturile si culorile se amesteca intr-un recital culinar exceptional. Desigur, daca vrei sa iti racesti portia de legume umplute coapte, o lingura de iaurt traditional grecesc va adauga bogatie intregului preparat. Santorini este recunoscuta pentru Yemista, mai ales ca fiecare taverna o serveste dupa o reteta proprie, in care fiecare adauga un ingredient secret sau are un fel traditional de a coace legumele.

3. Spanakopita

[caption id="attachment_9826" align="aligncenter" width="600"] Specialitatea spanakopita; sursa foto: recipeshubs.com[/caption] Tu poti sa ii spui placinta cu spanac, dar grecii il numesc „cel mai popular produs de patiserie”. Trebuie sa stii ca varianta greceasca traditionala se prepara cu spanac proaspat, ulei de masline facut in casa, alte legume in functie de preferintele tale, branzeturi delicate, toate infasurate in foietaj delicios si servite fierbinti. Unii turisti spun ca in Karteradhos se mananca cea mai buna Spanakopita, dar preparatul este foarte popular, asa ca il poti servi cu incredere si in alte zone ale Greciei.

4. Masline si ulei de masline

[caption id="attachment_9827" align="aligncenter" width="600"]Olive oil sursa foto: greekboston.com[/caption] Grecii isi cultiva propriile masline si isi fac in casa propriul lor ulei, aromatizat cu diverse ierburi sau condimente. Oriunde mergi in Grecia, maslinele si uleiul te vor insoti la fiecare masa, dar daca ai ocazia sa gusti la aperitiv diverse sortimente de masline marinate, umplute cu diverse legume, branzeturi sau pasta de peste, masline coapte si alte bunatati, nu rata ocazia!

5. Kolokythoanthoi

[caption id="attachment_9829" align="aligncenter" width="600"] sursa foto: pandespani.com[/caption] Greu de pronuntat, dar exotic si delicios, Kolokythoanthoi reprezinta de fapt flori de dovlecel umplute si apoi facute pane. Florile de dovlecel se umplu cu orice iti doreste inima – carne, branzeturi, ierburi, orez, legume – apoi se dau printr-o compozitie de pane foarte usoara si se prajesc la foc iute pana capata o culoare aurie. Stratul pane crocant, dulceata florilor si explozia de gusturi si arome ale umpluturii au facut din acest fel de mancare un simbol al insulei Lesbos, recunoscuta pentru varietatea de retete traditionale de preparare a acestui fel de mancare.

6. Loukoumades

[caption id="attachment_9831" align="aligncenter" width="600"] sursa foto: crystalcartierphotography.com[/caption] Nu poti sa te ridici de la masa, din orice taverna greceasca, fara sa incerci un desert traditional. Desigur, asta daca patronul tavernei nu te-a imbiat deja cu o portie de dulceata de portocale facuta chiar de el, sau cu o portie de iaurt grecesc rece peste care s-a turnat miere aromatizata cu cimbru. Loukoumades sunt mici gogosi prajite, glazurate cu sos de miere si sirop si ornate din belsug cu scortisoara. Exista nenumarate preparate grecesti care ne sunt familiare: tzatziki, salata greceasca, souvlaki si gyros, si pe care probabil le-am incercat deja acasa. Dar chiar si aceste feluri de mancare au alt gust, alta aroma si alta textura atunci cand sunt preparate de localnici. Orice excursie in Grecia trebuie sa includa si diversele preparate locale, iar cel mai bun mod de a identifica restaurantele sau tavernele cu adevarat de calitate este sa te uiti la localnici: unde sunt multi greci la masa care comanda, acolo trebuie sa fii si tu. Avem in permanenta numeroase oferte de vacanta in Grecia, intra pe site si alege-ti sejurul potrivit.

SOURCE AND TAGS