Lucruri mai putin cunoscute despre Delta Dunarii


Stii bine ca Delta Dunarii este un adevarat colt de rai, inclus in patrimoniul UNESCO si vizitat anual de zeci de mii de turisti din tara si din strainatate. Peisaje fabuloase, mii de specii de pasari si animale rare si nenumarate moduri de a-ti petrece timpul liber, te asteapta in Delta Dunarii. Dar dincolo de toate lucrurile care fac Delta celebra, exista cateva lucruri mai putin cunoscute. Astazi, iti propunem sa pasim in Delta pe carari neumblate pentru ca, data viitoare cand o vizitezi, sa ai parte de o experienta completa.

1. Delta poate fi vazuta si traita din caiac

[caption id="attachment_9894" align="aligncenter" width="600"]Plimbare in Delta cu caiacul Plimbare in Delta cu caiacul; sursa foto: excursiideltadunarii.info[/caption] Nu multa lume stie, dar Delta ascunde nenumarate canale salbatice, mici lacuri si portiuni ale litoralului Marii Negre care nu pot fi accesate cu barca cu motor sau alte mijloace traditionale. Caiacul, insa, este o ambarcatiune ce se poate strecura cu usurinta pe canalele Deltei, oferindu-ti ocazia de a experimenta adevaratele minuni ale naturii ce se ascund aici. In Delta se pot inchiria caiace de agrement si poti participa la tururi ghidate, ajungand in unele locuri pe care foarte putini turisti (si chiar localnici) au avut vreodata ocazia sa le vada.

2. Cetatea Enisala este un portal spre un alt timp

[caption id="attachment_9896" align="aligncenter" width="600"]Cetatea Enisala Cetatea Enisala; sursa foto: five5online.ro[/caption] In localitatea Enisala ajungi din Tulcea, iar un sejur in Delta si imprejurimile ei ar trebui obligatoriu sa cuprinda si vizita la cetate. Singura cetate medievala din Dobrogea are o istorie fascinanta. Drumul catre poarta cetatii iti va da senzatia ca esti pe o cale atemporala, ce te va purta spre trecut. Cu influente bizantine, genoveze si turcesti, cetatea se afla pe cel mai inalt promontoriu situat intre lacurile Babadag si Razim, la intersectia unor importante drumuri de apa si de uscat.

3. Hotelurile plutitoare sunt la dispozitia turistilor care vor senzatii inedite

[caption id="attachment_9898" align="aligncenter" width="600"]Hotel plutitor in Delta Hotel plutitor in Delta; sursa foto: wilddanube.ro[/caption] Delta Dunarii le ofera celor aflati in cautarea de experiente si senzatii inedite posibilitati de cazare netraditionale. Hotelurile plutitoare din Delta nu sunt inca destul de cunoscute, dar cu siguranta vor deveni curand una dintre cele mai populare atractii. Imagineaza-ti o saptamana de concediu intr-un astfel de hotel, traind surpriza ca peisajul din fata geamului sa se schimbe zilnic! Daca vrei sa incerci o experienta unica, atunci iti recomandam hotelurile plutitoare din Crisan, Uzlina, Nufarul, Rosu, Sulina si Tulcea.

4. Muzeele dedicate pescarilor spun povesti despre Delta

[caption id="attachment_9900" align="aligncenter" width="600"]Exponate din Casa Pescarului de la Mahmudia Exponate din Casa Pescarului de la Mahmudia; sursa foto: multicult.ro[/caption] Casa Pescarului de la Mahmudia iti va spune povestea comunitatii locale, a oamenilor nascuti si crescuti in Delta, a obiceiurilor, pasiunilor si traditiilor lor. Poti intelege mai bine secretele pescaresti si modul de viata al comunitatii cu beneficiul ca vei fi si tu parte a acesteia chiar la fata locului. Mai exact, vizita la muzeu include si participarea la prepararea borsului din peste dunarean (si desigur, degustarea borsului respectiv), dar si o vizita pe canalele pe care numai localnicii le stiu, in compania unui pescar lipovean. Muzeul Lotcii de la Mila 23 este o atractie turistica exceptionala, pe care nu trebuie sa o ratezi. Lotca este o ambarcatiune specifica Deltei, atat de diferita si de stranie in comparatie cu tot ceea ce stii despre barci sau navigatie in general, incat te va fascina. Muzeul este construit in jurul acestei barci pescaresti unice, spunandu-i povestile si impartasindu-i secretele.

5. In Delta poti vedea lucruri despre care nu credeai ca exista

[caption id="attachment_9902" align="aligncenter" width="600"]Otratelul de balta, planta carnivora intalnita in Delta Dunarii Otratelul de balta, planta carnivora intalnita in Delta Dunarii; sursa foto: adevarul.ro[/caption] Cand vine vorba despre Delta, activitatile cele mai frecvente, despre care probabil ai auzit deja, sunt admiratul pasarilor, vizitarea rezervatiilor de stuf sau observarea animalelor salbatice care traiesc aici. Cu toate acestea, putini sunt cei care stiu ca Delta reprezinta salasul unor specii cu adevarat unice si daca te intereseaza fotografia de natura sau documentaristica, aici este locul in care iti poti pune in practica spiritul de cercetator si abilitatile de fotograf. Daca ai noroc, poti vedea aici cel mai mare peste de apa dulce de pe planeta – morunul, care poate ajunge de dimensiuni uriase si reprezinta una dintre vedetele Deltei – asta daca ai noroc sa il prinzi pe pelicula. Ai auzit povesti pescaresti si credeai ca sunt inventate? Delta este locul de bastina al somnului, un peste care poate atinge latimea de 5 metri si greutatea de 400 de kilograme. Trebuie sa stii ca aici s-au intors in ultimii ani si castorii si este o placere enorma sa ii vezi pe micii constructori de la distanta, cum au grija ca toate lucrurile sa ramana in ordine in habitatul lor. Ai auzit despre plante carnivore si nu crezi ca exista? Ei bine, in Delta le poti vedea cu ochii tai - otratelul de balta si aldrovanda cresc chiar pe luciul apei. Sau poate esti interesat de jungla din Delta? Padurile de nisip de la Letea si Caraorman ascund liane si un peisaj tipic de jungla amazoniana, in sanul lor, de sute de ani. Delta Dunarii reprezinta mai mult decat plaja, peisaje si activitati nautice. Odata explorata in profunzime, Delta se transforma intr-o adevarata experienta de viata. Nu uita, pentru orice serviciu de cazare sau transport in Romania, poti plati la noi cu vouchere de vacanta!

SOURCE AND TAGS