Locuri unde sa petreci un Craciun autentic romanesc


Petrecerea unui Craciun autentic romanesc este o experienta ce trebuie traita macar o data in viata. Evenimentul Nasterii Domnului este simtit cu atat mai profund cu cat te indepartezi de aglomerarea urbana si te indrepti spre acele zone ale tarii in care spiritul Craciunului este completat de traditiile locale. Dincolo de zapada, colinde si imbelsugata masa de sarbatori, unele zone ale tarii pastreaza inca o serie de traditii stramosesti care se transmit din generatie in generatie. Daca iti doresti ca anul acesta sa petreci Craciunul in stil autentic romanesc, hai sa vedem impreuna cele mai pitoresti locuri din Romania:

1.Maramures

[caption id="attachment_8895" align="aligncenter" width="600"] Traditii de Craciun in Maramures; sursa foto: bzi.ro[/caption] Maramuresul este un taram in care traditiile stramosesti au ramas neintinate din mosi stramosi. Pe langa frumusetea peisajului, Craciunul in Maramures inseamna o intoarcere in timp la spiritualitatea straveche, unde vei avea parte de traditii si obiceiuri unice. Datina impodobirii bradului este sfanta, dar vei fi placut surprins de decoratiunile din pomul de Craciun. De obicei morosenii impletesc coronite din nuiele si paie care se impodobesc cu hartie colorata. Vei vedea si ghirlande din boabe de fasole alba, caci conform traditiei, fasolea alba reprezinta curatenia sufletului. In dimineata de Craciun poti participa la ritualul spalarii pe fata cu apa curata din fantana sau cu apa de izvor in care a fost pusa o moneda de argint – pentru ca tot anul sa fii sanatos, pur si ferit de boala. Farmecul Craciunului in Maramures este de neegalat, caci orice vizita in aceasta zona echivaleaza cu patrunderea intr-un taram de basm, marcat de frumusetea salbatica a peisajului, de ospitalitatea oamenilor si, mai ales, de cele mai pure si mai vechi traditii populare.

2. Bucovina

[caption id="attachment_8914" align="aligncenter" width="600"] Colindatori in Bucovina; sursa foto: inbucovina.ro[/caption] Traditiile de Craciun din Bucovina sunt poate cel mai bine pastrate astfel de obiceiuri din intreaga tara. Desi in ultimii ani zona Bucovinei a devenit din ce in ce mai populara datorita partiilor de schi din zona, foarte multi turisti vin aici in timpul sarbatorilor de iarna tocmai pentru a petrece un Craciun autentic si pentru a se bucura de farmecul unor obiceiuri care nu se mai gasesc altundeva. In Bucovina, colindatul este mai mult decat o traditie. Cete de copii, tineri si adulti repeta colindele cu zile intregi inainte, organizandu-se in grupuri, impartindu-si casele pe care le vor colinda, caci in noaptea sfanta, niciun locuitor nu ramane necolindat. Un moment special este colindatul fetelor nemaritate, carora li se compun colinde speciale care le preamaresc. In unele gospodarii se mentine vie traditia mesei compusa din 12 feluri de mancare, la fel cum se pastreaza si obiceiul decorarii mesei si a fetei de masa. Muntii Bucovinei, de o frumusete spectaculoasa, mirosul imbietor al mancarurilor si vocile ingeresti ale colindatorilor te vor convinge cat de special poate fi un Craciun petrecut aici.

3. Regiunea Bran-Moeciu

[caption id="attachment_8900" align="aligncenter" width="600"]Dansul Mastilor Obiceiul Dansului Mastilor; sursa foto: trilulilu.ro[/caption] Una dintre cele mai populare regiuni turistice din tara, zona Bran-Moeciu, este si unul din leaganele spirituale ale Transilvaniei, un loc in care traditiile de Craciun au ramas neschimbate de sute de ani. Pe langa frumusetea peisajului si atmosfera de basm pe care o capata aceste locuri pe timp de iarna, calatorul ajuns aici in cautarea linistii sufletesti nu va fi dezamagit. Pensiunile turistice rurale din zona le ofera turistilor momente de neuitat pentru ca datina stramoseasca spune ca in perioada sarbatorilor de iarna atat localnicii cat si oaspetii lor trebuie sa se bucure de cele mai inaltatoare momente. Daca stii cate ceva despre gastronomia din Transilvania, atunci ti-e cunoscut faptul ca masa de Craciun in aceasta zona este bogata, savuroasa si cu totul speciala, pentru ca nimic nu se compara cu sarmalele in varza de aici, sau cu carnatii afumati stropiti din plin cu vin fiert sau palinca. Bucura-ti ochii cu jocul „Capra rucareana”, mergi la colindat alaturi de flacaii si copiii din zona, gusta din celebra „pomana a porcului” preparata imediat dupa taiere sau fii martor la Dansul Mastilor, un spectacol pe care nu il vei mai vedea nicaieri altundeva. Craciunul in aceasta regiune semnifica mai mult decat Nasterea Domnului, fiind un eveniment spiritual cu profunde semnificatii referitoare la ciclicitatea vietii, la reinnoire, curatire spirituala si alungarea duhurilor rele.

4. Apuseni

[caption id="attachment_8897" align="aligncenter" width="600"]Masa traditional de Craciun in Apuseni; sursa foto: descoperalocuri.ro Masa traditional de Craciun in Apuseni; sursa foto: descoperalocuri.ro[/caption] Crestele Apusenilor se invaluie iarna in port traditional de zapada si in aburii calzi ai cozonacilor, colacilor, turtelor si painii de casa. Frumusetea salbatica a muntilor si dealurilor este imblanzita de graiul oamenilor si de ospitalitatea acestora. Imbracati in port popular, barbatii si copiii pornesc la colindat dis-de-dimineata, in timp ce femeile pregatesc bucate pentru calatorul sosit aici. Pe langa sarmalele si carnurile afumate traditionale, aici poti gusta branza framantata cu leustean, o specialitate din Marisel, iar pe langa traditionala palinca, poti incerca si secarica, o bautura denumita de turisti „whisky de Apuseni”. Aici sarmalele sunt facute din trei feluri de carne, gatite in oale de lut. Painea se face in cuptor, iar cozonacii sunt umpluti cu gem de fructe de padure, culese de localnici din muntii din jur. Ce zona te atrage mai mult prin frumusestea ei si traditiile locale? Daca iti doresti sa petreci un Craciun autentic romanesc, vezi aici ce oferte ti-am pregatit. Nu uita, pentru orice serviciu de cazare sau transport in Romania, poti plati la noi cu vouchere de vacanta!

SOURCE AND TAGS