La mare în România: 6 activități alternative


Mersul la mare în România poate însemna mai mult decât hoteluri pe plajă, bronz, oferte all-inclusive și divertisment. Există locuri care fascinează și atrag încă din cele mai vechi timpuri, abia așteptând să fie descoperite de cei aventuroși sau de cei care vor să combine armonios farmecul specific al vacanței de vară cu explorarea și aventura. Așa că hai să vedem azi câteva locuri și activități deosebite pe care le poți lua în considerare dacă ajungi vara aceasta la mare în România.

1. O zi la Sulina

Sulina este unul dintre cele mai interesante orașe din România – nu are nici o legătură directă cu rețeaua de drumuri naționale, aflându-se exclusiv între ape. Ca să ajungi în acest port care deschide drumul atât spre Delta Dunării cât și spre Marea Neagră, trebuie să iei o ambarcațiune. Odată ajuns aici, însă, vei descoperi o mică lume magică. Așa cum am mai menționat, Sulina este locul perfect pentru cei care își doresc o vacanță în Deltă pentru a explora unele locuri mai puțin obișnuite. Sulina este preferata familiilor cu copii și a cuplurilor aflate în vacanță deoarece aici este foarte multă liniște, plajele sunt largi, cu nisip fin, iar intrarea lină în mare le oferă copiilor și părinților mai multă siguranţă. Având acces atât în Deltă cât și la mare, Sulina este un mic paradis turistic care încântă și cele mai sofisticate gusturi în materie de litoral. Vezi pe site ofertele de cazare Delta Dunarii si alege pachetul de vacanta care ti se potriveste.

2. Deconectare pe plaja de la Tuzla

Un alt loc liniștit preferat de cei care își doresc o vacanță relaxată la malul mării într-un peisaj spectaculos, plaja de la Tuzla este ideală pentru familii și cupluri. Pe drumul dintre Constanța și Mangalia, la mai puțin de 5 kilometri depărtare, găsești un loc magic: probabil ultima plajă sălbatică de pe litoralul românesc. Ascunsă sub coasta mării și întâmpinându-și oaspeții cu apă de un turcoaz ce amintește de Grecia sau Croația, plaja de la Tuzla nu este atât de sălbatică. Găsești aici un punct de salvamar, toalete ecologice, mici baruri și terase pe plajă, dar și posibilitatea de a te plimba cu barca pentru a vedea epava de la Costinești. Un loc al profundei deconectări, plaja de la Tuzla îți va oferi o plajă mai puțin aglomerată, un farmec aparte, și destulă relaxare cât să vrei să te întorci aici ori de câte ori ai ocazia. În ceea ce privește cazarea, găsești aici pensiuni și hoteluri primitoare, așa că excursia de o zi se poate transforma și într-un weekend de neuitat.

3. Evadare pe Plaja Corbu

Dacă ajungi în Constanța vara aceasta, trebuie neapărat să îți petreci măcar o zi pe plaja Corbu. Zona nu le este în mod deosebit dedicată celor care caută distracția specifică a stațiunilor populare de la mare. Plaja alb-gălbuie, marea de o culoare greu de descris și liniștea de aici le sunt mai potrivite cuplurilor care vor o evadare romantică sau familiilor cu copii care vor să se deconecteze și să se relaxeze. Plaja peticită cu zone de iarbă și peisajul senzațional fac din Corbu un loc aproape magic. Dacă dorești să petreci câteva zile aici, cel mai bine este să cauți un loc de campare special amenajat și să te bucuri de o binemeritată vacanță departe de lumea dezlănțuită. Corbu este parte a rezervației Delta Dunării, așa că va trebui să urmezi câteva reguli stricte aici privind curățenia. Dincolo de asta însă, Corbu este un loc în care pasionații de aventură pot parcurge un traseu amenajat pentru ATV-uri sau motocros. Pentru scufundări, lacul Corbu din apropiere este o destinație ideală.  

4. Plimbări cu caiacul sau velierul

Litoralul românesc începe să devină din ce în ce mai popular pentru sporturile nautice pe care turiștii și pasionații de navigație le pot practica aici. Stațiunea Mamaia este cea mai dezvoltată din acest punct de vedere. Iubitorii de apă (începători sau avansați) se bucură aici de caiac-canoe, plimbări cu ski-jetul, plimbări cu veliere de tip catamaran, yachting și multe altele. În Mamaia se găsesc opt baze de agrement, patru pe malul mării. Dacă valurile și curenții Mării Negre necesită pregătire și un statut mai avansat în ceea ce privește manevrarea unui caiac sau a unui velier, lacul Siutghiol (unde se află celelalte patru baze de agrement) este perfect pentru începători și turiştii puși pe distracție. Dar Mamaia nu este singurul loc dedicat pasionaților de navigație și sporturi nautice. Odată ce ai găsit cazarea perfectă pe litoral, este cazul să faci câteva excursii. Pe lacul Limanu poți face caiac, sailing, kite-surfing și multe altele. De asemenea, lacul Tăbăcărie din Constanța sau portul Constanța reprezintă zone de agrement în sine, și nu sunt singurele.

5. Scufundări

Suntem la Marea Neagră, deci scufundările, scuba-diving-ul și snorkeling-ul sunt la ele acasă. Orice ai crede, peisajul subacvatic al mării noastre este spectaculos. La nici trei metri adâncime, Marea Neagră te surprinde cu pești, căluți de mare, steluțe, scoici, alge și câte și mai câte. Poți face scufundări la Constanța (zona Cazino), în Mamaia, în Eforie Nord, Mangalia, în Rezervația Naturală 1 Mai-Vama Veche și multe altele. Înotul alături de un banc de pești este o experiență care trebuie trăită cel puțin o data în viață.

6. O vizită la Lacul de Cretă

Dacă ai auzit vreodată de Fântânița, atunci ai auzit și de Lacul de Cretă, un loc puțin știut aflat la ieșirea din comuna Murfatlar din Constanța. Lacul format pe fundul carierei de piatră este impresionant prin limpezimea și culoarea apei (un turcoaz care pare a-și schimba culoarea în funcție de anotimp). Peisajul este sălbatic și neexplorat, oferind o evadare perfectă pentru toți cei care își doresc să exploreze un mediu unic. În caz că nu știai, Rezervația Fântânița-Murfatlar este situată la o foarte scurtă plimbare distanță de Podgoria Murfatlar, pe care ți-o recomandăm din toată inima. În zonă, îți recomandăm și sit-ul arheologic Basarabi-Murfatlar, unde poți vizita galeriile, camerele și chiar chiliile săpate în dealul de cretă.

6. Cu vaporașul pe Insula Ovidiu

Ultimul obiectiv pe lista noastră este Insula Ovidiu, o zonă de relaxare cunoscută printre localnicii din Ovidiu, Mamaia și Constanța. Aflată în largul lacului Siutghiol, insula este amenajată exclusiv pentru turiști. Ajungi aici cu vaporașul și te poți bucura de o zonă verde, liniștită, restaurante, căsuțe de odihnă și multe altele. O zi petrecută aici este o experiență unică, pentru că nu te vei plictisi odată ajuns aici. Îți recomandăm să încerci toate preparatele pe bază de pește, pentru că vei fi plăcut surprins cu fiecare fel de mâncare pe care îl vei testa. Tu ai ajuns vreodată într-unul dintre aceste locuri deosebite de pe litoralul românesc? Care ți-a plăcut cel mai mult și care te atrage cel mai tare pentru o mini excursie sau chiar un city-break? Unde ți-ai dori să practici sporturi nautice la Marea Neagră anul acesta?

SOURCE AND TAGS