Franta medievala - un pelerinaj de neuitat!


Traseul prin Franta medievala a fost inclus pe lista National Geographic cu cele mai frumoase calatorii pe care trebuie sa le faci macar o data in viata. Manastirile gotice, castelele de pe Valea Loarei, vinurile nobile din regiunea Touraine, portul vintage La Rochelle, plajele de pe Coasta de Azur si capitala gastronomica a lumii - Lyon - sunt motive suficiente pentru a pleca intr-un pelerinaj de suflet, din care te vei intoarce mai bogat spiritual si mai relaxat. Iata ce traseu prin Franta medievala iti recomanda Eximtur...

Franta medievala - un pelerinaj de neuitat!

ZIUA 1: BUCURESTI – ROUEN – MONT ST. MICHEL – ST. MALO (436 km)

Intalnire cu conducatorul de grup la aeroportul Henri Coanda la ora 05:00 (in fata ghiseului de imbarcare al companiei Airfrance). Plecare spre Paris cu zborul companiei Airfrance, AF 1089. Sosire in Paris si plecare spre Rouen, capitala razboinicilor nordici care au venit aici pe raul Sena in secolul al IX-lea si care a ramas in istorie mai ales datorita Ioanei d'Arc. Scurta oprire in Rouen, dupa care drumul continua spre Mont St. Michel, cu abatia sa, “minune a Occidentului”, una dintre cele mai mari constructii religioase din Europa si care in prezent, constituie unul dintre locurile cele mai vizitate din Franta. Prima manastire din regiune a fost cladita dupa ce Episcopul de Avranches, Aubert, a avut viziunea Arhanghelului Mihail. Manastirea fortificata (ridicata incepand cu sec. al VIII- lea), care a jucat un rol important in istoria Frantei, se afla pe o stanca granitica de aprox. 78 m inaltime, in Golful Saint Malo din Marea Manecii, unde se manifesta cel mai reprezentativ fenomen de flux si reflux. Cazare in zona St. Malo situata pe malul Oceanului Atlantic.

ZIUA 2: ST. MALO – VALEA LOAREI – TOURS (460 km) Mic dejun. Plecare spre Valea Loarei, unde se vor vizita optional castelele: Chambord - cel mai mare castel de pe Loara, minune a Renasterii ce anunta prin marime Versailles-ul, construit pentru Francois I, dupa planurile lui Leonardo da Vinci, un palat al placerilor intr-o varietate de stiluri numit ”orizontul Constantinopolului pe o singura constructie”, “un palat regal prin grandoare, prin aerul semet, prin indiferenta lui pentru consideratiile comune”, dupa cum scria Henry James (vizita exterioara); Chenonceau - cea mai eleganta dintre toate bijuteriile Vaii Loarei, renumit prin arcurile care o sustin deasupra apei, castelul doamnelor dupa cum mai este cunoscut, deoarece sotii legitime, favorite sau regine au fost vreme de peste 400 de ani, eroinele fericite sau nefericite ale acestui castel: mereu frumoasa Diana de Poitieres, care primeste acest castel in dar de la regele Henric al II- lea, fastuasa Catherine de Medicis, neconsolata Luiza de Loorraine, sotia lui Henric al III- lea, care dupa moartea acestuia, se retrage in acest castel, purtand doliu alb, conform etichetei regale, de unde i se trage si numele de Regina – Doamna in alb: doamna Dupin, care aduna in salonul sau toate celebritatile vremii; Blois - admirabila sinteza a arhitecturii franceze, castelul cel mai iubit de regii Frantei. Plecare spre Tours, situat pe ambele maluri ale raului Loara. Regiunea Touraine din jurul orasului, este renumita pentru vinurile sale si pentru perfectiunea limbii franceze vorbita de localnici. Cazare in Tours.

ZIUA 3: TOURS – POITIERS – LA ROCHELLE – BORDEAUX (425 km) Mic dejun. Plecare spre Bordeaux, cu oprire in Poitiers, unul dintre cele mai vechi orase din Franta, fosta resedinta a Ducilor d`Aquitaine. Principalele atractii ale orasului sunt bisericile in stil romanesc, Catedrala Notre Dame la Grande, un frumos exemplu de arhitectura ecleziastica, avand o fatada romana magnifica, bogat sculptata in stilul poitevin, Catedrala Sf. Petru cu vitralii gotice, Cartierul Sf. Cruce, etc. Traseul continua spre Bordeaux cu oprire in in orasul La Rochelle, unul dintre cele mai frumoase porturi ale Frantei, astazi un aglomerat centru de yahting. In sec. al X- lea, era un sat de pescari, dar s-a dezvoltat si a devenit una dintre bijuteriile zestrei Eleonorei de Aquitaine, inflorind apoi in perioada medievala. Vom admira: Piata Verdun, parcul Charruyer, turnul St. Nicolas. Sosire in Bordeaux, al cincilea mare oras si al saselea port al Frantei, celebru prin zonele sale viticole. Bordeaux este un oras stilat, cu un aer viu cosmopolit, dar care detine unele dintre cele mai bune exemple de arhitectura a sec. al XVIII- lea din toata Franta. Tur panoramic de oras cu ghid local: biserica romana St. Cruce, Muzeul Vinurilor, celebra strada de shopping Sf. Ecaterina, Piata Victoriei, etc. Dupa trecerea sa prin Bordeaux, Victor Hugo a spus: ” Luati Versailles si Antwerp (oras in Olanda ) si aveti Bordeaux”. Cazare in Bordeaux.

ZIUA 4: BORDEAUX – TOULOUSE – CARCASSONNE (340 km) Mic dejun. Plecare spre Carcassonne cu oprire in Toulouse, cel de-al patrulea oras ca marime din Franta, centrul cultural si economic al sudului Frantei, oras universitar din anul 1230. Cunoscut drept „la ville rose”, respectiv orasul rosu, datorita numeroaselor cladiri din caramida rosie, Toulouse este bogat in arta si arhitectura, fiind si centrul aviatiei franceze si a industriei spatiale. Vom admira printre altele, Basilica St. Servin, imensa biserica de pelerinaj, bogata in relicve sfinte si Catedrala St. Etienne. Plecare spre Carcassonne, oras construit si fortificat de romani in primul secol i.Hr. In timpul lui Napoleon, orasul risca sa fie demolat in intregime, insa primarul orasului si scriitorul Prosper Merimee au inceput o campanie de declarare a orasului monument istoric; datorita ambitiosului plan de reconstructie si conservare, Carcassonne a devenit astazi unul dintre obiectivele turistice cele mai populare din Franta. Vestita fortareata medievala, aproape intacta, va va face sa intelegeti ce insemna un asediu in Evul Mediu. Cazare in zona Carcassonne.

ZIUA 5: CARCASSONNE – ARLES – MARSILIA – COASTA DE AZUR (487 km) Mic dejun. Plecare spre vestita regiune Provence, spre Marsilia, cu oprire in Arles. Cu muzeele, strazile, cladirile si atmosfera sa, Arles este unul dintre cele mai interesante orase din Franta. Inceputurile sale dateaza din perioada romana, insa orasul este asociat cu numele lui Daudet, Gounod, Bizet dar mai ales cu Vincent van Gogh, pictorul care nu a reusit sa vanda in timpul vietii decat o singura panza si aceea pentru un pret modest. Orasul este renumit prin Coloseumul Roman, prin Biserica St. Trophime si nu in ultimul rand prin Cafeneaua lui van Gogh, care a capatat acest nume dupa ce tabloul in care era imortalizata, a devenit celebru. Traseul continua catre Marsilia, cel mai vechi oras si al doilea ca marime din Franta, intemeiat de negustorii greci in 600 i.Hr. Tur panoramic de oras: Palatul Long Champ, Portul Vechi, Catedrala Notre Dame de la Garde, biserica alba, care reprezinta caminul spiritual al orasului. Deplasare spre Coasta de Azur, unde se va face cazarea intr-una din micile localitati de pe coasta.

ZIUA 6: COASTA DE AZUR Mic dejun. Zi dedicata unei excursii relaxante, vizitand frumoasele statiuni luxoase de pe Coasta de Azur: Cannes, orasul starurilor, faimos datorita Festivalului International de Film dar si Bulevardului de la Croisette, celebra promenada de pe malul marii strajuita de palmieri si vechiului oras "Le Suquet"; Nisa, locul in care puteti sa incercati placerile plajei sau sa va petreceti timpul plimbandu-va pe renumita Promenade les Anglais si prin orasul vechi in Piata Garibaldi (locuitorii „veritabili” ai Nisei traiesc in Vielle Ville, in orasul vechi unde adapostite de acoperisuri rosii, multe dintre fatadele italiene sugereaza palate genoveze din secolul al VII- lea); Monaco, al doilea cel mai mic stat din lume, faimos datorita lipsei taxelor pe venit, resedinta oficiala a printului Rainier, ofera panorame uimitoare ale peisajului de pe inaltimile Tete de Chien, Mont Angel sau Moyenne – Corniche. Monte Carlo este cea mai bogata zona administrativa a statului Monaco, orasul fiind faimos in toata lumea pentru jocurile de noroc, pentru luxul si vedetele care se afiseaza aici, pentru diversele evenimente mondene dar si pentru Circuitul Monaco, unde au loc cursele de formula unu, Monaco Grand Prix. Monte Carlo nu include doar orasul in care se afla si Cazinoul, ci si comunitatile invecinate: Saint Michel, Saint Roman si plaja Larvotto. Cazare.

ZIUA 7: COASTA DE AZUR – AVIGNON – LYON (475 km) Mic dejun. Plecare spre Lyon cu oprire in Avignon, oras zidit din istorie, rafinament si cultura. Avignonul este cunoscut ca fiind cetatea papala, deoarece aici au fugit Papii corupti ai Romei in sec. al XIV- lea. Acestia au construit Le Palais de Papes, cel mai mare edificiu catolic gotic din lume. Anterior acestor evenimente, pozitionarea Avignonului era considerata strategica fiind o importanta ruta de comunicatii si comert. Orasul este presarat cu cladiri si monumente aici fiind si vestitul pod din cantecul “Sur le pont d’Avignon”, respectiv podul St. Benezet. Traseul continua catre Lyon unde se va face cazarea.

ZIUA 8: LYON – BEAUNE – DIJON (260 km ) Mic dejun. Dimineata, tur panoramic de oras cu vizitarea Basilicii Notre Dame construita in stil rococo, a cartierului St. Jean, a Pietei Bellececour, a cheiului Ronului si al Saonei. Lyon este un oras sinonim cu industria matasii si Rezistenta Franceza si are reputatia de "capitala gastronomica a lumii". Multe personalitati s-au nascut in Lyon sau au locuit si lucrat aici. Printre acestia se numara doctorul Francois Rabelais, fizicianul A.M. Ampere, scriitorul Antoine St. Exupery, fratii Lumiere, inventatorii cinematografului. Itinerarul zilei continua spre Dijon, cu o scurta oprire in Beaune, inima comertului cu vin inca din sec. al XVIII- lea. In aceasta zona sunt asezate satele producatoare de vin alb de Burgundia. Fiecare cafenea sau restaurant isi declara loialitatea fata de traditia vinului si ademenesc turistii in pivnitele lor pentru degustare. Plecare spre Dijon, capitala Burgundiei, oras cultural si leagan istoric al artei si al gastronomiei internationale. Dijonul a fost capitala ducilor de Burgundia, care erau mari patroni ai artelor, astfel incat orasul era in acele vremuri un mare centru al muzicii, picturii si sculpturii gotice si renascentiste, atragand unii dintre cei mai faimosi artisti si muzicieni. Orasul a pastrat multe dintre cladirile din perioada ducala, care sunt si printre cele mai frumoase din Franta, exemplu graitor fiind Monumentalul Palais de Ducs. Tot in acest oras, s-a nascut si Gustave Eiffel, creatorul celebrului turn care a devenit simbolul Frantei. Va recomandam sa gustati “pain d’epice” (paine indulcita cu miere si aromatizata cu anason) si celebrul mustar iute, produs aici de mai bine de 600 ani. Cazare in Dijon.

ZIUA 9: DIJON – AUXERRE – FONTAINBLEAU – PARIS (337 km) Mic dejun. Plecare spre Paris cu o scurta oprire in Auxerre, important centru istoric, remarcabil prin constructiile renascentiste in forma semicirculara in jurul Tour de l’Horologe. Urmatoarea oprire va fi in Fontainbleau, giuvaer al arhictecturii renascentiste franceze, resedinta de vanatoare a regilor Frantei, fiind cunoscut si sub denumirea de “randez-vous de castele” datorita constructiilor din perioade diferite. Castelul de la Fontainebleau, una dintre resedintele preferate ale lui Napoleon Bonaparte, precum si parcul de la Fontainebleau, au fost inscrise in anul 1981 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Traseul continua catre Paris unde se va face cazarea. ZIUA 10: PARIS Mic dejun. Pentru ca toate cladirile sunt impresionante, parca pline de secrete si de istorie, Parisul are printre cele mai multe locuri "cunoscute" de vizitat. In turul panoramic de oras, insotiti de ghidul local, vom admira: Ile de la Cite, Catedrala Notre Dame, capodopera a stilului gotic, Muzeul Louvre, palat regal timp de 800 de ani, Palais Royal, unde a murit Richelieu si unde si-a petrecut o parte din copilarie regele Ludovic al XIV- lea, trecem pe langa Comedie Francaise, continuam pe Rue Royal, strada luxoasa care deschide o perspectiva impresionanta spre Eglise de la Madeleine, care evoca un templu grecesc cu imensele sale coloane corintice si masivele porti de bronz si spre Place de la Concorde, dominata de Obeliscul din Luxor, trecem pe langa Opera Garnier, apoi prin Cartierul Latin cu faimoasa universitate Sorbonne, admiram Pantheonul, necropola a marilor oameni ai Frantei si continuam cu Champ de Mars, dominat de silueta Turnului Eiffel, simbol al Parisului. Trecem pe langa Domul Invalizilor care adaposteste Muzeul de Arme si mormantul lui Napoleon, admiram Palatul Elisee, Trocadero, Palais Bourbon, azi sediul Adunarii Nationale, dupa care, traversand din nou Sena, admiram alte doua palate, Grand Palais si Petit Palais. Ne indreptam apoi spre Arcul de Triumf, locul de unde pornesc in forma de stea cele douasprezece bulevarde, ca in final sa ne indreptam catre cartierul Montmartre si Bazilica Sacre Coeur. Seara, va puteti lasa purtati pe apele Senei intr-o plimbare relaxanta cu “bateaux mouches”, pentru o vedere panoramica de exceptie, urmata de o plimbare pe Champs Elysees, cel mai frumos bulevard din lume, loc de afaceri, loc de mare lux, unde viata nocturna pulseaza parca mai puternic decat in orice parte a lumii. Cazare. ZIUA 11: PARIS Mic dejun. Dupa eliberarea camerelor, timp liber pentru vizite individuale sau cumparaturi. In jurul orei 16:00, transfer la aeroport pentru zbor spre Bucuresti cu AF 1088.

Tarife

995 EURO  loc in camera dubla; Supliment single: 350 EURO (tariful este valabil pt. un grup de minim 30 turisti; pt. 25-29 turisti, tariful se majoreaza cu 60 euro/pers.)

TARIFUL INCLUDE: - bilet avion pe ruta Bucuresti – Paris – Bucuresti - 10 nopti cazare cu mic dejun in hoteluri de 3* si 4* - transport cu autocar de lux pe teritoriul Frantei - taxe parcare, taxe de autostrada, poduri, tunele, etc. - transferurile, tururile si excursiile mentionate in program - tur panoramic de oras cu ghizi locali in: Paris, Marsilia, Lyon, Bordeaux si Dijon - conducator roman de grup - asigurare in caz de insolvabilitate / faliment al agentiei de turism TARIFUL NU INCLUDE: - taxele de aeroport de aprox. 155 euro (pot suferi modificari pana la data plecarii si se achita la agentie) - alte servicii suplimentare decat cele mentionate, cheltuieli personale, bauturi, etc. - bacsisuri: 40 eur/pers. pentru ghizii locali si soferi (se vor achita conducatorului de grup cel tarziu la sosire) - taxele de intrare la obiectivele turistice (muzee, catedrale, etc.) - excursiile optionale - asigurarea medicala, recomanadata - asigurarea storno (agentia recomanda incheierea unei asigurari storno, care se incheie odata cu contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice) ACTE NECESARE: - carte de identitate sau pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii. Copiii care nu poseda carte de identitate au nevoie de pasaport individual sau trebuie trecuti pe pasaportul parintilor. Pentru alte informatii adresati-va unui specialist Eximtur!

Foto: globeimages.net fanpop.com panoramio.com


SOURCE AND TAGS