Experiențe de neuitat în Peninsula Yucatan din Mexic


Peninsula Yucatan din Mexic este un loc al misterelor, al frumuseții și al diversității culturale. Desigur, principala atracție a peninsulei o constituie prezența ruinelor Maya de la Chichen Itza sau Uxmal, dar Yucatanul oferă vizitatorilor săi o seamă de experiențe bogate și surprinzătoare. Hai să pornim astăzi într-o călătorie în Yucatan pentru a înțelege mai bine de ce trebuie să vizitezi acest loc cel puțin o data în viață.

Peninsula Yucatan are câte ceva de oferit oricărui turist

Ai putea crede că acest loc de legendă le este rezervat numai aventurierilor și pasionaților de mitologie și istorie antică. Ei bine, Yucatanul este o destinație eclectică, potrivită oricărui tip de călător. Adevărul este că puține destinații din Mexic te pot uimi cu ruine grandioase, plaje spectaculoase și mici orășele coloniale cochete, toate în același loc.

Ruinele Maya

[caption id="attachment_12225" align="aligncenter" width="600"] Chichen Itza, Mexic[/caption]

Așa cum spuneam, atracția principală din Yucatan sunt ruinele de la Chichen Itza, cel mai mare complex arheologic construit de civilizația maiașă. Sit-ul UNESCO este o destinație la care mulţi visează și pe care tu o poți vizita în cadrul unui circuit în Mexic care cuprinde și alte comori ale Peninsulei Yucatan.

Cenote

[caption id="attachment_12226" align="aligncenter" width="600"] Lacuri subterane (cenote), Mexic[/caption]

În zona complexului Chichen Itza poți să te bucuri de una dintre atracțiile mai puțin cunoscute ale Mexicului, dar poate tot atât de fascinante ca și ruinele Maya: cenote. Cenotele sunt peșteri pline cu apă în care se poate înota. Este greu de descris în cuvinte o astfel de experiență, așa că trebuie să o trăiești tu însuți.

În Peninsula Yucatan sunt în jur de 200 astfel de lacuri și toate te îmbie cu cea mai limpede apă pe care o poți visa. Printre cele mai cunoscute și iubite de turiştii sunt cenotele Ik Kil (în care poți înota dacă ajungi să vizitezi complexul Chichen Itza) Dzitnip, Azul, Dos Ojos și La Noria. Dacă ai un certificat de scufundător, poți vorbi la fața locului să încerci o sesiune de scuba diving în adâncul cenotelor, așa că amatorii de sporturi extreme vor găsi aici o experiență pe gustul lor.

Las Coloradas

[caption id="attachment_12227" align="aligncenter" width="600"] Las Coloradas, Mexic | Sursă foto: Walter Rodriguez[/caption]

Poate nicăieri în lume nu vei mai vedea lacuri cu apă roz, dar odată ajuns în Yucatan, nimic nu ar trebui să te mai surprindă. Las Coloradas se află în Rezervația Biosferei Ría Lagartos, la trei ore distanţă de Cancun, și oferă o experiență unică în lume: apele mării capătă nuanțe de un roz suprarealist.

Fenomenul se datorează producției de sare, însă mai multe detalii vei afla la fața locului, asta dacă îți vei mai putea desprinde privirea de spectacolul naturii care se desfășoară în fața ta. Las Coloradas este locul perfect pentru cei care caută unicitatea și straniul în fiecare loc pe care îl vizitează. Nu vei putea face baie în apa roz, dar Las Coloradas este raiul fotografilor, așa că nu-ți uita camera acasă! Dacă te plimbi destul de mult timp pe malul apei, este posibil să vezi și nişte flamingo.

Riviera Maiașă

[caption id="attachment_12228" align="aligncenter" width="600"] Tulum, Mexic[/caption]

Riviera Maya este o linie de coastă superbă, care se întinde din Cancun până la Tulum. Cancun este destinația favorită a turiștilor care își doresc o vacanță exotică, cu plaje largi și nisipoase, ape limpezi și o viață de noapte intensă.

Când spui Peninsula Yucatan, spui Playa del Carmen – sau simplu, Playa. Aici găsești tot ceea ce îți imaginezi în materie de plajă, soare, înot sau distracție. Dacă vrei mai mult de atât, îți recomandăm o plimbare pe La Quinta Avenida, faimoasa pietonală din Cancun, unde te poți relaxa într-un bar sau o cafenea sau unde poți face mici cumpărături într-unul din multele magazine. La capătul celălalt, în Tulum, te poți bucura de o sesiune de yoga sau una de spa, de sporturi nautice, restaurante vegane, magazine de suveniruri sau de bogăția rezervației Sian Ka’an, unde mangrovele sunt la ele acasă.

O schimbare de ritm în Cozumel

[caption id="attachment_12229" align="aligncenter" width="600"] Cozumel, Mexic[/caption]

O plimbare cu feribotul din Cancun spre Cozumel te va purta într-o cu totul altă lume. Această insulă pietroasă este locul perfect în care te poți bucura de natură (jungla este una dintre atracțiile principale), dar mai ales de sporturi acvatice.

De la scuba diving la snorkeling, aici nu contează la ce nivel de experiență eşti, pentru că vei găsi exact oferta potrivită pentru tine.

Cu ce te mai îmbie Peninsula Yucatan

Oriunde ajungi în Yucatan, te poți bucura de o experiență deosebită, unică, perfectă pentru orice vârstă, buget sau pasiuni. Iată câteva exemple:

  • excursie la plaja Akumal (la 30 de minute de Playa del Carmen) îți va da ocazia să înoți alături de trei specii diferite de broaște țestoase;
  • Vizitează orașul colonial Merida – Orașul Alb – inclus în circuitul în Mexic de care îți vorbeam mai sus. Cetatea celor cinci dealuri adăpostește cea mai veche catedrala de pe continent, dar și ruinele maiașe de la Uxmal, aflate în apropiere. Aici îți recomandăm să îți cumperi un hamac țesut manual pentru acasă sau să vizitezi familiile de flamingo din rezervația Celestun.
[caption id="attachment_12230" align="aligncenter" width="600"] Uxmal, Mexic[/caption]
  • Uxmal este el însuşi o experiență de viață. Site-ul UNESCO, inclus în circuit, te va surprinde cu construcții excepțional conservate, de o valoare arhitecturală deosebită, precum: Palatul Guvernatorului, Piramida Magicianului, o piramidă în trepte, Casa Țestoaselor, Casa Păsărilor, Palatul Măștilor și multe altele.
  • Privește sau înoată împreună cu balenele-rechin în Isla Holbox. Nu este o activitate pe care o recomandăm celor slabi de înger, pentru că ai înota alături de o creatură de dimensiunea unui autobuz.

[caption id="attachment_12231" align="aligncenter" width="600"] Izamal, Mexic[/caption]

  • Vizitează Orașul Galben Izamal, un loc atât de pitoresc încât nu vei mai dori să îl părăsești!
  • Savurează gastronomia maiașă în Valladolid. Acest orășel colonial este celebru pentru preparatele sale de origine maiașă, așa că nu poți rata aici Cochinita Pibil sau Relleno Negro De Pavo.

Peninsula Yucatan este un spațiu uriaș, divers și plin de surprize. Este puțin probabil să poți cuprinde aceste experiențe într-o singură vacanță (și ce ți-am prezentat noi sunt numai câteva), așa că îți recomandăm un circuit în Mexic în care să te poți bucura de o selecție rafinată de obiective și activități pe care nimeni nu trebuie să le rateze odată ajuns aici.


SOURCE AND TAGS