#DescoperaRomania: 5 trasee montane spectaculoase


Stim ca iarna este in toi, dar nimeni nu te impiedica sa te gandesti de pe acum la frumusetea muntilor nostri, mai ales cand ii poti descoperi si explora de la inceputul verii pana la mijlocul toamnei. Fie ca alegi un traseu montan ca evadare de weekend, fie ca iti planifici o intreaga vacanta de vara strabatand unele dintre cele mai spectaculoase zone montane din tara, nu vei fi deloc dezamagit. Si, ca sa iti facem pofta de miscare si aventura, astazi te vom invita sa descoperi Romania si sa o iei la pas prin cinci trasee montane spectaculoase care pot fi facute pe jos si chiar alaturi de cei mici!

1. Cheile Nerei – Ochiul Beiului – Cascadele Beusnita si La Vaioaga

[caption id="attachment_10300" align="aligncenter" width="600"]Cascada Vaioaga Cheile Nerei Romania Cascada Vaioaga, in Cheile Nerei; sursa foto: natureflip.com[/caption] Parcul National Cheile Nerei reprezinta o adevarata bijuterie pe care putini turisti o cunosc. Intreaga zona iti va permite sa faci nenumarate drumetii, cu grade de dificultate mai mici sau mai mari. Dar daca vrei sa te bucuri de intreaga splendoare a naturii, sa vizitezi cateva arii naturale protejate unice in Romania si sa te bucuri de o vacanta alaturi de copii, iti recomandam sa alegi traseul Cheile Nerei – Beusnita. Traseul incepe de la intrarea in Parcul National si are in jur de 6 km. Poti parcurge primii 3 km cu masina, dar ar fi pacat pentru ca padurea si peisajul sunt cu adevarat spectaculoase. [caption id="attachment_10302" align="aligncenter" width="600"]Lacul Ochiul Beiului Lacul Ochiul Beiului; sursa foto: pressalert.ro[/caption] Traseul este larg, fara obstacole si fara diferente mari de nivel, fiind potrivit chiar si celor mai neexperimentati. Pe drum vei da de Lacul Ochiul Beiului, monument natural protejat. Traseul se incheie cu cascadele Beusnita si La Vaioaga, adevarate paradisuri pe care trebuie sa le vezi macar o data in viata. Durand putin peste o ora (asta daca nu te opresti sa faci zeci de fotografii), traseul iti va face pofta de mancare, asa ca la intoarcere profita de oferta bogata de localuri cu specific si mai ales de pastravii proaspeti adusi direct de la Pastravaria pe langa care vei trece pe drum spre cascade.

2. Sinaia – Poteca Regala – Stana Regala

[caption id="attachment_10305" align="aligncenter" width="600"]Poteca Regala Poteca Regala; sursa foto: proalpin.ro[/caption] Drumul care leaga Sinaia de Poiana Stanii (sau Stana Regala) este un traseu relativ usor care poate fi facut de montaniarzii cu experienta care vor sa se relaxeze, de cei care abia acum incep sa guste frumusetea salbatica a muntilor si de familiile cu copii pornite in aventura. Iti recomandam traseul ce urmeaza Poteca Regala – un drum pietruit si protejat cu balustrade de lemn ce isi pastreaza frumusetea si durabilitatea inca din timpul lui Carol I. Traseul are o lungime de aproximativ 4 km si taie padurea catre Stana Regala. Ai astfel ocazia sa te bucuri de natura si aer curat si sa ajungi la Stana Regala, o pajiste alpina aflata la 1270 de metri altitudine, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere de pe Valea Prahovei. Te poti bucura de o panorama spectaculoasa asupra vaii, intre Poiana Tapului si Sinaia si te vei distra si cu teleobiectivul montat pe pajiste.

3. Brasov – Muntele Tampa – Treptele lui Gabony

[caption id="attachment_10307" align="aligncenter" width="600"]Muntele Tampa Brasov Muntele Tampa; sursa foto: de-weekend.ro[/caption] Muntele Tampa nu este foarte usor de cucerit, dar cei aventurosi se pot bucura de cel putin un traseu spectaculos si unic in zona. Treptele lui Gabony (nobil de origine maghiara care a sustinut orasul si a capatat un loc aparte in istoria lui) reprezinta aproape 170 de trepte din piatra taiate in munte care urca prin padure. Nu este cel mai usor traseu pentru ca urcusul este obositor. Cu toate acestea, de-a lungul treptelor exista luminisuri in care te poti odihni si admira panorama de deasupra orasului. Popasurile sunt prevazute cu mese si banci pentru o gustare rapida inainte de a relua urcusul care poate dura in jur de o ora. Muntele Tampa este de o rara frumusete, iar traseul de piatra iti va da ocazia sa vezi cu ochii tai nu numai o panorama spectaculoasa ci si bogatia florei si faunei de pe traseu.

4. Timisul de Jos – Cascada si Canionul Sapte Scari

[caption id="attachment_10309" align="aligncenter" width="600"]Vedere de pe traseul Canionului 7 Scari Vedere de pe traseul Canionului 7 Scari; sursa foto: designedtotravel.ro[/caption] Cei ajunsi in zona Brasovului se vor bucura sa afle ca sunt in proximitatea unei minuni naturale unice in Europa. Timisul de Jos se afla la aproximativ 10 km de Brasov. Obiectivul tau este Hanul Dambul Morii, un loc primitor unde iti poti incarca bateriile pentru a porni in urmatoarea ta aventura. Traseul spre Cascada şi Canionul Sapte Scari nu dureaza mai mult de o ora, dar ai grija sa iti iei incaltaminte de munte potrivita. Traseul a fost modernizat si beneficiaza si de o tiroliana, iar pe parcurs vei gasi nenumarate popasuri si luminisuri in care sa te odihnesti si sa te bucuri de natura. Odata ajuns la Cabana Sapte Scari, asculta sfaturile salvamontistilor si pregateste-te de o experienta unica in viata. [caption id="attachment_10312" align="aligncenter" width="600"]Cu tiroliana prin Canionul Sapte Scari Cu tiroliana prin Canionul Sapte Scari; sursa foto: newsbv.ro[/caption] Canionul Sapte Scari are 160 m in lungime si o diferenta de nivel de aproximativ 60 m. Este format din 7 trepte masive prin care paraul Sapte Scari curge intr-o serie de cascade succesive. Traversarea canionului se face pe poduri, scari si pasarele de metal, cea mai lunga scara avand 15 m lungime si oferindu-ti o priveliste aproape suprarealista asupra canionului si a cascadei. Traversarea canionului dureaza in jur de jumatate de ora si ai mare grija sa ai incaltaminte antiderapanta pentru ca suprafetele sunt foarte alunecoase. Ia traseul ocolitor pentru a te intoarce la Cabana Sapte Scari pentru a te bucura de priveliste si a te relaxa, mai ales ca emotiile aventurii iti vor face pofta de mancare – din fericire Cabana te va astepta cu un meniu indestulator.

5. Satul Magura si retur

[caption id="attachment_10316" align="aligncenter" width="600"]satul magura Peisaj feeric in Magura; sursa foto: panoramio.com[/caption] Cei ajunsi la poalele Pietrei Craiului au ocazia sa faca un traseu destul de lung, destul de usor si foarte pitoresc. Traseul porneste din satul Magura si continua cu zona montana La Table, perfecta pentru a admira (de jos) semeata creasta a Pietrei Craiului. Urmeaza drumul prin mici sate pitoresti de munte, iar tu poti admira colinele din departare si respira aerul curat de pe traseu, oprindu-te sa admiri magia Cheilor Pisicii. Aceasta portiune de drum se strabate in coborare si este destul de dificila, durand in jur de 45 de minute pentru drumetii experimentati. La iesirea din Chei dai de intrarea la Pesterile Zarnestilor, un loc pitoresc si destul de putin cunoscut. Zona Pesterilor si Prapastiilor Zarnestilor este de o rara frumusete si toti cei ajunsi aici se pot bucura de o priveliste de basm. [caption id="attachment_10317" align="aligncenter" width="600"]Cheile Zarnestiului Cheile Zarnestiului; sursa foto: montaniarzi.ro[/caption] Daca te intorci pe acest drum, ajungi inapoi in satul Magura. Nu iti face griji in legatura cu odihna si reincarcarea bateriilor. Desi traseul dureaza in jur de 6 ore dus-intors, ai nenumarate cabane unde te poti odihni in satele prin care treci si locuri de popas de-a lungul traseului montan. Asa-i ca ti s-a facut dor de munte si de drumetii? Tu cat de bine cunosti Romania? Care sunt traseele tale montane preferate si unde ai vrea sa ajungi cu urmatoarea ocazie?

SOURCE AND TAGS