#DescoperaRomania: 5 parcuri si gradini botanice de vizitat primavara


Stim ca iti place sa hoinaresti prin tara descoperind comori, dar te-ai gandit vreodata sa iti iei o mini-vacanta de primavara pentru a explora cateva parcuri sau gradini botanice? Astazi te provocam la o calatorie cu totul altfel, in care vei descoperi Romania: parcuri si gradini botanice unice in felul lor. Nu-ti uita aparatul de fotografiat acasa, caci vei vrea sa imortalizezi toate aceste minuni ale naturii!

1. Arboretumul Simeria

[caption id="attachment_10587" align="aligncenter" width="600"]14138851_1280273458691007_8070802782808242873_o sursa foto: facebook.com/parculdendrologicsimeria[/caption] Una dintre acele comori naturale bine ascunse ale Romaniei este Arboretumul Simeria. Parcul, aflat in lunca Muresului (la marginea orasului Simeria), a fost creat la inceputul secolului XVIII prin amenajarea zavoaielor naturale din imprejurimi. Arboretumul Simeria este cel mai mare parc dendrologic din Romania, avand peste 70 de hectare si aflandu-se pe locul 3 in Europa si locul 11 in lume. De la vegetatia nativa tarii noastre si pana la speciile exotice care i-au adus faima pe continent, Arboretumul poate fi vizitat de la inceputul primaverii si pana la sfarsitul toamnei. Peisaj_in_Arboretum_Simeria Plimba-te pe aleile pline de farmec si bucura-te de bambusi, liane, arbori lalea, chiparosi de balta, sequoia, ienuperi, nuferi, rașinoase si mai ales de magnolii. Din martie si pana in iunie, magnoliile iti vor oferi un spectacol unic de culoare, eleganta si parfum. Pe langa miile de specii de plante, aici te poti bucura si de cararile serpuite impletite cu mici izvoare, poieni, ochiuri de apa, poduri din lemn, poteci sapate in piatra, susurul gazelor si al pasarilor si clipocitul apei, toate aflate intr-o simbioza perfecta. Aflat la numai 10 km de Deva, Arboretumul Simeria este foarte accesibil turistilor aflati in vacanta in tara. Taxa de intrare este modica, dar trebuie sa ai grija, caci parcul este considerat arie naturala protejata.

2. Gradina Botanica din Cluj-Napoca

[caption id="attachment_10596" align="aligncenter" width="600"]gradina-botanica-cluj_23229040 sursa foto: bunadimineata.ro[/caption] O oaza de verdeata aflata chiar in mijlocul unei aglomerari urbane, Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj-Napoca a fost infiintata in 1920. Cu o suprafata de 14 hectare si peste 10.000 de plante cultivate (caracteristice diverselor continente), Gradina Botanica din Cluj este nu numai o comoara naturala, dar si un loc de pelerinaj pentru cercetatori si oameni de stiinta. O plimbare aici va echivala cu o calatorie prin intreaga lume, caci gradina este astfel organizata incat tu sa te bucuri de vegetatia nativa unui numar mare de tari. Iti propunem sa incepi cu Gradina Japoneza, aranjata in stilul traditional “gyo-no-niwa”, una dintre atractiile cele mai importante de aici. Gradina Romana – sau Gradina lui Pliniu – este un alt obiectiv ce nu trebuie ratat aici (pe langa varietatea vegetatiei, vei ramane impresionat si de prezenta statuii zeitei Ceres incadrata de doua dintre sicriele descoperite in vechiul oras roman Napoca). [caption id="attachment_10597" align="aligncenter" width="600"]picture_grbot_2 sursa foto: ubbcluj.ro[/caption] Pe langa aceasta, poti sa te bucuri de rosariumul ce contine aproximativ 250 de soiuri de trandafiri sau de colectiile de lalele, narcise, zambile, dalii, cane, gladiole si crini care iti vor oferi un spectacol de culoare din primavara si pana tarziu in toamna. Nu ai voie sa ratezi magnoliile care te vor fermeca mai ales la inceputul primaverii si nici complexul de sere (care te vor fascina cu multitudinea de plante exotice), Muzeul Botanic sau Herbarul. Intrarea la Gradina Botanica din Cluj este modica (10 lei / adult si 5 lei / copil) iar portile ii sunt deschide de luni pana duminica intre orele 8:00 si 20:00.

3. Parcul Copou din Iasi

[caption id="attachment_10603" align="aligncenter" width="600"]Teiul_lui_eminescu Teiul lui Eminescu; sursa foto: destinatiituristice.ro[/caption] Cel mai vechi parc din Iasi este intim legat atat de turismul romanesc, cat si de cultura. Parcul preferat al lui Eminescu, Copoul se mandreste cu teiul sub care poetul a compus cateva dintre cele mai importante opere ale sale. Cu o vechime de aproape 500 de ani, Teiul lui Eminescu este numai una dintre micile comori ale parcului. Mirosul hipnotizant al teilor in floare te va face sa vrei sa ramai aici pentru totdeauna, asa ca aventura ta in Copou trebuie sa inceapa din gradina teilor si de la bustul lui Eminescu. Porneste in cautarea marilor reprezentanti ai culturii romanesti pe aleile parcului, majoritatea fiind strajuite de busturile unor personalitati marcante. Bucura-te de Obeliscul cu Lei, Muzeul inchinat marelui Eminescu sau de Casa de Cultura Mihai Ursachi, in timp ce te lasi fermecat de vegetatia luxurianta si de senzatia de pace pe care o vei experimenta aici. [caption id="attachment_10604" align="aligncenter" width="600"]19075014 sursa foto: panoramio.com[/caption] Pe langa nelipsitii tei, aici vei gasi frumoase plantatii de frasin si artar. Nu rata in plimbarea ta o explorare mai atenta a arbustilor, caci forsitia, liliacul si iasomia vor sa iti acapareze simturile, mai ales primavara. Parcul Copou are si el unele elemente de exotism care ti se vor parea pe cat de neobisnuite, pe atat de interesante: molidul, tisa si chiparosii californieni convietuiesc alaturi de o mare varietate de animalute simpatice - veveritele sunt starurile parcului.

4. Parcul National Retezat

[caption id="attachment_10608" align="aligncenter" width="600"]parcul-national-retezat Peisaj din Parcul National Retezat; sursa foto: hotelguru.ro[/caption] Intins pe 20.000 de hectare, Parcul National Retezat nu poate fi vizitat intr-o singura zi, de aceea iti recomandam sa te gandesti la o mica vacanta planificata in mijlocul naturii salbatice. Cu peste 1000 de specii de plante, din care aproximativ 100 sunt unice in lume, cu peste 20 de varfuri muntoase de peste 2000 de metri inaltime, cu 80 de lacuri si cateva zeci de cascade, parcul poate fi vizitat din primavara si pana in toamna. [caption id="attachment_10614" align="aligncenter" width="600"]Lacul-Bucura-din-Muntii-Retezat-Galerie-foto--1346501322-1.607441-[640x480] Lacul Bucura; sursa foto: tai-tai.net[/caption]Descopera aici plante care nu mai pot fi vazute nicaieri altundeva in lume, lasa-te fermecat de parfumul gentianei si ale smardarului, urmareste caprele negre in acrobatiile lor pe stanci si incearca sa deslusesti misterul simbiozei perfecte dintre relieful glaciar (cel mai intins lac glaciar si cel mai adanc lac glaciar se afla aici) si cel calcaros. Cei aventurosi se pot bucura aici nu numai de frumusetea muntilor, de varietatea faunei si florei, ci si de nenumarate chei, avene si pesteri calcaroase, circuri glaciare, vai adanci, lacuri cu apa albastra si limpede si multe altele. Vizitarea Parcului National Retezat se face dupa plata unui bilet de vizitare. Acesta costa 10 lei si este valabil pentru 7 zile, indiferent de numarul de intrari in acest interval.

5. Parcul National Calimani

[caption id="attachment_10616" align="aligncenter" width="600"]32558calimani10 sursa foto: romaniamama.ro[/caption] O alta oaza naturala a Romaniei, Parcul National Calimani trebuie explorat la pas intr-o vacanta prelungita, pentru ca vei da aici de lucruri care te vor convinge sa mai ramai pentru a-ti continua descoperirile. Parcul inglobeaza trei rezervatii naturale, cel mai mare crater vulcanic din tara si un arbore natural (amestec intre molid si zambru), unic in Romania şi extrem de rar in Europa. Vegetatia si fauna rare sunt doar cateva din lucrurile de care te poti bucura aici, dar nu trebuie sa ratezi Rezervatia Stiintifica de Jnepenis cu Pinus cembra – unic in tara si foarte rar pe batranul continent sau Rezervatia Geologica 12 Apostoli, minuni ale naturii dominate de o flora deosebita: scorus, maces, paducel si alun. [caption id="attachment_10617" align="aligncenter" width="600"] 12 Apostoli, in Muntii Calimani; sursa foto: cartitaplimbareata.ro[/caption] Fauna este si ea bogata si variata, asa ca nu trebuie sa te miri daca te intalnesti cu cerbi, capriori, rasi, bursuci sau pisici salbatice. Daca te simti aventuros, poti strabate Parcul si muntii in cautarea unor specii unice de plante, animale sau peisaje. Din acest punct de vedere, iti recomandam Pietrele Rosii, Varful 12 Apostoli si Cascada Tihu. Intrarea in Parcul National Climani nu este conditionata de taxe, dar va trebui sa faci unele plati e in cazul in care optezi pentru servicii de echitatie sau excursii de tip safari sau cu ghid specializat. Tu ai vazut vreuna dintre aceste comori naturale romanesti? Stii cate ceva despre aceste obiective sau tocmai ce le-ai pus pe lista destinatiilor catre care te vei indrepta primavara aceasta?

SOURCE AND TAGS