Descoperă Palenque, comoara Mexicului


În sudul Mexicului, ca într-un vârf de pâlnie aflat între oceanele Atlantic și Pacific, în apropierea Guatemalei, se găsește unul dintre cele mai importante sit-uri precolumbiene de pe întreg teritoriul țării: Palenque. Orașul antic, cunoscut sub numele de Lakam Ha (în traducere literală “Apa Mare”), este în prezent nu numai comoara Mexicului, dar și a UNESCO. Astăzi te invităm să descoperim împreună Palenque, mergând pe urmele civilizației Maya.

Palenque – Destinația ideală pentru exploratori

Rămas unul dintre principalele orașe construite de civilizația Maya, Palenque este astăzi parte a statului mexican Chiapas, fiind declarat patrimoniu mondial UNESCO în 1987. Proiectele arheologice continuă în zonă și în zilele noastre, pentru că încă sunt multe de descoperit (se consideră că la ora actuală cunoaștem numai 5% din tot ce înseamnă sit-ul istoric Palenque, restul fiind bine ascuns în inima junglei). Explorările însă nu îi tulbură pe turiști, aceștia putându-se bucura de tot ceea ce au lăsat mayașii în urmă, de la temple misterioase la influențe culinare. Așezarea, situată în mijlocul junglei Lacandona – și ea introdusă în patrimoniul UNESCO odată cu orașul – este vizitată anual de mii de turişti fascinaţi de cultură, istorie, un peisaj exotic, dar și de ospitalitatea și pofta de viață a Mexicului.

Ce să vezi și să faci în Palenque

Un concediu ideal în Palenque include, desigur, întreg sit-ul arheologic. Dincolo însă de piramidele terasate specifice mayașilor, aici punctul de atracție îl reprezintă hieroglifele descoperite de oamenii de știință. Acestea spun o poveste fascinantă despre alianțe, tratate comerciale cu alte orașe, înfrățiri cu alte zone Maya, sisteme de transport și multe altele.
  • Pakal cel Mare
Un alt punct de interes (și de curiozitate în comunitatea științifică) îl reprezintă mormântul regelui Pakal cel Mare – descoperit din întâmplare în 1952 în spatele Templului Inscripțiilor. După cercetări amănunțite, arheologii au dedus că regele a trăit în jur de 80 de ani, fiind de asemenea un om extrem de înalt – ambele aspecte deloc specifice acelor timpuri. Nu este de mirare că populația antică i-a construit lui Pakal un cavou ornat cu măiestrie și l-au înmormântat cu o mască de jad pe chip. Mai mult de atât, capacul cavoului lui Pakal a jucat un rol crucial în elaborarea teoriilor moderne privind calendarul maya și previziunile privind sfârșitul lumii – care ar fi trebuit să aibă loc pe 21 decembrie 2012.
  • Templul Inscripțiilor
Atracția principală a sit-ului o reprezintă Templul Inscripțiilor – o piramidă Maya de mari dimensiuni care spune povestea regiunii – așa cum am menționat – de-a lungul a 180 de ani de istorie. Protejat de jungla deasă secole de-a rândul, templul a fost descoperit în epoca modernă, exploratorii fiind convinși că acesta mai are încă multe secrete de dezvăluit.
  • Templele Crucii
Aceste temple sunt așezate în vârful unei colecții de piramide terasate, specifice Maya, relevând măiestria sculptorilor din acele vremuri. Au fost denumite Templele Crucii deoarece în două dintre basoreliefuri se poate observa imaginea Copacului Lumii – locul Creației Originare din mitologia Maya.
  • Palatul
Acest complex de clădiri și curți interioare avea funcție administrativă, servind totodată și ca loc de ceremonii ritualice și petrecere a timpului liber pentru nobilii maya.

Alte obiective pe care nu trebuie să le ratezi în Palenque

  • Templul Craniului – prezintă un craniu sculptat pe una dintre coloane;
  • Templul XIII – a conținut Mormântul Reginei Sângerii (o femeie misterioasă de origine nobilă, presupusă a fi soția lui Pakal, ale cărei rămășițe pământești descoperite în sarcofag erau acoperite de o pulbere roșie);
  • Templul Jaguarului – celebru și foarte popular printre turiști, deoarece unul dintre basoreliefuri prezintă un rege așezat pe un tron în formă de jaguar.
Dacă ai început să te simți ca un explorator dintr-un film cu Indiana Jones sau într-o aventură ca a Larei Croft, nu ești departe de adevăr. Palenque este vizitat în principal de cuplurile tinere dornice de explorare, dar și de familiile cu copii interesate de cultură, istorie, arheologie, dar și de aventură.

Când să vizitezi Palenque

Sit-ul arheologic este deschis zilnic de dimineață până seara. Ca să te bucuri de tot ce are să îți ofere acest loc al misterelor și al frumuseții, ar trebui să îți rezervi între două și patru ore. Desigur, este de preferat să ajungi mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend, pentru că este mai puțin aglomerat. Ajuns aici, trebuie să incluzi în itinerariu și muzeul construit la fața locului, unde vei avea parte de artefacte și vestigii istorice, dar și de explicații detaliate (în engleză și spaniolă) despre istoria, mitologia, cosmologia, credințele și viața de zi cu zi ale mayașilor.

Ce mai poți face în Palenque

Drumul spre sit-ul arheologic este mărginit de două cascade (complexul de cascade Misol-Ha), așa că din punct de vedere al peisajului și al drumețiilor nu ai de ce să îți faci griji. Turiștii profită de frumusețea naturală a zonei pentru a face excursii sau un picnic în mijlocul naturii. Unii temerari profită de cascade pentru a înota.
  • Bonampak și Yaxchilán sunt alte două ruine pre-hispanice pe care le poţi descoperi dacă traversezi jungla ce ascunde Palenque în frunzișul luxuriant.
  • Cei care au nevoie de un pic de distracție și relaxare, se pot bucura oricând de Aluxes Eco Park.
Palenque, ca și întreg Mexicul, este un melanj de vechi și nou, care atrage turiști din toate colțurile lumii. Dincolo de plajele sale celebre sau de orășelele pitorești în care distracția e în toi tot timpul anului, Mexicul este el însuși un sit arheologic și cultural de importanță globală. Descoperă-l și tu și bucură-te de o vacanță exotică, inedită, pe care să ți-o amintești tot restul vieții!

SOURCE AND TAGS