Descopera 5 drumuri montane din Romania ce-ti dezvaluie peisaje fantastice


Fie ca iti faci vacanta in cuplu sau in gasca, calatoriile cu masina, sau ceea ce americanii numesc „road trip” devin si la noi un mod placut de petrecere a zilelor libere. De aceea iti prezentam 5 drumuri montane asfaltate din Romania, pe care condusul devine o placere, putand sa vezi astfel tinuturi si peisaje pitoresti care sigur te vor relaxa vara aceasta.

Brasov – Sacele – Cheia – Ploiesti (DN 1A)

[caption id="attachment_8736" align="aligncenter" width="675"]Brasov - Sacele - Cheia sursa imaginii: inromania.info[/caption] Acest drum este cunoscut tuturor celor care evita Valea Prahovei, mai ales in timpul sezonului, pentru ca ruta Bucuresti – Brasov (cu opririle in statiuni) sau Bucuresti – Ploiesti poate fi ingreunat de traficul greu si de multimea de vehicole utilitare. DN 1A are si el portiunile sale mai aglomerate, dar totul devine o feerie in momentul in care depasesti Lacul Tarlung. De aici si pana la Cheia drumul este de o frumusete rara, iar cei pasionati de condus se vor simti provocati de drumul serpuitor ce traverseaza peisajul montan salbatic si padurile dese. Obiectivele turistice sunt si ele generoase: lacul Tarlung, barajul Siriu, Cheia (statiune montana in care merita sa faci un popas prelungit), Muntele Roşu sau pasul Bratocea pe Ciucaş si Munţii Ciucaş - toate te invita la aventura, explorare si relaxare.

Oravita – Cazanele Dunarii – Drobeta Turnu Severin (DN 57)

Un drum recent reabilitat, DN 57 este destul de putin cunoscut, la fel ca si zona pe care o strabate. Multi turisti considera regiunea Cazanelor Dunarii ca fiind atat de spectaculoasa ca peisaj, incat nu le vine sa creada ca acele locuri sunt in Romania si nu in Scandinavia, de exemplu. Acesta este un drum care ar trebui parcurs cu masina la viteza moderata, pe parcursul unei zile, pentru a te putea bucura din plin de peisaj. In general drumul este destul de liber, iar in extrasezon te poti simti ca intr-un colt rupt de lume. Dunarea este minunata in aceasta zona, muntii inalti, stancile maiestuoase, soarele puternic, toate te imbie la plimbare si relaxare. In zona poti vizita pesterile Gura Ponicovei și Veterani, iar masivele Ciucarul Mare si Mic impreuna cu Cazanele Dunarii fac parte din Parcul National Portile de Fier unde se gaseste deja celebrul chip al lui Decebal, sapat in stanca. Daca ajungi la Orsova, faleza orasului este un loc minunat pentru promenada, iar intreaga zona te imbie cu pensiuni si restaurante cu specific pescaresc pe care nu vei mai vrea sa le parasesti.

Trans – Semenic (DJ 582) – Valiug – Slatina Timis

[caption id="attachment_8737" align="aligncenter" width="675"]Transsemenic sursa imaginii: mysfan.wordpress.com[/caption] Unul dintre cele mai recent reabilitate si modernizate drumuri din romania, DJ 582 este numit si „Transalpina Banatului”. Lung de aproximativ 40 de kilometri, drumul incepe din Valiug si traverseaza muntii Semenic pentru a se intersecta cu drumul E 70. Serpentinele sunt o placere pentru orice sofer experimentat, iar aerul tare, peisajele fabuloase si numeroasele posibilitati de petrecere a timpului liber in zona fac ca acest drum sa devina un obiectiv turistic in sine. Nu are rost sa vorbim despre cate de multe se pot face in zona. De la admirarea Muntilor Retezat pana la excursii cu cortul, picnicuri in poieni ce par din alta lume, explorarea florei si a peisajului, relaxarea si odihna sunt toate motive extraordinare sa pornesti intr-o aventura pe Trans-semenic.

Transfagarasan (DN 7C) – Carta – Curtea de Arges

[caption id="attachment_8738" align="aligncenter" width="675"]Transfagarasan sursa imaginii: cunoastelumea.ro[/caption] Este considerat cel mai bun drum pentru condus din lume, titlu oferit inclusiv de soferii experimentati de la Top Gear. Este un drum serpuitor spectaculos pentru soferul neexperimentat, si devine o portiune de rai pentru cei care au acumulat ceva experienta in condus. Drumul este inchis o mare parte din an (de obicei intre noiembrie-iunie), insa este un peisaj perfect pentru vacantele de vara, lacul Balea si lacul Vidraru impresionand pana si cel mai experimentat calator. In zona Sibiului te intampina si alte peisaje de o rara frumusete, precum si pensiuni cochete in care poti petrece o vacanta minunata.

Transalpina (DN67C)  - Sebes – Novaci

[caption id="attachment_8739" align="aligncenter" width="675"]Transalpina sursa imaginii: novaci-transalpina.ro[/caption] Cel mai inalt drum din Romania (2.145 de m) este un obiectiv turistic in sine. Este unul dintre cele mai dificile drumuri prin complexitatea virajelor, diferenţa de altitudine si lungimea sa (circa 140 km), dar este si unul dintre cele mai frumoase. Construita de Regele Carol al II-lea, Transalpina mai este cunoscuta si sub numele de „Drumul Regelui.” Apusul de soare pe acest drum este o experienta ce trebuie traita o data in viata. De o parte si de alta peisajul de schimba brusc, iar golul alpin te poate lasa fara suflu, mai ales daca te opresti sa admiri lacurile glaciare. Odata ajuns in pasul Urdele, cel mai inalt punct al traseului, ia-ti timp pentru a admira peisajul, pentru ca senzatia de capat de lume si euforie pe care o sa le simti acolo nu vor fi egalate de nimic altceva. Pantele line si padurile verzi de la inceputul traseului, satele cochete si senzatia ca patrunzi intr-un taram de basm vor fi inlocuite de senzatii tari si de schimbari bruste de peisaj, pentru ca serpentiene se imbina armonios cu portiuni de drum drept. Tu ai fost vreodata cu masina pe unul din aceste drumuri? Pe care din ele l-ai revizita oricand? Nu uita, pentru orice serviciu de cazare sau transport in Romania, poti p lati la noi cu vouchere de vacanta!

SOURCE AND TAGS