Descoperă 10 dintre cele mai impresionante temple ale Thailandei


Thailanda este una dintre cele mai populare destinații turistice din lume, un tărâm aproape magic, în care istoria, cultura, spiritualitatea și distracția se împletesc într-o armonie perfectă. Una dintre cele mai importante atracții pentru călătorii interesați de cultură, arhitectură, istorie, artă și religie o reprezintă însă templele budiste de aici, adevărate opere de artă care îți iau răsuflarea.

În număr de peste 40,000, templele thailandeze uimesc și fascinează cu fiecare detaliu. Mai mult, peste 30,000 din ele sunt încă active, făcând parte din viața de zi cu zi a localnicilor și atrăgând turiști din toate colțurile lumii. Indiferent dacă alegi un circuit în Thailanda sau o vacanță în Thailanda care să îmbine cultura cu distracția, vei avea ocazia să vizitezi câteva dintre aceste adevărate minuni. Hai să vedem azi zece dintre cele mai impresionante temple thailandeze pe care nu trebuie să le ratezi!

1. Wat Rong Khun – Templul Alb

[caption id="attachment_12190" align="aligncenter" width="600"]Wat Rong Khun – Templul Alb Wat Rong Khun – Templul Alb[/caption] [caption id="attachment_12191" align="aligncenter" width="600"]Wat Rong Khun – Templul Alb Wat Rong Khun – Templul Alb[/caption]

Templul Alb este probabil unul dintre cele mai cunoscute temple budhiste și trebuie să îl vezi cu ochii tăi ca să crezi că există cu adevărat în realitate. Situat în nordul țării, în Chiang Rai, templul este perfect alb, iar bucățelele de sticlă inserate în tencuiala exterioară îl fac să strălucească. Albul simbolizează puritatea lui Budha, iar sclipirile reprezintă nemărginita lui înțelepciune.

În zonă se află și templele Wat Phra Sing si Wat Suan Dok din Chiang Mai, Wat Phra That Doi Suthep și Ban Dam (Templul Negru). Poți vizita Templul Alb împreună cu toate celelalte în cadrul unui circuit în Chiang Mai cu sejur în Phuket.

2. Wat Tham Pha Plong – Templul din Peșteră

[caption id="attachment_12192" align="aligncenter" width="600"]Wat Tham Pha Plong | © Andrea Schaffer Wat Tham Pha Plong | © Andrea Schaffer[/caption]

Imaginează-ți un peisaj de munte idilic și izolat, cu un templu construit într-o mică peșteră, înconjurată de pădure și de o atmosferă profundă de pace și liniște. Ai de urcat în jur de 500 de trepte pentru a ajunge la el, dar odată ce eşti aici, nu vei mai dori să pleci. Dincolo de peisajul idilic, aici ai ocazia să fii găzduit de călugări și să participi la sesiuni de meditație alături de ei. Situat în nordul orașului Chiang Dao, Templul din Peșteră este mai mult decât un obiectiv turistic, devenind un mic popas în călătoria spiritual pe care cei mai mulţi o fac odată ajunși în Thailanda.

3. Wat Pha Sorn Kaew – Templul de pe Dealul de Sticlă

[caption id="attachment_12193" align="aligncenter" width="600"]Wat Pha Sorn Kaew Wat Pha Sorn Kaew[/caption]

Acesta nu este un templu aflat pe itinerariul obişnuit al turiștilor pentru că se află într-o locație oarecum izolată, dar merită să faci drumul până acolo. Un drum de cinci ore în nordul Bangkok-ului te va purta către această comoară recent construită care sclipește în soare datorită bucățelelor de mozaic care împodobesc pagodele. Ceea ce împresionează însă sunt cele cinci statui ale lui Budha care fac un contrast uluitor cu peisajul verde și cu clădirile colorate din jur.

4. Wat Pho – Budha de Aur

[caption id="attachment_12194" align="aligncenter" width="600"]Wat Pho Wat Pho[/caption]

Aflat în inima Bangkok-ului, Wat Pho se află la câţiva paşi de Palatul Regal. Principalul ocupant al acestui templu este un Budha de 45 de metri poleit cu aur și ornat la bază cu perle. Mergi mai departe în complex și vizitează mănăstirea de acolo, împreună cu cea mai veche universitate din oraş, unde călugării țin o școală de masaj thailandez.

Poți vizita Wat Pho, Wat Trimit și Wat Benjamaborphit dacă alegi un sejur de revelion în Bangkok și Pattaya. Această vacanță exotică de 10 zile îți va da ocazia să vezi nu numai câteva dintre cele mai iubite temple din oraş, dar și alte comori thailandeze.

5. Wat Mahathat – Inima Spiritualității Thailandeze

[caption id="attachment_12195" align="aligncenter" width="600"]Wat Mahathat Wat Mahathat[/caption] [caption id="attachment_12196" align="aligncenter" width="600"]Wat Mahathat Wat Mahathat[/caption]

Sediul central al ordinului monastic thailandez, Wat Mahathat este un adevărat loc de pelerinaj pentru toţi cei care vor să studieze budhismul și meditația. Dincolo de frumusețea austeră și stranie a complexului, aici ai parte și de experiența unică a citirii viitorului de către călugări. Dacă ajungi într-o duminică, vizitează piața de talismane, un târg unic în lume în care poți găsi amulete și remedii naturale care țin departe spiritele malefice.

6. Wat Sok Tham Phanthurat – Peștera Maimuțelor

[caption id="attachment_12197" align="aligncenter" width="600"]Pestera Maimutelor | Wat Sok Tham Phanthurat Peștera Maimuțelor | Wat Sok Tham Phanthurat[/caption]

Templul Panturat se află în rezervația naturală Khao Sok în sudul Thailandei. Parcul național este celebru nu numai pentru prezenţa elefanților, ci și pentru că deține cea mai veche pădure tropicală perenă din lume. Templul, supranumit Peștera Maimuțelor, se află construit pe un platou de calcar – locul de rezidență și de zbenguială a maimuțelor cu coadă lungă. Vietățile sunt obișnuite cu oamenii, așa că vei avea parte de nenumărate interacțiuni cu ele. Ai grijă însă, pentru că sunt cunoscute pentru modurile lor ingenioase de a-ți fura fructele din mână!

7. Wat Phu Khao Thong – Templul de pe Muntele de Aur

[caption id="attachment_12198" align="aligncenter" width="600"]Wat Phu Khao Thong | © Davidlohr Bueso Wat Phu Khao Thong | © Davidlohr Bueso[/caption]

Construit pentru a sărbători victoria regelui Naresuan asupra Burmei, templul se află în vechea capitală Ayutthaya. Baza templului este clădită în stil birmanez, în timp ce vârful păstrează stilul local. În vârful masivei construcții poți vedea un glob de aur, în timp ce în vecinătate poți vedea statuia regelui Naresuan, un obiectiv turistic foarte îndrăgit.

8. Wat Traimit – Budha de Aur

[caption id="attachment_12199" align="aligncenter" width="600"]Wat Traimit Wat Traimit[/caption]

Arhitectura acestui templu nu iese în evidență atât de puternic în comparație cu a altor monumente similare, dar nimeni nu refuză să viziteze Wat Traimit pentru un singur motiv: templul găzduiește cea mai mare statuie de aur a lui Budha din întreaga lume. Statuia cântărește cinci tone și jumătate și este turnată în proporție de 83% din aur. Imaginea este de milioane iar povestea templului pe măsură. O vei afla în detaliu la fața locului, dar îți spunem atât: la un moment dat, masiva imagine a lui Budha a fost acoperită cu un strat de plastic pentru a păcăli potențialii răufăcători și a le dejuca planurile de furt sau vandalism al statuii.

9. Sanctuarul Adevărului

[caption id="attachment_12200" align="aligncenter" width="600"]Sanctuarul Adevărului Sanctuarul Adevărului[/caption]

Aflat în Pattaya, cu vedere la ocean, acest templu este construit exclusiv din lemn, neavând nici măcar un șurub de metal. Construcția lui durează de câteva decenii și mai sunt lucruri de terminat la el, dar poate fi vizitat. Cele douăzeci de etaje sunt împodobite cu reprezentări ale zeilor și zeițelor din religiile hindusă și budhistă. Tururile ghidate de aici încep la fiecare jumătate de oră și, dacă ajungi la timpul potrivit, poți asista și la un spectacol de dans thailandez.

10. Wat Lan Kuad – Templul din Sticle de Bere

[caption id="attachment_12201" align="aligncenter" width="600"]Wat Lan Kuad | © Mark Fischer Wat Lan Kuad | © Mark Fischer[/caption]

Da, ai citit corect. Acest templu este unic în lume și un obiectiv turistic al Thailandei care surprinde și fascinează fiecare călător ajuns aici. Aflat în nord-estul țării, în apropiere de granița cu Cambogia, templul este construit din mai mult de un milion de sticle de bere, colecționate și reciclate de călugări. Aceștia au început să păstreze sticle de bere din 1984 și, când au realizat că au prea multe, au decis să le transforme în ceva cu adevărat impresionant. Curând, și autoritățile locale au început să recicleze sticle pentru templu. Tot ceea ce vei vedea verde ca material de construcție al templului sunt, de fapt, sticle de Heineken. Înăuntru, mozaicele și frescele sunt realizate din capacele recondiționate ale sticlelor de bere.

Un circuit cultural în Thailanda poate cuprinde nu numai vizitele la temple, dar și ocazia unică de a deveni o parte a acestei țări fascinante. De la plimbările pe elefant la vizitarea unor habitate naturale unice în lume și de la experimentarea bucătăriei thailandeze la distracția de pe plajele acestei superbe țări, ai ocazia nu numai să vezi această țară, dar și să o trăiești la maxim. Înainte de a porni la drum, află cât mai multe lucruri despre ce presupune o călătorie în Thailanda și bucură-te de fiecare clipă a vacanței tale!


SOURCE AND TAGS