Delta Dunarii pentru incepatori


Adevarat muzeu al biodiversitatii, Delta Dunarii este cel mai nou pamant din Europa, ocupand locul al treilea la nivel mondial ca importanta ecologica din totalul celor 300 de rezervatii naturale de pe glob. Delta reprezinta una dintre cele mai mari si compacte zone de stuf din lume, gazduind mii de specii de plante, animale, pasari si pesti deosebite, rare sau pe cale de disparitie si atrage anual mii de turisti romani sau straini, fiind considerata o atractie turistica speciala. Astazi iti oferim un ghid al Deltei Dunarii pentru incepatori, pentru ca e important sa stii la ce sa te astepti daca te-ai hotarat sa iti petreci o mini vacanta sau un concediu in aceasta regiune.

1. Cum ajungi in Delta?

[caption id="attachment_9494" align="aligncenter" width="600"]delta dunarii pentru incepatori Vas de plecare spre Delta Dunarii din Murighiol; sursa foto: infopensiuni.ro[/caption] Principalele puncte de plecare pentru a ajunge in acest paradis natural sunt de obicei Tulcea, Mahmudia sau Murighiol, unde exista si parcari private, pazite, in care va puteti lasa masina in siguranta. Din cele 3 localitati exista nenumarate canale si cai de croaziera care te vor introduce in lumea Deltei. Aventura porneste de la bordul unui vaporas sau al unei barci cu care vei descoperi fauna, flora si peisajele unice ale zonei. Desigur, poti face popasuri in micile lagune si pe insulitele exotice. Se recomanda vizitarea Deltei alaturi de ghizi specializati care te vor pune la curent cu regulile de conduita in Delta (zone agreate pentru pescuit, locuri speciale pentru camping, cele mai bune zone pentru a urmari pasarile, gestionarea deseurilor si diversele norme de prezervare a faunei si florei ce nu trebuie incalcate).

2. Unde te cazezi in Delta Dunarii?

[caption id="attachment_9508" align="aligncenter" width="600"]Cazare in Sfantu Gheorghe. Cazare Delta Dunarii Complex in Sfantu Gheorghe, Tulcea[/caption] Posibilitatile de cazare sunt numeroase aici: poti alege zonele speciale pentru camping, una dintre zecile de pensiuni, vile, hoteluri sau hoteluri plutitoare. Vei putea alege dintre hoteluri elegante cu piscina, vile asezate chiar pe malul lacului, complexe de cazare rustice, intime, sau orice in functie de ce nevoi ai.

3. Ce faci in Delta Dunarii?

Delta Dunarii iti ofera nenumarate posibilitati de explorare, iar astazi vom vorbi pe scurt despre cele mai atractive metode de a-ti petrece vacanta aici.

A. Pescuit

[caption id="attachment_9495" align="aligncenter" width="600"]Pescuit in Delta Dunarii. Permis de pescuit in Delta Pescuit in Delta Dunarii; sursa foto: puf-stuf.ro[/caption] Primul lucru pe care trebuie sa il tii minte inainte de a merge in Delta este ca trebuie sa te interesezi de taxele si permisele speciale pentru pescuit in Delta. Poti obtine astfel de permise destul de usor, dar nu trebuie sa iti lipseasca. Afla din timp care sunt zonele, perioadele si regulile privind pescuitul in Delta pentru amatori si care sunt restrictiile locale in perioada in care vrei sa vizitezi regiunea.

B. Birdwatching - Urmaritul pasarilor

[caption id="attachment_9496" align="aligncenter" width="600"]delta dunarii pentru incepatori Barza alba in Delta Dunarii; sursa foto: chettusia.com[/caption] Aceasta activitate este una dintre preferatele turistilor si ale fotografilor amatori sau profesionisti. Ai la dispozitie peste 320 de specii de pasari, dintre care unele foarte rare. Pentru urmarirea si fotografierea pasarilor iti trebuie rabdare, cateva cunostinte de ornitologie si o pasiune deosebita pentru a descoperi frumusetea Deltei, dar vei afla imediat ca merita orice efort pentru a surprinde pe camera un vultur codalb sau un pelican.

C. Excursii

[caption id="attachment_9497" align="aligncenter" width="600"]Delta Dunarii pentru incepatori Complexul lagunar Sacalin; sursa foto: calatorsauturist.ro[/caption] Se spune ca in Delta sunt cateva obiective care nu trebuie ratate cu niciun pret. Ba mai mult, daca nu ai apucat sa vezi toate aceste destinatii esentiale in primul concediu, nu fi dezamagit, pentru ca anul viitor poti continua.
  • Vizitarea salbei de lacuri dintre Crisan si Mila 23 – plimbarile pe salba de lacuri te vor surprinde cu peisaje deosebite si intalniri cu fauna si flora exotica a Deltei.
  • Padurea Letea – un loc legendar, obligatoriu de vizitat de toti cei care sunt pasionati de explorari si aventuri. Padurea Letea este considerata singura jungla din Europa, pentru ca numai aici lianele din Cartea Junglei se infasoara in jurul stejarilor seculari.
  • Mila 23 – Satul olimpicilor, Mila 23 este un mic sat pescaresc ce a pastrat farmecul arhitecturii si traditiilor lipovenesti, dar si casa batraneasca a lui Ivan Patzaikin. Odata ajuns aici, poti inclusiv sa incerci canoteca cunoscutului nostru olimpic.
  • Locul de varsare al Dunarii in Marea Neagra - acesta este un spectacol pe care nici un turist ajuns la Sulina sau Sfantul Gheorghe nu il poate rata. Mai mult, o zi petrecuta pe plaja salbatica a Sulinei este o experienta de neratat.
  • Complexul lagunar Sacalin -  fiind cel mai tanar pamant romanesc, pamantul se formeaza si se reinnoieste efectiv sub ochii tai.
  • Satele pescaresti cu specific romanesc, lipovenesc sau ucrainean.

D. Seri traditionale lipovenesti

[caption id="attachment_9498" align="aligncenter" width="498"]pescarulvanator ro. Mancare in Delta Dunarii Preparat specific lipovenesc; sursa foto: pescarulvanator.ro[/caption] Nu poti pleca din Delta fara sa incerci o seara traditionala lipoveneasca, cu mancare specifica, muzica si dansuri locale. Si daca tot ai ajuns la lipoveni acasa si ai stat cu ei la masa, o baie traditionala te va remonta pe loc. Baia lipoveneasca este un fel de sauna, dar trebuie sa o incerci ca sa realizezi singur cat este de interesant intregul proces.

E. Activitati sportive si de agrement

[caption id="attachment_9499" align="aligncenter" width="600"]Scufundari in Delta Dunarii Snorkeling; sursa foto: seehof-mondsee.com[/caption] Pe langa pescuit, urmarit de pasari si desigur, plimbari, Delta este un paradis dedicat celor activi, care vor mai mult decat plimbari cu barca pe micile canale ascunse ale Deltei. Asadar, firile sportive se vor bucura sa se aventureze aici in:
  • Snorkeling in lacul Furtuna sau alte lacuri similare
  • Canotaj
  • Kaiac canoe
  • Vaslitul unei barci traditionale
  • Aventuri cu salupa
  • Calarit
  • Trasee cu bicicleta
  • Plaja si inot

F. Distractie si relaxare

In functie de unitatea de cazare aleasa, in Delta iti poti petrece timpul liber si la cinema in aer liber, petreceri pe plaja, biliard, piscine, SPA sau cluburi de fitness.

4. Ce mananci in Delta Dunarii?

[caption id="attachment_9504" align="aligncenter" width="600"] Preparat din peste specific Deltei Dunarii; sursa foto: danube-delta-resort.ro[/caption] Desigur, pestele este alimentul de baza in Delta. Prajit, fiert, afumat, sarat, crud, uscat, ingredient principal in ciorbe, saramuri sau tocanite, pestele este in acelasi timp un preparat traditional si un fel exotic. Lipovenii stiu sa gateasca pestele asa cum nici nu iti imaginezi, asa ca iti recomandam cu drag sa lasi deoparte orice prejudecata si sa incerci:
  • Storceac: o ciorba de peste exceptionala, preparata cu mai multe feluri de peste si multe legume
  • Scordalea: peste sarat, dezosat si acoperit cu diverse garnituri
  • Salata de scrumbie afumata
  • Pateu de ficat de somn
  • Ciorba de perisoare facute din peste si icre
  • Ardei umpluti cu peste
  • Placinta cu peste
Astfel de preparate se gasesc mai putin in restaurante, dar poti sa te bucuri de ele la mici pensiuni traditionale si vile ce si-au facut un scop din a surprinde turistii cu cele mai bogate si mai variate preparate. Desigur, daca ajungi la masa lipovenilor, probabil vei pleca din Delta indragostit de peste. De asemenea, vei fi surprins sa afli ca miezul de papura este o delicatesa dulce, crocanta si care nu costa absolut nimic.

5. Sfaturi practice de care trebuie sa tii cont inainte sa pleci in Delta

[caption id="attachment_9506" align="aligncenter" width="600"] Delta Dunarii; sursa foto: indeltadunarii.ro[/caption] Afla unde vrei sa ajungi in Delta si discuta cu operatorul de turism despre regulile care trebuie respectate la fata locului, taxele ce trebuie platite si posibilitatea de a face excursii, plimbari ghidate etc. In afara de acestea, tine minte si urmatoarele sfaturi:
  • Daca pleci de acasa cu masina, Tulcea, Mahmudia sau Murghiol va fi probabil destinatia finala: ai mare grija unde iti lasi masina si nu parasi orasul inainte sa platesti taxa modica de intrare in biosfera.
  • Nu este greu sa gasesti parcare in Tulcea, Mahmudia sau Murghiol, fiind foarte multe parcari private si pazite, dar in varful sezonului este posibil sa te plimbi de cateva ori pana nimeresti locul potrivit.
  • Ridica-ti permisul de pescuit si plateste taxele inainte.
  • Bagaj esential: spray sau bratara anti-tantari (pentru cele doua ore pe seara in care ii vei avea de infruntat), costum de baie, ochelari, palarie si esarfa, lotiune de plaja, macar o pereche de pantaloni lungi si o bluza cu maneca lunga, geaca anti-vant de fas, care sa te protejeze si in caz ca vine ploaia, binoclu, camera foto, rucsac.
  • Respecta regulile: de campare, de urmarire a pasarilor, de pescuit, vanatoare, inot, de aruncare a deseurilor, de pastrare a faunei si florei.
Daca te-am convins ca Delta este un paradis aproape de casa, studiaza ofertele si alege-o pe cea care se potriveste cel mai bine gusturilor si dorintelor tale! Nu uita, pentru orice serviciu de cazare sau transport in Romania, poti plati la noi cu vouchere de vacanta!

SOURCE AND TAGS