Cum sa mananci ca un localnic in calatoriile tale?


Atunci cand iti planifici calatoria intr-o tara straina, mancarea este unul dintre principalele lucruri despre care trebuie sa te interesezi, nu numai pentru ca reprezinta una dintre cele mai intime manifestari culturale ale unui popor, dar si pentru ca va trebui sa te hranesti cumva in timpul excursiei, si mancarea va trebui sa fie buna si sa iti faca bine. Dar de ce ai vrea totusi sa mananci ca un localnic ?

De ce sa incerci bucataria locala?

Avand in vedere ca sunt atat de multe oferte all inclusive, iar in general hotelurile si restaurantele se straduie sa le ofere turistilor un meniu variat si cat mai apropiat de gusturile lor, ce rost ar avea sa te mai stradui sa mananci mancarea locala? Ei bine, daca esti cu adevarat pasionat de calatorii, stii ca mancarea unei zone, a unei tari, oras sau regiune reprezinta de cele mai multe ori un obiectiv turistic in sine. Daca esti amator de aventuri culinare, nu mai are rost sa iti explicam ca nici un hotel nu iti va oferi aceleasi retete, arome si surprize pe care ti le vor oferi ‘’bodegile’’ locale. Ba din contra, meniurile standard pentru turisti tind sa fie destul de plictisitoare. In sfarsit, indiferent daca mergi in Spania sau in Sri Lanka, mancarea locala va fi mai ieftina si mai savuroasa decat orice vei gasi in restaurantele dedicate turistilor. Cand mananci mancarea locala iti imbunatatesti simtitor experienta de calatorie, ca sa nu mai spunem ca vei regasi acea doza de profunda autenticitate pe care o cauti atunci cand vizitezi un loc nou si exotic. Deci hai sa vedem impreuna 5 moduri in care poti sa mananci ca un localnic in calatorii!

1. Cerceteaza la fata locului

[caption id="attachment_7292" align="aligncenter" width="674"]Restaurant local - La paradeta, Barcelona Restaurantul La Paradeta din Barcelona - sursa imaginii: flickr[/caption] Poti sa cauti pe Internet restaurante si baruri cu meniuri traditionale, dar de cele mai multe ori acestea pot fi capcane pentru turisti sau o palida imitatie a ceea ce cauti tu cu adevarat. Ca sa fii sigur ca vei manca alaturi de localnici si vei gusta preparate culinare autentice, odata ajuns la destinatie, intreaba locuitorii unde le place sa manance. Din experienta iti spunem ca un local micut fara o firma luminoasa uriasa care are toate mesele ocupate cu clienti de-ai casei si care pare ca vrea sa hraneasca oamenii, nu sa ii pacaleasca, este locul pe care il cauti.

2. Mergi la piata

[caption id="attachment_7293" align="aligncenter" width="675"]Piata in Tunisia Magazin de condimente in Tunisia - sursa imaginii: flickr[/caption] Daca vrei sa mananci ca un localnic, trebuie sa te porti ca unul. Asa ca ia-o dis de dimineata catre pietele din care oamenii isi fac cumparaturile. Mersul la piata poate sa fie o experienta turistica in sine (imagineaza-ti pietele din Tunisia sau Maroc sau pietele de peste si fructe de mare din Franta sau Japonia). Oamenii se simt onorati sa fie intrebati despre bucataria lor, asa ca nu te sfii sa vorbesti cu vanzatorii despre condimente, produse care iti pot fi necunoscute, retete simple de preparat acasa, combinatii de arome si altele. La sfarsitul unei astfel de aventuri, te vei simti ca facand deja parte din locul respectiv.

3. Mananca pe strada

[caption id="attachment_7294" align="aligncenter" width="675"]mancare pe strada Vanzator ambulant la un stand stradal[/caption] In unele tari, mai ales in Asia si in Orient, mancatul pe strada este si el o activitate turistica. Zeci, poate sute de tarabe cu tot felul de specialitati sunt acolo numai pentru tine sa le incerci. Pune intrebari, afla tot ce vrei despre ingrediente si mod de preparare, fa-ti curaj sa incerci cateva ciudatenii daca ai ocazia. In general europenilor nu le prea cad bine unele preparate foarte exotice, dar asta nu inseamna ca, luand mijloacele de precautie necesare, nu poti sa te bucuri cu adevarat de o bucatarie straina si fascinanta.

4. Participa la evenimente si festivaluri

[caption id="attachment_7295" align="aligncenter" width="675"]Piata de Craciun Inimioare traditionale din turta dulce la Piata de Craciun[/caption] Un festival local, o sarbatoare sau un eveniment sunt cele mai bune ocazii sa gusti mancare traditionala si sa incerci tot felul de preparate sau bauturi specifice. Acest gen de manifestari sunt renumite pentru cantitatile de mancare destinate vizitatorilor, asa ca daca ai chef de distractie si de mancare buna, pune-ti in program si participarea la un eveniment local interesant.

5. Mergi in vizita la localnici

[caption id="attachment_7296" align="aligncenter" width="675"]Masa la o familie de localnici Masa traditionala - sursa imaginii: wikimedia[/caption] Stim ca uneori nu este cel mai recomandat lucru din lume sa mananci in casele unor oameni straini, dar nu este ceva de evitat daca ai incredere in prietenii pe care ti i-ai facut sau in familia cu care doresti sa iti petreci mai mult timp liber. In multe tari localnicii invita turisti la masa si este o onoare pentru ei sa li se calce pragul. Sunt locuri in lume in care vei putea astfel incerca preparate unice, despre care altii sa nu fi auzit niciodata. Si daca te incumeti sa accepti o astfel de invitatie la pranz sau la cina, roaga gazda sa te lase sa arunci cu ochiul in bucatarie in timp ce prepara bucatele. Vei invata cu siguranta o reteta noua! Cand mergi in calatorie, preferi sa mananci ca localnicii sau preferi meniul de hotel? Ai fost vreodata la un localnic la masa in vreuna din calatoriile tale? Ai invatat vreo reteta autentica in calatoriile tale? Spune-ne si tu povestea ta!

SOURCE AND TAGS