Cum sa eviti si tratezi raul de mare?


Frica de raul de mare este, probabil, motivul numarul unu pentru care unii turisti iubitori de calatorii aleg sa nu mearga in croaziere. Cu toate acestea, putini stiu faptul ca raul de mare nu e defel un impediment atat de mare pe cat se presupune. El dispare de obicei in cateva zile, chiar fara tratament, iar orice vas de croaziera are la bordul lui o farmacie care de ofera medicamente gratuite impotriva raului de mare celor de pe vas. Dar sa o luam incetisor si sa intelegem mai exact despre ce este vorba...

Ce este raul de mare?

Raul de mare, cunoscut si ca "rau de miscare" este, de fapt, provocat de sistemul de echilibru al organismului, localizat in urechea interna. Acest sistem reactioneaza la miscarea unduitoare a navei. Astfel, creierul tau vede lucrurile de pe nava, cum ar fi mobilierul sau peretii, si instinctiv, pe baza experientelor anterioare, stie ca ele ar trebui sa fie fixe. Cu toate acestea, dat fiind ca aceste elemente se misca odata cu marea si nava, sistemul de echilibru din urechea interna devine confuz, ducand la simptomele raului de mare.

Cine sufera de raul de mare?

Raul de mare si raul de miscare pot afecta pe oricine, 90% dintre oameni suferind intr-un fel sau altul de rau de miscare pe parcursul vietii. Cu toate acestea, poate te face sa te simti mai bine daca stii ca la randul lor, aproximativ jumatate dintre astronauti iau medicamente pentru raul de miscare atunci cand sunt in spatiu.
Oamenii ce sufera de rau de miscare in masini, avioane sau montagne russe ar putea fi mai predispusi raului de mare. Cu toate acestea, miscarea de pe diferite masinarii afecteaza oamenii in mod diferit. Daca ti se face rau atunci cand esti pe barca, de exemplu, nu inseamna deloc ca iti va fi rau si pe un vas mare de croaziera. Ba dimpotriva, cu cat este mai mare vasul, cu atat este mai putin probabil sa ti se faca rau, deoarece pe o nava mare se simte balansul mai putin.

Cum sa eviti raul de mare?

Inainte de a recurge la medicamente, simptomele raului de mare se pot ameliora si pot chiar disparea recurgand la cateva trucuri simple:

1. Nu cobori sub punte pentru perioade lungi de timp. Gaseste o fereastra sau un hublou si priveste spre orizont fara a-l fixa neaparat cu privirea, evitand sa privesti valurile.

2. Aseaza-te cu fata catre directia de miscare a ambarcatiunii si priveste catre directia de miscare a vasului (nu in directia opusa). Mai mult, incearca sa te stai pe punte catre mijlocul ambarcatiunii, deoarece acolo este locul cel mai stabil!

3. Evita sa te concentrezi vreme indelungata la un punct fix. Astfel, este recomandat ca in primele cateva ore pe ambarcatiune sa ocolesti activitatile precum cititul, crosetatul sau jocurile pe tableta sau calculator.

4. Unele alimente, precum ghimbirul sau merele verzi pot ameliora efectele raului de mare. Astfel, incearca sa bei o limonada cu ghimbir sau mananca un mar verde pentru a ocoli simptomele neplacute cauzate de raul de mare.

5. Pe cat posibil, evita mesele copioase, mancarurile foarte condimentate si alcoolul.

6. Respira adanc, in reprize cat mai lungi. Incearca sa stai cat mai mult posibil la aer curat si evita aromele foarte puternice.

7. Un amanunt foarte important, ce nu ar trebui trecut cu vederea este hidratarea. In incercarea de a-si recapata senzatia de echilibru, organismul tau poate fi extenuat. De aceea ar trebui sa ai grija sa-l hidratezi, pentru ca acesta sa se recupereze.

Daca simptomele persista, adreseaza-te cu incredere echipajului de pe ambarcatiune deoarece dupa cum aminteam mai sus, la bordul oricarui vas de acest fel exista o farmacie care ofera medicamente impotriva raului de mare in mod gratuit. Tu ai calatorit vreodata pe un vas de croaziera? Cunosti si alte metode de a evita sau ameliora simptomele raului de mare?

SOURCE AND TAGS