Cele mai fermecatoare locuri din Croatia


Cu o deschidere generoasa la Marea Adriatica, plina de bogatii naturale, culturale si istorice, Croatia s-a impus in ultimii ani ca destinatie turistica favorita pentru toti cei care vor sa petreaca un concediu cu adevarat spectaculos. Ai auzit despre multe locuri minunate din Croatia deja, dar ai apucat sa le vizitezi vreodata? Astazi te invitam intr-un circuit in Croatia pentru a descoperi “locurile-semnatura” ce au facut din aceasta tara un adevarat paradis turistic! Esti gata sa pornesti in aventura vietii tale?

1. Zagreb

Capitala Croatiei se distinge printr-un amestec fascinant de vechi si nou si o atmosfera de veche cetate vibranta si cosmopolita. Ceea ce noi am numi “centrul vechi” sau “leaganul orasului” in Zagreb vei gasi sub denumirea de Gornji grad si Donji grad – orasul de sus, respectiv de jos. Acestea sunt polii istorici, culturali, turistici si de divertisment ai orasului, bogati in monumente, obiective turistice, muzee, dar si baruri cochete si restaurante excelente. Un tur al Zagrebului trebuie neaparat sa cuprinda cateva dintre urmatoarele puncte de interes: - Poarta vechiului oras - Catedrala ortodoxa - Parcul Maksimir si gradina zoologica - Gradina botanica - Muzeul de arta Mimara si Muzeul Arheologic, precum si Muzeul de Arta Contemporana - Muntele Medvednica si fortareata Medvedgrad. Orasul este de obicei plin de turisti si are de oferit cate ceva fiecarui calator, indiferent daca acesta se afla aici pentru istorie, cultura, aer liber, peisaje superbe, distractie sau gastronomie.

2. Plitvice

Parcul National Plitvice si marile lacuri de la Plitvice sunt monument UNESCO pentru cele mai bune motive. Intreaga zona naturala arata ca din alta lume, iar peisajele iti vor taia rasuflarea. Reteaua de lacuri, cascade, paduri si platouri atrage anual un numar impresionant de turisti, iar excursiile aici reprezinta o experienta pe care trebuie sa o traiesti macar o data in viata. Fauna si flora sunt absolut impresionante, apele lacurilor, de un albastru ireal si de o limpezime incredibila, sunt atractiile majore, in timp ce pentru aventurieri, pesterile, cascadele si traseele transforma parcul intr-o minune a lumii.

3. Zadar

Dupa Zagreb, circuitul ti-a calauzit pasii prin Plitvice catre Zadar. Cel mai mare oras din Dalmatia de centru-nord, Zadar este o bijuterie a istoriei si culturii. Orasul vechi din Zadar este un adevarat sit arheologic, cultural si spiritual, cu o vedere superba asupra peninsulei. Micile stradute pietruite, atmosfera locala, clima blanda si peisajele superbe te vor fermeca la prima vedere. Ajuns aici, trebuie sa incluzi in explorarile tale si urmatoarele obiective: - Biserica si muzeul Sf. Donat; - Forum-ul roman; - Catedrala Sf. Anastasia; - Muzeul de Arheologie - “Orga marii” – instrument muzical realizat pe marginea apei cu ajutorul a 35 de tuburi de orga, un monument inchinat apelor si sunetelor venite parca din alte lumi, element de inovatie arhitecturala si muzicala, o adevarata emblema a orasului si motiv de mandrie pentru localnici. In Zadar, daca stai cateva zile, ai ocazia sa te plimbi si sa vizitezi cele mai importante obiective turistice, sa faci o baie in apele albastre si limpezi ale marii, sa te bucuri de plajele cochete sau sa te aventurezi pe mare cu ajutorul celor de la clubul de navigatie.

4. Split

Circuitul si aventura de explorare a Croatiei te vor duce mai apoi in Split, vechi port roman si emblema a zonei centrale a Dalmatiei. Datorita climei, Split-ul este mereu o statiune de vacanta, o perla a turismului, frumusetii, istoriei si distractiei. In afara de faptul ca intreg orasul iubeste fotbalul si joaca fotbal, aici vei gasi cateva minuni unice in lume: - Palatul lui Diocletian – un sit UNESCO monumental prin dimensiuni si importanta istorica in intreaga Europa; - Templul lui Jupiter; - Piramidele egiptene – originale, aduse de Diocletian aici din Egipt; - Oaza Marjan; - Muzeul de Arheologie. In Split te poti plimba ore, zile intregi pentru a descoperi istoria si frumusetea Dalmatiei, mostenirea lasata de Imperiul Roman, influentele gotice si renascentiste, micul cartier al pescarilor ce isi pastreaza si acum farmecul de la inceputul timpului, stradutele pietruite, pesterile si biserica Sf. Ieronim, bazarul si multe, multe altele. O adevarata bijuterie si una dintre cele mai pretioase antichitati ale Croatiei, orasul Split merita trait cel putin o data in viata.

5. Dubrovnik

O excursie in Croatia trebuie sa includa si Dubrovnik, unul dintre cele mai frumoase si mai importante orase mediteraneene si monument UNESCO. Supranumit Perla Adriaticii, orasul concura direct cu Venetia in epoca medievala, fiind, ca si aceasta, un oras-stat. Acum este poate una dintre cele mai de pret bijuterii ale Croatiei, cu faima de a avea o bogatie arhitecturala, culturala si istorica unica in Europa. Orasul vechi merita timpul tau din plin, pentru ca aici vei da de comori nemaivazute: palate, columne, turnuri, monumente inspirate de renasterea italiana, monumente gotice, arhitectura, arta si cultura la fiecare pas, in fiecare cladire, in filigranul oricarei fantani. Vechiul port al Dubrovnik-ului merita si el atentia ta, impreuna cu Acvariul si zidurile cetatii, bisericile si lacasurile de cult, muzeele si mai ales plajele si cluburile de agrement. In ultimii ani, Dubrovnik a fost luat cu asalt de turisti datorita faptului ca aici s-au filmat extrem de multe scene din serialul Game of Thrones. Vechiul Oras este ceea ce fanii serialului cunosc drept King’s Landing, dar in Dubrovnik vei gasi nenumarate alte locuri pe care le-ai vazut in serial. Desigur, te poti inscrie in diverse tururi ghidate pentru a vizita Game of Thrones. Un circuit in Croatia include mult mai multe lucruri de vazut si de facut decat putem noi sa descriem in cuprinsul acestui articol. Afla mai multe informatii despre o astfel de vacanta exclusivista si unica in viata si bucura-te de o tara superba, primitoare si surprinzatoare la orice pas!

SOURCE AND TAGS