Ce preferi, masina sau avionul?


Pe scurt, ce e mai important pentru tine: calatoria sau destinatia? Iata una dintre primele intrebari la care trebuie sa gasesti un raspuns atunci cand planifici o calatorie.

Ce te atrage mai mult - tara de vis pe care vrei sa o vizitezi sau, pur si simplu orizontul? In functie de raspunsul tau, vei avea parte de una din doua tipuri de calatorii foarte diferite, si de aceea iti sugeram sa alegi cu atentie. Dar hai sa trecem in revista avantajele si dezavantajele fiecarei modalitati de transport.

Masina - sau "Road Trippin'"

o calatorie cu masina adauga aventura si romantism calatoriei tale

sursa imaginii: Wikimedia

Tinerete, neliniste, explorare, libertate - acestea sunt ideile pe care se bazeaza o calatorie cu masina, pe distante lungi. Calatoria este romantica, salbatica, mereu surprinzatoare. Ea este prietena celor ce vor sa se rataceasca si sa se scalde in tot ceea ce are drumul de oferit, insa acest mod de a calatori are si cateva limitari, deci hai sa trecem putin in revista plusurile si minusurile.

Avantaje:

  • Libertatea de a calatori in ritmul propriu. Alegerile pe care le vei face ca drumet vor fi intotdeauna exact acelea pe care ti le doresti, de la ruta, la viteza, la opririle de pe parcurs si la mancarea pe care o vei manca. Nimic nu iti poate oferi mai multa libertate decat drumul larg deschis, alaturi de persoanele dragi.
  • Surprize la tot pasul. Oricine a citit vreodata "Pe drum" de Jack Kerouac a visat sa-si ia lumea-n spinare si sa cutreiere la intamplare. Intr-o lume din ce in ce mai virtuala, o calatorie cu masina te va reinvata cum e sa fii surprins de ceea ce gasesti, te va reinvata emotia de a fi ratacit si entuziasmat de fiorul explorarii de dragul explorarii. Savoarea locurilor care nu se regasesc printre obiectivele turistice este uneori mult mai satisfacatoare decat ai putea crede.

Dezavantaje:

  • Mai costisitor decat pare. Cu putina planificare in avans, biletele de avion pot fi mult mai ieftine decat un "road trip", mai ales daca iei in considerare si toate opririle pe parcurs: nopti de cazare, mese, suveniruri, si tot soiul de alte mici piedici ce pot aparea in calea drumetului terestru.
  • Oboseala moarte n-are. Intr-un road trip este extrem de important sa existe mai mult decat un sofer, altfel oboseala va fi un mare obstacol in calea placerii de a calatori. O persoana franta de oboseala isi pierde simtul umorului si rabdarea, ba chiar ii poate molipsi si pe cei din jurul sau. Este insa un risc constant in cazul calatoriilor de acest fel ca tot grupul sa devina din ce in ce mai obosit, iar pe calea de intoarcere, conversatia sa fie din ce in ce mai plata si cheful de viata din ce in ce mai epuizat.

Avionul - sau "Zbor ca vantul si ca gandul"

o calatorie cu avionul este cea mai practica alegere atunci cand vrei sa ajungi repede la destinatie

sursa imaginii: GiantSparrow

Confortul, viteza, precizia si lejeritatea ii conving pe multi sa aleaga avionul pentru calatoriile lor. Acestea nu sunt insa singurele avantaje ale zburatacirii prin lume. Mai e vorba si de timp! Pentru cei care vor sa-si dedice timpul vacantei explorarii si experimentarii destinatiei lor de vis, avionul este probabil cea mai buna optiune, dar hai sa ne uitam putin mai in detaliu.

Avantaje:

  • Unde nici cu gandul n-ai gandit. Primul si cel mai important avantaj al zborului este posibilitatea de a ajunge mult mai departe si in timp mult mai scurt decat ai putea ajunge la volan. Dealtfel, unele dintre cele mai exotice si populare destinatii din lume sunt complet inaccesibile cu masina: Cuba, Insulele Maldive, Seychelles, Mauritius, Australia, etc. Avionul rezolva elegant aceasta problema. Dar chiar si in cazul unor destinatii ca India sau Thailanda, zborul este adeseori singura optiune accesibila, intrucat drumul pana acolo si inapoi cu masina ar dura luni de zile si ar costa mult mai mult decat un simplu bilet de avion.
  • Era vitezei... si a confortului. Zece zile de inghesuire intr-o masina vor testa adeseori si cele mai solide prietenii. Avionul trece cu usurinta peste aceste probleme, scurtand enorm timpii de calatorie si oferind ceva mai mult confort, mai ales daca primesti cel putin o masa inclusa in bilet.

Dezavantaje:

  • Din punctul A in punctul B... si atat. Ceea ce se castiga in confort, se pierde in aventura (asta doar daca nu consideri zborul insusi o mare aventura). Avionul este pragmatic - nu face decat sa te transporte. Romantismul zborului s-a pierdut incet-incet, pe cand al masinii si al drumului larg deschis pare sa castige teren an dupa an.
  • O vacanta programata. Alegerea metodei de calatorie nu este importanta doar din pricina costurilor sau a confortului - ea dicteaza adeseori si tipul de vacanta de care te vei bucura. Eficienta avionului poate si sa restranga plaja de experiente pe care le poti avea in vacanta, fiindca te obliga sa ramai in aproximativ acelasi loc, sa programezi un traseu, un hotel, sa imparti timpul pentru obiective turistice si asa mai departe. Pentru unii, toate aceste planuri pot fi sufocante.

Evident, ambele variante de calatorie au puncte forte si puncte slabe. Ambele ofera doua tipuri diferite de libertate. Ramane doar sa alegi intre ele!

Tu ce preferi? Avionul sau masina? Si ce te determina sa alegi mai degraba una sau cealalta varianta? Lasa-ne un comentariu mai jos si spune-ne parerea ta!


SOURCE AND TAGS