Cateva dintre minunile lumii moderne!

Calatoriile reprezinta cea mai frumoasa si mai plina de esenta parte a vietii noastre. Atunci cand calatoresti inveti, te bucuri, simti ca traiesti cu adevarat. Nu exista oras in lume care sa nu aiba farmecul sau, in care sa nu gasesti ceva de amirat, de pretuit. De-a lungul timpului s-au facut multe liste cu minunile lumii in care traim. Insa au fost ocolite sistematic operele lumii moderne, acele atractii pe care le intalnim in orasele pe care le vizitam in vacantele noastre. De aceea, noi am alcatuit o lista (subiectiva, bineinteles) cu 7 minuni ale lumii moderne, pe care ti le recomandam cu drag…

1. Canalele Grachtengordel din Amsterdam

Superbele canale din Amsterdam sunt rezultatul unui plan urbanistic de succes, initiat in secolul al 17-lea, pentru extinderea ariei urbane si imbunatatirea conditiilor de trai. Planul a fost atat de bine executat, incat s-au respectat toate normele de estetica, de culoare si de marime posibile. Iar acum avem la dispozitie unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii, care ne asteapta sa ne plimbam si sa-i admiram romanticele canale.

2. Passeig de Gracia, Barcelona

Passeig de Gracia nu este doar cea mai importanta strada pentru shopping din Barcelona, ci si casa celor mai neconventionale cladiri si monumente arhitecturale din lume. Acestea nu sunt nici temple,. nici castele si nici caldiri publice. Sunt doar resedinte private, cunoscute pentru fatadele sale suprarealiste. Cele mai faimoase sunt operele lui Gaudi, Casa Batllo si Casa Mila, case care nu au nicio linie dreapta si nicio regula de design respectata. Daca mergi pe Passeig de Gracia vei intalni si alte cladiri, care nu sunt concepute de Gaudi, insa sunt la fel de interesante: Casa Amatller si Casa Fuster sau Casa Lleó Morera. Toate acestea transforma Passeig de Gracia in cea mai fascinanta strada din lume!

3. Guggenheim Museum, Bilbao

Pentru capitala basca, cladirea uluitoare a muzeului, desenata de Frank Gehry, a insemnat „iesirea” in lume. O singura cladire a reusit sa schimbe complet conceptul de arhitectura moderna si sa puna pe harta orasul Bilbao. Acele foi de titan spectaculoase, care iti capteaza privirea de departe, sunt acum una dintre cele mai mari atractii turistice ale Spaniei. Multi calatori vin in Bilbao doar pentru arhitectura si fotografie si mai putin pentru expozitiile din interiorul muzeului.

4. Grand Bazaar, Istanbul

Exista multe piete in lume (in cairo, Madrid sau Londra), insa niciuna nu se compara cu Marele Bazar al Istanbulului. Bogatia de mirosuri, de culori si de lumini fac din Grand Bazaar una dintre cele mai atractive locuri de pe pamant, fiind in acelasi timp si una dintre cele mai mari piete acoperite din lume – mii de magazine, 60 de strazi, cateva porti uriase. Aici se vand tot felul de produse – de la bijuterii la antichitati, de la covoare la mobila si de la condimente pana la fructe si legume. Partea frumoasa este ca, in ciuda dezvoltarii Istanbulului ca oras, Grand Bazaar a ramas neatins de timp si de modernizare. Iar aici, probabil veti avea cea mai grozava experienta de shopping din viata voastra!

5. The Tube, Londra

Liniile de metrou ale Londrei alcatuiesc un alt oras aflat in marele oras european. Nu poti vizita Londra fara sa incerci experienta primului metrou din lume, construit in anul 1863. Liniile colorate, viata din adancuri si design-ul clasic al intregului concept reprezinta un model unic in lume, copiat de multe alte orase importante.

6. Central Park, New York

Celebrul parc a fost creat la mijlocul secolului al 19-lea, ca o oaza pentru localnici, care isi doreau sa scape de zgomotele si agitatia New York-ului. Nu este un parc natural, ci un peisaj creat cu lacuri si peste jumatate de milion de copaci plantati. Minunile pe care le gasesti in Central Park sunt greu de exprimat in cuvinte – sunt locuri de picnic, de relaxare, de joaca, gradini zoologice, lacuri pe care te poti plimba cu barca – si ai nevoie de cateva zile bune pentru a-l vedea in totalitate.

7. Turnul Eiffel, Paris

Este cea mai clasica alegere pe care o puteam face! Cand a fost construit, in anul 1889, a starnit numeroase controverse. Chiar si acum este considerat de multi un exemplu de prost gust al arhitecturii moderne. Insa, pana la urma, ramane simbolul Parisului si al indragostitilor. Si exercita fara indoiala o atractie magnetica, luminile sale fiind printre cele mai seducatoare din lume.


Foto: en.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *