Cat sa lasi bacsis cand calatoresti intr-o alta tara?


Bacsisul este o problema destul de spinoasa pentru turisti, indiferent de destinatia pe care o aleg. Unele tari occidentale incurajeaza bacsisul, ba chiar se spune ca, de exemplu, americanii nu numai ca promoveaza acest obicei, dar au si ridicat standardele avand in vedere ca sunt considerati „cu dare de mana”. De ce este important cat lasi bacsis atunci cand calatoresti? Pentru ca avand in vedere cat valoreaza sau cum te poti orienta pe plan local, iti poti planifica in linii mari si bugetul propriu de calatorie. Desi procentele variaza de la tara la tara, iar in unele locuri, cum ar fi Australia de exemplu, bacsisul nu face parte din normele culturale, este bine sa fii pregatit sa scoti din buzunar sume suplimentare pentru diferite servicii. Astazi ne vom concentra atentia pe bacsisul de la restaurant, pentru ca acesta este cel mai frecvent tip de bacsis folosit in calatorii. Iata cateva sfaturi pe care le-am considerat a fi utile:

Uneori bacsisul este inclus in nota de plata

[caption id="attachment_7759" align="aligncenter" width="675"]nota de plata sursa imaginii: nbcwashington.com[/caption] Daca ai fost cel putin o data in Italia sau Franta, ai aflat deja ca aici esti taxat numai pentru ca stai la masa si folosesti tacamurile restaurantului. „Serviciul de tacam”, cum este numit in aceste tari, se percepe obligatoriu si nu mai esti nevoit sa lasi si un bacsis suplimentar deoarece, conform unor "legi nescrise", odata ce ai platit tacamul, bacsisul nu mai este important.

Ideal este sa te informezi inainte

Bacsisul lasat la restaurant depinde in mare masura si de nivelul de trai al tarii respective. In plus, el depinde foarte mult si de cultura specifica a destinatiei in care te afli. In unele tari din Asia, de exemplu, este considerat cu totul nepoliticos sa lasi bacsis. Exista si tari in care se asteapta bacsisul, evident: in Hong Kong este de asteptat sa lasi o suma echivalenta cu 10% din nota, desi nu toti chelnerii sau toate restaurantele il vor si primi. In Shanghai, procentul se ridica la 15%, in timp ce in Tokyo nu se pune problema. In Singapore, bacsisul este considerat o onoare de catre chelnerul care il primeste, dar asta numai daca a meritat si a prestat servicii exceptionale. [caption id="attachment_7761" align="aligncenter" width="675"]Chelnerita la un restaurant din Coreea de Nord sursa imaginii: wikimedia.org[/caption] Inainte de a calatori intr-o tara straina, citeste informatii despre aceasta si despre obiceiurile locale. Vei afla multe pareri ale turistilor si ale localnicilor si nu risti sa te pui intr-o situatie jenanta. Expertii in turism ne spun sa nu luam aceste lucruri in deradere, ci sa ne informam asupra lor. Cel mai simplu este sa intrebi la receptia hotelului. Stai linistit, nu ar fi cea mai ciudata intrebare pe care au auzit-o hotelierii, iar ei sunt cei mai in masura sa iti raspunda corect. De asemenea, daca ai prieteni sau cunostinte care locuiesc acolo, sau au mai calatorit in tara respectiva, intreaba-i cu incredere. Cel mai bine este sa lasi la fel de mult bacsis cat ofera in general si localnicii. Daca pentru tine serviciul este deosebit, interesant sau exotic, in timp ce pentru ceilalti este ceva normal, ai tot dreptul sa te simti mai generos decat majoritatea. In definitiv, acestea sunt amintirile pe care le vei pastra vii un timp indelungat.

Ofera bacsis in moneda nationala

[caption id="attachment_7762" align="aligncenter" width="675"]Bacsis sursa imaginii: pixabay.com[/caption] Atunci cand calatoresti intr-o tara cu moneda nationala proprie, este bine sa lasi bacsis in moneda lor, pentru ca schimburile valutare le sunt incomode localnicilor. In majoritatea tarilor se practica atat bacsisul in bancnote cat si cel in monede, insa in cateva locuri este considerat nepoliticos sa lasi monede (dar te poti informa despre acestea si la fata locului).

Infografice despre bacsis

Pe final, ne-am gandit ca ai putea gasi utile 2 infografice gasite de noi pe acest subiect. Astfel, cei de la mint.com au realizat un infografic despre procentele care se platesc in diferite tari din lume ca bacsis: Eticheta pentru a lasa bacsis in jurul lumii Iar cei de la wego.com clasifica tarile in functie de felul in care se da bacsis: Infografic despre cat sa lasi bacsis Speram ca te-am ajutat sa iti faci un buget de calatorie mai apropiat de intentiile pe care le ai si de realitatile locale, iar daca stii si alte lucruri despre cum trebuie lasat bacsisul in unele tari, sau daca ai trecut prin intamplari amuzante referitoare la acesta, impartaseste-ne opiniile si experientele tale!

SOURCE AND TAGS