Cat costa o vacanta exotica?


De-a lungul timpului ti-am prezentat numeroase destinatii spectaculoase, in tari indepartate sau pe insule misterioase si de fiecare data ti-am facut unele recomandari in legatura cu proiectarea bugetului. Cu toate acestea, stim ca iti doresti informatii detaliate in ceea ce priveste pretul unei vacante exotice, asa ca astazi am decis sa alegem sase dintre cele mai populare destinatii si sa iti prezentam cateva detalii generale privind costurile la care trebuie sa te astepti pentru o excursie de 7 nopti. Astfel, am calculat preturile unei vacante exotice in 6 destinatii diferite (Thailanda, Maldive, Republica Dominicana, Bali, Cuba, Sri Lanka), in plin sezon, incluzand biletele de avion si cateva detalii suplimentare ce te vor ajuta sa iti organizezi mai bine bugetul. Bineinteles, in extrasezon preturile scad cu 25-30%, insa in aceasta perioada apare si riscul aparitiei vremii nefavorabile.

Thailanda – pret pe 7 nopti

[caption id="attachment_7774" align="aligncenter" width="675"]Piata Plutitoare in Thailanda Piata Plutitoare in Thailanda - sursa imaginii: Milei.vencel, wikimedia.org[/caption] Perioada: Ianuarie – Martie Viza: Pentru Thailanda ai nevoie de viza. Poti obtine viza de intrare si la frontiera pentru o perioada de sedere de pana la 15 zile si te va costa in jur de 25 de Euro (1000 de TBH). Vaccinuri: nu sunt obligatorii, dar se recomanda vaccinurile impotriva difteriei, a hepatitei A si B, a febrei tifoide si a tetanosului. Bilete de avion dus – intors din Bucuresti: de la 733 de Euro. Cazare: recomandam cazarea la un hotel de minim 4*, cu mic-dejun inclus. Pretul pentru un astfel de pachet, pentru 7 nopti, incepe de la 296 Euro (vezi si alte oferte pentru Thailanda). Mancare: in cazul in care esti o persoana aventuroasa, poti incerca mancarea vanduta de localnici la tarabele de pe strada. Asta nu numai pentru ca este foarte ieftina, ci si pentru ca este incredibil de delicioasa, iar cu 3 – 4 euro poti manca 2 sau chiar 3 feluri de mancare traditionala thailandeza. Transport: cea mai ieftina modalitate de a circula in interiorul unei tari este transportul in comun. In Bangkok vei gasi cea mai vasta retea de autobuze si microbuze, in timp ce in restul tarii exista alte mijloace de transport mai rudimentare. Taxele pentru transportul in comun nu depasesc 50 de eurocenti, multe dintre ele fiind si mai ieftine. Taxiul este si el ieftin, cu preturi variind in functie de distante, dar cu tariful normal pornind de la 86 de eurocenti. Intrarea la muzee si obiective turistice: unele muzee au intrare libera, in timp ce altele ofera facilitati adultilor si copiilor, separat. Ai in vedere taxe de intrare la muzee sau monumente care pornesc de la 2.5 euro, dar nu ajung sa depaseasca 5 Euro de persoana.

Maldive – pret pe 7 nopti

[caption id="attachment_7776" align="aligncenter" width="675"]Terasa in Maldive Terasa pe insula Madoogali din Maldive - sursa imaginii: Bruno de Giusti, wikimedia.org[/caption] Perioada: Ianuarie – Martie Viza: la intrarea in tara ti se va aplica o viza turistica valabila 30 de zile. Pasaportul trebuie sa fie valabil minim 6 luni de la data terminarii calatoriei. Vaccinuri: nu sunt obligatorii, dar se recomanda vaccinurile impotriva hepatitei A si B, a febrei tifoide si a tetanosului. Bilete de avion dus – intors din Bucuresti: de la 703 Euro. Cazare: recomandam cazarea la un hotel de minim 4* cu all inclusive. Pretul pentru un astfel de pachet, pentru 7 nopti, incepe de la de la 994 de euro (vezi si alte oferte pentru Maldive). Mancare: Daca vrei sa gusti preparate locale, in afara celor de la hotel, iti recomandam sa cauti chioscuri si tarabe cu mancare traditionala. Cu toate acestea, fii pregatit: Maldive este o destinatie scumpa. Transport: Pe insula - capitala Male, dar si in jurul celorlalte insule, transportul se realizeaza in general pe apa. De obicei, transferul de la aeroport la hotel este in grija hotelului, si nu ai de ce sa iti faci griji. In rest, indiferent de modalitatea cu care te deplasezi, nu ar trebui sa cheltui mai mult de 2 – 3 euro, fie ca este vorba despre un taxi sau o cursa cu o barcuta. Distractie: Te duci in Maldive pentru relaxare, lux si pentru multitudinea de sporturi acvatice si de agrement pe care le poti practica acolo. In principiu, scufundarile te vor costa cel mai mult, pretul pentru una singura putand varia intre 50 si 100 de euro. Mai mult, ca sa te distrezi pe cinste in Maldive si sa nu iti refuzi mare lucru, ar trebui sa te gandesti ca vei cheltui intre 100 si 200 de euro pe zi.

Republica Dominicana – pret pe 7 nopti

[caption id="attachment_7777" align="aligncenter" width="675"]Plaja Republica Dominicana Plaja in Republica Dominicana - sursa imaginii: pixabay.com[/caption] Perioada: Ianuarie – Aprilie Viza: Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Republica Dominicana in scop turistic pentru o perioada de pana la 90 de zile nu au nevoie de viza, dar au nevoie de un card turistic. Acesta se poate obtine direct de pe aeroport contra unei sume de aproximativ 10 euro. Vaccinuri: nu sunt obligatorii, dar se recomanda vaccinurile impotriva febrei galbene, hepatitei, tifosului, cat si urmarea unui tratament preventiv impotriva malariei si giardiozelor. Bilete de avion dus – intors din Bucuresti: de la 980 de euro. Cazare: recomandam cazarea la un hotel de minim 4* cu all inclusive. Pretul pentru un astfel de pachet, pentru 7 nopti, incepe de la 261 de euro (vezi si alte oferte pentru Republica Dominicana). Mancare: In general, hotelurile din Republica Dominicana au oferte all inclusive. Cu toate acestea, daca vrei sa incerci ceva deosebit, cu 20 – 30 de euro poti avea parte de experiente de neuitat intr-un restaurant de lux. Transport: In general, transferul de la aeroport poate intra in oferta turistica a hotelului. Daca nu, poti cauta un transfer privat care poate ajunge la suma de 35 – 50 de euro, dus – intors, pentru 4 persoane. Taxiul in Republica Dominicana este destul de scump, de aceea iti recomandam transportul in comun. Cu nu mai mult de 1 Euro de persoana, poti utiliza cele mai populare mijloace de transport. Distractia: Ca sa fii sigur ca nu ratezi o aventura cu kayak -ul, o zi intreaga de snorkeling, o sesiune de ski nautic, o ora de calarie sau o sesiune de paragliding, ar fi bine sa iti calculezi bugetul de distractie cam la 100 – 150 de euro pe zi, asta in cazul in care vei vrea sa faci mai mult de o activitate in ziua respectiva.

Bali, Indonezia – pret pe 7 nopti

[caption id="attachment_7778" align="aligncenter" width="675"]Vegetatie in Bali Vegetatie in Bali - sursa imaginii: Mariamichelle, pixabay.com[/caption] Perioada: Iunie – Septembrie Viza: Pentru Bali, trebuie sa platiti o viza de intrare in tara de aproximativ 30 de Euro pentru 30 de zile. Va trebui sa platiti si o viza de iesire din tara, care costa undeva la 15 Euro. Vaccinuri: nu sunt obligatorii, dar se recomanda vaccinurile impotriva hepatitei A, a febrei tifoide, precum si luarea unei retete cu medicamente impotriva malariei. Bilete de avion dus – intors din Bucuresti: de la 875 euro. Cazare: recomandam cazarea la un hotel de minim 4* cu mic dejun. Pretul pentru un astfel de pachet, pentru 7 nopti, incepe de la 180 Euro (vezi si alte oferte pentru Bali). Mancare: Mancarea la restaurantul unui hotel de exemplu poate costa in jur de 60 – 70 de euro pentru o cina de lux, dar odata ce iesi din hotel si cauti micile cafenele si tarabele in aer liber cu preparate care se gatesc in fata ta, ai scapat de orice grija. Nu ar trebui sa chelturi mai mult de 3 - 4 euro pentru diverse preparate locale exceptionale. Ceea ce este de retinut in Bali este ca preturile sunt atat de mici, incat uneori este foarte greu sa le calculezi. Daca iti cumperi produse proaspete din piata si le prepari dupa retete traditionale, este posbil sa mananci chiar si cu 1 Euro pe zi. Transport: Ca si mancarea, si transportul este incredibil de ieftin. Daca nu parasesti insula, o plimbare lunga cu taxiul nu te va costa mai mult de 7 – 9 euro. Te va costa foarte mult sa inchiriezi o masina pe care sa o conduci singur, dar daca sunteti mai multi in grup si vreti sa va plimbati o zi intreaga intr-un vehicul spatios, cu aer conditionat si sofer, numai ca sa va bucurati de plimbare si priveliste, puteti plati 50 de euro si rezolvati problema. Nu uitati sa negociati si pretul benzinei, in Bali sunt putine preturi care sa nu se supuna negocierilor. Distractia: Avand in vedere ca in Bali cel mai atractiv obiectiv turistic este natura insasi, multe dintre activitatile outdoor sunt gratis. Cu toate acestea, cea mai scumpa distractie nu depaseste 70 de euro de persoana (iar asta include o excursie de o zi, dus si intors), in timp ce taxele de intrare in parcuri naturale, temple si ferme de animale si pasari nu depasesc 10 euro de persoana.

Cuba – pret pe 7 nopti

[caption id="attachment_7779" align="aligncenter" width="675"]Strazile din Havana, Cuba Strazile din Havana, Cuba - sursa imaginii: ansalmo_juvaga, pixabay.com[/caption] Perioada: Ianuarie – Aprilie Viza: Pentru Cuba, cetatenii romani necesita viza de intrare ce se emite pentru o perioada de 30 de zile. Vaccinuri: nu sunt obligatorii, dar sunt recomandate vaccinurile impotriva hepatitei A si B si a febrei tifoide. Bilete de avion dus – intors din Bucuresti: de la 762 Euro. Cazare: recomandam cazarea la un hotel de minim 5* cu all inclusive. Pretul pentru 7 nopti de cazare cu un astfel de pachet incepe de la 505 euro (vezi si alte oferte pentru Cuba). Mancare: Mancarea la un restaurant nepretentios te poate costa in jur de 5 - 6 euro, in timp ce o masa in doi, cu trei feluri, la un restaurant de calitate medie, poate costa in jur de 15 – 20 de euro. Evident, mancarea traditionala, de la standurile dedicate, este mult mai ieftina. Transport: Transportul in comun in Cuba nu este cea mai grozava metoda de a te misca pe plan local, deoarece este inconfortabil si nu te prea poti baza pe el. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca un bilet de autobuz este undeva la 0.03 eurocenti. In ultimul timp, s-au adaugat linii de autobuze moderne si confortabile, iar preturile sunt de ordinul centilor. Autobuzul Astro este cel mai popular mijloc de transport atat pentru localnici cat si pentru turisti. Distractia: Se spune ca viata de noapte Cubaneza este o experienta in sine, asa ca ar fi bine sa fii pregatit. Nu iti recomandam sa bei multe cocktailuri, deoarece acestea iti pot destabiliza bugetul. Intrarea la un faimos show de cabaret te va costa in jur de 80 – 85 de euro. In rest, ca sa ai parte de intrari la muzee, excursii, monumente si alte obiective turistice, ar fi bine sa inmultesti 7 euro cu numarul de obiective si de activitati de care vrei sa ai parte. Evident, aceasta este media, dar Cuba iti ofera numeroase oportunitati de a o vedea gratis, asa ca mai intai poti bifa acele locuri si distractii care nu te costa nimic.

Sri Lanka – pret pe 7 nopti

[caption id="attachment_7780" align="aligncenter" width="675"]Sri Lanka Peisaj din Sri Lanka - sursa imaginii: Nazick, wikimedia.org[/caption] Perioada: Ianuarie – Martie Viza: Ai nevoie de viza pentru Sri Lanka. O viza turistica (cu 1 sau multiple intrari), valabilă până la 30 zile, costa in jur de 30 de euro. Vaccinuri: In cazul in care te indrepti catre Sri Lanka, ai nevoie sa te informezi asupra febrei Dengue, si sa citesti recomandarile Ministerului Sanatatii din Sri Lanka privind metodele de prevenire si tratament ale acesteia. Nu ar fi rau nici sa iei, preventiv, antibiotice sau un tratament impotriva malariei. Bilete de avion dus – intors din Bucuresti: de la 668 de euro. Cazare: recomandam cazarea la un hotel de minim 4* cu All Inclusive. Pretul unui astfel de pachet, pentru 7 nopti, incepe de la 525 Euro (vezi si alte oferte pentru Sri Lanka). Mancare: In Sri Lanka mancarea este incredibil de ieftina. Cu 5 euro poti manca intreaga zi o dieta echilibrata ce contine carne, lactate, paine, fructe si legume, iar preturile la preparatele traditionale, stradale, nu costa mai mult de cativa zeci de centi. Mancarea in Sri Lanka este divina, asa ca poti sa mai incerci uneori si unele produse locale, pe langa mancarea de restaurant. Transport: La fel ca si in alte parti, transportul in comun este foarte ieftin. Un bilet de autobuz cu o singura calatorie nu depaseste 20 de Euro centi. Este adevarat ca autobuzele sunt foarte aglomerate, iar trenurile dintre localitati destul de lente, dar sunt cele mai la indemana. Poti foarte bine sa iei si taxiul pe distante rezonabile, tariful standard pornind de la 30 de eurocenti. Exista si linii de autobuze private, destul de confortabile si cu preturi la fel de bune. Distractia: Ai atat de multe lucruri de facut si de vazut in Sri Lanka, incat este greu sa iti imaginezi ca vei avea timp sa le faci pe toate. Distractia este destul de costisitoare aici, mai ales daca vorbim despre taxe la muzee, monumente, sit-uri arheologice, parcuri nationale, etc. Daca tii cont de buget, pune deoparte cam 100 de euro pentru un cuplu pe zi, asta daca va doriti sa vedeti foarte multe dintre obiectivele turistice, culturale si istorice ale zonei. Daca nu tii cont de buget prea mult, atunci rezerva in jur de 100 de euro de persoana pentru distractii si rasfat personal. Speram ca acum ai o imagine mai clara despre costurile unei vacante exotice, iar daca ai nevoie de informatii in plus, nu ezita sa ne scrii! Daca planuiesti sa pleci intr-o vacanta exotica, nu irosi timpul dedicat vacantei. Descarca lista noastra de bagaje pentru vacante exotice, printeaz-o si incepe sa-ti faci bagajele!

SOURCE AND TAGS