Castiga un weekend romantic de Dragobete
Cu pasi repezi se apropie Dragobetele, sarbatoarea romaneasca a indragostitilor, echivalentul sarbatorii de import Valentine’s Day.
Dragobete, nume dat fiului Babei Dochia, este patronul dragostei si al bunei dispozitii, sarbatorit pe 24 februarie.
Traditii de Dragobete:
In straie de sarbatoare, fetele si flacaii plecau sa caute, prin paduri si lunci, flori de primavara.
Daca se gaseau si fragi infloriti, acestia erau adunati în buchete si se puneau ulterior in lautoarea (apa fiarta cu lesie) fetelor, timp în care se rosteau cuvintele:
„Floride fraga/Din luna lui Faur,
La toată lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparti”
Foarte interesant si original! Din pacate, multa lume nu stie mai nimic despre aceasta sarbatoare, fiind inlocuita cu Valentine’s Day, o sarbatoare „capitalista”, mult mai populara in randurile indragostitilor.
Afla mai multe despre obiceiurile de Dragobete aici.
„Castiga un weekend romantic de Dragobete”
Pentru ca sustinem „Romania Turistica” si traditiile autohtone, lansam un concurs care sa va puna talentul si cunostintele la incercare.
Pentru a participa la concurs, trebuie sa scrii cateva randuri (maxim 500 caractere) despre o destinatie romantica din Romania, un loc pe care l-ai vizitat sau ai vrea sa-l vizitezi, si sa ne spui de ce ar trebui promovat mai intens.
Tinem cont de originalitate si de calitatea argumentelor voastre.
Descrierea poate fi pusa direct pe blog, ca si comentariu la acest articol, sau pe blogul tau prin utilizarea de pingback–trackback.
Premiul este un weekend la Danubius Health Spa Resort din Sovata (25- 27 feb), cazare 2 nopti cu mic dejun pentru tine si jumatatea ta.
Concursul se desfasoara in perioada 09.02 – 21.02.2011, iar regulamentul complet il gasesti aici.
Juriul este compus dintr-un reprezentant EXIMTUR, Florin Arjoru de la DrumLiber.ro, Alex de la DordeDuca.ro si echipa vesela de la Viajoa.ro
Castigatorul va fi anuntat prin e-mail, cel tarziu pe data de 24 februarie. Asigura-te ca poti fi contactat (verifica-ti e-mail-ul)!
Premiul este transferabil!
Spor la scris!!!
UPDATE: Felicitari Cristinei Tudor, castigatoarea concursului de Dragobete!
Pingback: Castiga un weekend romantic de Dragobete la Sovata | Concursuri Online
Destinaţie perfectă de vacanţă, mai ales pentru împătimiţii pilaiurilor mioritice, Lacul Bicaz este singurul loc din Moldova unde te pot simti cum nu se poate mai bine
Ca să ajungi la Lacul Bicaz, pleci din Piatra Neamţ până în oraşul Bicaz, apoi mai mergi vreo cinci kilometri. Lacul se arată dintr-o dată imens şi tăcut. Nu-i vezi capătul decât dacă mai mergi kilometri întregi. Parcă te şi sperie când te gândeşti cât de adânc este. Dar priveliştea pe care ţi-o oferă de pe baraj, este cel mai mare lac artificial din România,
E însă mai frumos să guşti din frumuseţea Bicazului chiar de pe apă. Nimic mai simplu. Poţi merge cu vaporaşul, costă 10 lei, sau poţi închiria o barcă, pentru 100 de lei pe oră.
În partea de nord a lacului este cel mai frumos loc de unde poţi admira Ceahlăul, în toată splendoarea lui
„Un sir de 40 de perechi de indragostiti asezati fata in fata, cu genunchii stransi si a caror curbura evoca ritmul unor arcade geminate. O linie mediana, intrerupta de braul infinit al bratelor ce se petrec unul cu altul”, intr-un cuvant Brancusi si opera la care fiecare indragostit viseaza macar o data in viata sa ajunga: Poarta Sarutului.
Asezate cu maiestrie in orasul Targu Jiu operele celui mai mare sculptor roman aseaza orasul gorjean pe harta destinatiilor romantice.
Interesant ca premiul este un weekend la Sovata. Prima si singura data cand am ajuns acolo a fost la sfarsitul lui septembrie 2010. Ne-am luat concediul cam tarziu, la mare era frig, asa ca am decis sa mergem la munte, luand la rand toate statiunile. La Sovata ne-a placut cel mai mult din trei motive: oamenii, locurile si linistea.
Oamenii – am avut parte de o cazare foarte faina. Gasisem pe internet niste casute de inchiriat, foarte faine, dotate cu frigider, baie completa, terasa, gratar si o curte imensa plina de verdeata. Cand am ajuns acolo nu era nimeni. Am sunat la numarul de telefon de pe site si proprietara ne-a spus sa luam cheia de pe terasa unei casute (era sub un scaun), sa vedem casuta si daca ne place sa ramanem. Ne-a placut, deci am ramas. Dupa trei zile, cand am vrut sa plecam, proprietara iar nu venea. Sun din nou, ne spune sa lasam banii langa televizor si cheia unde am gasit-o. Am ramas stupefiat, adica cum, are incredere ca ii vom lasa banii? A zis ca da. Am lasat banii si am plecat impresionat de faza asta. Cred ca e prima si ultima data cand ni se intampla asa ceva.
Pe langa asta peste tot eram tratati cu amabilitate si respect. In baruri, restaurante, la tonetele de pe strada, nu am avut parte de nici un raspuns aruncat in greata sau de oameni nervosi. Doar zambete. Era normal, noi aveam banii :).
Locurile – cum spuneam, am stat intr-un complex cu casute cochete, cu vedere spre padurea care era la o aruncatura de bat. In plus ne-a placut ca statiunea nu era aglomerata si am putut face plimbari lungi prin padurile din jurul statiunii sau in jurul lacurilor, inclusiv la faimosul munte de sare. In plus am mancat la cateva restaurante din zona cu preturi ok si mancare buna. Pentru amatorii de trasee montane exista opt asemenea trasee din Munții Gurghiu care trec prin Sovata.
Linistea – nu suntem genul care sa cautam statiunile aglomerate, zgomotoase, pline de turisti care nu au un minim de educatie. Preferam statiunile mai retrase, mai intime, unde te poti relaxa cu adevarat. Daca vrem agitatie si zgomot ramanem acasa, avem parte de suficienta adrenalina in ora. Sovata s-a pliat perfect pe nevoile noastre cand am vizitat-o. Nu aveam in statiune vecini care sa bage manele la 3 noaptea, nu era aglomeratie pe strazi, nu erau cozi infernale la masini.
Si pentru ca tot spuneati de locuri care ar trebui promovate mai intens, ma indoiesc ca aceasta este mereu solutia pentru a ridica o zona turistica. Cineva spunea ca in Romania, daca stii o locatie faina o pastrezi pentru tine, deoarece daca afla multi de ea se va strica. Intr-o anumita masura are dreptate. La noi turismul se face lasand munti de gunoi in spate si stricand natura – gratare in spatii neamenajate, poluare, stricarea cadrului natural etc. Mai avem inca de invatat despre cum se face cu adevarat turism.
Singurul regret legat de Sovata e ca nu am apucat sa testam si noi apa cu proprietati terapeutice din lacuri, era prea frig afara. Ne-am promis insa sa o facem cu prima ocazie cand revenim in Sovata. Plus ca ne e dor de o plimbare prin padure! 🙂
aca doriti sa petreceti cateva zile de vacanta in Sovata, CASA Romantic este un loc in care veti gasi o placuta si familiara atmosfera. Va stam la dispozitie cu doua apartamente si sase camere spatioase.
Pe cei 8000 mp de curte si gradina fiecare isi poate gasi un loc al lui.
Copiii sunt bineveniti si avem, pentru micutii nostri oaspeti, suficient loc in jurul casei pentru a se juca si alerga.
Suntem la 1.5 km de centrul orasului Sovata (in directia Reghin) si la 2.8 km de Lacul Ursu, in zona cu multa liniste, mult soare si o panorama excelenta.
Locul unui concediul ideal pentru intreaga familie la CASA Romantic Sovata!
va recomand sa mergeti in judetul Neamt nu o sa regretati .Sa inepem cu Tg Neamt unde puteti viziata Cetatea Neamtului renovata , in Humulesti aveti Casa Memoriala Ion Creanga. Mai sunt manastirile Agapia , Manastirea Neamtului , manastirea Icoana si multe altele. Se merita vizitat nu o sa regretati , mai avem si Zimbraria din Vanatori-Neamt, nu sunt prea multe in tara 😉 Piatra Neamt un frumos oras turistic cu turnul lui Stefan cel Mare,gradina zoologica , etc. Ceahlaul care merita urcat si de unde se vede o priveliste superba. avem in judet oameni gospodari cu case frumoase , peisaje superbe. Merita promovat mai intens pt ca este un loc in care ai ce vedea , ai ce invata de la oamenii primitori si cae este plin de istorie
O destinatie foarte frumoasa este Gura Humorului, partia Soimul si tot odata alte obiective cum ar fi Arinisul, Manastirile Voronet, Humorului si multe altele. Ceea ce pot spune este ca partia Soimul este de 2 ani activa, si curata fata de altele din Romania, si prin proiectarea ei o face unica, la nivelul ei, in Europa avand patinuoar, bazin de inot olimpic inchis pt sezonul de iarna si logic, deschis pt sezonul de vara si etc. Aerul este curat si spun asta din motivul ca am locuit acolo 8 ani, ne fiind poluat si aglomerat asa de mult ca Predealul, Poiana Brasov sau mai stiu eu care, de toti care vin acolo de fiecare data cu masini, motoare si mai stiu eu ce mijloace poluante. Si mai este situata si in cea mai mare zona forestiera ca suprafata din Romania. Este o destinatie romantica ideala, dupa parerea mea pentru ca, ce este mai romantic si mai frumos decat natura si minunatiile ei.
eu as recomanda cabana de la Suior (Maramures)cota 1000. e un loc super linistit, cu peisaje minunate
Un loc ce merita vizitat este Salina Turda si Cheile Turzii,niste locuri cu adevarat magnificece ce nu trebuiesc ocolite.Daca treceti prin acea zona nu ocoliti minunea de sub pamant.Nu veti regreta.
Buna ziua. De Revelion am fost la Ranca, o statiune destul de mica dar foarte frumoasa, am parcurs si noi traseul pe care localnici il fac an de an in Vinerea Mare, am urcat pana sus la biserica si am fost foarte incantati de minunile aratate la cabana Montana – un bec care avea semnul crucii in interior si un trunchi de copac ce purta de asemeni semnul crucii-.La cabana unde am fost noi cazati. in fiecare dimineata ursul Baloo era hranit de turist iar pe cei mici ii fascina . Foarte frumoasa zona.
Marea uneori involburata la doi pasi, sunetul placut al valurilor care se sparg reci de tarm, sentimentul nisipului fin de dimineata care se agata de tine, soarele primitor care te incalzeste pana in adancul inimii,scoicile. Mirosul sarat al apei, zecile de pescarusi flamanzi care isi etaleaza orgoliosi aripile si pescarii care privesc cu jind sperand la o noua captura.Barurile, umbrelutele, muzica, briz brizurile, oamenii.. oh da! Mai ales oamenii! Sunt cu totul altfel, departe de aglomeratia urbana, unde isi polueaza mintile.Locul este parte din mine,perla inimii mele si se numeste Vama Veche si nu sunt egoista, il impart cu toata lumea care il merita..
Pensiunea „Casa din padure” situata in comuna Runcu la 15 km de Tg. Jiu.
Acolo este o oaza de liniste, inconjurata de verdeata, langa o padure, pe malul unui lac cu pastravi si la „doar un pas” de operele lui Brancusi. Este locul ideal pentru a putea petrece o vacanta romantica avand tot confortul asigurat.
Am aflat de aceasta pensiune prin intermediul unui prieten, nu am apucat sa o vizitez inca, dar este cu siguranata locul pe care l-as alege sa imi petrec o vacanta romantica.
Atunci cand esti cu persoana iubita iti doresti sa mergi intr-un loc linistit, in care sa va puteti pregati unul altuia surprize cum ar fi o cina romantica pe malul lacului, o baie in jacuzzi cu un pahar de sampanie in mana sau pur si simplu un picnic la marginea padurii. Sa puteti vizita locuri frumoase- si care indragostit nu si-ar dori sa vada „Poarta sarutului”, iar dupa o astfel de vizita sa revii in „oaza de liniste” in care sa te rasfeti din nou………
Eu il consider locul ideal pentru o vacanta romantica, cred ca trebuie promovat (dar nu foarte tare- sa ajung sa-l vad inainte de a fi „luat cu asalt” 😀 ) http://www.casadinpadure.ro
Bucovina – Satul Ciocanesti
O lume vrăjită, cum nimeni nu ar mai crede că mai există, pe care o poţi descoperi la fiecare pas cu privirea. Situat între Obcinile Mestecănişului şi Masivul Suhard, pe malul Bistriţei Aurii, Ciocăneşti-ul este un loc înzestrat de Dumnezeu cu nenumărate frumuseţi naturale.Casele din comună sunt ornate cu motive tradiţionale care se regăsesc pe bundiţele, catrinţele, cămăşile şi pe celelalte obiecte din portul popular al romanilor.
Oamenii sunt primitori si dornici sa te invete traditiile si mestesugurile stravechi: incondeiatul oualor,cositul,cusutul,ingrijirea animalelor.Sunt multe pensiuni bine ingrijite,iar vara e placut sa stai cu cortul intr-o livada cu meri,unde poti asculta in liniste cantecul greierului.
Locuiesc la Reghin nu departe de Sovata..cunosc bine zona şi ştiu cât de mirific este acest loc.
Dacă simţiţi nevoie de câteva zile de relaxare, dacă aveţi impresia că bateriile dumneavoastră sunt descărcate Sovata este o staţiune destinată relaxării, aerului curat, tratament etc. Aţi ales locul ideal pentru câştigătorii celor două zile de vis. Danubius este locul ideal. Seriozitate, respect, lux, curăţenie şi tot ce îşi poate dori un client care să fie tratat asemeni unui rege/regina.
Ce a mai frumoasa vacanta…craciunul din 2008, nu eram hotarati sa plecam, dar niste amici de-ai nostri au insistat…si ne-am trezit ca in ajun am plecat la Predeal, a fost un Craciun ca niciunul, 6 persoane, un peisaj de vis…momente de neuitat…ski… recomand cu placere Predealul 😉
Un loc romantic combinat cu ceva sport si cu resurse putine este Muntele Ceahlau din judetul Neamt. Este un loc minunat, de unde poti vedea seara un apus absolut superb, unde poti admira privelisti superbe precum cascada Duruitoarea si poti parcurge traseul pana la VF Toaca, urmarind de la inaltime norii si frumusetile naturii. Cu siguranta un loc de neuitat, unde poti petrece clipe superbe alaturi de persoana iubita.
O statiune romantica, linistita si foarte frumoasa, supranumita „Mica Elvetie”este Baile Tusnad. Un colt de rai unde poti sa te bucuri de aer curat, peisaje frumoase, oameni primitori si efectul apelor minerale. Privelistile sunt excelente: munti acoperiti de brazi, defileul Oltului sau ruinele pline de farmec ale Cetatii Soimului. Poti admira specii rare de plante la Tinovul Mohos, castelul Contelui Lazar sau cetatea medievala de la Odorheiul Secuiesc. Cu siguranta Lacul Sf. Ana, unic in lume, iti va ramane intiparit in memorie toata viata.
Totul incepe cu sfarsitul….VAMA-VECHE, cel mai frumos loc din Romania in care am fost. lacrimi mi-au dat la vederea marii si lacrimile acelea nu le-am simtit curgand doar pe fata ci si in inima.litoralul romanesc, in general, mie imi da o stare ca aceasta, dar nu aceleasi sentimente ca in Vama. Totodata m-am simtit mandra de faptul ca exista ceva atat de frumos si e al nostru,al romanilor. Am simtit ca am cucerit lumea cu primul pas facut in mare si tot nu imi venea sa cred ca e la noi si ca e atat de frumos. am mai avut sentimentul asta si cand am fost in alte locuri din romania care sunt foarte frumoase, insa nu a fost la fel de intens. La Vama Veche am simtit ca traiesc, ca ma indragostesc, ca zbor.Daca vrei sa renasti, sa poti visa din nou eu zic ca Vama Veche e locul tau!
O destinatie de vacanta superba este statiunea Baile Felix.Este relaxant mai ales ca poti face baie in oricare anotimp al anului
recomand cu caldura delta dunarii. este cel mai minunat si romantic loc din cate am vazut eu. un paradis natural!!! am fost in iunie anul trecut si am ramas profund impresionata ,am privit cum dunarea se revarsa in marea neagra, m-am plimbat pe toate canalele, am vizitat padurea letea(singura padure tropicala de la noi cu liane , dune de nisip si cai salbatici),am admirat superbii nuferi si toate miile de pasari. chiar si satele sunt altfel …par neatinse de trecerea anilor .daca va veti opri intr-un sat veti observa pescarii gatindu si renumitul bors de peste asa pe malul apei. in cele 5 zile pe care le am petrecut pot spune ca am simtit ce inseamna relaxarea…. iar din punct de vedere culinar ce sa zic… am incercat toate felurile de mancare posibile ,din peste bineinteles..crochete de morun, nisetru , bors de perisoare din peste, salau ,crap ….este greu de exprimat in cuvinte cat de minunat este….. va ramane o experienta de neuitat !!! pacat ca nu este atat de apreciata pe cat merita. nu stiu cum este in rai insa cred ca delta reprezinta raiul pe pamant.
Maramuresul….multi nu stiu ca pentru mersul cu pluta, canoe şi kayak, sunt mai multe locuri privilegiate pentru astfel de sporturi. Râurile Vişeu, Vaser, Mara, Iza, Săpânţa, Cavnic şi Lăpuş sunt recomandate în timpul lunilor martie-apriliem când zăpada care se topeşte în munţi ridică nivelul apei şi face ca râurile să fie mai bine navigabile.
Excursia prin peşteri este fascinanta si posibila în numeroasele peşteri din regiune (Peştera Iza şi Piatra Rea în Muntii Rodnei, Peştera Oaselor şi Ponorul Jitelor în Muntii Tibles, în multele peşteri frumoase din Muntii Maramuresului). Fotografiatul naturii şi observarea vieţii sălbatice pot fi practicate în tot acest lanţ muntos. De asemenea, de vis sunt numeroasele rezervaţii naturale, în care iubitorii naturii vor avea plăcerea de a descoperi specii rare de plante şi animale, protejate prin lege. 😛
Trebuie sa recunosc ca nu am vizitat Romania in toata splendoarea ei asa cum poate trebuia sa o fac. Motivele … sunt nenumarate, insa nu vreau sa le aduc acum la lumina pentru ca foarte multe dintre ele reprezinta punctele slabe ale tarii noastre.
Dar stiu ca sunt locuri speciale de vizitat, pentru toate varstele si preferintele fiecaruia.
Eu sunt din zona Moldovei, si pot sa zic ca sunt indragostita de plaiurile bucovinene, de traditia specifica zonei, de mancarea, bauturile si produsele realizate in mod natural ( „de casa”). Cat despre oamenii locului, cred ca m-ati considera subiectiva daca v-as spune ca sunt oameni mai intai de toate…asa ca ma opresc aici. 🙂
Un loc special, care mi-a patruns de mult in suflet si de care ma indragostesc si mai mult cu fiecare vizita pe care o fac, este statiunea Vatra Dornei.
Statiunea, supranumita si „Perla Bucovinwi” este situata in inima Carpatilor Orientali. Si nu degeaba a primit aceasta titulatura.
Vatra Dornei este considerata o statiune pentru toate varstele. Daca vrei sa-ti fortifici organismul prin ascensiunile montane sau prin sporturile de iarna, daca tot suntem in sezon, beneficiind in acelasi timp de privelisti incantatoare, ai gasit destinatia perfecta.
Poti alege sa faci o plimbare romantica cu telescaunul pana in varful Dealului Negru la altitudinea de 1300 m. Cand vei ajunge sus, vei intrezari o cabana minunata ce iti pune la dispozitie vin fiert, tuica fiarta si manacruri traditionale….nu o rata !
Pentru ca este orasul sporturilor albe, partiile de schi iti pun sangele in miscare prin diversitatea optiunilor: intreceri la sanius, coborari cu placa,cu schiurile sau cu snowmobilul, bulgareala … si multe altele. Un loc minunat , si romantic de altfel, este patinoarul din parcul statiunii. Acolo s-au infiripat multe povesti de dragoste, printr-o simpla strangere de mana intr-un decor de neimaginat.
In inima padurii, ca si varianta de agrement, vei gasi un loc destinat unui joc de paintball.
Desigur, daca te afli in statiune in perioada Serbarilor Zapezii, vei benefia de ingrediente, cum ar fi, muzica buna,dansuri traditionale, concursuri, distractie si bineinteles, zapada.
Daca vrei sa te odihnesti sau sa te refaci, aici vei gasi baze de tratament moderne, unele dintre cele mai bune din tara.
Sa nu uitam si de turismul ecumenic, care prin arhitectura si pictura manastirilor, te induca parca intr-o alta lume.
Si lista poate continua…ar fi mult mai multe de spus, dar e si mai frumos de descoperit. 🙂
Pentru o vacanta romantica in Romania recomand Sibiu si Sighisoara. Locuri incarcate de istorie, stradute mici si inguste numai bune pentru plimbari tarzii de mana, cafenele la tot pasul. In Sighisoare de exemplu poti sa te transformi intr-un personaj medieval alaturi de jumatatea ta, sa privesti zidurile cetatii si sa te simti ca un cavaler medieval care isi cauta domnita. La Sibiu, ne retragem la Podul Minciunilor, un loc retras si incarcat de legende. Romania este frumoasa, trebuie numai sa stim ce locuri sa vizitam.
Sovata este una din cele mai frumoase si pitoresti
statiuni balneo climaterice din Romania,unde mai in
gluma,mai in serios se spune ,,du-ma mama la Sovata
ca sa aflu cine este tata,,. splendita gradina impadurita ce inconjoara lacul Ursu este excelenta
pentru asa zisa cura de teren,iar apa lacului cu
apa sulfuroasa atrage turisti mai ales din tarile
nordice care mai tot timpul anului,indiferent de anotimp,imbracati sumar merg in drumetii pe colinele muntoase impadurile de un farmec deosebit
si datator de sanatate si bunadispozitie. Ferice de cei ce au norocul sa viziteze acest colt de rai al Romaniei apreciat de straini,dar foarte putin
vizitat in ultimul timp de romani.
Pingback: Tweets that mention Castiga un weekend romantic de Dragobete | Blog EXIMTUR -- Topsy.com
Destinaţie perfectă de vacanţă, mai ales pentru împătimiţii romanticii in Romania recomand,Sovata care este una din cele mai frumoase si pitoresti
statiuni balneo climaterice din Romania,splendita gradina impadurita ce inconjoara lacul Ursu este excelenta pentru asa zisa cura de teren,iar apa lacului cu apa sulfuroasa atrage turisti mai ales din toate tarile din Romania care mai tot timpul anului,indiferent de anotimpul care este imbracati sumar merg in drumetii pe colinele muntoase impadurile de un farmec deosebit
si datator de sanatate si bunadispozitie.
Spre rusinea mea,nu sunt prea multe locuri in tara pe care le-am vizitat…asa ca,din ceea ce am vizitat,mi se pare romantica marea-dar nu vara,invadata de turisti-iar din ceea ce nu am vizitat si mi-ar placea e SOVATA:))
Destinatia pe care o cataloghez ca fiind una romantica este,Brasovul,pe care am avut ocazia sa il vizitez si sa il strabat timp de 1 saptamana in perioada Craciunului 2010,alaturi de logodnicul meu.
Brasovul este orasul in care gasesti urme puternice ale istoriei combinate in cel mai frumos mod cu putinta cu modernismul zilelor prezente.
Brasovul este un oras frumos datorita arhitecturii sale pitoresti,datorita diferitelor resurse turistice antropice precum muzee,biserici,monumente,parcuri naturale,acestora adauganduli-se prietenia si caldura localnicilor dar si curatenia exemplara pe care o gasesti in oras.
Am avut ocazia sa vizitez orasul cu tot ce ofera acesta,inclusiv Poiana Brasov care este incantatoare si pot spune ca este un oras minunat si unicat.
Daca vizitezi Brasovul nu trebuie sa ratezi nimic din ceea ce ofera,mai ales bine cunoscuta Piata Sfatului,unde noi ne-am plimbat de multe ori in scurta vizita.
Este un loc romantic,frumos si unic,care se bucura de un numar mare de turisti dar si asa trebuie promovat intr-o masura mai mare pentru ca are ce oferi.
Unul din locurile minunate unde mi-ar placea sa merg este….Lacul Bodi, Mogosa, in apropiere de Baia Mare…pe timp de primavara. Cand te afli aici, ai impresia ca natura se spala pe ochi somnoroasa, pentru ca tocmai s-a trezit din somnul anotimpurilor reci. Putem observa de asemenea dansul balerinelor cu rochite in mii de forme sau minusculele furnicute, avand parte de un peisaj unde totul este parca insufletit…raze, zambete, iubire, flori….Regele luminii, acea uriasa minge de foc – soarele isi face loc printre crengile copacilor lasand padurea parca obosita, gata de culcare. Aceasta priveliste se poate vedea chiar si noaptea cand regina noptii – luna, urca pe tron, inconjurata de miile ei de slujitori, stelele. Privelistea este atat de frumoasa, de parca maini maiestre ar fi pictat-o intr-o frumoasa paleta de culori.
Cluj-Napoca -Comoara a Transilvaniei.Influentele culturale si-au pus amprenta de-a lungul istoriei si au adunat in aceasta cetate un tezaur pretios;monumente,vestigii,biserici si catedrale medievale,muzee,case memoriale si bijuterii arhitecturale.Transilvania se mandreste cuvalorineasemuite.In Cluj te simti ca la un urias spectacol cultural.Galerii de arta,de obiecte antice,expozitii de obiecte antice,targuri de carte si acorduri de jazz.Oamenii iti vorbesc molcom,melodios si te asculta rabdatorcand te vad nou prin preajma locurilor,dornici sa poata da o mana de ajutor vreunui turist ratacit.Clujul te imbie cu aerul medieval al stradutelor sale si te incita prin arhitectura constructiilor vechi,ce si-au pastrat frumusetea si astazi.Exista aici un respect desavarsit fata de trecutul lui istoric ,e poate spiritul potolit al ardeleanului care nu se grabeste sa intre in hora lumii.Nu degeaba Clujul a fost supranumit in Evul Mediu Orasul Comoara,datorita prosperitatii si a oamneilor de cultura cu care se mandrea in intreg tinutul.Da! in Cluj respiri istorie,arta si culturain cantitati uriase.Imprejurimile orasului iti infatiseaza o lume diferita,la fel de linistita,dar asupra careia troneaza natura cu toate frumusetile ei.Ajuns in Judetul Cluj ,trebuie neaparat sa colinzi si splendidele zone muntoase,care te vor incarca cu resurse de energie.Binenteles in topul acestor destinatii sunt;Cheile Turzii,Muntii Apuseni,Masivul Vladeasa,Baile Baita,,zona de lacuri Gilau-Tarnita-Belis-Fantanele,Padis si Cetatile Ponorului,cu reliefuri carstice unice in regiune.In mai multe dintre aceste locuri se practicazborul cu parapanta,mountainbike,sporturile nautice,aplinismul,precum si toata gama de sporturi de iarna.
O sa vorbesc despre un loc cunoscut si probabil promovat , deoarece am vazut foarte multi turisti romani si straini, acest loc este Orasul Cetate Sighisoara.
Este locul care impresioneaza prin design, cultura, traditionalism. Totul pare invaluit de istorie, civilizatie, poate un pic de magie a locului…!Este impresionant si gradul de cultura, civilizatie si respect al oamenilor locului, modul in care primesc si onoreaza turistii. Este un amestec de nou si vechi, o imbinare perfecta de vechi si modern, despartite de raul care strabate orasul.Te simti la fel de bine atat in partea istorica a orasului, locul unde parca ne transformam in personaje de istorie, ne simtim printi si printese, dar si in partea moderna, construita recent, unde esti intampinat si de modestie dar si de lux. Oamenii sunt senzationali, te fac sa te simti bine, prin caracterul lor te transforma dintr-o persoana agitata si stresata din Bucuresti, intr-o persoana calma, relaxata, care se poate bucura de tot ceea ce vede, de toate frumusetile acestui oras. Spatiile verzi, curatenia, locurile impadurite de la marginea orasului completeaza acest peisaj de basm, acest colt incarcat de istorie. Este locul unde te poti regasi, locul din care pleci incarcat de optimism, de istorie, de cultura, de civilizatie.
Cred ca argumentele sunt suficiente ca sa promovezi o astfel de zona turistica.
Cetate…..,istorie…,natura….., cultura…., civilizatie……..acesta este Orasul Sighisoara. Nu l-am vazut decat odata si imi doresc din tot sufletul sa pot sa revad zona cat mai curand.
Exista minuni…? Eu cred ca da! Una dintre minu ni se numeste Sighisoara!
Locuri romantice in Romania? Da,totul e sa cauti.. Unul dintre acestea este cu siuranta cabana Susai din Predeal.La doar jumatate de ora de mers pe munte, ti se ofera un colt de rai.Iar acum,iarna, totul e pregatit sa ai parte de cateva zile pline de zapada,liniste si aer curat.Pentru iubitorii de istorie,o alta posibilitate este si Rasnov,pentru a (re)vedea cetatea , bisericile, Cheile Râşnovului, peşterile: Râsnoavei si Valea Cetătii.Pentru printi si printese avem la indemana renumitele castele de pe Valea Prahovei care te introduc aproape sigur in lumea de basm.Iar daca toata lumea tanjeste dupa Paris in zilele astea,dar buzunarul nu ne sustine, avem la indemana „La Tour Eiffel de Roumanie”, o destinatie originala si ieftina( doar Slobozia noastra e mai aproape decat Franta 😉 )
Sighisoara
Stradutele inguste, casele viu colorate, fiecare colt al cetatii te arunca parca intr-un timp in care tu erai o printesa capricioasa iar partenerul tau, un frumos cavaler. Niciun indragostit nu trebuie sa rateze Sighisoara. Cetatea medievala este probabil locul cel mai potrivit in care sa-ti traiesti mai viu ca oricand povestea de dragoste.
Un loc foarte frumos si atragator este orasul SIBIU. O locatie romantica – cel putin pentru mine – din Sibiu care ar trebui promovata (ca tot veni vorba de Dragobete care este un obicei popular) este Muzeul Satului. Acesta se afla intr-un peisaj de vis din DUMBRAVA SIBIULUI care l-a făcut pe reputatul muzeolog olandez Bernet Kempers, încă din anul 1966, să numească muzeul sibian „cel mai frumos muzeu în aer liber din Europa” cu păduri răcoroase şi poieni însorite, străbătute de un râuleţ ce mişcă roţile morilor de apă, având în mijloc un lac de 6 ha, în care se oglindesc morile de vânt dobrogene şi construcţiile pescarilor din Delta Dunării şi pe care sunt expuse mori şi poduri plutitoare (la care se ajunge cu lotcile pescăreşti ancorate la debarcader). In concluzie, acesta este cel mai mare – ca teritoriu, mai bogat – ca patrimoniu şi mai original – în concepţia tematică, muzeu în aer liber din România şi printre cele mai reprezentative instituţii de acest gen din Europa.
Bodrogeni…injud. Alba…e superba zona…peisajsuperb, munte, aer curat si o pensiunece-ti ofera traditie 😛
Pingback: Castiga un weekend romantic de Dragobete la Sovata | Concursuri online
Pingback: Castiga un weekend romantic de Dragobete la Sovata « Concursuri Online
Un loc minunat, adevarat colt de rai,orasul Campulung Moldovenesc,situat intr-o zona pitoreasca, pe valea raului Moldova, la poalele muntelui Rarau (621m altititudine), la 70 Km de Suceava. Prima atestare documentara are ca data anul 1411. Aerul ozonat si racoros, ca si decorul montan, ii confera si atributele unei agreabile statiuni climaterice.
Orasul este un punct de plecare in excursii spre muntii Rarau, ale caror culmi sunt dominate de Pietrele Doamnei (1651 m), grup de stanci constituind un frumos monument al naturii. In Rarau cazarea se poate face la hotelul Rarau (1541 m alt.), accesibil pe mai multe itinerare:
– Campulung Moldovenesc – Cartierul Izvorul Alb – Poiana Sihastriei – Hotel Rarau (cca 4-5 ore pe jos), accesibil si auto.
– Campulung Moldovenes – versantul Nordic al muntelui Bodea – Poiana Sihastriei – Hotel Rarau (cca 4 ore pe jos).
– Campulung Moldovenesc – paraul Mesteacan – Munceii Insirati – Hotel Rarau (cca. 5-6 ore pe jos).
Aici este locul unde Dumnezeu iti mangaie fruntea pentru a prinde puterea lui Fat-Frumos, sau sa te simti Ileana Cosanzeana de pe taramul celalalt unde au disparut zmeii cei rai si au ramas tot cei mai frumos!
In Maramures timpul s-a oprit in loc, aerul refuza sa se lase otravit de fumul furnalelor, apele sunt de clestar, iar padurile, catedrale in care omul isi sfinteste juramintele. Localnicii rad de moarte, sunt prieteni cu soarele, isi pun comorile in lazile de zestre, iar duminica le poarta la intalnirea cu Dumnezeu!
Imi place Iasiul. Este ca si cum as pasi in urma lui Eminescu sa vad cu cine se intalneste, pe cine iubeste! Este ca si cum as dezmierda pisicile lui Creanga si as manca „poale’n brau” la masa lui!
Exista multe locuri in lume ce te atrag insa atunci cand vine vorba de romantism voi alege Brasovul fara ezitare. Nu are cum sa nu te cucereasca : strazi inguste ce isi pastreaza parfmul vechi, de odinioara, cladirile ce iti vorbesc neincetat despre toti tinerii ce i-au calcat interioarele, inima orasului – Piata Sfatului- plina de porumbei ce vor citi in ochii tai trairi de neuitat. Din pacate 500 de caractere nu vor exprima niciodata sentimental de neuitat pe care il vei avea in momentul vizitarii acestui loc romantic si deopotriva unic in Romania.
Tinut legendar al norduluitarii, Maramuresul atrage imediat atentia calatorului prin bogatia culturala a stului. De altfel, despre oamenii locului, prea modesti ca sa se laude singuri, se spune ca sunt cei mai de seama pastratori ai traditiilor seculare, urmasi demni ai dacilor. in satul maramuresean ai toate sansele sa intalnesti inca portul popular autentic , in orice moment al zilei.
Oricine a auzit de „Cimitirul vesel” de la Sapanta, de bisericile de lemn sau de frumusetea si salbaticia Muntilor Gutai.
Ca sa-i intelegi mai bine pe tarani trebuie sa mergi la unicul cimitir din Romania unde poti citi epitafuri de genul” Aici zac eu si privesti tu.Mai bine zaceai tu si priveam eu.”.” Cimitirul vesel” de la Sapanta reprezinta, de fapt, modul cu totul special al localnicilor de a trece peste incercarile vietii.
Vacantele mele…amintirile mele…visele mele…clipele mele…serile mele…noptile mele…doar ale mele…amintirile mele… Nu vazusem Dunarea pana acum trei ani. Era ceva ce-mi puteam doar imagina. Nu stiam cum arata Delta. Nu vazusem pescari indragostiti de apa lor. Indragostiti de serile petrecute in luntrile lor. Pierdusem atatea si atatea lucruri! Dorinta mi s-a implinit. In cele din urma am ajuns acolo, in locul acela mirific, in locul acela ingreunat de o incarcatura emotionala pe care fiecare o aduce si o lasa acolo ca pe o ofranda Dunarii. E atata suflet si atata lumina! E atata apa si atata dragoste! E atata liniste si atata candoare! Si ca de fiecare data, am incercat sa-mi imprim in suflet un miros, o aroma, un sunet, un fosnet, orice care sa-mi aduca aminte de Dunare si de Delta. Nimic nu puteam pastra! Erau atat de multe! Nimic nu puteam inchide in mine! Erau atat de puternice! Nimic nu puteam lua cu mine! Erau atat de pretioase! Nimic nu puteam fura cu mintea mea! Nu puteam pleca de acolo fara ceva! Trebuia ca, in jurnalul sufletului meu, ceva sa-mi aminteasca de locurile acelea. Si a aparut el! Pescarul! Omul locurilor, cel care s-a nascut odata cu apa, cel care respira nuferi, cel care stie sa taca atunci cand Dunarea vorbeste, cel care stie sa ingenuncheze atunci cand ea i-o cere! Erau doar el, Dunarea si barca… Dunarea langa el, in barca. Doi indragostiti, pe o luntre gaurita special pentru ca apa sa-l poata iubi. Si pentru ca dragostea trebuia sa-l inconjoare de mai multe ori, tacut, ii facea loc sa intre din nou. Atata dragoste…atata liniste…atata candoare…atata apa…atata dragoste…
P.S. Locul minunat se numeste Murighiol si este un colt de rai binecuvantat de Dumnezeu.
Imi place foarte mult Sovata si as recomanda-o tuturor in primul rand pentru ca sunt studenta la medicina si prezinta un real loc medical,renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Aluniş (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Roşu, Mierlei şi Şerpilor, cu ape clorurate (cu concentraţie mare – de la 40 la 250 gr/litru) şi sodice, prezentînd fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată, apa caldă fiind protejată de un strat de apă proaspată provenită din râuleţe, care nu se amestecă cu apă sarată, ci se menţine la suprafată, acţionînd ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime), cel mai mare lac heliotermal, să varieze între 10-20°C la suprafaţă, 30-40°C la adâncimea de 1 m şi 40-60°C la adâncimea de 1,5 m.
Staţiunea este indicată pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienţă ovariană, cervicită cronică, metrosalpingită cronică, sterilitate) dar şi pentru afectiuni degenerative, inflamatorii şi reumatismale (spondiloză cervicală, dorsală şi lombară, artroză, poliartroză, dureri articulare, tendinite, tendimiozită, poliartrită scapulohumerală), stări posttraumatismale (dupa operaţii vindecate la articulaţii, muşchi, oase, dupa luxaţii şi entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze uşoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoză).
Oameni buni,Maramuresul este un „trebuie” cand vine vorba de vizitat. Atmosfera si calmul oamenilor va garanteaza o mini-vacanta extrem de placuta.
Sa vorbim despre Danubius Resort and Spa Sovata.
Am fost acolo de multe ori,am dormit intotdeauna la hotelul Sovata.De ce?Avand ocazia de prima data sa nimeresc acest hotel in Sovata, nici n-am mai incercat sa ma cazez in alt loc.Nu infloresc cu nimic acest enunt.Totul este la superlativ:incepand cu baza spa pentru care merg acolo:bazinele cu apa sarata si cel cu apa normala ca sa te racoresti,steamul pe care ultima data nu l-am folosit deoarece se lucra la noul spa, saunele,atmosfera de la baza spa, masajele Dolce Vita si impachetarile cu miere si ulei de trandafir pe care le ador,portia de rata cu varza,medalionul de rata,clatitele cu mac, prajitura Somloi,vinurile Tokayi,prosoapele pufoase din camera,privelistea lacului Ursu daca nimeresti camera spre lac,ospitalitatea celor de la receptie, cu toate ca se vorbeste foarte mult ungureste,plimbarile de duminica in jurul lacului,toate acestea m-au determinat sa ador acest hotel si sa-mi doresc intotdeauna sa revin cu drag.Am petrecut chiar si un revelion acolo care a iesit foarte bine.Imi doresc sa ajung cat mai repede acolo sa incerc noua baza spa care am inteles ca este gata si are dotari mult mai bune.
Ar trebui ca multe locuri din Romania sa fie la fel,astfel turismul s-ar putea numi turism.Mult succes in continuare pe acelasi traseu!
Sibiul este destinatia mea favorita.Are tot ce-i trebuie unui oras care sa reprezinte cu mindrie Romania in lume.Pentru ca am facut facultatea acolo,am stat in multe pensiuni cu aer modern sau medieval,toate ornate in exces cu multe flori.In facultate am avut o singura restanta si inchipuiti-va ca m-am bucurat ca sunt obligata sa mai fac un drum in plus la Sibiu.
Campul vizual din punct de vedere anatomic ar fi prea mic,dar amintirea mereu incapatoare si vesnica pentru a pastra ceea ce am vazut.As fi putut folosi mii de expresii citate din carti,dar nu am sa o fac,rezumand totul la o parte din rai:Stanca Baba Caia,are o inaltime de 7 metri fiind unica pe tot traseul Dunarii,fiind denumita Craiasa singuratica a Dunarii.Am vazut multe locuri in viata,insa acolo am regasit uniunea dintre cer si pamant:sufletul uman.Este in zona Coronini-Moldova Noua…Gasesti liniste,inainte de a gasi ceva spectaculos,gasesti frumos,inainte de a gasi minuni ale lumii,te regasesti pe tine,inainte de a te fi cautat candva.Realizezi ajungand acolo ca iti iubesti tara nu uitandu-te la televizor,nu umbland pe strazi,sau alergand dupa reduceri la mall.Dunarea este marele neant care ti-ar inghiti gandurile negre de te-ai uita o secunda la ea. Muntii te-ar face sa iti dai seama ca lumea-i prea mica pentru o natura atat de inaltatoare.Nu veti gasi una dintre cele 7 minuni ale lumii,vei gasi doar un colt de rai….Incercati!
Eu cred ca o destinatie romantica specifica indragostitilor ar fi Transfagarasanul,unde consider ca pe culmile muntelui iti poti exprima cu sinceritate adevarata dragoste…in general se zice ca natura ne inspira…cred ca acest loc ar fi minunat pentru un adevarat cuplu:X merita vizitat…asa cum m-a fermecat pe mine asa va va fermeca si pe voi:X
Un loc placut pentru cei indragostiti ar fi in Oradea la Felix, cunoscut de multe persoane. Aici este un cuibusor unde te poti relaxa si simtii bine, dar toate aceste lucruri nu le poti face fara persoana iubita, fara fiinta draga tie. Pentru cei care nu au vizitat acest loc pana acum, va sfatuiesc sa incercati!!!
Delta Dunarii …
Luminile se oglindesc in apa Dunarii. Barci intarziate prin canale mai sparg din cand in cand linistea noptii. Un pescar se intoarce acasa dupa o zi lunga de munca. Cu navoadele stranse el merge trist. Abia cand femeia ii deschide usa, in lumina din prag se vede un zambet cald. Ajunsese acasa. Delta, salbatica si capricioasa si… atat de romantica…:)
Cand iubesti totul pare sa fie mai usor, chiar si cucerirea unui munte. Si ce poate fi mai frumos decat sa admiri un apus de soare in Vladeasa, la un pahar de vin fiert si in bratele celui care iti da in fiecare zi un motiv de a zambi!Vladeasa, departe de agitatia orasului, ofera iubitorilor de munte si celor care iubesc o oaza de liniste si relaxare, intr-un cadru natural deosebit ce iti umple inima de liniste ! Si ce poate fi mai frumos decat sa te bucuri de toate acestea mana in mana cu cel care iti face fiecare zi mai frumoasa, prin simplitatea sa si pasiunea pentru frumos? Pentru ca iubirea inseamna daruire…
nu am fost niciodata…nu am reusit sa ajung….in Maramures…am inteles de la prieteni ca acolo este un colt de rai…de la oamenii care te primesc cu cea mai mare dragoste pana la locuri uimitoare;cel mai bine e ca aici s-au pastrat traditii pe care bunicii si strabunicii nostri le tineau cu sfintenie…
Dar de ce sa vizitam Maramuresul? Are un nume asa plictisitor 😐 Oricum acolo gasim vechime…si nu se potriveste cu moda…nu e cool…Doar nu e Ibiza, Dubai sau Insulele Hawai 🙁 …
De ce sa fim snobi? In spatele fiecarui nume simplu se ascunde o multime de semnificatii. Deci acest cuvant de unde vine? Ce ascunde el? Hai in Maramures sa vedem! 😛
Servus.
Pentru a va scuti de cliseurile romantice, eu va voi scrie despre eterna si simpla …Vama Veche! Ce poate fi mai romantic decat o plimbare nocturna, in mijlocul noptii, printre barcile uitate de vara trecuta? Sau de fumul unei tigari care se risipeste usor la briza marii care iti ingheata respiratia? Sau de fundul unei sticle de vin care intra, usor, usor, in nisipul aproape inghetat??
Ce sentimente fierbinti? Doar apa rece ca gheata! Ce imbatat cu sentimente? O bere rece, infundata in nisip.
Romantismul se traieste,doar daca stii sa il creezi si sa te bucuri de el oriunde in lume.E nevoie doar de doi oameni care se iubesc si un loc mirific…Azi,mi-am amintit de Gradina Zmeilor din judetul Salaj…cand am zarit prima data acel loc am crezut ca o parte din Grecia se mutase la noi in Romania.Pustiul si frumos se imbina atat de bine incat nu mai e vorba despre romantism ci despre perfectiunea unor clipe.Spre surprinderea mea,locul nu este promovat la justa lui valoare,ajungand acolo doar cine este intradevar pasionat de descoperirea unor locuri binecuvantate de mana Lui Dumnezeu.Oamenii sunt foarte ospitalieri deschizandu-ti curiozitatea prin legendele lor auzite din batrani.Iti dai seama ajungand acolo ca pentru cateva momente poti uita ca tot acel peisaj mirific se gaseste defapt in Romania,tara tarata ani de-a randul in mizerie,tara unde oamenii cred ca nimic bun nu mai e de vazut si de facut…Incercati sa descoperiti si o alta parte a tarii si veti descoperi ca nu-i totul pierdut si veti avea o noua fotogrfie la albumul calatoriilor dumnevoastra.
Pingback: Vacanta Romantica in Sinaia | Prin Arad
Am pus un material scurt pe blog http://www.prinarad.info/vacanta-romantica-in-sinaia
Chiar daca locuiesc pe Valea Prahovei, locatia despre care o sa vorbesc se afla in judetul Sibiu, mai exact in Dumbrava Sibiului. Este vorba despre Muzeul Astra, un muzeu „al satului”, ce prezinta vizitatorilor sai numeroase locuinte taranesti, din toate regiunile tarii. Bineinteles, poate o astfel de locatie nu pare atat de romantica la prima vedere, insa notiunea de romantic este una subiectiva, iar pentru mine, ea reprezinta mai ales o stare de bine, impartasita si datorata sufletului pereche. Din punctul meu de vedere, am simtit aceasta liniste plimbandu-ma printre casutele batranesti impreuna cu iubitul meu, admirand in liniste interioarele decorate atat de autentic incat ne-am simtit ca niste calatori in timp, si stand la umbra unei salcii langa lacul cristalin. Da, Muzeul Astra este un muzeu complex, ce nu numai expune obiecte, ci ofera o experienta unica, de apartenenta la lumea pe care incearca sa o redea.
Locuintele sunt asezate ca intr-un sat taranesc, avand propria bisericuta de lemn, propriile gospodarii, propriile surse de energie: mori de vant si de apa. Cele 3 lacuri ofera peisaje superbe, la malurile lor fiind amplasate bancute ce ii indeamna pe vizitatori sa se aseze, sa citeasca o carte, si sa uite o clipa de necazurile zilnice. Insa cel mai mult ne-au placut morile de vant, niste uriasi intelepti ce se miscau lent in briza calda de vara. Langa acesti uriasi ne-am asezat in iarba si am admirat in liniste peisajul rupt dintr-un alt timp, gandindu-ne cu melancolie la vremurile in care toate exponatele erau locuite de familii vesele si pline de viata.
Desi frumusetea acestui loc ne-a uimit, nu am putut sa nu observam ca ii lipseste promovarea. Sincer vorbind, nu am auzit de Muzeul Aurora inainte de a ajunge in Sibiu, si simpla curiozitate ne-a impins sa il vizitam. Sunt insa sigura de faptul ca nu toti turistii procedeaza ca noi, si din aceasta cauza pierd o experienta ce merita traita. Oamenii ar trebui sa stie de existenta unor astfel de locuri, linistite si rupte de lumea exterioara, pentru a le putea aprecia la adevarata lor valoare. De asemenea, avand mai multi turisti, muzeul ar avea mai multe utilitati pentru acestia, si de asemenea isi va putea extinde portofoliul de exponate.
Vă voi povesti despre un loc, cu totul şi cu totul special. Se află în semeţii munţi Bucegi la o altitudine de 2291 metri. Este Crucea Eroilor Neamului, un simbol al României.
Stiţi cu toţii despre ce vorbesc, e crucea aia mică pe care o vedeţi când treceţi pe Valea Prahovei .
De fapt ea nu este deloc mică, ba mai mult, la vremea când a fost construită era cea mai înaltă construcţie din lume de acest fel, aflată la o altitudine aşa mare.
Văzând-o, ţi se trezeşte un sentiment unic de mândrie amestecat cu o nota de respect pentru înaintaşii noştrii care au muncit la această construcţie colosală pentru acele timpuri 1926-1928.
Dacă ai noroc şi prinzi cer senin, albastru precum o petală de miozot, la picioarele tale „răsare” staţiunea Buşteni, un pic mai încolo Sinaia, ceva mai în stânga Azuga, toate fiind de dimensiunea unei palme, iar oriunde te uiţi zăreşti munţi înalţi falnici, impunători, aşa cum este şi România la capitolul frumuseţe . Nu cred că este o senzatie mai potrivită care să descrie expresia” in al nouălea cer”..mă simţeam stăpână peste tot ce era în faţa mea iar în minte gândeam ” Doamne, ce ţară minunată mi-ai dăruit!”
Acest loc ar trebui promovat mai intens, deoarece în opinia mea nu există deloc surse de informare despre acest monument extraordinar. Doar cu o telecabină si niste masini de teren ale unor localnici, nu este suficient, pentru a zice ” Gata, acest obiectiv trebuie exploatat turistic”
Pentru toti romanticii, iubitorii de natura si ai sporturilor de iarna recomand Pensiunea Nea Stefan. Situata in localitatea Moeciu de Sus, inconjurata de muntii Bucegi si muntii Piatra Craiului, in mijocul unui peisaj foarte frumos, pensiunea ofera un sejur de neuitat avand foarte multe facilitati, manacare ca la mama acasa, natura superba, muntii, aerul curat, relaxare, drumetii, multe atractii naturale (culoarul Dambovicioarei, Zarnesti – Plaiul Foii, Pestera Liliecilor), culturale, istorice (Castelul Bran, Cetatea medievala de la Rasnov, etc). In perioada iernii se poate practica ski, snowbording pe partiile din apropierea pensiunii.
Calitatea serviciilor oferite, preocuparea permanenta pentru confortul si buna dispozitie a oaspetilor, petrecerea unui weekend de neuitat.
O destinatie romantica este satul de vacanta Arieseni – Vartop un loc departe de rutina orasului, la munte intr-un peisaj de basm, unde buna dispozitie este la ea acasa, peisajul de iarna extraordinar care te va cuceri din primul moment, relaxare, aer curat, munte, zapada. Zona ofera mai multe obiective turistice deosebite cum ar fi: Ghetarul de la Scarisoara , Pestera lui Ionel, Valea ruginoasa, Cascada Vartop si splendidul ghetar de la Vartop. Calitatea serviiclor oferite de cazare, masa, pret, mancare ca la mama acasa, o destinatie pe care o recomand pentru iubitorii sporturilor de iarna, cat si pentru iubitorii de natura.
Incep prin a scrie ca un loc minunat si care nu este suficient de promovat este Cheile Bicazului,o zona pe care eu o consider una din cele mai atragatoare zone turistice ale tarii si unde m-as duce ori de cate ori as avea ocazia.
Am avut ocazia sa vizitez aceasta zona in banchetul de la sfarsitul clasei a 12-a,iar dupa 3-4 ani s-a ivit din nou aceasta ocazie.
A doua oara a inceput prin faptul k ma uitam la o poza pe calculator de la Cheile Bicazului cand a venit prietenul meu acasa. Prin simpla poza a ramas impresionat si m-a intrebat unde este aceasta zona pentru ca el cutreierease toate Romania dar nu a avut ocazia de a vedea acest loc superb,i-am zis k e poza de la Cheile Bicazului si a zis diseara plecam,si asa a fost.
In drumul spre aceasta zona am vizitat multe locuri impresionante incepand de la manastirile din zona Moldovei,(Agapia,Neamt,Varatec,Voronet,Casa Memoriala a Lui Ion Creanga,Lacul Bicaz,Lacul Rosu) si intr-un final am ajuns la superba zona Cheile Bicazului,tot drumul fiind format din serpentine ametitoare.
Pe parcursul serpentinelor din Chei exista casute cu suveniruri,produse lucrate de artizanii romani si cei maghiari din zona.
Ne-am cazat la o casuta de lemn care era situata intre munti si Lacul Rosu,o priveliste unde aveai senzatia ca peisajul te fura.
Imprejurimile lacului au o fauna si o flora foarte bogata, predomina padurile de conifere in amestec cu alunul, salcia de munte,iar pe versantii din preajma cresc bradul alb, paltinul si plopul de munte iar dintre animale vietuiesc rasul, capra neagra ,lupi, cerbi mistreti.
Inchei prin a spune ca recomand tuturor sa viziteze aceasta zona makar odata.
eu si sotia mea suntem impatimiti ai turismului iar tara noastra abunda efectiv in locatii si zone magice…una dintre ele este Sf. Gheorghe (Tulcea), o asezare cu doar 900 de locuitori, cu salcii plangatoare, cu strazi acoperite de nisip si nu de asfalt, pana acu’ 4-5 ani nu era nicio masina inmatriculata, acu’ sunt cateva…plaja inca salbatica, cu smocuri de iarba crescute la dictarea naturii, cu pescarusi nervosi si albatrosi hulpavi, inca cu lipsa totala a langosilor/manelelor/porumbilor fierti…la impreunarea Dunarii cu marea se produc niste triunghiuri mirifice oglindite in apa, bicolore, ..Dunarea fiind mai nervoasa, marea mai statica…nu ratati acest fenomen, e iubirea naturii in salbaticie, e dragostea celor 2 ape fara interventia salupelor si a sky jeturilor…f aproape e o rezervatie naturala senzationala..pe langa fauna fantastica a Deltei nu ratati nuferii albi dar si galbeni, un barcagiu musai experimentat va poate duce la 20 m de cuiburile pelicanilor creti…un soi extrem de rar si doar aici intalnit…si savurati mancarea traditionala si extrem de diversa si de bine realizata a produselor din peste..renuntati va rog la mici,saorme si omlete…compensati cu..storceag, plachie, bors, chiftelute, snitele, sarmalute, musaca si ardei umpluti..totul, dar absolut totul din peste, evident…succes tuturor!
Felicitari, Cezar!
Romania? Este o tara extraordinar de frumoasa, atat de frumoasa incat mi-e greu sa aleg o singura destinatie.
Un colt salbatic de natura, o cabana in varf de munte, un sat in care se pastreaza mestesuguri si traditii vechi de sute de ani, un peisaj naucitor ca Valea Cerbului vazuta de la cabana Omu dimineata, rasaritul de soare de pe plaja sau luna sangerie si spuma marii, un sat de pescari din Delta sau sisturile verzi de-o seama cu Pamantul din Dobrogea…
Cred ca ceea ce face locul sa ti se para frumos, sau unic, este cel alaturi de care esti. Cel mai frumos loc din lume nu face cat o poveste de dragoste, dar puse impreuna dau ceva unic, ce-ti ramane peste ani. Pana la urma, frumusetea e un concept romantic, de la Shakespeare incoace, orice ar spune clasicii.
Pingback: Castiga un weekend romantic de Dragobete la Sovata « Concursuri Online
Revin an de an in locurile care l-au inspirat pe Eminescu in romanticele sale poezii. Tot pe aici a copilarit si Creanga, iar padurea, Ozana, oamenii par a fi desprinsi din povestile sale. Da, zona Agapia – Varatec este locul in care linistea este suprema. Doar sopotul maicutelor si-al frunzelor se mai aude.
Una din cele mai frumoase destinatii de vacanta din Romania este zona Moeciu-Bran, unde revin de fiecre data cu placere, si imi reincarc bateriile dupa o saptamana de agitatie urbana.Peisajul montan este absolut freeric, in special iarna.
Un loc deosebit, interesant si ideal de vizitat primavara il reprezinta Vulcanii Noroiosi, din zona Buzaului. Eruptiile de gaze fac ca la suprafata sa aiba loc un spectacol impresionant si anume scurgeri de apa si namol, asa numitele „bolboroseli”, care pot fi vazute din numeroasele cratere formate.
Vara, toamna si iarna acest fenomen nu este atat intens sau lipseste cu desavarsire, datorita solului uscat. Paclele Mari, Paclele mici si Vulcanii de la Beciu reprezinta valori inestimabile ale Romaniei, care, din pacate nu sunt deloc promovate, sau sunt foarte putin. Zona nu este departe de Buzau, in apropierea localitatii Berca. De aici, drumul este asfaltat si sunt multe indicatoare care te ghideaza spre cele 3 obiective: Paclele Mari, Paclele Mici si Vulcanii de la Beciu.
Doar la Paclele Mici se poate ajunge cu masina. La Paclele Mari, exista o parcare mare, acolo se lasa masina, si se mai parcurge pe jos aproximativ 1 km. Nu e mult de mers, mai ales ca se si vede din josul dealului. Iar pentru cei care iubesc mersul pe jos, drumul forestier pana la vulcanii de la Beciu parcurge cam intr-o ora de plimbare, lejera, incluzand aici si timpul pentru poze . Spre deosebire de Paclele Mari si Mici, Vulcanii de la Beciu emana si un miros interesant de gaze.
Noi am fost la cei 3 vulcani la inceputul lunii mai 2010, vremea a tinut cu noi, a fost soare si destul de caldut si am putut vedea astfel felul agresiv in care se manifesta vulcanii, in toata splendoarea lor.
Pingback: Mie imi place Romania! « Brambureala de jos
Cu siguranta sunt multe locuri frumoase pe meleagurile Romaniei, insa pentru mine cea mai frumoasa regiune din toate este si va ramane zona Maramures-Bucovina. Cu munti nu prea inalti dar o iarba intotdeauna verde, un loc incarcat de traditie si obiceiuri stravechi, un loc in care inima ti se umple de bucurie la vederea simplitatii.
Unul din locurile care mi-au ramas in minte si m-au impresionat este Valea Vaserului,MM.O zona deosebit de frumoasa si din pacate putin vizitata.
Am ramas placut surprinsa de faptul ca inca traditiile se pastreaza in aceasta zona.Accesul spre Valea Vaser,din Vişeu de Sus,se face doar cu un mijloc de transport,pitoresc de-a dreptul,Mocăniţa, un tren cu aburi.Te intorci putin in timp,unde nu exista semnal la telefon,dar nici griji ci doar relaxare si buna dispozitie.Tot aici te poti intalni cu ursul,poti vizita biserica,padurile.E un peisaj superb si merita vazut.
Statiunea Sovata este o adevarata oaza de relaxare si romantism ce ar trebui promovata mai intens pentru a atrage turisti.Are foarte multe de oferit, este celebra pentru: Lacul Ursu( lacul heliotermal unic in Europa), plimbarile de neuitat in padurea de foioase din jurul acestuia, relaxarea pe o tereasa (de ex: de pe terasa Restaurantului Ciuperca, ai cea mai frumoasa panorama a lacului) ce ne ofera privelisti mirifice.Plimbarile pe stradutele inguste sunt o adevarata desfatare.Vilele chiar daca sunt vechi,renovate si modernizate raman deosebite prin culoarea si arhitectura austriaca clasica, iar magazinele de suveniruri sunt foarte atractive.Sovata este si va ramane statiunea mea de suflet.
Sa-ti povestesc despre ceva…sa-ti descriu ceva?hai mai bine sa vedem daca iti voi trezi pentru cateva secunde curiozitatea sa pasesti pe alte meleaguri romanesti neatinse inca de mizeria cotidiana.Cheile Orzei,Bucegi…Liniste,natura in plina viata,si cel mai important un aer cum rar mai poti respira in aglomeratia sufocanta a orasului.Sunt situate la sud de lacul Scropoasa,fiind considerate cele mai inguste si salbatice chei din valea Ialomitei.Lacul ce-i este vecin locului e precum o laguna albastra ce dainueste acolo de ani buni…Se spune ca daca arunci o piatra si iti pui o dorinta,iar cercurile formate sunt mici si dese,dorinta se indeplini…Sincer…Romantismul in acel loc nu are legatura cu declaratiile de dragoste,e doar privire si sentiment.
Romania este o tara frumoasa, cu multe locuri deosebite si peisaje de vis…Este greu sa alegi un loc anume…toate au frumusetea lor si doza lor de romantism….
As alege lacul Beliș-Fântânele, un lac artificial de acumulare din Munții Gilăului, județul Cluj. Un loc linistit in care poti sa te relaxezi,sa uiti de toate grijile cotidiene….
A fost amenajat în perioada 1970-1974 cu scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald. Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.
Lacul Beliș-Fântânele este situat în vestul județului Cluj, în partea nordică a munților Apuseni, la confluența dintre munții Gilăului (est), munții Vlădeasa (vest) și Muntele Mare (sud).
În perioada 1970-1974 locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se strămute pe actualul amplasament al satului. Cătune, precum Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos, sunt acum de domeniul amintirii și doar în verile foarte secetoase, când nivelul apei lacului scade foarte mult, se pot vedea ruinele caselor abandonate de moți, cele mai celebre fiind ruinele fostei biserici din Giurcuța de Jos.
am pasit printre munti pe carari sinuoase,inspirand adanc miros de brad in plamanii deschisi spre aerul de munte si am pornit spre aventura asteptand ca muntele sa-si arate comorile ascunse printre brazi in creeri de munti!drumul afost lung si se parea ca drumul forestier nu are sfarsit dar ne ducea ca un autentic ghid spre o surpinzatoare detinatie!drumul s-a sfarsit un pod suspendat se legan ainvitandu-ne nu la dans ci in explorare,salbaticia era in jur si ne tinea in brate ca o mama adoptiva!urcusul a devenit o poteca abrupta si sinuoasa !si deodat manastirea crasna s-a arata ca spatiul lui dzeu oferit omului si sufletului sau in mijlocul pustietatii!
Era acum sapte ani, o dimineata calda de iunie. M-am urcat in autocar fara sa stiu exact ce ma asteapta. A fost ziua care mi-a schimbat destinul. A fost ziua in care mi-am cunoscut stramosii.
Drumul ma poarta pana la zidurile unei cetati. Este chiar Sarmizegetusa Regia! Cetatea care a suferit cele mai mari distrugeri in timpul razboiului din 105-106! Dupa un scurt moment de reculegere, pornim prin padure. Trunchiurile copacilor nu mai sunt noduroase si intortocheate ca cele de la Blidaru ci drepte, ca niste coloane infinite! Adevarati strajeri ai unei comori, inca nestiute. Descopar o portiune din drumul pavat ce ducea catre incinta sacra, piatra langa piatra, taiate parca in linie. La un moment dat, voalurile verzi ale padurii se dau la o parte intr-un mod misterios, deschizand un luminis! Suntem in zona sacra a Sarmizegetusei!
Pentru cateva momente mi s-a taiat respiratia! Este de o frumusete inimaginabila iar sentimentul pe care il ai cand privesti templele pentru prina data este de nedescris. Asa realizezi cat de avansati erau dacii, ce insemna credinta altadata si, mai ales, ce au lasat ei mostenire. Locul tace, este acolo de la inceputul veacurilor si, cu toate astea, te indeamna sa-i asculti povestea! Sunt vii inca, asa cum au fost odata! Dacii mandri, semeti, cu privirea agera, pasul hotarat. Dacii liberi gata oricand sa se jerfeasca pentru credinta, neamul si pamantul lor.
Templele, migalos construite sunt dedicate zeitatilor in care credeau: Panteonul, cel mai mare dintre temple, realizat din blocuri de andezit si stalpi de lemn este pozitionat in centrul zonei si dedicat Triadei Divine. Templul era folosit ca si obiectiv astronomic, cu care dacii puteau afla zilele saptamanii, anii dar si cele mai importante evenimente astronomice.
Cadranul solar, un cerc de andezit alcatuit din zece raze era folosit drept obiectiv astrologic dar si ca altar de sacrificiu. Celelate temple, toate in forma de patrulater se intind in toata zona sacra. Unul singur se diferentiaza de celelalte, Tempul dedicat zeitatii selenare, realizat sub forma unui singur cerc.
O zi intreaga de as fi petrecut aici. Fiecare templu are o alta intrebuintare, fiecare bloc de andezit a fost taiat meticulos. Stalpii de lemn care alcatuiesc Panteonul cu siguranta nu sunt aceiasi de acum 2000 de ani insa dispunerea lor ne ajuta sa ne facem o idee despre cum era construit templul in vremea lui Decebal.
Aici s-a dus una dintre cele mai grele batalii ale istoriei noastre. Aici au murit deopotriva barbati, femei, batrani si copii. Aici au murit si ostasi romani, incercand sa intre in inima dacilor. Aici, intr-o noapte crancena, s-a scris destinul acestui neam. Cu fiecare pas pe care il asterni in aceste locuri, franturi din istorie ti se dezvaluie. Aici este casa noastra, a tuturor celor care simtim ca suntem fii de daci.
Tot aici s-au scris legende. In locurile astea a curs sangele strabunilor nostri. Aici, fiecare frunza, piatra, fiecare fir de tarana vorbeste! Ascultati-le! Si faceti din toate, cronica sfanta a dacilor!
Sa pasim in inima Sarmizegetusei Regia! Templele, migalos construite sunt dedicate zeitatilor in care credeau: Panteonul, cel mai mare dintre temple, dedicat Triadei Divine, Cadranul solar asteapta sa le descoperi povestile.
Aici s-a dus una dintre cele mai grele batalii ale istoriei noastre. Aici s-a scris destinul acestui neam. Cu fiecare pas, franturi din istorie ti se dezvaluie. Tot aici s-au scris legende. In locurile astea a curs sangele strabunilor nostri. Aici, fiecare frunza, piatra, tarana vorbesc! Ascultati-le!
La 65 de km de Iasi, intr-o padure ce aminteste de basmele copilariei se afla un castel. Fara porti din fier forjat, fara majordomi la intrare. E un castel care aminteste de prigoana asupra acestui popor. E castelul Sturdza de la Miclauseni!
Iti taie rasuflarea. Fiecare turn, fiecare fereastra, ascunde o poveste. Fiecare usa inchisa, inchide dincolo de ea, o sala de bal, plina cu printi, printese, rochii scumpe, biblioteci imense si carti vechi. Ar fi frumos sa le vedem aievea, nu-i asa? Ar fi frumos sa pasim intr-o lume care, desi nu e departe de zilele noastre, e demult uitata!
in 1985 am fost la predeal ,a fost ff frumos ,mergeam de acolo cu trenul pana la sinaia ,de acolo am facut excursie pe trasfagarasan .mi-a placut ff mult .merita vazut!
Am avut şansa de a vizita, împreună cu familia mea, multe locuri deosebite din ţară şi din Europa. Unul ni s-a părut cu totul excepţional. În circuitul de acum 4-5 veri, am călcat şi şoselele judeţului Mehedinţi. Pentru prima dată în aceast colţ al tării, eram absolut fascinaţi de relief. Nimic din ce-am văzut anterior nu se compară cu particularităţile regiunii. Privirea nu ne era deloc obişnuită cu ceea ce descopeream aici: formaţiuni carstice – aveam să aflu mai târziu, documentându-mă – unicat în ţară! Ne-am tot oprit să observăm de aproape „bolovanii” ce ieşeau din pământ, la tot pasul, nicăieri altundeva decât prin pădure, printre copaci. Însă punctul culminant al periplului nostru mehedinţean a fost „vederea” (ar fi impropriu să spun „vizitarea”) Podului lui Dumnezeu. Este un pod de piatră, situat lângă localitatea Ponoarele, în apropiere de lacul Zăton. Prima reacţie când am oprit maşina( într-un spaţiu cu pretenţii de parcare) a fost să culegem informaţii despre autorul, motivul, timpul construirii podului. Nu mică ne-a fost mirarea când am aflat că este un pod natural (logic, doar este al lui „Dumnezeu”!) şi că imaginea lui sălbatică este învăluită în aura unor legende fascinante! Ba că Dumnezeu ar fi dărâmat tavanul unei peşteri ca să-i vină de hac Necuratului, care – evident! – şi-a găsit altă cale de ieşire pe poarta ce duce la Zătonul Mare! Ba că Cel Atotputernic ar fi construit podul pentru Nicodim ca să ajungă la Tismana… În fine, am vizitat vrăjiţi locurile, am rupt tenişii şi până la lacul Zăton, care, din păcate, în acea perioadă a anului (august) era secat. Însă cel mai captivant moment a fost când ne-am apropiat de gura peşterii de sub pod şi am început să simţim uşor-uşor beneficiile aerului „condiţionat” natural. Răcoarea din peşteră ne-a ademenit să intrăm câţiva metri în întunericul ei. Transformarea s-a produs şi în interiorul nostru. Soţul meu a inceput să emită nişte sunete, vrăjit de trilurile ecoului. Deşi, iniţial, am protestat, ne-am lăsat şi noi pradă acestei bucurii copilăreşti… Aşa că ne-am transformat într-un „merituos” cor „natural”. Eram doar noi în peşteră, eram „în familie”…Noi şi cu … Dumnezeu! Dar nu pentru mult timp! Bucuria noastră infantilă a atras şi alţi turişti. Mărturisesc: mi s-a făcut instant ruşine când am văzut ochii lor extrem de nedumeriţi. Dar mi-a venit o idee salvatoare: le-am spus că e un loc perfect pentru „descărcarea tensiunilor interioare” şi, aţi ghicit, corul s-a mărit cu încă doi participanţi. Aşa că am putut ieşi din peşteră cu fruntea sus… 😀
Lăsând la o parte amintirile „dumnezeeşti”, consider că această zonă ar trebui promovată cu mai mult sârg. Măcar pentru faptul că Podul lui Dumnezeu e unul dintre cele trei poduri naturale existente în toată Europa (şi singurul deschis traficului rutier)! Măcar pentru faptul că, în imdiata apropiere, Zătonul mic prezintă o particularitate interesantă: localnicii (puţini!) îţi spun că e fără fund, dar e de fapt o prelungire a peşterii în care se adună apa din vale. Măcar pentru farmecul legendelor pe care oamenii locului ţi le spun cu un aer misterios, de mari iniţiaţi! Măcar pentru istorisirile lor- care, se pare, că nu au legătură deloc cu irealul- despre oamenii ce au scăpat absolut nevătămaţi (nu şi maşinile lor!) din accidentele de pe Podul lui Dumnezeu, în urma cărora au plonjat în gol cu camioane cu tot! Unul dintre ei – localnicii îi ştiu şi numele – a ridicat acolo o cruce în semn de mulţumire faţă de divinitate şi în fiecare an vine la ea şi face parastas.
Însă „până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii!” Hai să fim noi arhangheli şi să promovăm zona, poate se vor găsi fonduri pentru dezvoltarea ei!
S-auzim de bine!
Ce face un loc special? Oamenii, privelistea? As zice amandoua, dar mi-e frica sa nu gresesc si sa mi fie luate inapoi. Am vazut brazi si mesteacani peste care se lasa seara si atunci stelele pareau sa-i mangaie. Si am tinut de mana si am iubit acolo unde se intretaiau muntii cu norii si zapada cu aburul. In comuna clujeana Rasca am redescoperit lucruri uitate, lucruri din acelea simple pe care le astepti si le cauti, si pe care stii cand le gasesti. Am avut omul si privelisea totodata. Si fericirea a ramas in cele 4 urme lasate in zapada pe acea carare dintre munti…