Calea cameleonului – indrumarul turistului istet

Turistul ghidat vrea sa vada toate obiectivele turistice principale

Stim cum e – reusesti in sfarsit sa organizezi excursia vietii tale, in tara aceea la care ai visat de cand aveai opt ani si citeai despre exploratori temerari, exact in perioada potrivita a anului. Ti-ai luat biletele, ti-ai asigurat cazarea, ai un itinerar pentru care vei avea mereu mult prea putin timp. Si… odata ajuns acolo nu mai stii de unde sa incepi. Avand de ales intre atatea minunatii, toate planurile de acasa se evapora. Care este solutia?

Nimic nu trebuie ignorat, nimic nu trebuie desconsiderat intr-o astfel de calatorie ideala. Insa majoritatea calatorilor uita sa ia aminte ca nu trebuie sa aleaga intre o experienta „de turist” si una „autentica, de localnic”.

Haide sa studiem putin in sistem pro si contra cele doua maniere clasice de a vizita o tara straina.

A. Calea turistului ghidat

Turistul ghidat vrea sa vada toate obiectivele turistice principale

Sursa imaginii: NationalGeographic

Pro:

  • Obiectivele turistice principale sunt principale tocmai pentru ca merita cu adevarat vizitate in intregime – cele mai mari capodopere arhitectonice, operele de arta (chiar si culinara), minunile naturii sau monumentele creativitatii au intr-adevar o valoare extraordinara, in orice tara s-ar afla, si ar fi pacat sa le pierdeti din vedere din pricina vreunui snobism „autenticist”.
  • Adeseori, confortul si siguranta unui tur ghidat sunt inegalabile si isi merita toti banii, in special daca ghidul este saritor si bine informat.

Contra:

  • Apeland la un ghid sau la un program foarte riguros de vizita, risti sa ajungi in situatia de a fi condus de excursia ta, in loc de a te putea bucura de libertatea si betia explorarii libere.
  • Oprirea doar la obiectivele turistice principale este ca si cum ai manca doar frisca de pe tort, lasand toate straturile si aromele cladite in blaturi si creme deoparte.

B. Calea turistului neimblanzit

Turistul neimblanzit vrea sa viziteze ca un localnic

Sursa imaginii: RollingGlobe

Pro:

  • Esti liber sa explorezi cele mai neobisnuite cotloane ale orasului vizitat, sa-i savurezi pulsul in cel mai direct mod si sa te lasi surprins la fiecare pas.
  • Adeseori, o abordare relaxata si fara restrictii a calatoriei tale aduce dupa sine si o anumita lipsa de inhibitii si de pretentii, ceea ce poate duce la costuri mai mici si la experiente mai demne de povestit nepotilor.

Contra:

  • Riscurile pe care si le asuma rebelul sunt mult mai mari – de la problemele care pot aparea din pricina alimentatiei neobisnuite, pana la cele mai neplacute situatii legate de siguranta personala, a actelor si posesiunilor tale, turistul neimblanzit trebuie sa infrunte o adevarata cavalcada de pericole pe calea sa. Nu uita, orice loc autentic, la fel ca in cazul persoanelor, are o parte intunecata.
  • Contactul cu viata de zi cu zi a oamenilor dintr-o tara straina poate sa fie dezamagitor, tocmai intrucat cotidianul este mai la fel peste tot. Micile diferente de cultura pot hrani imaginatia o vreme, insa doar marile realizari specifice unei zone de vizitat pot condensa vreodata tot ce poate fi mai specific si mai autentic in acel spatiu.

A+B = Calea Cameleonului

Calea cameleonului imbina obiectivele turistice principale cu turismul "autentic, de localnic"

Sursa: Flickr

La o privire mai atenta, trebuie sa ne intrebam de ce ar trebui sa existe o contradictie totala intre aceste doua abordari ale unei calatorii? In fond, cu putin echilibru, un turist istet poate imbina fara prea mari eforturi si pierdere de timp o experienta aventuroasa cu una confortabila si ordonata.

De asta venim cu solutia alternativa: sa invatam de la nobilul si straniul cameleon, ai carui ochi se pot misca in directii diferite, oferindu-i o perspectiva de aproape 360 de grade.

Calea Cameleonului combina asadar atentia nemaipomenita a ochilor micii soparle magice, cu abilitatile ei de a se pierde in peisaj!

Daca luam in considerare ca zilele turistului sunt mai lungi si mai generoase decat cele ale unui localnic, ne putem da seama ca in Franta mereu va fi timp si pentru Turnul Eiffel, si pentru un mic dejun autentic francez intr-o cafenea inghesuita de pe o straduta laturalnica.

La fel, in Italia, mergand pe Calea Cameleonului, mereu va fi timp si pentru Colosseum, dar si pentru o plimbare dezinteresata pe strazile Romei, scaldate de soare si de glasurile precupetilor, intr-un soi de rataceala intentionata!

Tu cum impaci turistul ghidat cu turistul neimblanzit din tine? Lasa-ne un comentariu cu opinia ta si ajuta-ne sa batatorim Calea Cameleonului pentru toti calatorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *