Calatorie culinara: 5 deserturi de Craciun din jurul lumii


Cine si-a petrecut cel putin un Craciun in strainatate stie deja ca vechea zicala “cate bordeie, atatea obiceie” se aplica perfect atunci cand vine vorba despre masa festiva. Fiecare cultura si popor are o viziune proprie asupra a ceea ce inseamna sa te rasfeti in familie cu preparate traditionale de Craciun. Ei bine, cu totii stim ca nicaieri nu este ca acasa. Bucataria traditionala romaneasca si deliciile culinare pe care abia le asteptam in perioada sarbatorilor sunt greu de egalat. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba despre deserturile de Craciun, parca am vrea sa experimentam putin, mai ales de dragul celor mici. Asa ca daca vrei o masa festiva cu totul deosebita anul acesta, inspirata din gastronomia altor tari, te invitam la o scurta calatorie in jurul lumii. 1. Suedia: Knack sau cum sa faci Craciunul dulce pentru toata lumea [caption id="attachment_11182" align="aligncenter" width="600"]knack Sursa: ropcorn.com[/caption] Un desert pentru copii de care sa se bucure si adultii, knack inseamna arome imbietoare, ambalaje colorate, veselia celor mici si prilej de a ne reaminti ce conteaza cu adevarat. Preparate din zahar, smantana lichida, sirop de glucoza si migdale, bomboanele knack sunt de fapt caramele delicioase. Mai tari sau mai moi, in functie de reteta, knack contin si fulgi de migdale sau nuci. Reteta este atat de simpla, incat mai toti suedezii o prepara acasa, desi, desigur, pot cumpara aceste caramele din orice magazin. Daca vrei anul acesta sa le faci o surpriza celor mici si celor mari, cauta reteta de knack si bucura-te de un desert simplu si delicios! Iar daca anul viitor decizi sa vizitezi Suedia in preajma sarbatorilor de iarna, nu uita sa gusti minunatele caramele chiar la ele acasa! 2. Spania: Turron, sau cum sa aduci un pic de veselie spaniola la tine in casa white-nougat-1522010_1920 Multi dintre noi asociem sarbatorile de iarna si masa de Craciun cu aromele de scortisoara, turta dulce, portocale sau ciocolata. In Spania, Craciunul inseamna insa... turron – sau nuga, mai pe romaneste. Aceasta prajitura se prepara cu foietaj si umplutura de migdale, arahide sau alune de padure. Daca ai vizitat Spania, sigur ai venit acasa cu turron in bagaje, pentru ca aceasta delicatesa locala este usor de cumparat pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, in preajma sarbatorilor, casele spaniole se umplu de arome proaspete si imbietoare, pentru ca turron se serveste la masa, se prepara special pentru copii, sau se pune in pungutele de cadou pentru musafiri si prieteni. Turron are o istorie destul de controversata. Unii spun ca desertul are influente arabe si ca a fost inventat de catre mauri. Altii spun ca turron este specific spaniol, proclamand orasul Jijona (unde se zice ca ar fi fost inventat) ca fiind capitala turron-ului. Indiferent unde si cine a creat aceasta minunatie pentru prima data, un lucru este cert: turron vesteste sarbatoarea Craciunului peste tot in Spania. Daca vrei sa iti surprinzi musafirii la masa sau vrei anul acesta sa faci cadouri inedite, turron s-ar putea sa fie raspunsul la toate intrebarile tale. 3. Franta: Bouche de Noel sau bucuria de a avea familia impreuna [caption id="attachment_11180" align="aligncenter" width="600"]buchedenoel Sursa: allrecipes.com[/caption] Bûche de Noël este o rulada cu crema de cacao sau cafe ape care ai vazut-o cu siguranta si in cofetariile de la noi, sub denumirea de Buturga sau Trunchi de copac – asta pentru ca exact asa arata. Prajitura provine, desigur, din laboratoarele cofetarilor parizieni, care au inceput sa o ofere publicului in jur de 1870. Dar istoria acestei prajituri este mai complicata decat ar putea parea la prima vedere. Familiile franceze se pare ca o preparau pentru a sarbatori reunirea familiei in fata unui “foc” de Craciun pe vremea lui Napoleon Bonaparte. Mai mult, unele surse spun ca inspiratia originala vine de la traditia celtica a sarbatoririi solstitiului de iarna. Aceasta prajitura este de altfel si foarte versatila. O poti prepara dupa reteta originala, aducand astfel bucuria in sufletul tuturor membrilor familiei reunite in jurul mesei de Craciun, sau poti prepara versiunea de inghetata – ca sa iti surprinzi cu adevarat invitatii de Revelion. 4. Statele Unite: Omul de Turta Dulce si alte prajituri christmas-cookies-1042540_1920 In Statele Unite, Craciunul vine cu miros de turta dulce, biscuiti, piscoturi si alte minunatii, denumite generic „Christmas cookies”. Cu toate acestea, turta dulce si mai ales turta dulce in forma de omulet vesel reprezinta unul dintre cele mai apreciate deserturi printre cei mici si cei mari. Istoria Omului de Turta Dulce este legata in principal de istoria reginei Elisabeta I, care aprecia festinele creative. La masa ei se gaseau fructe modelate din martipan si turta dulce confectionata de un cofetar specializat. Turta dulce nu este insa un desert exclusiv englezesc. Traditia de a prepara turta dulce in preajma sarbatorilor de iarna se regaseste in mai toate tarile europene, avand radacini puternice in Grecia si Roma antica. In Statele Unite, turta dulce si prajiturile de Craciun sunt un prilej excelent de a-i bucura pe cei mici si cei mari deopotriva. Turta dulce se serveste la masa sau se ofera cadou (in diverse forme de stelute, globuri sau braduti) musafirilor si prietenilor. Oricum, stii ca in America a venit Craciunul cand toate casele miros a miere si ghimbir, iar Omul de Turta Dulce iti zambeste de pe platou. 5. Marea Britanie: Pudding-ul englezesc sau traditii neuitate [caption id="attachment_11184" align="aligncenter" width="600"]plumpudding Sursa: taste.com.au[/caption] Pudding-ul englezesc cu prune reprezinta o traditie la care englezii nu renunta prea usor, desi lucrurile s-au mai schimbat de cand a fost inventat acest desert. Budinca cu prune englezeasca are un aspect cel putin neobisnuit pentru noi: inchisa la culoare, aproape neagra (datorita zaharului brun, melasei si prunelor folosite). Desertul se prepara la aburi (desi uneori se fierbe), ceea ce face ca intreg procesul sa fie destul de indelungat. Budinca se prepara cu foarte multe zile inainte de Craciun – rezista si cateva luni. Vechile familii engleze preparau de obicei doua, cu o luna inainte: una mare, pentru masa de Craciun, si una mai mica, pentru cea de Revelion. La preparare se strangea toata familia. Fiecare membru amesteca o data in oala, punandu-si o dorinta. In plus, se puneau in budinca si unele „surprize”: o moneda de argint, simbolizand pentru cel care o gasea in farfurie un an prosper si imbelsugat, un buton, un degetar si alte mici obiecte, fiecare cu o simbolistica aparte. Budinca cu prune poate sa nu contina prune deloc, ci stafide sau smochine uscate. Esential insa este sa contina 13 ingrediente (simbolizandu-i pe Iisus si apostolii Sai), si sa fie flambata cu coniac atunci cand se serveste la masa. Daca acum ea are o forma rotunda, ca o bila, in vremurile de demult, englezii o preparau si o serveau intr-un vas in forma de stea sau de brad. Budinca englezeasca de Craciun este pe cat de elaborata, pe atat de spectaculoasa la gust. O poti prepara acasa pentru a-ti surprinde familia si musafirii cu ceva complet inedit, sau poti sa iti planifici o vacanta de Craciun in Anglia pentru a gusta acest desert extraordinar preparat dupa retete traditionale care se lasa mostenire in aproape orice familie britanica. christmas-2994875_1920 Acum ca ne-am indulcit, spune-ne tu ce deserturi prepari de obicei de Craciun si care dintre cele de mai sus te inspira sa devii creativ cu ocazia sarbatorilor de anul acesta!

SOURCE AND TAGS