Calator in China Clasica: Beijing, partea VII

de Dr. Lili Morar, client EXIMTUR
Un somn profund si fara vise ma ajuta sa pornesc la drum in ultima zi din Beijing.
Pentru inceput mergem sa vizitam o fabrica de perle. Perle de cultura, dar fetele sunt in culmea fericirii.
Ajungem la o cladire patratoasa si destul de anosta, care nu se ridica la inaltimea splendorilor pe care le adaposteste. E frumos, totusi, pentru ca e situata in mijlocul unui parc de copaci verzi dotat cu mese si bancute de lemn, indemnandu-te la relaxare.IMG_4535
Pentru inceput ne adunam in holul de intrare in jurul unui acvariu cu scoici cat palma, pline de perlele mult laudate. Ni se prezinta, ca la scoala, metodologia crescatoriei si realizarile supreme. Apoi suntem prinsi in dialog sa ghicim cate perle contine o singura scoica. Se anima spiritele, dar nimeni nu presupune corect. Cea care a fost cel mai aproape de numarul corect e invitata sa aleaga din acvariu o scoica, pentru a vedea realitatea cu ochii nostri. Cu o strecuratoare maricica si banala se ridica scoica vie, desfacuta apoi cu dexteritatea experientei de amfitrioana noastra. Sunt peste douazeci de mici perlute pe patul moale, cat bobul de piper, multe imperfecte, dar impactul miracolului ne patrunde pe toti. Mai ales cand gazda le imparte generos la cine le doreste. Sau la cine se nimereste.

IMG_4544
Suntem in entuziasm deplin cand urcam in salonul-magazin de prezentare a produselor finite. Cu mocheta rosie pe jos, vitrine largi, oglinzi si lumina corespunzatoare, bijuteriile iti iau ochii. Bratari, coliere, cercei, inele, pandative. Albe sau gri, de cultura sau pescuite, toate au farmec. O armata de tinere costumate in negru, binevoitoare, sunt gata sa te indrume spre ce iti doresti. Pentru cine mai poate fi atent, se prezinta diferenta dintre o perla adevarata si una contrafacuta. Am ascultat lectia, apoi mi-am indreptat atentia spre cremele pe baza de praf de perle cu foite de aur. Nimic nu se pierde!

IMG_4638
Satisfacuti si fericiti, putem sa ne integram din nou in istorie. Urmeaza Palatul de Vara.
Istoria ne poarta in urma cu multi ani, pe cand imparatii isi doreau terenuri de vanatoare si gradini departe de caldura verii din campie. Pe malul lacului Kunming, in mijlocul unui parc extins pe 300 de hectare, imparatul Quianlong a construit in 1750 un palat care a fost distrus de trupele britanice si franceze in 1860. Dar imparateasa Cixi, care s-a indragostit de acest loc, a renovat totul in anii 1900 si l-a folosit ca rezidenta. Aceasta a dat o noua stralucire locului. Una din lucrarile deosebite este Marele Coridor, o trecatoare cu acoperis de-a lungul lacului, destinat promenadelor fara grija, indiferent de vreme. Tavanul a ramas decorat cu picturi din istoria Chinei.

IMG_4572
Palatul construit pe Colina Longevitatii  a ramas nevizitat de noi, doar admirat de la distanta. Tot de la distanta, dar mai mica, am putut vedea faimosul Vapor de Marmura folosit de Cixi pentru petreceri. Istoria spune ca ea ar fi deturnat fondurile marinei imperiale pentru constructie. La fata locului ni se spune ca vaporul a fost un cadou din partea generalilor care au dorit sa o discrediteze. Oricum, ambarcatiunea greoaie in stil kitsch chinezesc, nu a navigat niciodata. Si nici nu se poate urca la bord.

IMG_4629
In schimb, primim o plimbare pe lac cu vaporasele turistice. Acestea au prova sub forma de dragon, acoperis de pagoda si locuri pe bancute. De pe lac avem o privire de ansamblu asupra parcului. E, intr-adevar, frumos si linistitor. La fel e si navigarea pe lacul calm. Ne bucuram de soare, prospetime si amabilitate din partea gazdelor.
Se termina un pic prea repede si revenim la goana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *