Calator in China clasica: Beijing, partea VI

de Dr. Lili Morar, client EXIMTUR
Buna dispozitie imi revine ajungand la Templul Lama. Este cel mai mare templu budist din Beijing. Construit in 1694 de imparatul Kangxi ca resedinta pentru fiul sau, acesta il denumeste Palatul Armoniei. In 1744, imparatul Qianlong a transformat palatul in lamaserie si l-a oferit calugarilor tibetani.

Sursa: travelingochina.com
Templul Lama e compus dintr-un crescendo de cladiri accesate prin porti si separate prin curti interioare. Trecand prin Poarta Armoniei se ajunge in prima curte unde gasim pavilionul tobei in stanga si cel al clopotului in dreapta. Rolul lor era marcarea inceputului de zi pentru rugaciune, iar seara se dadea stingerea prin bataia tobelor. Urmeaza Sala Armoniei care gazduieste trei Budha de bronz, care sunt trecutul, prezentul și viitorul. Budha din mijloc e flancat de doi ucenici.

Sursa: bisisicaontour.wordpress.com
In fata lor sunt locuri de rugaciune si altarele pe care se ofera ofrande sub forma de flori si fructe.
In fata fiecarui pavilion se afla arzatoarele de tamaie, prevazute, de asemenea, cu zone de rugaciune.La intrarea in templu primisem toti cate o cutie cu betisoare parfumate. Acestea trebuie aprinse doar in numar impar, apoi aruncate in arzator, iar fumul de ofranda care se ridica ajunge la divinitatile care pot indeplini dorinte. Ma uit, curioasa, cum cei de credinta indeplinesc ritualul. Sunt placut surprinsa cand o studenta draguta mi se adreseaza in engleza, oferindu-se sa ma invețe cum trebuie procedat corect.
Ingenunchiez pe locul destinat, impreunez palmele in fata cu cotul la 90 de grade, imi vizualizez dorinta, apoi duc palmele la frunte, buze, piept si ma inchin. Procedeul il repet de trei ori. Abia dupa aceea aprind trei betisoare fragile, sting flacara cu un suflu usor si le arunc in arzatorul doldora de dorinte.
Multumesc frumos fetei calauzitoare, apoi pornesc in cautarea grupului care o luase inainte.
Trec rapid prin alta poarta, dau in alta curte interioara si regasesc grupul admirand in pavilionul Eternei Fericiri, alte statuete ale lui Buddha. Longevitate in centru, medicina la stanga, iar in dreapta, statueta ce alunga spiritele rele. Bogat ornamentate cu simboluri, ar trebui cu mult mai mult timp decat avem noi la dispozitie sa le descifrezi.
Mergem mai departe spre ultimul pavilion care adaposteste o statuie de dimensiuni impresionante. Sculptat dintr-un bloc de lemn de santal, Budha Maitreya are 26 de metri inaltime, din care 8 sunt ancorati sub pamant. Foitele de aur cu care e placat sporesc impresia de grandoare si te simti ca un graunte de nisip in fata eternitatii. Impreuna cu mirosul aromat persistent, efectul vizual e devastator. Am uitat ca exist in timp real.

Sursa: hiveminer.com
Totusi, vizita se termina, grupul se aduna pentru cina, dar eu nu-mi pot aminti ce a mai urmat, ramanand suspendata in lumea lui Buddha, a simbolurilor imparatesti ale unei lumi de mult apuse si a unei civilizatii pe care incerc sa o inteleg.